16. NOVEMBER 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Vyhlasia jedenastku

V sobotu 20. novembra o osemnastej hodine v Kulturnom dome v Ciernom Balogu vyhlasia jedenastku sutazi oblastneho futbaloveho zvazu. Slavnostny vecer pripravuju Okresny urad v Brezne, Oblastny futbalovy zvaz v Banskej Bystrici a Obecny urad v Ciernom Balogu. V kulturnom programe budu ucinkovat najlepsi spevaci popularnej hudby na Slovensku - vitazi sutaze Zlaty slavik ´99.

Opatrenia pred Ondrejskym jarmokom

V dnoch od 25. do 27. novembra sa bude konat v poradi uz 511. tradicny Ondrejsky jarmok. Jeho centrum je sustredene na namestie (parkovisko), juznu stranu namestia a prilahle ulice (B. Nemcovej, Malinovskeho, Laskomerskeho, priestranstvo pred obchodnym domom, CSA, parkovisko pri obchodnom dome). Obvodne oddelenie Policajneho zboru v tejto suvislosti upozornuje obcanov a navstevnikov mesta na zvyseny vyskyt kradezi penazeniek a cennosti z nakupnych tasiek a kabeliek, preto si treba davat na ne pozor. Uschovajte si ich v naprsnych vreckach, nie v bocnych vreckach, taskach alebo kabelkach. Pocas jarmoku budu docasne zmeny dopravneho znacenia na vyznacenych komunikaciach, preto treba respektovat pokyny policajnych hliadok a usporiadatelov jarmoku.

Macka opat vidaju

Pravdepodobne ten isty medved, ibaze o cosi tazsi ako vlani, sa opat objavuje v Myte pod Dumbierom. Ako nam povedal starosta obce Mgr. Juraj Misani, macka vidaju v okrajovych castiach dediny, najma v chatovej osade Mlynna. Sem-tam vystrasi ludi nielen vecer a nadranom, ale aj cez den. Treba len dufat, ze coskoro sa ulozi na zimny spanok.

Snehovy poprasok na Certovici

Pocas uplynuleho vikendu sa na horskom priechode Certovica, na ceste I/72, objavil asi centimetrovy poprasok snehu. Ako nam povedal vyrobno-technicky namestnik Okresnej spravy ciest v Banskej Bystrici J. Ocenas, podla informacii vykon zimnej udrzby zabezpecovali bez problemov a priechod bol zjazdny.

Opytali sme sa za vas

primatora Brezna Ing. Vladimira Faska
Co s tulavymi psami?

- Otazka tulavych psov, alebo psov aj maciek chovanych v bytovych domoch, je problemom nielen mesta Brezna, ale da sa povedat, ze prerastol ramec celeho Slovenska, aspon take mam informacie. Zaoberali sme sa nim uz niekolkokrat, nakoniec existuje vseobecne zavazne nariadenie mesta Brezna, kde je uvedene, ako sa maju chovatelia psov spravat, ako maju odstranovat exkrementy atd. Nakoniec aj vseobecne zavazne nariadenie o miestnych poplatkoch hovori, ze za psa chovaneho v bytovom dome sa plati tisic korun, co je podla zakona najvyssi mozny poplatok. V roku 1998 sme uzatvorili dohodu s podnikatelom - sarhom zo Zvolena, ktory urobil v Brezne dve akcie a ciastocne znizil pocet tulavych psov. Od toho momentu vsak dostal zakaz vykonavat tuto cinnost az do zriadenia utulkov pre tulave alebo bezprizorne psy. Po zriadeni utulku sme znova nadviazali kontakt s tymto pracovnikom, avsak stanovil nam tvrde podmienky, ktore sme nemohli akceptovat a reagovali sme na ne s vymedzenim casu a poctu vyjazdov do Brezna v roku. Toto rokovanie este nie je ukoncene, ale zaroven sme vstupili do rokovania s Okresnou veterinarnou spravou v Brezne s cielom odstranit tulave psy. Mestska policia ma pokyny presne kontrolovat dodrziavanie vseobecne zavazneho nariadenia o chovani domacich zvierat. Ano, je to problem, stretavam sa mnohymi starostami a primatormi a kazdy sa na tento rozsireny chov najma psov stazuje. Majitel psa svojho milacika pestuje, to je v poriadku, ale su nezodpovedni majitelia, ktori nemaju toto zvieratko prihlasene, neplnia si danove povinnosti ani povinnosti vseobecne zavazneho nariadenia o chovani domacich zvierat. Vo svojej praci sa snazime vyjst v ustrety chovatelom aj ostatnym obyvatelom. Dufam, ze sa nam v kratkom case podari znizit pocet tulavych psov v nasom meste.

Z tlacovej konferencie

Tri dobre spravy na podporu novej vystavby o Miliardy na byvanie o Prinos stavebneho sporenia na Slovensku o Pripravenost PSS, a. s., na riesenie problemu roku 2000 o Prva stavebna sporitelna, a. s., v cislach o Akcionari PSS, a. s. Aj taketo informacie zazneli v pondelok 8. novembra na tlacovej konferencii v Banskej Bystrici, kde novinarov pozvali zastupcovia Prvej stavebnej sporitelne, a. s.

Jednou z troch dobrych sprav na podporu novej vystavby, o ktorych informovali novinarov, je navrat priatelskych sporitelov do systemu stavebneho sporenia. Naklady spojene s obstaranim vhodneho byvania predstavuju v rodinnom rozpocte skoro kazdej rodiny narocnu polozku. Jednou z najvyhodnejsich moznosti ako financovat byvanie, je stavebne sporenie. Prva stavebna sporitelna, a. s., vsak ponuka okrem klasickeho modelu stavebneho sporenia aj nieco navyse. Stavebne sporenie je pritazlive predovsetkym tym, ze po siestich rokoch sporenia ma kazdy klient, ak splnil stanovene podmienky, zakonny narok na stavebny uver, ktory je pocas celej lehoty splacania uroceny iba siestimi percentami rocne. Klient si moze podla vlastneho rozhodnutia vybrat tarifu sporenia, vysku cielovej sumy a aj sposoby sporenia. Stat podporuje stavebne sporenie formou statnej premie, a to az do vysky 6000 korun rocne. Vklady klientov aj statna premia su urocene tromi percentami. Od zaciatku oktobra sa do systemu stavebneho sporenia retrospektivne vratili priatelski sporitelia. To znamena, ze klienti, ktori po siestich rokoch sporenia nebudu cerpat stavebny uver, si mozu svoje uspory, vratane statnej premie a urokov vybrat bez toho, ze by museli preukazovat ucel vyuzitia tychto financnych prostriedkov.

Co zistila "soika"

V priebehu styridsiateho piateho tyzdna pracovnici inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj okrem ineho kontrolovali aj v hostinci Zuzana v Brezne. Dve kontrolne konzumacie v hodnote 117,10 koruny tu predrazili o dve koruny devatdesiat halierov nedodrzanim hmotnosti hrasku v hovadzom dusenom na hrasku.

Dovedna v tomto tyzdni vykonali kontroly v styridsiatich troch jednotkach a v nich styridsatjeden kontrolnych nakupov. Predrazenych bolo dvadsatosem, co predstavuje 68,3 percenta a vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov korunu desat halierov.

Nevyhovujucu kvalitu tovaru, nedodrzanie casu spotreby a informacnych povinnosti zaznamenali v dvadsiatich dvoch prevadzkach, kde pozastavili stoosem druhov tovaru za 211 905 korun. V dvanastich prevadzkovych jednotkach dali prikaz na likvidaciu dvadsiatich siestich druhov tovaru v hodnote 1983 korun. Za nedostatky mensieho rozsahu na mieste ulozili tridsatdva blokovych pokut v hodnote 22 100 korun a pri vacsich nedostatkoch spisali patnast oznameni o zacati spravneho konania.

Aky bol oktober v Helpe

V oktobri sa striedali nadherne dni babieho leta s dazdivym pocasim. Meteorologovia ho oznacili za normalny s primeranym mnozstvom zrazok. Priemerna teplota v Helpe za oktober 1999 bola +7,63 stupnov Celzia, co je pokles v porovnani so septembrom az o 7,54 stupna. Najchladnejsim dnom bol 17. oktober s priemerom iba 1,5 stupnov, najteplejsim 3. oktober s priemerom +13,62 stupnov. Najchladnejsie rano bolo 19. oktobra az - 4 stupne, najteplejsie 4. oktobra az + 13 stupnov. V popoludnajsich hodinach bola najnizsia teplota 23. oktobra + 6 stupnov Celzia, najteplejsie bolo 2. oktobra + 20 stupnov. Vo vecernych hodinach bolo najchladnejsie 17. oktobra 0 stupnov, najteplejsie bolo 3. oktobra + 15 stupnov Celzia.

Mgr. Jozef Pupis

 

h9946c.jpg (15074 bytes)

V sobotu vecer navstevnici Bombura klubu v Brezne mohli sledovat dvojkoncert skupin Bridgemaker z Dubnice nad Vahom a Vission z Trencina.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT