15. JANUAR  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Skor narodeni ludia zimu, ako tato, nepamataju. Silne mrazy, snezenie a vietor sprevadzali nase sviatocne dni. Sen o bielych Vianociach sa sice naplnil mierou vrchovatou, ale spokojni boli ti, ktori sedeli doma v teple. Pocasie vsak vrasky na celach sposobilo tym, ktori maju na starosti udrzbu ciest a chodnikov. V nasej ankete sme sondovali, ako sa o to postarali.

anketovym mikrofonom


o snehovej nadielke

Jolana Gallova, nezamestnana, Brezno:

- Bola som prec od 25. decembra a ked som sa vratila, bola som mimoriadne prekvapena, co sa to tu narobilo. V Brezne byvam dvadsatdva rokov, ale tolko snehu som este nevidela. Byvam v cinziaku, kde sa susedia dohodli a sneh odpratali. Myslim si, ze v porovnani s minulymi rokmi je to este lepsie.

Daniela Giertlova, ucitelka, C. Balog:

- Byvam v Ciernom Balogu, kde sme, da sa povedat, celkom zapadli snehom. O hlavny tah v obci bolo postarane. Sme v podstate dost "odruky", dalej od centra, takze je to na nas samotnych, ako si odpraceme, tak budeme mat. Nepamatam si tolko snehu. Ucim v Brezne, kde okolo skoly cez prazdniny pluhovali a hospodarske stroje pomahali odpratavat chodniky.Teda v meste sa s tym snazia vysporiadat.

P. B, robotnik, Brezno:

- V meste to bolo v poriadku, ale pre nedostatok techniky ludia v okrajovych castiach ostali na niekolko dni odrezani od sveta.

Viera Srnkova, skolnicka, Myto pod Dumbierom:

- Pred domom sme si sneh kazde rano odpratavali sami, ale ulice obec udrziavala, boli vypratane, posypane, starosta sa postaral. Krasnu zimu mame.

Jan Caban, dochodca, Brezno:

- Snehu je vela, ale ludia sa snazia, odpratuju ho. Niekde su na chodnikoch hrby snehu a smyka sa. My v cinziaku to mame zariadene tak, ze kto ma sluzbu, ma na starosti aj chodniky. Na Cachove mam zahradku, kde je cesta krasne vypluhovana, vycistena, posypana. Som spokojny.

Stefan Kovacik, dochodca, Brezno

- Pred vchodom do cinziaku sme sa o odpratanie snehu postarali. Mestska sluzba ma s tym vela prace, ale snazili sa, kolko mohli. Ulice a chodniky boli v poriadku, mozem ich pochvalit.

Martina Turnova, nezamestnana, Valaska:

- My, co byvame v domoch, sme si museli v podstate sami odpratat sneh. Ostatne zabezpecil obecny urad, cesty a chodniky zvladli bez problemov.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Netradicna vianocna party

Vo stvrtok vecer 13. decembra sa v restauracii Perla uskutocnila netradicna vianocna party. Zorganizovala ju nasa mila pani ucitelka Zuzana Kudelkova. Urcite ju vela z vas pozna a stretava kazdy den, tyzden. Mlada, vzdelana zena, ktora ma v sebe nieco, co malokto Hlavne v dnesnej tazkej dobe. Rozdava lasku a nevieme, ci vie povedat nie. Obdivujeme jej trpezlivost, energiu a organizacne schopnosti, s ktorymi mohla zorganizovat netradicnu vianocnu party pre deti a rodicov. Zucastnilo sa nas na nej 63. Na programe sme sa podielali aj my deti, aby sme rodicom ukazali nase vedomosti z anglickeho jazyka.
Skutocne to bola prekrasna vianocna party, kde rodicia vychutnavali slavnostnu atmosferu. O prijemne a prekrasne posedenie a vyborne jedlo sa postaral Lubomir Stubna, veduci restauracie v spolupraci s personalom.Touto formou Zuzane Kudelkovej dakujeme za vsetko, co pre nas robi a za trpezlivost pri vyucovani anglickeho jazyka.

Ziaci a rodicia 

Dakujeme ...

Radostna atmosfera pred prichadzajucimi sviatkami vladla aj v Materskej skole na Clementisovej 3 v Brezne. Deti prekvapila necakana navsteva. Ocka sa rozziarili, tvaricky rozosmiali, srdiecka rozbuchali, a to vdaka mnozstvu hraciek, ktore im venovala nemecka biatlonistka Martina Zellmerova. Piesnami a tancom sa deti podakovali za krasne hracky, ktore budu sluzit nielen pre potesenie, ale aj na rozvoj zrucnosti, vedomosti a logickeho myslenia . Za tento krasny dar dakuje aj cely kolektiv materskej skoly.

L. Bubelinyova 

Ach, tie medziludske vztahy

Rodicia mali velky dom, este vacsie pole, gazdovstvo. A dvoch synov. Ked matka nahle umrela, otec porucil cely majetok starsiemu synovi. A mladsieho syna bez priciny vydedil. Po otcovej smrti mladsi brat prisiel za starsim, ze ci by sa teraz nedohodli. Kdeze. Vyhovovalo mu otcovo rozhodnutie. Nesuhlasil. Ani nevypocul, ze by sa mali rozdelit po bratsky na polovicu. Tvrdohlavo odmietol podavanu bratovu ruku. Odvtedy majetok navzdy rozdelil dvoch bratov a ich rodiny. Kazdy z nich mal svoje deti a tie boli tiez ochudobnene o vzajomne rodinne vztahy, pretoze sa nikdy nestretli, iba vedeli o sebe, ze existuju.
Jedneho dna najmladsia dcera vydedeneho syna stretla prvy raz svojho bratranca. Deti nemozu za chyby svojich rodicov. Druhy raz sa nahodne stretnutie zopakovalo, ked uz bola vydata. Vtedy vzklicila myslienka, ci by to este malo zmysel takmer po styridsiatich rokoch navstivit rodinu, obnovit vztahy, ktore tak nestastne a zbytocne rozbil majetok...

Ing. Irena Helcova 

Cestovny ruch v DOS-ke

Cestovny ruch je vsade na svete prvoradou zalezitostou srdca, kvalifikacie, ochoty a az potom zalezitostou financnych ziskov. Na Slovensku mavaju podnikatelia cestovny ruch len ako formu prace a z nej plynucu formu ziskania financnych prostriedkov. Cestovny ruch je ovela viac. Ide o povolanie na cely zivot. To bol jeden z dovodov, preco nasa skola zaviedla odbor podnikanie v turistike a cestovnom ruchu, ktory si studentky mozu zvolit v tretom rocniku pocas studia. Tento odbor uspesne vychovava studentky uz treti rok. Okrem neho existuje v nasej skole aj dalsi odbor, a to obchod a podnikanie, ktory v sucasnosti rozbehol projekt cvicna firma.
Hlavny doraz vo vyucbe cestovneho ruchu kladieme na rozsirenie odbornych vedomosti, co v konecnom dosledku vedie k lepsiemu uplatneniu sa na trhu prace. Tazisko vyucby spociva v predmetoch ekonomika cestovneho ruchu, hotelove sluzby, technika cestovneho ruchu, geografia cestovneho ruchu. Za velky prinos povazujem vyucbu cudzich jazykov (anglicky, nemecky a rusky jazyk) v rozsahu pat hodin tyzdenne. Kedze aj cestovny ruch musi vykazovat eticky ramec, studentky musia zvladnut zasady komunikacie, spolocenskeho spravania a vlastne pochopit eticke hodnoty, ktore su nevyhnutne pri komunikacii s ludmi a nadvazovani kontaktov s obchodnymi partnermi, zakaznikmi. V ramci prepojenia teorie s praxou, studentky absolvuju odbornu prax v tretom a stvrtom rocniku v zariadeniach cestovneho ruchu, prevazne v cestovnych kancelariach, hoteloch, turisticko-informacnych kancelariach.
Nie je klamstvom, ked poviem, ze uroven poskytovanych sluzieb v cestovnom ruchu je nizka a stale klesa. Vo sfere cestovneho ruchu chyba eticky rozmer. Pracovat v tejto oblasti je narocne, ide o poslanie, ktore sa dedi z generacie na generaciu. Profesia si ziada byt dvanast mesiacov v roku hercom a dvadsatstyri hodin denne mat dobru naladu, byt pohotovy, perfektne upraveny. Treba sa naucit mat rad ludi a pochopit, ze poskytovat sluzby nie je nic pokorujuce.
Turisticky potencial Slovenska je porovnatelny s Ceskom, Madarskom, Polskom a napriek tomu sa nam nedari pritiahnut zahranicnu klientelu. Nasu krajinu navstevuju najma ti, ktori uz Slovensko poznaju a navstevuju ho opakovane. Dalsim cielom navstevy je tranzit, pracovna cesta alebo navsteva pribuzneho, znamych.
Brezno a okolie ma vela krasnych a turistickych pritazlivych miest na prezitie dovolenkovych chvil. Je na nas vsetkych, ako uputat domacich a zahranicnych navstevnikov a prinutit ich, aby sa rozhodli minut peniaze na Slovensku. Problemom je nielen tazka dostupnost financnych zdrojov, ale najma nizka motivacia, profesionalne navyky a zotrvacnost myslenia ludi.

Ing. Iveta Teslarova,
Dievcenska odborna skola Piesok

Dakujeme...

Uprimne podakovanie patri lekarom a zdravotnym sestram na ARO-internom oddeleni Nemocnice s poliklinikou v Brezne, ktore koncom minuleho roka zachranili zivot mojej drahej manzelke Bernardine Kindernayovej. V dnoch 19 .- 22. novembra jej srdce trikrat ohrozene infarktom stracalo zivotnu silu, no vdaka obetavosti lekarov MUDr. Dusana Marusku, MUDr. Lubomira Antalika a dalsich, ako aj nezlomnej tuzbe zit nasej drahej mamicky – nezostalo pri vianocnom stole a v kruhu celej nasej rodiny navzdy prazdne miesto. Dakujeme aj MUDr. Eve Zlevskej, ktora poskytla prvu pomoc. Manzel Emil, dcery Anezka, Irenka a syn Emanuel s rodinami

...

Dakujeme primarke MUDr. Emilii Buckovej, doliecovaciemu oddeleniu, MUDr. Romanovi Necpalovi a chirurgickemu oddeleniu Nemocnice s poliklinikou v Brezne za starostlivost a opateru Bozeny Teplicanovej z Valaskej.

Dcera s rodinou


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT