09. NOVEMBER 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Helpan a Domovina na sutaznej prehliadke

V aule Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici sa v sobotu 6. novembra uskutocnila stvrta Celoslovenska sutazna prehliadka spevackych zborov Matice slovenskej. Hudobny odbor Matice slovenskej na nu pozval osem zborov. Horehronie reprezentoval Helpan z Helpy a Domovina z Bravacova. Hostom podujatia bol jubilujuci spebvacky zbor z Varina.

(mm)

Halloween v detskom domove

Dar manzelov Lackovcov z Dubovej breznianskemu detskemu domovu sa v piatok 5. novembra stal objektom oneskorenej oslavy sviatku strasidiel Halloweenu. "Sikovne ruky deti zo sedemdesiatpatkilovej tekvice vytvorili strasidlo. Cast vydlabaneho obsahu odpociva na policiach vo flasiach v cukrovom naleve a cast drkoce zubami v chladnicke," prezradila nam riaditelka Detskeho domova v Brezne Dr. Katarina Grom. do ova.

(r).

Odborne stretnutie

Dvadsiateho piateho novembra sa v Banskej Bystrici uskutocni stretnutie, ktoreho cielom bude informovat verejnost o doterajsom priebehu prac na reforme verejnej spravy. Zaujemcovia o ucast na tomto stretnuti sa mozu prihlasit u starostov obci alebo na sekretariate primatora Brezna. Podla poctu prihlasenych sa v Horehroni 16. a 23. novembra dozviete cas a sposob dopravy.

(vf)

Desat rokov po neznej

KDH, DU, DS, SDSS pripravuje spomienkovy miting Desat rokov po neznej revolucii, ktory sa uskutocni v utorok 16. novembra o 16. hodine na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne. Hostom mitingu bude poslanec Narodnej rady SR Peter Muransky.

(mk)

Vystava v Dolnej Lehote

Mikroregion Chopok - Juh pripravuje vystavu vyrobkov neprofesionalnych ludovych remeselnikov z obci tohto mikroregionu (Jaraba, Myto, Bystra, Podbrezova, H. Lehota, D. Lehota, Predajna, Jasenie, Nemecka, Raztoka). Pozriet si ju mozete od 19. do 21. novembra v sale Miestneho osvetoveho strediska v Dolnej Lehote.

(sb)

Opytali sme sa za vas

veducej katastralneho odboru Okresneho uradu v Brezne Ing. Dany Simanovej:

  • Obcania sa stazuju na dlhu dobu vybavovania vkladu do katastra. Ako chcete riesit tento stav?

- Katastralny odbor Okresneho uradu v Brezne pracuje v sucasnosti v krizovom rezime, co je podla mojho nazoru dosledkom reformy statnej spravy v juli 1996. Takato situacia je v podstate na celom Slovensku, pricom hlavny problem spociva vo vyraznej disproporcii medzi poziadavkami na katastralne odbory a ich personalnymi, pristrojovymi, resp. softverovymi moznostami. V obdobi zaclenenia katastra nehnutelnosti pod novovzniknuty Okresny urad v Brezne v septembri 1996 bol stav pracovnikov byvalej spravy katastra drasticky znizeny - konkretne o 17 percent. Na druhej strane narast prac a kompetencii vratane pribudnutych dvoch dalsich katastralnych uzemi (Nemecka a Raztoka) si vyzaduje podavat vykon niekedy az nad hranicu unosnosti. Ak porovnavam statisticke udaje o pocte navrhov na vklad podanych na vybavenie za III. stvrtrok 1996 (1120 navrhov) a pocet navrhov na vklad vybavenych v tomto obdobi (1042 navrhov) pri pocte 36 pracovnikov s obdobim III. stvrtroka 1998 (1703 doslych a 926 navrhov vybavenych) pri pocte 31 pracovnikov, jednoznacne pridem k zaveru, ze vybavenost podanych navrhov zavisi v prvom rade od dostatocneho poctu pracovnikov. Zial, k dnesnemu dnu predstavuje pocet pracovnikov katastralneho odboru len 94 percent z poctu pracovnikov byvalej (porovnatelnej) Spravy katastra v Brezne (rok 1996), pricom pocet navrhov na vklad na vybavenie (2572) a vybavenych navrhov (1572) je niekolkonasobne vacsi.

Dalsim predpokladom pre uplne vydavanie pisomnych udajov z informacneho systemu katastra nehnutelnosti po odvkladovani zmluv je kvalitna a funkcna kopirovacia a kancelarska technika. Absencia dorucenkovych obalok, papieru do tlaciarni a kopiriek, nefunkcne tlaciarne a kopirky - to je dovod, preco sa k obcanovi nemusia dorucit vcas odvkladovane zmluvy, resp. informativne vypisy z listu vlastnictva. O tomto probleme by viac mohol verejnost informovat veduci organizacneho odboru Okresneho uradu v Brezne. Plnenie uloh katastralneho odboru v roku 1999 je zabezpecene v sulade so schvalenymi prioritami Uradom geodezie, kartografie a katastra SR, kde v zakonnych lehotach (30 resp. 60 dni) su vybavovane: navrhy na vklad zalozneho prava k nehnutelnostiam, zapisy listin suvisiacich s prevodom majetku statu na ine osoby, zapisy listin suvisiacich s vynatim pozemkov z polnohospodarskeho a lesneho podneho fondu.

V pripade, ze ucastnici konania pisomne odovodnia svoj naliehavy pravny zaujem na prednostne odvkladovanie podaneho navrhu na vklad, su vybaveni v kratsej lehote ako desat mesiacov. Tyka sa to hlavne pripadov suvisiacich s plynofikaciou, stavebnym sporenim, cerpanim uveru a podobne. Navrhy na vklad vlastnickeho prava suvisiaceho s prevodom bytov podla Zakona 182/93 Z. z. su vybavovane do siestich mesiacov. Na zaver by som chcela vyjadrit svoj suhlas s tvrdenim predsedu Uradu geodezie, kartografie a katastra SR (ustredny organ statnej spravy na useku katastra) Imricha Hornanskeho, ktory vo svojej sprave o stave plnenia uloh katastralnych odborov okresnych a krajskych uradov konstatuje, ze sucasne organizacne zaclenenie katastra pod okresne urady sa neosvedcilo a stalo sa brzdou dalsieho rozvoja katastra, co je potrebne urychlene zmenit. V sucasnosti je navrhnuta novelizacia katastralneho zakona s cielom vyclenit katastralne odbory zo sustavy organov miestnej statnej spravy a zaradit ich do specializovanej statnej spravy.

Co zistila "soika"

Sedemdesiattri skontrolovanych prevadzkovych jednotiek, patdesiatsest kontrolnych nakupov, z toho tridsatosem predrazenych, frekvencia predrazenia 67,9 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dve koruny osemdesiat halierov. Taka je bilancia pracovnikov Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v styridsiatom stvrtom tyzdni.

Pre kvalitativne chyby, prekrocenie casu spotreby a nedodrzanie informacnych povinnosti inspektori pozastavili tovar v tridsiatich prevadzkach pri 146 druhoch tovaru za 776 651 korun. V desiatich prevadzkovych jednotkach zlikvidovali tridsatsedem druhov tovaru za 2733,90 koruny. Pricinou likvidacie bol tovar nevhodny na konzum, resp. suroviny nevhodne na pripravu jedal. Na mieste ulozili patdesiatosem blokovych pokut za 53 900 korun a spisali dvadsatosem oznameni o zacati spravneho konania.

V tomto tyzdni sa zamerali aj na tovar k Sviatku vsetkych svatych, a tak v 31 prevadzkovych jednotkach vykonali dvadsatsedem kontrolnych nakupov. Predrazenych bolo sedemnast, co predstavuje 63 percent a vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dve koruny sestdesiat halierov. V troch predajniach pri osemnastich druhoch tovaru chybali cenovky a v jednom pripade styri druhy tovaru za 4325 korun boli bez nadobudacich dokladov. Kontrolori spisali tri porotokoly a ulozili dvadsatsedem blokovych pokut v hodnote 31 500 korun. V Breznianskom okrese si vyhliadli okrem ineho AB - kvety Podbrezova, kde nedodrzanim miery stuhy v kytici boli dva nakupy za 76,70 koruny predrazene o tri koruny tridsat halierov.

(sk)

Namiesto bankomatu POS-terminal

Osemnasteho novembra uplynie pat mesiacov odvtedy, co sa do bankomatu Slovenskej sporitelne na Mazornikove vlamal neznamy kmin. Obyvatelov tohto sidliska zaujimalo, co sa bude diat dalej, ci bankomat bude znovu fungovat. Ako nas informovala veduca filialky Slovenskej sporitelne, a. s., v Brezne Ing. Maria Bobakova, kedze zlodeji ukradli cely bankomat, Slovenska sporitelna v buducnosti neplanuje dodat na toto miesto druhy. V predajni potravin Satel chce ale nainstalovat POS-terminal, prostrednictvom ktoreho mozu majitelia platobnych kariet Slovenskej sporitelne (ZBK) platit za nakupeny tovar. Tuto sluzbu maju zavedenu napriklad aj v predajni SKONTO na Mazornikove, v potravinach Obchodneho domu v Brezne, v EKA mode, v potravinach U Jaroslavy na Nalepkovej ulici a Ulici F. Krala, v hoteli Dumbier, na cerpacej stanici OMV v Brezne a v mnohych dalsich predajniach.

 

Vynikajucu atmosferu XIX. country vecera v sobotu 6. novembra v hoteli Dumbier v Brezne, spojenu s country balom, umocnovalo vystupenie detskeho country tanecneho suboru Texasky z Banskej Stiavnice a Miracle z Banskej Bystrice.
Ucastnikov country vecera vsak najviac potesila hudba domacej country skupiny Vodopad a jej hosti z ceskej country sceny v podobe skupin Blue Dogs a Happy To Meet zo Sumperka.
Posledne tony country hudby doznievali za ranneho svitania. Vysoku spokojnost s urovnou country vecera vyjadrili nielen nasi, ale aj ceski a francuzski hostia. Mnohi sa uz teraz tesia na jubilejny XX. country vecer v Brezne.

Snimka: (sv)

h9945c.jpg (22490 bytes)



STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT