Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7

CISLO

46

16. NOVEMBER  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Caro a krasa Vianoc

 

Horehronske muzeum a Miestny odbor Ziveny v Brezne pripravuju aj v tomto roku predajnu vystavu rucnych prac. Ak chcete svoje prace ponuknut, mozete ich prinasat od 29. novembra do 3. decembra do budovy muzea na Namesti gen. M. R. Stefanika.

Vystava ponesie nazov Caro a krasa Vianoc, potrva od 7. do 20. decembra. Predstavi rucne prace s temou Vianoc (odevne a bytove doplnky, vianocne pecivo a ozdoby, drobne darcekove predmety).

Tesime sa na vasu navstevu.

H. Peterajova

h9946d.jpg (10384 bytes)

V pondelok 15. novembra sa vo velkej zasadacej miestnosti Mestskeho uradu v Brezne stretol mestsky parlament. Pripomienky, poziadavky, navrhy a interpelacie poslancov boli na programe v uvode rokovania. Zastupitelstvo sa dalej zaoberalo plnenim rozpoctu za prvy az treti stvrtrok, vseobecne zavaznymi nariadeniami na rok 2000, napriklad o podmienkach urcovania a vyberania dane z nehnutelnosti, o miestnych poplatkoch, o nakladani s komunalnym a inym odpadom, atd. Blizsie informacie o zasadnuti prinesieme v buducom cisle.

Reforma verejnej spravy

V nasom tyzdenniku Horehronie cislo 44, ktore vyslo 3. novembra, som informoval citatelov, ze vo stvrtok 25. novembra sa uskutocni stretnutie na temu Reforma a modernizacia verejnej spravy v Slovenskej republike. V tomto clanku som vysvetlil, co v podstate reforma znamena. Pre lepsiu informovanost na strane 9 najdete v plnom zneni Stanovisko Rady Zdruzenia miest a obci Slovenska, ktore bolo uverejnene v Obecnych novinach 5. oktobra 1999.

Stretnutie sa uskutocni v dvoch castiach dna 25. novembra v areali Fakulty humanitnych vied Univerzity Mateja Bela na Tajovskeho ulici 40 v Banskej Bystrici, poslucharen F 313 (doprava od autobusovej a zeleznicnej stanice - trolejbus c. 1). Prva cast bude pre predstavitelov miestnej samospravy a statnej spravy so zaciatkom o 9. hodine - starostovia a statna sprava. Po informacii vladneho splnomocnenca Ing. Viktora Niznanskeho o postupe reformy verejnej spravy a stanovisku

podpredsedu ZMOS Ing. Jozefa Mrvu, CSc., pride na rad diskusia. Druha cast je urcena verejnosti s ucastou aj podnikatelskych kruhov, tretieho sektora a dalsich subjektov (prosim o co najvacsiu ucast so zaciatkom o 17. hodine). Program bude podobny ako v prvej casti.

Doprava: Individualne po obciach sa mozete na toto stretnutie prihlasit u starostov obci a v Brezne na sekretariate primatora do 19. novembra, pricom v cisle, ktore vyjde 23. novembra bude este raz informacia o presnom odchode autobusu, ak bude dostatok zaujemcov. Informacie: na c. tel. 6306210 - sekretariat primatora, 6193366 - kancelaria R-ZMO-HSRu.

Ing. Vladimir Fasko,
primator mesta
a predseda R-ZMO-HSRu

 

Vystrel zo siedmich metrov

Dva mesiace podla predbeznej lekarskej spravy potrva liecenie zraneni dvadsatosemrocnej S. I. z Banskej Bystrice, ktore jej sposobil asi o desiatej vecer 9. novembra patdesiatosemrocny B. F. z Rohoznej. Na svedomi ma uz trestny cin ublizenia na zdravi, tentoraz na svoju obet vystrelil zo sedemmetrovej vzdialenosti z pistole, ktoru mal v ilegalnej drzbe. Zasiahol ju do krku, cim sposobil priestrel na lavej zadnej casti krku, zlomeninu sanky a trznu ranu hornej pery. Mlada zena skoncila v breznianskej nemocnici a proti muzovi vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania Policajneho zboru v Brezne 10. novembra vzniesol obvinenie.

 

Vraj ju musi zabit

Vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania Policajneho zboru v Brezne 10. novembra vzniesol obvinenie proti styridsatdevatrocnemu S. J. z Polomky. Tento muz, uz raz sudne trestany pre trestny cin nasilia proti skupine obyvatelov a proti jednotlivcovi, 9. novembra asi o tretej popoludni sa dopustil niecoho podobneho. Svojej exmanzelke styridsatpatrocnej S. A., s ktorou byva v spolocnej domacnosti v rodinnom dome, sa vyhrazal, ze ju musi zabit. Rukami ju chytil za krk a zacal skrtit. Zena nastastie vyviazla bez zraneni, pretoze sa mu vytrhla a usla. Sudca rozhodol o vzati do vysetrovacej vazby, ktora zacala plynut 9. novembra od 21. hodiny.

 

Jedna otazka

statnej okresnej farmaceutke PhMr. Livii Durcenkovej
Ako hodnotite poskytovanie lekarenskej starostlivosti v Breznianskom okrese v sucasnosti?

- Lekarenska starostlivost zahrna zabezpecovanie, pripravu, kontrolu, uchovavanie, vydaj a predaj liekov a zdravotnickych pomocok, poskytovanie odbornych informacii o liekoch a zdravotnickych pomockach. V okrese Brezne je lekarenska starostlivost poskytovana v nemocnicnej lekarni, ktora je neoddelitelnou sucastou nemocnice s poliklinikou a zasobuje jej ambulancie a lozkove oddelenia liekmi a zdravotnickym materialom (nesluzi verejnosti, ale leziacim pacientom) a v deviatich verejnych lekarnach, v jednej pobocke verejnej lekarne a v troch ocnych optikach. V dosledku meskania platieb zdravotnickych poistovni sa v lekarnach prehlbuje druhotna platobna neschopnost, a preto sa zhorsuje aj poskytovanie lekarenskej starostlivosti.

V meste Brezne su tri verejne lekarne: lekaren Pri nemocnici, s.r.o, lekaren Vitamin, lekaren Medikament a pobocka lekarne na Mazornikove. Dalsia verejna lekaren Paradis je od 21. septembra uzatvorena z dovodu vypovede najmu. Tato situacia ostava pravdepodobne nezmenena do konca tohto roka. V obdobi od 8. do 19. novembra bude zmenena prevadzkova doba v lekarni Vitamin. V tomto case bude z prevadzkovych dovodov (pre nepritomnost majitelky lekarne) lekaren otvorena od 7.30 do 12. hodiny. Lieky na lekarsky predpis bude vydavat len jedna farmaceutka. Je to osoba, ktora ma skoncene vysokoskolske vzdelanie v studijnom odbore farmacia. Lieky, ktorych vydaj nie je viazany na lekarsky predpis, mozu predavat farmaceuticki laboranti, absolventi strednej zdravotnickej skoly.

Medzi povinnosti drzitela povolenia na poskytovanie lekarenskej starostlivosti je aj supis zasob, cize inventarizacia. Vykonava sa obvykle ku koncu kalendarneho roka. Z dovodu vykonania inventury bola zaciatkom novembra zatvorena lekaren Pri nemocnici, s.r.o. V decembri bude pre inventarizaciu zatvorena lekaren Medikament a lekaren v Podbrezovej. K uzatvoreniu lekarne dochadza aj nepredvidane pre vypadok pocitacovej techniky, co majitelia lekarni nemozu ovplyvnit. Nahlasenie a odstranenie poruch na pocitacoch a privolanie servisnej sluzby trva aj niekolko hodin.

 

h9946a.jpg (8937 bytes) V uplynulych dnoch si v Zakladnej organizacii Slovenskeho zvazu vcelarov v Brezne pripomenuli 80. vyrocie zalozenia. V piatok popoludni v Horehronskom muzeu otvorili vystavu Osemdesat rokov vcelarskej organizacie v Brezne, ktora je spojena s predajom medovnikov, medu, propolisu a medoviny (na snimke). Podvecer primator prijal predstavenstvo SZV z Bratislavy a v sobotu predpoludnim sa stretli na slavnostnej schodzi spojenej s kulturnym programom.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT