Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

02

15. JANUAR  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Rozdavali radost a zohrievali srdcia

Dvanasteho januara uplynulo devat rokov odvtedy, co v Helpe po prvykrat zorganizovali Maticne dni, ktorych podstatou je zachovavanie zakladnych hodnot krestanskych a narodnych. Ine to nebolo ani v druhu januarovu sobotu, kedy helpianski maticiari opat rozdavali radost a zohrievali srdcia svojim spevom a tancom. Tento rocnik sa vydaril aj preto, ze Helpu prikryla snehova perina.

Podujatie zacalo rano slavnostnou svatou omsou, ktoru celebroval vdp. prodekan Jan Gnip. Maticnemu dnu dal nielen slavnostny charakter, ale aj duchovny a citovy naboj, ktory podciarkla ucast ministra spravodlivosti Jana Carnogurskeho, tajomnika Matice slovenskej Dr. Petra Mulika, Ing. Janky Mihalovicovej z okresneho uradu, starostu Helpy Jozefa Filla a dalsich hosti. Na namesti pripravene vozy tahane konmi potom ucinkujucich v ramci hudobnej pozvanky povozili po uliciach. Sviatocnu atmosferu v miestnej restauracii dotvoril program, v ktorom ucinkovali deti z materskej, zakladnej a zakladnej umeleckej skoly, miesany spevacky zbor Helpan a folklorna skupina Helpan.
"Na zaciatku roka je cas, kedy si ludia navzajom zelaju vsetko dobre, ale aj bilancuju. Tak aj my, helpianski maticiari, bilancujeme, ake boli predchadzajuce rocniky. Boli plne nadsenia, priprav, ale aj sklamania, ked nieco nevyslo podla ocakavania", - povedala nam po skonceni maticneho dna jedna z hlavnych organizatorov predsednicka miestneho odboru Matice slovenskej Maria Mestanova. Pri hodnoteni nezabudla podakovat vdp. Janovi Gnipovi za moralnu a materialnu podporu, ucitelkam, ziakom, Mgr. art. Igorovi Vlachovi z Helpanu za prekrasny program, nadacii Matice slovenskej a stedrym sponzorom, bez ktorych by toto podujatie bolo chudobnejsie: "Nech vam tuto pomoc Matici pan Boh stonasobne vynahradi."

(r)

Jedna otazka
clenke predsednictva Rady OZ KOVO za Banskobystricky kraj Terezii Durikovej

o Ako hodnotite situaciu horehronskych podnikov?

- Zeleziarne Podbrezova a. s. su, chvalabohu, zamestnavatelom, ktory dlhodobo zabezpecuje zamestnanost v breznianskom regione. Co sa tyka otazky miezd, je dodrziavana dohoda, ktoru na zaciatku roka v ramci socialneho programu slubilo vedenie spolocnosti aj napriek tomu, ze vlani nebola uzatvorena kolektivna zmluva. Podla najnovsich informacii v tomto roku by malo dojst ku kolektivnemu vyjednavaniu a k uzavretiu platnej kolektivnej zmluvy.
Pokial ide o dalsie podniky, v Piesku uz nie je odborova organizacia. Po vyse 200-rocnej cinnosti odborov zamestnavatel vyvinul tlak, aby zamestnanci do odborov nevstupili, co ma velmi mrzi, ved v pripade, ze zamestnavatel plni podmienky zakonnosti, nie je dovod, aby branil vzniku odborovej organizacie. Slovpump Zavadka je v konkurze, firma, ktora vznikla na pode povodnej spolocnosti - Slovpump Trade - pracuje systemom maleho poctu riadiacich pracovnikov a zvysok formou zivnostenskych listov. V konkurze je breznianska MB, a. s., aj jej nasledovnicka Industria MB , a.s. O dva tyzdne by malo byt rokovanie s novym vedenim firmy. Som rada, ze pomerne dobre si vedu Strojsmalt Holding a ZLH, a. s., Hronec, kde sa koncom roka vyskytla porucha na elektrickej taviacej peci, v tomto roku pokracuju s rovnakym poctom zamestnancov ako vlani. Hroncianski odborari maju tazke srdce na spravcu konkurznej podstaty, ktory v auguste 2001 predal fabriku, ale doteraz zamestnancom nevyplatil mzdy ani odstupne.
Pri pohlade na Horehronie ma mrzi, ze z podnikov, ktore sli do konkurzu, napr. v Zavadke, nevznikla nova spolocnost, ktora by dokazala podchytit zamestnancov, ze Strojsmalt Pohorela zostal v tych istych socialno-ekonomickych podmienkach ako predtym, ze v Piesku chatraju priestory, skoda, ze sem neprisiel zapadny kapital, ktory by podnik postavil na nohy.

Vytrznici v diskokluboch

V ostatnom case sa v Brezne mnozia pripady narusenia verejneho poriadku v nocnych diskokluboch. V tejto suvislosti policia ziada obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o podobnych cinoch, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.
Naposledy sa cosi take odohralo v diskoklube Arena (byvaly Labuznik), kedy S. S. a M. M. z Brezna 22. decembra po pol desiatej vecer fyzicky napadli hosti, pricom jednemu z nich sposobili zranenia, ktore si vyziadali praceneschopnost. Stvrteho januara bolo vznesene obvinenie z pokusu trestneho cinu ublizenia na zdravi a trestneho cinu vytrznictva voci viackrat sudne trestanemu S. S. a M. M., ktory doposial nebol stihany. Sudca Okresneho sudu v Brezne vzal S. S. do vazby a obvineny M. M. je stihany na slobode.

(nk)

Na tradicie dedinskeho ochotnickeho divadla nadviazala Domka z Michalovej. Pod vedenim Soni Mojzisovej a Petra Uhrina nastudovala hru Vianocny sen. Pribeh chudobneho chlapca, odohravajuci sa pocas Stedreho vecera, bol peknym darcekom pre deti, ich rodicov, ale aj tych skor narodenych. Divadelne predstavenie, ktore malo premieru 30. decembra, po dlhorocnej prestavke tak naznacilo, ze aktivna kultura nie je len nostalgicka minulost. Breznianskemu publiku sa predstavili v nedelu 13. januara (na snimke Viktora Sajgalika). Domka – zdruzenie salezianskej mladeze, je hnutie deti a mladeze, ktoreho hlavnym poslanim je podpora preventivneho systemu. Ako nam povedala predsednicka michalovskej Domky Gabika Uramova, chcu sa zamerat predovsetkym na vhodne vyuzitie volneho casu mladych: ”Spolupracou s obcou a pochopenim pana starostu sme dostali do uzivania nevyuzite priestory v kulturnom dome. Nasim najblizsim cielom je rozbehnut kruzkovu cinnost. Radi by sme vytvorili tvorive dielne, ved nadanych deti v Michalovej nie je malo.” Zapalenost a obetavost Domkarov z Michalovej je ukazkou toho, ze aj dnesna mladez vie zit pre vyssie hodnoty.

VIANOCNY SEN

h0202e.jpg (13766 bytes)

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT