26. JUN 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Poslanec J. Brocka v Brezne

V pondelok 18. juna v ramci vyjazdoveho zasadnutia poslaneckeho klubu KDH navstivil okres Brezno poslanec NR SR, podpredseda KDH pre ekonomiku Julius Brocka. V Zeleziarnach Podbrezova, a. s., sa stretol s castou manazmentu, v okresnom urade s clenmi kolegia prednostu hovoril o socialnej, ekonomickej situacii a o reforme verejnej spravy. Predpoludnajsi program zavrsil navstevou u primatora Brezna a v penzione pre dochodcov. Popoludni J. Brocku cakali vo firme Bohus v Zavadke nad Hronom a v Helpe, kde podnikatelov oboznamil s pripravovanou novelou zakonov tykajucich sa hlavne znizenia miery nezamestnanosti a zmiernenia socialnej situacie obcanov.

Postihnute deti u prezidenta

V ramci charitativnej cinnosti zorganizoval Lions club Brezno dalsiu zo svojich akcii. V sobotu 16. juna zabezpecil v spolupraci s okresnou organizaciou Slovenskeho zvazu zdravotne postihnutych v Brezne pre deti z Breznianskeho okresu navstevu u prezidenta republiky. Klub zabezpecil dopravu autobusom z Brezna do Bratislavy, balicky s malym obcerstvenim a moznost vstupu do priestorov prezidentskeho palaca pre sestnast zdravotne postihnutych deti vratane rodicov. Po prichode do Bratislavy sa ich ujal veduci kancelarie uradu prezidenta. Postihnute deti (z toho dve na vozicku a tri s barlami) spolu s rodicmi mohli spoznat priestory prezidentskeho palaca. Na zaver prehliadky im par minut venoval osobne pan prezident s manzelkou, nasledovala autogramiada. Unavene, ale nadmieru spokojne deti sa vo vecernych hodinach stastne dostali do svojich domovov.

Tvoriva skola

Odbor skolstva mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne a Zakladna skola Karola Raposa zorganizovali v tejto skole okresnu vystavu tvorivych prac deti. Tvoriva skola bola od 4. do 20. juna spristupnena vsetkym zvedavym ziakom a tvorivym ucitelom 1. az 9. rocnika z Breznianskeho okresu. Vystavene prace tematicky odzrkadlovali aktivitu na vyucovani slovenskeho jazyka, matematiky, prvouky, environmentalnej vychovy, vytvarnej vychovy, prirodovedy, vychovy k manzelstvu a rodicovstvu, vlastivedy, dopravnej vychovy. Navstevnici mohli obdivovat prace domacich deti, ale aj z Valaskej, Mazornikova, Lomu nad Rimavicou, Nemeckej a mnohych inych. Vystava bola volnym pokracovanim minulorcneho nulteho rocnika, a predsa inspirovala dalsimi novymi napadmi.

h0126d.jpg (16726 bytes)

 

V dnoch 22. a 23. juna sa clenovia breznianskeho Divadelneho suboru Jana Chalupku zucastnili na 31. rocniku celostatnej prehliadky Divadelna Spisska Nova Ves s hrou Trma-vrma. Spomedzi siestich suborov zvitazil trnavsky Disk s hrou Potkan, ale ani Breznania neodisli naprazdno. Ing. Anton Jursa dostal cenu prehliadky za najlepsi muzsky herecky vykon a teta Klara Rostarova sa stala kralovnou Plesu komediantov, ktory bol sucastou podujatia.

Policia1.jpg (9101 bytes) Okna na voziku

Desat minut po jednej popoludni 10. juna v mestskej policii prevzali oznam, ze na Malinovskeho ulici pred objektom byvalej materskej skoly dvaja muzi nakladaju na vozik okna. Naozaj tam prichytili L. G. a S. G. z Brezna, ktori nemali ziadne povolenie. A tak zostali bez okien, navyse zaplatili blokovu pokutu.

Bolo mu to treba?

O pol dvanastej popoludni 11. juna telefonovali z posty, ze vo vestibule neznamy muz rozbil okennu tabulu. Hliadka zistila, ze vytrznikom je J. V. z Jasenia, ktory okrem toho, ze skodu nahradil, nevyhol sa ani blokovej pokute.

Opity kradol

V stadiu objasnovania je drobna kradez v obchodnom dome, kde rano 12. juna sarapatil M. L. z Podbrezovej. Hoci bolo len pat minut po siedmej, stihol si uz poriadne vypit a nebolo s nim reci. Neostavalo nic ine, len muza predviest na mestsku policiu.

Salka vo vzduchu

Na prave poludnie 13. juna privolali hliadku do bytu J. Ch. na Mazornikove. Doslo tu k hadke medzi byvalymi manzelmi, kde vzduchom lietala salka. Hodila ju rozzurena zena a trafila nielen svojho byvaleho, ale aj syna. Po ich odvezeni na nemocnicne osetrenie priprad prevzal Policajny zbor.

Unikal plyn

Na zaklade oznamenia 16. juna o jedenastej predpoludnim, ze na Malinovskeho ulici na vchodovych dverach do bytu je vylomena zamka a unika plyn, vyrazili na "miesto cinu". V spolupraci s plynarmi vypli unikajuci plyn, otvorili okna a az do prichodu policie byt zabezpecili. Policajny zbor preveruje, co sa tam prihodilo.

Obtazoval personal

Pred druhou popoludni 18. juna telefonovali z pohostinstva Astra, ze tam opity muz obtazuje personal. Vytrznikom bol J. F. z Gasparova, ktoreho vyviedli von s tym, ze zodpovedat zo svojho cinu sa bude az po vytriezveni.

Nevladal stat

Podobny telefonat prevzali este v ten isty den pred tristvrte na osem vecer z potravin v Prednych Halnoch. A veru, P. M. z Helpy si uhol az tolko, ze nevladal stat na vlastnych nohach a porozlieval pivo. Ujala sa ho sanitka RZP a pripad bude mat este svoju dohru.

Rychli zlodeji

Desat minut po jedenastej vecer 19. juna obyvatel Budovatelskej ulici oznamil, ze na parkovisku sa pohybuju ludia s pneumatikami v rukach. Napriek rychlemu vyjazdu, nasli uz len skodovku s tromi chybajucimi kolesami a po zlodejoch ani stopy. Kradez oznamili Policajnemu zboru.

Co zistila "soika"

Stodesat skontrolovanych prevadzkovych jednotiek, sedemdesiatdva kontrolnych nakupov, styridsattri predrazeni, t. j. 59,7 percenta. Taka je statistika pracovnikov Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v dvadsiatom tretom a dvadsiatom stvrtom tyzdni.
Pri kontrole kvality a spravnosti oznacovania nedostatky objavili v 55 prevadzkovych jednotkach pri 299 druhoch tovaru za 365 644 korun. V patnastich prevadzkach dali prikaz na likvidaciu 42 druhov tovaru za 2969,20 koruny. Za zistene nedostatky spisali 24 oznameni o zacati spravneho konania a ulozili 84 blokovych pokut v hodnote 56 200 korun.
V Breznianskom okrese v M-markete na Ulici Frana Krala v Brezne v nakupe za 111,50 koruny zistili predrazenie o jednu korunu, co sa stalo nedodrzanim hmotnosti masoveho vyrobku. Okrem toho v tejto predajni dva druhy tovaru v hodnote 220,70 koruny mali uplynulu lehotu spotreby.

Opytali sme sa za vas

veducej oddelenia infekcnej epidemiologie Statneho zdravotneho ustavu v Banskej Bystrici MUDr. Viery Morihladkovej
o Co je pricinou choroby sialenych krav? Je mozny prenos BSE na cloveka?

- Koniec nasho storocia a sucasne tisicrocia bol poznaceny objavom cudnej choroby - choroby sialenych krav. Ked clovek zvolil na prvy pohlad zvratenu metodu pripravy krmiva pre hovadzi dobytok - ako lacny proteinovy (bielkovinovy) doplnok, ktory pridaval do valovov - kostnu mucku vyrobenu zo zvyskov zabitych zvierat, netusil, co sposobi. Spojitost treba hladat v minulosti. U zvierat sa vyskytli klasicke varianty: klusavka oviec a koz, prenosna encefalopathia noriek, u cloveka: Creutzfeldt-Jacobova choroba, kuru, Gerstmann-Streusslerov syndrom, fatalna familiarna insomnia. Nove varianty vznikli v dosledku zasahu cloveka, u zvierat bovinna spongioformna encefalopathia BSE, u cloveka novy variant Creutzfeldt-Jacobovej choroby nv CJch.
BSE vznikla v Anglicku krmenim dojnic kostnou muckou vyrobenou z oviec, ktore uhynuli na klusavku. Povodca klusavky sa dostal do krmnych zmesi po zmene technologie vyroby masokostnej mucky. BSE je nezapalove, degenerativne, neliecitelne ochorenie centralneho nervoveho systemu. Pricinou ochorenia nie je ani bakteria, ani virus, ale zvlastna molekula zvana prion. Priony vyzeraju ako obycajne bunky, su takmer totozne s proteinmi najdenymi v ludskych organoch ako aj ostatnych zivych tvoroch a proteiny su zakladom DNA (dezoxyribonukleovej kyseliny), ktore vnasaju do ludskych organov informaciu o tom, ako sa maju spravat. Ked sa prion dostane do kontaktu s beznym proteinom v mozgu, zacina svoju nicivu cinnost, na jeho obraz akoby sa skladali aj ostatne proteiny, menia zlozitu strukturu mozgu na spongiovu neuzitocnu hmotu.
V roku 1985 sa vyskytlo prve ochorenie na BSE u kravy vo Velkej Britanii, co neskor vyvolalo zakaz krmenia zvierat zbytkami zvierat. V roku 1990 na BSE ochorela macka, co znamenalo prekrocenie druhovo specifickej bariery z kravy na macku a vyslovenie obavy z moznej nakazy ludi. V roku 1995 bol uz prvy pacient chory na nv CJch. V roku 1996 sa potvrdili obavy z prenosu BSE na cloveka, ked sa potvrdilo ochorenie na novy variant Creutzfeldt-Jacobovej choroby.
Kym pri klasickom variante je priemerny vek 56 rokov, priemerne ukazovatele 2 - 4 mesiace a klinicke priznaky: poruchy pamati, postupna demencia, zmeny osobnosti, poruchy rovnovahy a chodze, mimovladne pohyby a bolesti nebyvaju, pri novom variante CJch je priemerny vek 29 rokov, priemerne ukazovatele 14 mesiacov a klinicke priznaky: zmeny spravania, poruchy citlivosti az bolesti na tvari, v nohach, poruchy rovnovahy, pohybu, mimovolne pohyby a demencia moze chybat.
Sposob prenosu nakazy z chorych zvierat na cloveka nie je objasneny. Kontaminovane hovadzie tkaniva sa pouzivaju najma v potravinarskom, farmaceutickom a kozmetickom priemysle. Za najpravdepodobnejsi sa poklada prenos nakazy potravinami. Za najrizikovejsie sa povazuju mozog, miecha, retina (ocna sietnica), tymus (brzlik), slezina a crevo chorych zvierat, pripadne mechanicky ziskane maso z chrbtice takychto zvierat. Za rizikove sa preto povazuju najma masove mlete vyrobky a konzervy s obsahom tychto komodit.
Inkubacna doba, teda cas od nakazenia po objavenie sa prvych klinickych priznakov ochorenia, nie je presne znama. Kym pri klasickom variante CJch je to niekolko desiatok rokov, pri novom variante Cjch je pravdepodobne kratsia, ale nie je znama. Preto dnes nie je mozne ani odhanut, kolko ludi vo svete sa doposial nakazilo. Pri desnych poznatkoch je prognoza ochorenia zla. Neexistuje nijaky liek, nie je ziadna moznost liecby. Preto prisnym dodrziavanim preventivnych opatreni je doposial jedinou, avsak najdolezitejsou ucinnou zbranou pred ochorenim.
Opatrenia: Zakaz dovozu hovadzieho masa z krajin vyskytu BSE a masokostnej mucky z tychto krajin. Vyradit z potravinoveho retazca vyrobky, ktore boli vyrobene z vybranych hovadzich organov, ako su mozog, miecha, retina, tymus, slezina, crevo, mechanicky ziskane maso z chrbtice, ktore moze obsahovat miechu. Zo zakazu su vynate mlieko a mliecne vyrobky, vyrobky neobsahujuce uvedene komodity, tepelne spracovany tuk bez obsahu proteinov a vyrobky z neho, koze a kozky, zelatina a kolagen vyrobene z kozi a koziek.
Celkom na zaver priaznivo vyznieva fakt, ze priony neboli dokazane v svalovine chorych zvierat a tiez fakt, ze na Slovensko sa doviezlo pomerne malo zvierat z krajin, kde sa BSE vyskytuje a ze na vyvolanie ochorenia treba pravdepodobne velku infekcnu davku inkriminovanej potravy vzhladom na pocet chorych vo svete.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT