Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7

CISLO

45

9. NOVEMBER  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Francuzsko, dovidenia!h9945b.jpg (18118 bytes)

Francuzske dni v Brezne, najvacsie podujatie svojho druhu na Slovensku. Pocas ich 7. rocnika navstivila Brezno a okolie viac ako stovka Francuzov. Pozornost tomuto vyznamneho podujatiu venovalo i francuzske velvyslanectvo v Slovenskej republike, coho dokazom je, ze ho poctil svojou navstevou jeho excelencia velvyslanec Georges Vaugier (na snimke) s manzelkou a sprievodom. Brezno navstivila i oficialna delegacia z druzobneho mesta Meudon, ktoru reprezentoval primator Herve Marseille, zastupca primatora Georges Koch a riaditelka Lycee Profesionell Francoise Hibonova. Vsetkych hosti oficialne prijal primator mesta Vladimir Fasko na breznianskej radnici.

Francuzske dni boli naplnene od svojho zaciatku v podobe Dni francuzskej kuchyne zaujimavym programom. Stalo sa tak i vdaka mnohym iniciativam a organizacnym schopnostiam Spolku slovensko-francuzskych vztahov, Spolku Slovensko v Meudone, reprezentovanom Danielom Compagnonom i Asociacii Bretonsko-Slovensko na cele s Barbarou a Jozefom Nivetovcami. Medzi divacky najvyznamnejsie patrila vystava v synagoge s dvoma vystavami Brezna i Meudonu, slavnostny chramovy koncert v evanjelickom kostole, galafutbal s futbalistami C. Balogu a francuzskeho Lieusaint. Vynikajuci bol galaprogram s takmer dvestopatdesiatimi ucinkujucimi a na prasknutie plnou salou mestskeho domu kultury. La Gatinaise, Fleur dŽAulne, Jean Paul Bellaton, Daniel Compagnon, Vodopad, Spevacky zbor mesta Brezna, Stastne detstvo i Mostar zanechali v mnohych umelecke zazitky.

Tesi i zaujem regionu o priatelsky kontakt s Francuzskom. Cierny Balog, Lom nad Rimavicou, Bystra, Sumiac, Bravacovo. Ti vsetci chceli nadviazat nove vztahy, pozdravit, pomoct... Odmenou pre francuzskych hosti bolo lepsie spoznanie nasich ludi, prirodnych kras i historickych zaujimavosti Slovenska.

Vhodnym doplnenim Francuzskych dni v Brezne boli Horehronske slavnosti zboroveho spevu a Country vecer, obe podujatia vynikajuco zorganizovane, obe s vysokym zaujmom divakov. Fantasticka atmosfera siedmeho rocnika Francuzskych dni v Brezne s mnohymi pochvalnymi vyjadreniami nasich hosti dava chut do priprav rocnika osmeho. Francuzsko, dovidenia!

Obrazove spravodajstvo z tohto podujatia prinasame na strane 4.

Mgr. Jaroslav Surina,
vykonny predseda Spolku slovensko-francuzskych vztahov

Jedna otazka

tajomnicke organizacneho vyboru pre pripravu Svetoveho pohara v biatlone Ž99 Brezno - Osrblie Oline Hanesovej

* V akom stadiu su pripravy na toto vyznamne sportove podujatie, ktore bude v nasom regione od 13. do 19. decembra?

- Do zaciatku tretieho kola Svetoveho pohara v biatlone nam zostava prakticky mesiac a v podstate vsetky pripravy graduju. Co sa tyka technickeho zabezpecenia, dokoncievaju sa prace v areali, aby bol pripraveny na prve mrazy a tym padom, aby sa mohlo zacat s vyrobou snehu. Dufame, ze pocasie sa umudri a ze koniec novembra a zaciatok decembra bude dostatocne chladny. Za sebou uz mame prve kroky organizacnej pripravy. Vsetkym clenskym statom IBU sme rozoslali propozicie a k zaciatku novembra sa prihlasili ucastnici zo sedemnastich statov. Na ostatne prihlasky cakame, pretoze sa jednotlive vypravy prihlasuju priebezne tak, ako im to vyhovuje. Myslim si, ze zo sportoveho hladiska su decembrove kola vyznamne pre vsetky sportove federacie, pretoze ich vysledky sluzia na hodnotenie v rebricku Svetoveho pohara, na zaklade ktoreho su preplacane naklady najlepsim biatlonistom v januarovych a v dalsich kolach Svetoveho pohara. Prvoradym cielom organizacneho vyboru pri usporiadani tohto podujatia je zabezpecit co najvacsiu divacku kulisu, aby Svetovy pohar sprevadzala dostojna atmosfera, na aku su biatlonisti zvyknuti. Z tohto dovodu sme prijali ponuku agentury F + F na objednanie velkoplosnej obrazovky, ktora bude divakom na stadione prinasat priebeh pretekov na tratiach. Dolezite je to hlavne pri pretekoch s masovym startom, ktory bude mat v ramci vrcholnych medzinarodnych podujati v Osrbli svoju premieru. Vo svete sa uz bezal, u nas v Osrbli zatial nie. Su to velmi zaujimave preteky, ale prave pre ne je dolezita velkoplosna obrazovka z toho dovodu, ze cely priebeh pretekov na stadione sa odohrava vo velmi kratkych intervaloch a divaci by nemali moznost sledovat ich vacsiu cast. Okrem velkoplosnej obrazovky organizacny vybor stale hlada dalsie atrakcie na pritiahnutie divakov z blizkeho aj sirokeho okolia. Rozhodli sme sa, ze v piatok po skonceni pretekov muzov usporiadame hlavne pre mladez autogramiadu so slovenskymi biatlonovymi reprezentantami. Nadviaze na nu velka diskoteka vo viacucelovej hale, ktoru bude moderovat znamy Julo Virsik z Radia Koliba so svojim kolegom Benym. Su to akcie, ktore by podla nasho nazoru mohli byt zaujimave pre mladez, ale aj pre tych skor narodenych, ktori sa citia mladymi a ktori by mohli prejavit zaujem nielen o biatlonove sutaze, ale aj o tieto spolocenske akcie v Osrbli.

Slavnosti v speve

Vystupenim vybranych kolektivov na bohosluzbach v Brezne a v Telgarte vyvrcholil v nedelu 7. novembra festival spevackych zborov s medzinarodnou ucastou - IV. Horehronske slavnosti zboroveho spevu Brezno Ž99. Podujatie zacalo v stredu 3. novembra v evanjelickom kostole, kde sa predstavil spevacky zbor Fleur dŽAulne z Francuzska a solisti Peter Sousek (husle) a Darina Surinova (spev).

Na dvoch festivalovych koncertoch v mestskom dome kultury a v evanjelickom kostole (5. a 6. novembra) ucinkovali zbory z Telgartu, Bravacova, Topolcian, Vranova nad Toplou, Brezna a hostujuce kolektivy z oblasti Pariza a Bretonskej oblasti, ktore vystupovali v nasom meste i v ramci Francuzskych dni. Aj z tohto dovodu nechybali na festivale vzacni hostia - velvyslanec Francuzska na Slovensku Georges Vaugier, predstavitelia partnerskeho francuzskeho mesta Meudon na cele s primatorom Herve Marseillom v pritomnosti prednostu okresneho uradu a primatora mesta Brezna, ktory mal nad tymto podujatim zastitu.

Od tretieho rocnika sa na tomto festivale udeluju ceny jeho hlavnych organizatorov. Tohto roku boli udelene: cena okresneho uradu dievcenskemu a miesanemu komornemu spevackemu zboru Ozvena z Vranova nad Toplou, cena mesta Brezna Spevokolu ucitelov Topolcianskeho okresu, cena Asociacie spevackych zborov Slovenska Spevackemu zboru mesta Brezna, cena miestneho odboru Matice slovenskej Spevackemu zboru z Telgartu, cena primatora mesta Brezna miesanemu spevackemu zboru Domovina z Bravacova a cena mestskeho kulturneho strediska Chramovemu zboru apostola Pavla pri evanjelickom a.v. cirkevnom zbore v Brezne.

Na horehronskych slavnostiach sa zucastnilo devat kolektivov a takmer tristo ucinkujucich. V porovnani s minulym rocnikom sa lisil i tym, ze v tomto roku sa v dramaturgii daval doraz na sakralne skladby (venovy bol Roku krestanskej kultury a 80. vyrociu vzniku Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne). V ramci festivaloveho programu clenovia zborov navstivili i synagogu, kde priznacne spevom vyskusali jej akusticke kvality, prehliadli si Horehronske muzeum a stretli sa na spolocenskom vecere ucinkujucich, hosti a organizatorov slavnosti v Omega klube. Podujatie sa uskutocnilo s financnym prispevkom Statneho fondu kultury Pro Slovakia.

Daniel Rakyta, tajomnik oragnizacneho vyboru

h9945a.jpg (29291 bytes) Na zaver druheho festivaloveho koncertu v breznianskom evanjelickom kostole zaspievali vsetci ucinkujuci skladbu E. Suchona Aka si mi krasna.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT