09. NOVEMBER 1999 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Slovensko-polska spolocnost

Pred niekolkymi tyzdnami sme si pripomenuli 55. vyrocie Slovenskeho narodneho povstania aj v nasom meste. Z podnetu jeho excelencie, velvyslanca Slovenskej republiky v Polsku Ondreja Nemcoka, ktory je priaznivec nasho mesta, sa na tychto oslavach zucastnila aj polska delegacia. Jej clenom bol byvaly partizan z Polska, polsky obcan, ale srdcom Slovak Stanislav Majersky. Prave z podnetu tychto dvoch priaznivcov Brezna som sa zucastnil ako host na ustanovujucom zhromazdeni delegatov Slovensko-polskej spolocnosti pre spolupracu, priatelstvo a dobre susedske vztahy, ktore sa konalo v sobotu 30. novembra v prekrasnom prostredi Pieninskeho narodneho parku v obci Lesnica na samej hranici s Polskom.

Spolocnost chce svojimi aktivitami prispievat k vsestrannej spolupraci, rozvoju ekonomickej spoluprace, pozitivne ovplyvnovat kulturnu a vedecku spolupracu a partnerske vztahy medzi slovenskymi a polskymi instituciami. Ako sa chce Brezno podielat na tejto spolupraci? Brezno sa zatial neprihlasilo za clena spolocnosti, musime sa na clenstvo pripravit svojimi aktivitami a zamermi. Jednou z moznych aktivit je spolupraca s mestom Kolobrzech, ktore lezi na pobrezi Severneho ci Baltickeho mora s funkciou kupelneho mesta. Tuto spolupracu navrhol velvyslanec O. Nemcok, ked mesto navstivil a jeho primator vyslovil zaujem nadviazat spolupracu so slovenskym mestom.

Dalsou moznou aktivitou je ucast na slovensko-polskych akciach, ako su vystavy venovane hospodarskej spolupraci nasich podnikatelov, propagacii turistiky, kultury, vymene mladeze a rozvoju regionov. Prave tomuto poslednemu podnetu spolu s podnikatelskou spolupracou pripisujem velky vyznam.

Vsetky europske formy podpory clenskym ci asociovanym krajinam smeruju do rozvoja regionov dvoch partnerskych krajin Europy. Jednym z clenov vyboru spolocnosti sa stal pan Zoldak, podnikatel z Banskej Bystrice, ktory je podpredsedom Zdruzenia podnikatelov Slovenska, dobre pozna problemy nasho regionu a ma zaujem spolupracu s podnikatelskou sferou rozvijat aj presadzovanim roznych grantov do nasho regionu. Je velkou chybou, ze velmi malo vyuzivame rozne formy dvojstrannej ci mnohostrannej spoluprace institucionalnych organizacii.

O moznych aktivitach, ktore mestsky urad cez nase osobne kontakty bude sledovat, budeme priamo podnikatelsku ci spolocensku sferu aj prostrednictvom nasich novin informovat. Na druhej strane budeme radi, ak podnety, napady, poziadavky nam predlozite pre nadviazanie spoluprace ci medzinarodnej alebo vnutrorepublikovej. Radi tejto forme budeme napomocni.

Ing. Vladimir Fasko,
primator mesta

h9945c.jpg (22490 bytes)h9945d.jpg (22872 bytes)











h9945e.jpg (18929 bytes)h9945h.jpg (18556 bytes)











Oslavy 80. vyrocia zalozenia SZV v Brezne

Zakladna organizacia Slovenskeho zvazu vcelarov v Brezne si v tomto roku pripomina 80. vyrocie svojho zalozenia. Pri jej vzniku 28. aprila 1919 stal vynikajuci clovek, narodovec Karol Rapos, prvy predseda. Jeho nasledovnikmi boli ucitel Matej Novak, Julius Obernauer a dalsi zapaleni vcelari. Organizacia za uplynule desatrocia vykonala velky kus prace. Dosiahla velky vzrast clenov i vcelstiev a vykonala velky pocet podujati v Brezne i na Horehroni. h9945i.jpg (21879 bytes)

V case 70. vyrocia organizacia v Brezne i so svojimi obvodovymi skupinami dosiahla poltisic clenov, ktori vlastnili pattisic vcelstiev. Dobrymi vysledkami sa mozu pochvalit vsetky obvodove skupiny: Nemecka, Dubova, Podbrezova, Jasenie, Dolna a Horna Lehota, Myto, Lopej, Hronec, Osrblie, Cierny Balog, Brezno, Valaska, Bravacovo, Predajna, Piesok a Bystra, co je dokazom toho, ze aj v priemyselnych oblastiach Horehronia je zdrave ciste prostredie pre zivot vciel.

Organizacia kazdorocne usporiada tri az styri prednasky, kurzy chovu matiek a vcelarske nedele. Velkym prinosom su i exkurzie na vcelarske podujatia po celom Slovensku a zajazdy na vystavu Agrokomplex v Nitre.

Vcelari na Slovensku rocne vytvaraju miliardove hodnoty opelovanim polnohospodarskych rastlin a ovocnych stromov. Presvedcive su liecive ucinky vcelich produktov na zdravie ludi, vykonnost sportovcov, su to med, pel, propolis, vceli jed, materska kasicka. Clenovia organizacie kazdorocne pomahali polnohospodarskym podnikom, druzstvam a statnym majetkom pri zbere krmovin a zemiakov. Pri prilezitosti 40. vyrocia Slovenskeho narodneho povstania clenovia vysadili stopatdesiat lip v Predajnej, Hronci, Benusi a v Brezne.

h9945f.jpg (19270 bytes)Osemdesiate vyrocie Slovenskeho zvazu polovnikov v Brezne si organizacia pripomenie tymito podujatiami: v piatok 12. novembra o 14. hodine otvorenie vystavy Osemdesiat rokov vcelarskej organizacie v Brezne v Horehronskom muzeu na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 13. V nedelu 13. novembra o 9. hodine slavnostna schodza s kulturnym programom, v mestskom dome kultury. Na vystavu, ktora potrva do konca decembra, pozyvame siroku verejnost i skoly. Konzumaciou medu sa dosahuju lepsie vysledky studentov, ziakov, sportovcov a upevnuje sa zdravie cloveka.

Ing. Dusan Klinec


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT