13. FEBRUAR 2001 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

 Redakcia bez telefonu a faxu

Ak ste sa koncom minuleho tyzdna pokusali dotelefonovat alebo dofaxovat do nasej redakcie na cislo 6112315 a ozval sa vyzvanaci ton, neznamenalo to, ze nepracujeme. Pokazil sa nam totiz telefon-fax. Ak jeho oprava potrva dlhsie, telefonovat nam mozete na cislo 6112189 a faxy pre nas prijimaju na cisle 6306229.

"Na Hromnice o hodinu vice"

V piatok 2. februara si katolicki veriaci pripomenuli sviatok Obetovania Pana, ludovo nazyvany Hromnice. Podla ludovych tradicii boli Hromnice prechodnym obdobim medzi zimou a jarou. V tento den sa v kostoloch konal obrad posviacky sviec a liturgia svetla ako symbol ocisty. Posvatenym sviecam, nazyvanym hromnicky, sa pripisovala moc ochrany pred hromom a bleskom.

Opytali sme sa za vas

PhMr. Jiriho Sudu z lekarne Podbrezova:

o Moze byt pouzivanie mobilneho telefonu skodlive?

- Vysledky studie o vplyve elektromagnetickeho ziarenia na zivocisny organizmus dokazuju, ze mobilne telefony a prenosne tefony nemusia byt celkom bezpecne, ako vyrobcovia tvrdia. Dokonca ani "hande free" supravy neznizuju skodlivost ziarenia, len ho presuvaju na inu oblast tela. Elektromagneticke vlny s velmi vysokou frekvenciou mozu podla laboratornych testov sposobovat unavu, prolemy s koncentraciou a pamatou, pocit nervozity a stiesnenosti a dokonca mozu podnietit leukemiu a urcite druhy nadorovych ochoreni. Svetova zdravotnicka organizacia od roku 1996 pracuje na tejto problematike a do zverejnenia studii odporuca pouzivat mobilne i prenosne telefony v rozumnej miere (hovor do jednej minuty) a pouzivat tzv. tienice. V sucasnosti su k dispozicii vo vybranych predajniach okresu samolepiace folie "eversafe", ktore vyrobila americka firma Lone star telcom. Je to produkt schopny tlmit az devatdesiatdevat percent vyzarovaneho elektromagnetickeho vlnenia, vyzarovaneho bezdrotovymi telefonmi. Vyskumny ustav spojov vo svojom skusobnom laboratoriu potvrdil uvedene parametre a na vyrobok vydal certifikat.
V sucasnosti mozete tento vyrobok kupit individualne formou priamej platby ci hromadne na fakturu s certifikatom, navodom a odmastovacou supravou v lekarni Podbrezova v Podbrezovej.

Veduceho detasovaneho pracoviska Materialovotechnologickej fakulty STU v Brezne Ing. Milana Kovacika:

o Co ponuka Materialovotechnologicka fakulta Slovenskej technickej univerzity Bratislava a jej detasovane pracovisko v Brezne v novom akademickom roku absolventom strednych skol a gymnazii a akou formou bude prebiehat prijimacie konanie?

- Vychovni poradcovia vo vsetkych strednych skolach disponuju dostatkom informacii o moznostiach, sposobe, terminoch a s tym suvisacimi zalezitostami s prijimacim konanim na vysoke skoly. Slovenska technicka univerzita v Bratislave, jej Materialovotechnologicka fakulta so sidlom v Trnave ponuka aj pre detasovane pracovisko v Brezne na buduci akademicky rok moznosti studia v akreditovanych studijnych odboroch: priemyselna technologia, priemyselna ekologia, technicke materialy, priemyselny manazment, aplikovana informatika a informacne systemy.
V tychto odboroch je mozne po troch rokoch ukoncit studium ziskanim titulu bakalar (Bc). Na konci tretieho rocnika sa mozu studenti prihlasit a pokracovat v studiu na druhom inzinierskom stupni, kde su rozsirene moznosti o dalsie odbory: technologicke zariadenia a systemy, inzinierstvo kvality produkcie. Prijimacie konanie sa uskutocni poslednykrat bez prijimacich skusok, kde v prvom kole pri vyberovom konani budu rozhodovat vysledky studia na strednej skole a klasifikacia profitujucich predmetov. Termin podania prihlasok je 31. marec. Na ziskanie dalsich informacii odporucame konzultacie v detasovanom pracovisku Materialovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Brezne denne od 14. do 17. hodiny.

Spomienka na oslobodenie prvej obce v okrese Brezno

V poslednu januarovu sobotu si v Telgarte pripomenuli 56. vyrocie oslobodenia. Zazltnute stranky historie hovoria, ze tato dedina zohrala vyznamnu ulohu pocas Slovenskeho narodneho povstania. Zaciatkom septembra 1944 jednotky 86. SS divizie postupujuce z Polska zatlacili zvysky povstaleckeho 8. pesieho pluku od Kezmarku, Popradu az do Telgartu. Vela telgartskych chlapov vstupilo do povstaleckej armady a dvadsatdva odislo k partizanom. Povstalecka armada pod vedenim tzv. zelezneho kapitana Staneka a sovietskeho dostojnika Rzezneho s vydatnou pomocou partizanov z brigady Janosik a kpt. Nalepku vybojovala stretegicku bitku s jednotkami utvarov Viking, Norland a Elsas. Nemecke vojska 5. septembra 1944 Telgart dobyli a vypalili (zhorelo 263 domov) a zavrazdili niekolko obcanov. Povstalci vsak obec dobyli spat a drzali tu obranu do 26. oktobra 1944. V posledny januarovy tyzden, presne 27. januara 1945 Telgart oslobodili spojenecke jednotky rumunskej armady. Na miestnom cintorine odpociva stotri hrdinov SNP, ktori padli v bojoch o Telgart.
Telgart oslobodili ako prvu obec v okrese Brezno, na co si obcania aj po patdesiatich siestich rokoch s uctou spominaju.

Saliansky Matko

V posledny januarovy stvrtok odbor skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu v spolupraci s oblastnym pracoviskom Matice slovenskej a Centrom volneho casu v Brezne usporiadal v Zakladnej skole na Pionierskej 2 okresne kolo Salianskeho Matka J. C. Hronskeho. Na tejto sutazi v prednese slovenskej povesti sa zucastnilo tridsatstyri ziakov z patnastich zakladnych skol celeho okresu v troch kategoriach.
Hodnotiaca komisia urcila toto poradie: I. kategoria 2. - 3. rocnik 1. Klaudia Rusnakova (Helpa), 2. Anna Ridzonova (Cierny Balog), 3. Tibor Chromc (Pohorela), Nikola Mesarosova (Pohronska Polhora), II. kategoria 4. - 5. rocnik: 1. Lenka Docekalova (Brezno Pionierska 2), 2. Vanda Contofalska (Predajna), 3. Zuzana Filova (Helpa), Zuzana Hermanova (Mazornikovo), III. kategoria 6. - 7. rocnik: 1. Marcela Petruskova (Pohorela), 2. Janko Gallo (Brezno - Skolska), 3. Veronika Ilcikova (Lom nad Rimavicou).
Vitazi okresneho kola postupuju do krajskeho kola, ktore bude v Banskej Bystrici 8. februara.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT