6. FEBRUAR 2001 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Od februara drahsia doprava, energia, postovne i potraviny
Od 1. februara zaplatime viac za plyn, elektrinu, vodne a stocne, teplo, najomne v obecnych bytoch, postovne, ale aj za osobnu dopravu. Zvysenie regulovanych cien sa automaticky odzrkadli aj na spotrebitelskych cenach potravin a inych tovarov. Mliecne vyrobky budu drahsie asi o 10 percent a masove vyrobky o 15 az 20 percent.

V zeleznicnej doprave sa zvysi cestovne v priemere o 15 percent. Vsetky socialne zlavy pre ziakov, studentov, dochodcov a zdravotne tazko postihnutych zostavaju nezmenene. Dochodcovia nad 70 rokov budu nadalej cestovat za jednu korunu za kazdych zacatych 50 kilometrov. Zeleznice zvysia zlavy pre cestujucich, ktori denne dochadzaju do zamestnania. Pri tyzdennych cestovnych listkoch z 20 na 26 percent, pri mesacnych z 33 na 38 percent a stvrtrocnych z 37 na 40 percent. Ak cestujuci dochadza do 10 km a kupi si zlavneny mesacny listok, usetri 186 korun mesacne. Rodinna zlava pre cestujucich s detmi zostava vo vyske 20 percent. Nemeni sa ani maximalna cena miestenky za rezervovanie miesta, teda 10 korun. Pre mladych ludi od 15 do 26 rokov, ktori vyuzivaju komercnu ponuku Junior, zvysuju zeleznice zlavu z 20 na 30 percent, ale tato zlava plati uz len v druhej triede osobneho vlaku a rychlika.
Ceny v autobusovej doprave sa zvysuju celoplosne, a to od 19 do 20 percent. V pravidelnej vnutrostatnej autobusovej doprave sa zlavy pre ziakov znizia z 80 na 60 percent. Na rozdiel od zeleznicnej dopravy, v autobusovej mozu dochodcovia nad 70 rokov vyuzivat zlavu na cestovnom vo vyske 50 percent, co bude pre nich znamenat zvysenie nakladov v priemere o 60 korun mesacne.
Elektrina pre domacnosti bude drahsia o 15 percent, plyn tak isto, voda o vyse 20 percent. Cena za dodane teplo sa zvysila od januara z 350 na 420 korun za gigajoule. Vydavky domacnosti, ktore vyuzivaju elektrinu na kurenie, budu vyssie asi o 3000 korun rocne. Ti, ktori elektrinou nekuria, daju za nu za rok o tisic korun viac.
V priemere o 9,9 percenta zvysila Slovenska posta tarify maximalnych cien, ktore reguluje ministerstvo financii. Mesacne to predstavuje zvysenie nakladov obcana o 1,88 koruny, v rozpoctovych a prispevkovych organizaciach o 414,98 koruny a v ostatnych o 25,01 koruny. Ceny za listky sa menia zo 4 na 5,50 a za listy do 20 g z 5,50 na 6 korun. Za baliky bez udanej ceny a s udanou cenou do 2000 korun do hmotnosti 5 kilogramov zaplatime o 2 koruny viac, t. j. 37 korun. Ceny balikov do 10 kg sa nezmenili, su 50 korun a do 15 kg ich zvysili z 57 na 62 korun. Regulovane ceny postovych poukazok C a D sa nemenia. So zvysenim uvazuje Slovenska posta iba pri polozke za kazdych dalsich 10 000 korun zo 7 na 10 korun.

Skoloviny

- Preco si dostal bitku, Ferko?
- Lebo pozajtra dostanem v skole vysvedcenie a otec dnes musel na tyzden odcestovat.

- Preco si nahnevany?
- Desat rokov som studoval cudzie jazyky a teraz odo mna chcu, aby som hovoril spisovnou slovencinou.

Hovori Janko:

- Vysvedcenie ukazem obidvom rodicom naraz, pretoze jeden by nad nim zaplakal.

...

Co ma parlament spolocne so skolou?

- Prazdniny.

Za vysvedcenie nas caka financna odmena alebo vyplata.

V pralese ziju hady, plazy a ine papagaje ...

Bratislavu pretina Dunaj na dva kusy.

Otec sa pyta syna:- No, synak, ako ti ide skola?

- Dobre, ale nevies si predstavit, ako ti pan ucitel zavidi!
- A preco?
- Vzdy ked ma chyti za ucho, povie: "Ach, keby som bol tvojim otcom."

Rada sa vozim na lodke, lebo sa bojim uplne inac ako pred skusanim.

Deti, co je to disciplina? - pyta sa ucitel.

- Prosim, ked na nas kricite, aby sme nekricali.

Cestopis je opis cesta.

Viete, ktory ziak je pokrytec? - pyta sa ucitelka.

- Ten, ktory chodi do skoly, - odpoveda Ferko a rychlo dodava: - A tvari sa, ze ma z toho radost.

Dni v lete su dlhsie, lebo sa vplyvom tepla roztahuju.

Zozbieral: Jozef Pupis

 

Sme na blizku
Mam doma male dieta, ktore sa priam panicky boji injekcie. Existuje nejaky liek, ktory by jej pomohol?
Zn. Strach z injekcie

Male deti maju casto strach z bolestivej aplikacie lieku pomocou injekcnej ihly a striekacky, pripadne sa obavaju v nemocnici infuzie pomocou supravy. Dokonca aj viacnasobni darcovia krvi maju s tymto strachom problemy. Lekaren nemala moznost pomoct tymto pacientom. Pre deti neexistovalo nic, dospelym sme davali radu, aby si zakupili volne predajny pripravok na ukludnenie, ktory vsak strach z bolesti neodstranil.

V sucasnosti vsak existuju uz v lekarnach specialne naplasti, ktore sa nalepia hodinu pred ukonom na pokozku, kde sa bude injekcia aplikovat. Naplast obsahuje zlozky, ktore pokozku pred vykonom znecitlivia a odstrania tak nielen bolestivost vykonu, ale aj nepriamo strach z injekcie. Ucinok znecitlivenia sa prejavuje len na ploche asi 5 cm, a preto na drobne chirurgicke ukony treba pouzit aj viac naplasti. Velmi pozitivnou charakteristikou naplasti je skutocnost, ze ju mozu pouzivat male deti, dokonca aj deti mladsie ako tri mesiace a novorodenci.

Naplast je volne predajna a maximalny ucinok dosahuje asi po hodine. Preto je dobre informovat osetrujuceho lekara, kedy naplast bola prilozena, aby pripadne mohol casovo posunut dobu zaciatku ukonu.

(js)

Knizne novinky

Glocko, Peter: O mudrej Anicke, salamunskej hlavicke

Bratislava, Iris 2000. 131 s.

Peter Glocko patri k najskusenejsim upravovatelom slovenskej ludovej rozpravky. Spod jeho pera vysla koncom minuleho roka, ako hovori uz sam titul: vesela kniha rozpravok, zrniecok mudrosti a hadaniek o tom, ze ked nas hlupost zaboli, bystry rozum vsetko zahoji a smiech srdce uzdravi. Autor pospajal a upravil viacero tzv. sibalskych rozpravok, doplnil ich renesancnou svetskou poeziou a ludovymi hadankami. Spolu s prekrasnymi a vtipnymi ilustraciami Martina Kellenbergera vznikla kvalitna knizka, odvazim sa tvrdit, aka sa na nasom kniznom trhu nezjavila od cias Rufusovych Modlitbiciek.

Maria Frgolcova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT