15. JANUAR 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Predstavitelia NAMK SR u ministra

Delegaciu Narodneho automotoklubu Slovenskej republiky na cele s viceprezidentom Mgr. Jurajom Smrecanom a predsedom kontrolnej komisie Ing. Jozefom Parasinom v utorok 8. januara prijal minister vnutra Ivan Simko. Hovorili o problematike motorizmu v uplynulych sezonach i v sucasnosti, o zakone o integrovanom zachrannom systeme, o zimnej turistickej sezone, kde podstatnu ulohu zohrava cestna odtahova sluzba, nevynechali ani pracu s mladezou a motoristicky sport. Obidve strany sa zhodli na tom, ze cestna sluzba na pozadovanej urovni prispieva k priaznivemu obrazu Slovenska aj v pristupovych rokovaniach do Europskej unie. Minister sa zivo a zasvatene zaujimal o problemy motoristov a prislubil, ze sa bude snazit pomahat im v ramci svojich moznosti. Na zaver I. Simkovi podakovali za velmi dobru spolupracu Hasicskeho a Policajneho zboru s NAMK SR v Slovenskej republike, v Banskobystrickom kraji a zvlast v Breznianskom okrese.

(js)

Novorocny pripitok

Uspesny vstup do noveho roka si uz po piatykrat v pondelok 7. januara zazelali ucastnici tzv. novorocneho pripitku v hoteli Stupka na Taloch. Pozvanie predsedu predstavenstva ZP a. s. generalneho riaditela a konatela Slovpumpu Trade, s. r. o., Zavadka nad Hronom Pavla Vilema a predsedu predstavenstva Petrochemy, a. s., Dubova Ing. Jana Matasa prijalo vyse sto zastupcov verejneho zivota nasho regionu. Po prvykrat medzi sebou privitali predsedu Banskobystrickeho kraja Milana Marcoka, predstavitelov podnikatelskej sfery, statnej spravy a samospravy.

(ok)

Rekonstrukcia namestia

Otazka rekonstrukcie juznej casti breznianskeho namestia nadobuda konkretnu podobu. Na pode mestskeho uradu sa v stredu 9. januara na tretom vyrobnom vybore stretli spravcovia sieti s riesitelom projektu Ing. arch. Jozefom Frtusom, aby dohodli koordinacne postupy jednotlivych dodavok a prac na vymene alebo doplneni inzinierskych sieti. Siedmeho januara mestsky urad v uradnom vestniku vyhlasil verejnu sutaz na dodavatela, ktoreho vyberu do 18. februara. Po tomto termine vybrany dodavatel zacne pripravne prace, spracuje projekt organizacie vystavby a terminy jednotlivych dodavok. Rekonstrukcia namestia, ktorej cielom je zvysenie estetickej urovne priestoru okolo mestskej veze, by mala trvat od 1. aprila do 30. jula.

(r)

Opytali sme sa za vas

riaditela Technickych sluzieb mesta Brezna Ing. Tomasa Gabona

o Intenzivne snezenie v dnoch 25. az 30. decembra a nasledny silny vietor znacne skomplikovali situaciu aj v Brezne. Ako ste ju zvladli?

- Zjazdnost komunikacii priamo v meste sme zabezpecovali priebezne podla operacneho planu zimnej udrzby, s nasadenim vsetkej dostupnej techniky dvadsatstyri hodin denne, vratane sviatkov. Komplikovana situacia bola v okoli mesta. Tzv. polne cesty nebolo mozne pluhovat, museli sme ich frezovat. Prve dni nam vyfrezovane useky opakovane zafukalo. Situaciu sme riesili nepretrzite dvadsatstyri hodin denne.
Na celom uzemi mesta je velke mnozstvo snehu. Hned v prvy januarovy tyzden sme popri vlastnych mechanizmoch od externych dodavatelov objednali dalsich sest mechanizmov na odvoz snehu. Islo hlavne o autobusove nastupiste na namesti, parkovanie SAD na namesti, chodniky na mostoch, chodnik popri hlavnej ceste v Halnoch, najproblemovejsie ulice a pod. Tento obrovsky objem prac stoji znacne financne prostriedky. Aby sme stihli zabezpecovat verejne sluzby, museli sme od 30. decembra zastavit prace suvisiace s odpratavanim snehu inym organizaciam za uhradu.
Obyvatelov mesta chcem poziadat o ohladuplnost a spolupatricnost. Spolupracovat by sme mali nielen preto, ze nam to ukladaju vseobecne zavazne nariadenia, ale aj preto, ze by sme mali byt ludia. Kedy inokedy, ak nie v takejto vaznej situacii? Komu pomohlo zhruba sedemdesiatpat percent obyvatelov cinziakov, ktori ignoruju svoje povinnosti a neudrziavaju volny pristup ku kontajnerom na domovy odpad? Aby sme ich vobec dotiahli k zbernemu vozidlu, museli sme traktorom s radlicou odhrnut sneh. Takze traktor, ktory mohol za ten cas pluhovat dalsie cesty, musel jazdit pred vozidlom na zvoz odpadu. Komu pomohli obyvatelia cinziakov tym, ze sa im nechcelo nosit odpad do pristavenych velkoobjemovych kontajnerov, ktore boli vyuzite na menej ako polovicu?
V mestskych castiach - sidlisko Mazornikovo, SLN, Skolska ulica (pri novom cintorine), svah pred nemocnicou - sa deti znova sankuju na krytoch zo stlpov verejneho osvetlenia. Okrem skody (jeden kryt 2500 korun) ohrozuju odkryte elektricke casti vsetkych okoloiducich. Su to neplnolete deti, za ktore zodpovedaju rodicia!

Co zistila "soika"

Banska Bystrica (r) - Na pode Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj vo stvrtok 10. januara informovali novinarov o vysledkoch kontrol od 10. do 31. decembra, ale aj za cely rok 2001.

Bilancia 50. - 53. kalendarneho tyzdna hovori o 95 prekontrolovanych prevadzkovych jednotkach. Zo 63 nakupov bolo 27 predrazenych, co predstavuje 42,9 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla jedenast korun devatdesiat halierov. Pri kontrole kvality, spravnosti oznacovania a dodrziavania informacnych povinnosti nedostatky objavili v 36 prevadzkach pri 216 druhoch tovaru v hodnote 382 624 korun. V 7 prevadzkovych jednotkach dali prikaz na likvidaciu 12 druhov nekvalitneho tovaru alebo surovin nevhodnych na pripravu jedal v hodnote 1378 korun. Na mieste ulozili 56 blokovych pokut v hodnote 44 600 korun a spisali 9 oznameni o zacati spravneho konania, o ktorych rozhodne riaditel inspektoratu.
V Breznianskom okrese v predajni maso-udeniny na namesti v Brezne bol nakup za 104,30 koruny predrazeny o 40 halierov, ked nedodrzali hmotnost pecenoveho syra. Okrem toho kontrolori zastavili predaj 2405 g moravskeho masa s uplynulou lehotou spotreby v hodnote 528,90 koruny. V potravinach M-Market v Brezne nedodrzanim hmotnosti klobasy nakup v hodnote 117,70 koruny predrazili o korunu dvadsat halierov.
V roku 20001 dovedna skontrolovali 2730 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 1693 kontrolnych nakupov, predrazenych bolo 969, co predstavuje 57 percent, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov sa vysplhala na 5,70 koruny. Pre nedodrzanie kvality a informacnych povinnosti zlikvidovali 550 druhov tovaru za 80 976 korun a zastavili predaj 8109 druhov vyrobkov v hodnote 33 176 075 korun. Ulozili 1960 blokovych pokut za 1 478 900 korun a spisali 481 oznameni o zacati spravneho konania.
Pri porovnani s rokom 2000 je zjavny nizsi pocet zlikvidovaneho tovaru, co odovodnili vacsim dorazom na technicke vyrobky v suvislosti so zakonom c. 264/99 o technickych poziadavkach na vyrobky.

(tm)

"Koniec januara moze byt dramaticky"

Blizi sa obdobie, v ktorom poniektorych z nas neobide chripka a jej podobne ochorenia. Chripkove epidemie su postrachom, ale vyhnut sa im jednoducho neda. Na niektore otazky suvisiace s touto chorobou odpoveda hlavna odbornicka ministerstva zdravotnictva pre epidemiologiu MUDr. Maria Avdicova:

o Je este cas dat sa zaockovat proti chripke?

- Zatial este nebola potvrdena cirkulacia virusu chripky ani na Slovensku, ani v okolitych statoch. Cize obyvatelia mozu vyuzit poslednu moznost na zaockovanie. Myslim si, ze koncom januara a vo februari bude vacsi vyskyt tohto ochorenia. V decembri a na zaciatku januara "bolo ticho", situacia sa pravdepodobne zhorsi. Mrazy su totiz pre sirenie chripky nepriaznive, ale hmly, vlhko a teploty nad nulou situaciu zhorsia. Koniec januara moze byt dramaticky.

o Vlani sa objavili informacie o hroziacej pandemii, su pravdive?

- Pandemiu chripky charakterizuje vznik noveho subtypu virusu chripky, ktory je schopny prenosu z cloveka na cloveka. Schopnost vytvorit nove subtypy maju iba virusy chripky typu A, ktore vyvolavaju ochorenia nielen u cloveka, ale aj u zvierat, najma u vtakov, prasiat a koni. Virusy typu B a C vyvolavaju infekcie len u cloveka. Kedze ludia nie su voci novemu subtypu imunni, vypuknu epidemie, ktore v priebehu niekolkych mesiacov prerastu do pandemie. V 20. storoci sme zaznamenali styri velke pandemie chripky: 1918 (tzv. spanielska), 1957 (tzv. azijska), 1968 (tzv. hongkonska) a 1977 (tzv. ruska). Odbornici upozornuju na moznost vzniku noveho ludskeho subtypu v blizkej buducnosti.

o Ako to v tychto dnoch vyzera s chripkou v Breznianskom okrese?

- V druhom januarovom tyzdni sme v Breznianskom okrese zaznamenali chorobnost 733 na 100 tisic obyvatelov, v absolutnych cislach je to 485 ochoreni. Najviac sa ich vyskytlo u deti do 5 rokov, komplikovany priebeh (zapal pluc, crevne tazkosti a zapaly prinosnych dutin) malo 23 ochoreni, co je 4,7 percenta. V porovnani s predchadzajucicm tyzdnom je to sice dvojnasobny narast, co vsak nic neznamena, pretoze zaciatok roka bol poznaceny prazdinami a dovolenkami.

(r)

h0202d.jpg (13667 bytes) Aj taketo nastrahy nam pripravila pani Zima.

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT