Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

26

26. JUN  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Konecne prazdniny!

"Nech su uz tie prazdniny", tuto vetu mame posledne dni moznost pocuvat coraz castejsie a s vacsou nedockavostou. V tejto pokrivenej dobe, ked vsetci myslia len na seba, je to hadam jedna z mala veci, v ktorych sa azda vsetci zhodneme - vsetci si zelame, aby bol tento cas radosti, lenosenia, zabavy, stretnuti s priatelmi, spoznavania novych miest a ludi uz tu. Aj ked nie vsetci mame rovnaku moznost a hlavne financie ist na poriadnu dovolenku k moru (co je snom hadam kazdeho z nas) alebo do hor. Kazdemu predsa urobi radost aj posedenie so znamymi pri plapolajucom ohni, sladke clapkanie na slnecnom kupalisku alebo vyhriavanie sa doma pod slnecnikom, gulas na zahrade alebo chate ci vecerne prechadzky s priatelmi. Prosto vsetko, na co pocas celeho celucickeho roka jednoducho nemame ani cas a niekedy ani naladu.
Niet pochyb o tom, ze s prichadzajucimi prazdninami sa aj doposial napate vztahy medzi ludmi akosi uvolnia, nalada je lepsia, vzduch je cistejsi, ludia odviazanejsi ... Nezda sa to aj vam? Je to tym, ze kazdy z nas, ale myslim si, ze hlavne ucitelia a ziaci s radostou zahodia aspon na dva mesiace za hlavu vsetky starosti spojene so skolou, ucenim, nahananim ... Pocas celeho roka zamestnani rodicia si konecne budu moct uzit svoje ratolesti, ale zarucene sa najdu aj taki, ktorym uz na konci prazdnin budu deti prerastat cez hlavu a na zaciatku noveho skolskeho roka budu skole este v duchu dakovat.
Pre mnohych prislusnikov mladsej generacie su prazdniny vybornou prilezitostou privyrobit si na vselijakych brigadach. Verte, ze vacsina mladych by si rada nieco zohnala, ale urcite uznate, ze aj na dobru brigadu musite mat v tejto dobe znamost, alebo musite byt velmi, ale velmi snazivy a rychly. Nie kazdy ma totiz prilezitost brigadovat v ocinkovej firme alebo u znamych. Nepochybujem o tom, ze keby asi nejaky podnik dal do Horehronia inzerat, ze hlada na leto par uchadzacov o brigadu, nemal by starosti, koho prijme.
Tak ci onak, v kazdom z nas sa uz udomacnil ten hrejivy pocit prazdnin. Je nim nasate uz aj inokedy tazke a "typicky mestske" ovzdusie, vidiet to uz aj na rekreacnych strediskach, zaplnajucich sa zahranicnymi turistami, o ktore nastastie nie je v nasom okoli nudza a na ktore mozeme byt pravom hrdi. Nezabudnite, ze perfektna dovolenka nie je vzdy len o mori a tazkych peniazoch. Niekedy ju pretromfne aj obycajny vylet do blizkeho okolia s milovanymi ludmi. Ziaden probem. Mudry clovek totiz vie, ze za krasou netreba chodit daleko. Mame ju na dosah ruky, len treba otvorit oci. Uvedomte si, ze nasa este stale krasna priroda je len liecivy pramen, ktory treba chranit. Lebo ked sa z neho napijete, vsajete do seba pokoj, vyrovnanost, radost zo zivota a vsetky hodnoty v dnesnom svete coraz zriedkavejsie a vzacnejsie. A co je najdolezitejsie: nezabudajte, ze clovek je strojcom vlastneho osudu, tak je to aj s prazdninami: vase prazdniny budu take, ake si ich sami urobite.

Katarina Nemcova

Telekomunikacie avizuju zmeny

B . Bystrica (r) - Zmena smerovych cisel a uprava regulovanych cien boli hlavnymi temami tlacovej konferencie, na ktoru v prvy letny den novinarov pozvali predstavitelia Slovenskych telekomunikacii, a. s.

Od 1. jula totiz dochadza k zmene smerovych telefonnych cisel a k novemu rozdeleniu miestnych a medzimestskych volani. Za najvyznamnejsie oznacili zmenu smerovych telefonnych cisel, zjednodusenie, sprehladnenie cien volani, zvysenie cien sucasnych miestnych volani, presunutie jednej sestiny medzimestskych volani do miestnych, co prinasa zlacnenie cien o viac ako 60 percent, zlacnenie ostatnych medzimestskych volani az o 40 percent, znizenie cien medzinarodnych volani o 17 az 21 percent, zvysenie ceny mesacneho poplatku pre bytovych uzivatelov na 199 korun bez DPH - zavedenie alternativneho mesacneho poplatku, znizenie ceny za zriadenie telefonnej pripojky pre podnikatelov o 2000 korun bez DPH, nove ceny internetovych volani do mobilnych sieti.
Zlucenim terajsich 82 uzemi tzv. uzlovych telefonnych obvodov (UTO) do vacsich celkov vznikne novych 25 velkych tzv. primarnych oblasti. Pocet smerovych cisel sa tak znizi z 82 na 25. Ich struktura bude jednoduchsia (02 bude pre Bratislavu, cele zapadne Slovensko bude mat cislo zacinajuce 03X, stredne Slovensko 04X (B. Bystrica a Brezno 048) a vychodne Slovensko 05X). Zmenou smerovych cisel a naslednym zlucenim viacerych UTO do primarnych oblasti sa meni aj sposob telefonovania. Zaroven dochadza k zjednoteniu sucasnych dvoch medzimestskych pasiem, budu existovat len dve tarifne pasma: nove miestne pasmo - volania v ramci celej primarnej oblasti uz bez pouzitia smeroveho cisla a zlucene medzimestske pasmo - vsetky volania s pouzitim noveho smeroveho cisla medzi primarnymi oblastami. Oblast pre miestne volania sa zvacsi o viac ako trojnasobok. Napr. ak v sucasnosti zakaznik telefonuje v silnej prevadzke z Brezna do B. Bystrice v I. medzimstskom pasme za cenu 6,10 Sk bez DPH (7,50 Sk s DPH) za prvu minutu volania bude toto volanie spoplatnene ako miestne, a teda za prvu minutu zakaznik zaplati 2,40 bez DPH (2,952 s DPH). Jednou z dalsich zmien, o ktorych informovali na tlacovej konferencii, bude znizenie ceny tarifneho impulzu na 1,20 Sk bez DPH (1,476 s DPH) a ceny tarifneho impulzu z verejnych telefonnych automatov z 3 Sk na 2 Sk (vratane DPH), pricom sa meni aj interval vysielania tarifnych impulzov.

h0126j.jpg (14089 bytes)

h0126e.jpg (14549 bytes)

Neprijemne pocasie sprevadzalo 33. rocnik Sarisskych slavnosti piesni a tancov v Raslaviciach, na ktorych sa uplynuly vikend zucastnil aj folklorny subor Mostar.

Uz po tretikrat sa namestie vo Valaskej stalo dejiskom Krajskeho domovackeho festivalu, ktory v piatok 22. juna zorganizovali odbor socialnych veci Krajskeho uradu v Banskej Bystrici a Detsky domov vo Valaskej.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT