15. JANUAR  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

So starostami horehronskych obci na temu

rok sa s rokom stretol

Ked sa rok s rokom stretne, zvycajne rekapitulujeme ten uplynuly a davame si predsavzatia do nasledujuceho. Niektorych starostov horehronskych obci sme preto oslovili s otazkou: Ako hodnotite rok 2001 a co ocakavate od roku 2002?

Frantisek Durcenka, starosta Polomky:

- Rok 2001 bol aj pre Polomku velmi narocny, predovsetkym sa k lepsiemu nezmenili zdroje financovania obci a Polomku to zvlast postihuje. Nasa obec je zadlzena a aj ked sa snazime byt disciplinovanym dlznikom voci PKB, situaciu aj nam zhorsila Vseobecna zdravotna poistovna prdlzenim terminov splatnosti faktur az na 150 dni pre uhradu ostatnych dlhov. V uplynulom roku sme urobili vodovod na Sturovej ulici, prepojenie na Zdiarsku ulicu, opravili sme miestne komunikacie za 800 000 korun a postavili pekny pristresok autobusovej zastavky v centre obce. Mnohe drobne, ale vyznamne ulohy nam pomohli plnit pracovnici na verejnoprospesnych pracach. V minulom roku nas zastihla uz publikovana mimoriadna udalost, ked doteraz neznami zlodeji nam ukradli zasnezovacie dela. Teda zaver roka 2001 sme prezivali velmi tragicky. Spolu s obecnym zastupitelstvom sme zabezpecili nakup novych zasnezovacich diel na lizing. Cez vianocne prazdniny sme tak zabezpecili dobru lyzovacku. V novom roku by sme chceli z prispevkov statneho fondu budovat kanalizaciu na niektorych uliciach, chceme pokracovat v budovani domova dochodcov. Zameriame sa na organizovanie kulturno-spolocenskych a sportovo-turistickych akcii, ktore si v obci a v tomto regione nasli uz svoje pevne miesto. Tieto akcie by mali pomoct rozvoju vidieckej turistiky, teda tomu, co by v buducnosti malo tento mikroregion ekonomicky pozdvihnut. Spolu s ostatnymi obcami mikroregionu Horehron sme spracovali projekt Cesty krala Mateja Korvina na Kralovu holu, ktoreho realizacia pred nas vsetkych kladie velmi narocne ulohy na rok 2002 a nasledujuce.

Ing. Tatiana Contofalska, starostka Predajnej:

- Koniec roka je vzdy obdobim zamyslania sa nad uplynulym rokom. Mozem povedat, ze rok 2001 bol vcelku uspesny. Podarilo sa nam v spolupraci s SPP, a. s., zavod Zvolen vybudovat plynovod pre dva bytove domy, takze plynofikacia obce ako celku je uz ukoncena. V ramci projektu Program obnovy dediny, odkial nam boli poskytnute financne prostriedky, sme na namesti s pomocou sikovnych ruk nasich obcanov vyrobili a osadili lavicky, kde je nasou snahou vytvorit oddychovu zonu pre vsetky vekove kategorie. Velmi kladne hodnotim pracu nasich obcanov zamestnanych na verejnoprospesnych pracach, ktori prispeli k zveladeniu a cistote nasej obce. Pomohli ci uz pri likvidacii ciernych skladok, pri uprave zelene alebo udrzbe a opravach objektov vo vlastnictve obce. Ciastocne sme upravili miestne komunikacie. Predajna zila velmi bohato po kulturnej stranke. Mojou snahou spolu s poslancami obecneho zastupitelstva bolo hlavne vzbudit zaujem obcanov o dianie v obci. Zacali sme ako kazdy rok Silvestrom a vitanim Noveho roka, kde nechybal ohnostroj, pokracovali sme maskarnym balom, stolnotenisovym turnajom, vojebalovym turnajom, Annabalom, roznymi vystavami. Co v novom roku 2002? Je to rok volebny. Caka nas prechod viacerych kompetencii zo statu na obec, cize bude to rok tazky a zlozity. Ale aj napriek tomu sa nevzdavame a planujeme z investicnych akcii ako prioritu odvodnit Zabreznu ulicu, co sme nemohli v minulom roku, pretoze sme mali problem s projektovou dokumentaciou. Planujeme spravit upravy na namesti ako centra obce (autobusove zastavky). Chceme prostrednictvom verejnoprospesnych prac vybudovat detske ihrisko, uspesne ukoncit register obnovy evidencie pozemkov a pokracovat v kulturnych podujatiach. Prave vo februari pripravujeme druhy rocnik maskarneho balu, na ktory zabavychtivych obcanov Predajnej srdecne pozyvame. Vsetkym prajem, aby v tomto roku, ktory bude pre nas ako pre samospravu, ale aj obcanov zlozitym, aby nestracali entuziazmus a prispeli tak k rozvoju nasej obce ako aj k zlepseniu zivotnej situacie kazdej rodiny a tym k spokojnosti nas vsetkych.

Martin Mekel, starosta Telgartu:

- Uplynuly rok nebol nejaky lahky. Ulohy vyplyvajuce z volebneho programu sme plnili iba ciastocne, pretoze nase ziadosti na statne dotacie ostali bez povsimnutia. Statne dotacie nam neboli poukazane ani na dokoncenie sanacie zrusenej skladky pevneho domoveho odpadu, ktora sa nachadza v blizkosti chranenej krajinnej oblasti Meandre Hrona. Predpokladali sme, ze zacneme s plynofikaciou obce, pretoze v zmysle planu VUC bola naplanovana na rok 2001/2002. Tato stavba vsak bola nariadenim vlady vo februari 2001 pozastavena, pricom uz bola hotova projektova dokumentacia a vydane stavebne povolenie. Obcania to prijali s velkym sklamanim, lebo obce Telgart a Sumiac "starnu" a nachadzaju sa v nadmorskej vyske 900 m, kde vykurovacie obdobie trva pomaly desat mesiacov. Plynofikacia by ulahcila zivot starsim ludom, ktorych deti odisli za pracou do sveta. Napriek tomu vsetkemu sa nam na zaklade poziadaviek prestarlych obcanov podarilo zacat so stavbou domova dohodcov, na co sme z fondu vyhernych loterii ziskali 300 000 korun. Obec sa pustila do rekonstrukcie domu, ktory ma vo vlastnictve a s pomocou uradu prace, ktory poskytol verejnoprospesne prace, sa nam podarilo prebudovat vnutorne priestory podla projektovej dokumentacie. Ak v tomto roku ziskame pozadovane prostriedky, chceli by sme stavbu odovzdat do uzivania do konca tohto roka. Predpokladam, ze najdeme pochopenie Slovenskeho plynarenskeho priemyslu a zacneme s plynofikaciou obidvoch obci. Neviem, ci vobec dostaneme financie, aby sme mohli dokoncit rozostavanu skladku a pripadne zacat s vystavbou kanalizacie. Este v tomto roku mame v plane zasnezenie lyziarskeho vleku Tresnik, kde sa pokusame ziskat pre zalozenu spol. s. r. o. spolahliveho partnera s kapitalom.

h0202c.jpg (15345 bytes) V druhu januarovu sobotu v Bombura klube v Brezne mladym ludom sprijemnil vecer desatclenny orchester Too Much z Banskej Bystrice, ktory hra tanecne funky ovplyvnene dzezom, rockom a sucasnou tanecnou hudbou. Z koncertu, ktory sa uskutocnil v spolupraci s obcianskym zdruzenim Nairam a nadaciou NPOA, odchadzali divaci velmi spokojni.

Odstartovali rozvoj cestovneho ruchu

V juli roku 2000 sme vas informovali o vysledkoch pracovnej skupiny pri Prvej rozvojovej vidieckej agenture na priprave Programu restrukturalizacie hospodarskej zakladne Horehronia. Pracovna skupina skoncila svoju cinnost s tym, ze urcila styri hlavne oblasti programu ekonomickej restrukturalizacie a odporucila vytvorenie pracovnych odbornych terminov na riesenie rozvojovych planov v navrhnutych oblastiach restrukturalizacie. Viacej sa dozvieme z rozpravania manazera projektu Ing. arch. Petra Rusnaka:

- Ako prioritny hospodarsky restrukturalizacny program bol vytipovany rozvoj cestovneho ruchu a vidieckej turistiky. Az v minulom roku sa Prvej rozvojovej vidieckej agenture (PRVA) podarilo ziskat financne zdroje na pripravu Planu rozvoja cestovneho ruchu Horehronia.
PRVA ziskala grant od Nadacie otvorenej spolocnosti NOS – OSF na vytvorenie partnerskej skupiny pre pripravu a spracovanie Planu restrukturalizacie hospodarskej zakladne Horehronia a v ramci Pilotnej grantovej schemy pre rozvoj cestovneho ruchu dostal grant na vypracovanie Planu rozvoja cestovneho ruchu Horehronia.
V juli 2001 sa sformovala okresna partnerska medzisektorova skupina zlozena so zastupcov samosprav, statnej spravy, podnikatelov v cestovnom ruchu, obcianskych zdruzeni, Hotelovej akademie a Turisticko-informacnej kancelarie Brezno. Pracovna skupina pod vedenim odborneho garanta doc. P. Patusa z Ekonomickej fakulty UMB B. Bystrica a mna ako veduceho projektu ukoncila v novembri prace na Plane rozvoja cestovneho ruchu Horehronia ako nosneho programu hospodarskej restrukturalizacie okresu Brezno. Tymto krokom sa pripravil v okrese ramcovy usmernujuci dokument pre rozvoj cestovneho ruchu a vidieckej turistiky.
Sucastou je aj orientacia rozvoja vidieckej turistiky v mikroregionoch okresu. Koordinovane s okresnym planom mikroregion Horehron vypracoval projekt Cesta krala Mateja na Kralovu holu, mikroregion Muranska planina v spolupraci s OZ Vrchar projekt Podpora rozvoja turizmu v mikroregione Muranska planina a v partnerstve OZ VYDRA s OZ Vrcharik a SCK Detva bol spracovany projekt Spolocne na vrcharskom putovani. Okrem toho mesto Brezno ziskalo grant na propagacno-informacny material Region Horehronie a Rudohorska rozvojova spolocnost na propagaciu kulturneho dedicstva Rudohoria. Vsetky tieto projekty boli podporene v ramci pilotnej grantovej schemy pre rozvoj cestovneho ruchu.
Ako z uvedeneho prehladu vidiet, pre okres Brezno bol vlanajsi rok uspesnym rokom pri nastartovani rozvoja cestovneho ruchu. Zasluhu na tom ma rozvinuta siet partnerstiev a pripravenost a schopnost miestnych ludi pripravit a viest taketo projekty.
Uspech vlanajsieho roka na priprave planu hospodarskej restrukturalizacie Horehronia je podciarknuty aj vypracovanim Akcneho planu rozvoja zamestnanosti okresu Brezno v partnerskej medzisektorovej skupine v ramci pripravneho programu B – pilotne projekty rozvoja zamestnanosti.
Aj praca v partnerskej skupine pre rozvoj cestovneho ruchu bude v ramci grantu od NOS – OFS pokracovat vypracovanim Akcneho planu rozvoja cestovneho ruchu. Prve tohtorocne stretnutie partnerskej skupiny sa uskutocni 31. januara v Brezne. Partnerstvo je otvorene pre vsetkych, ktori chcu nieco konkretne pe rozvoj cestovneho ruchu na Horehroni urobit. Na spolupracu pozyvame aj vas. 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT