26. JUN  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Stastny start, Slniecko

h0126b.jpg (15338 bytes)Vyvoj v detskych domovoch smeruje k ich postupnej transformacii, k prechodu z internatneho typu na system rodinneho typu. Zivot ukazal, ze dieta z klasickeho domova je menej samostatne, ze nie kolektivna vychova, ale rodinna vychova moze pripravit cloveka ako-tak schopneho prezit. Socialno-psychologicka atmosfera rodinneho zivota stoji v kontraste k atmosfere detskeho domova. Uvedomuju si to uz v mnohych detskych domovoch. Kym v klasickom je dieta zvyknute, ze existuje dobrocinnost druhych ludi, nema pocit samostatnosti, v rodinnom type neexistuje obsluzny personal, deti su vedene k samostatnosti, vychovavatel vystupuje v ulohe rodicia, spolu varia, peru, upratuju ... Presvedcili sme sa o tom aj v Detskom domove Slniecko v Polomke, kde sa prestahoval z Helpy a ktoreho novu budovu slavnostne otvorili v stredu 20. juna.
"Detsky domov desat rokov po restitucii a rokoch snazenia a peripetii ma konecne svoju vlastnu strechu nad hlavou. Nas detsky domov bude pracovat ako rodinny typ a budeme splnat poziadavky Europskej unie v oblasti nahradnej vychovy", - povedala pri tejto slavnostnej prilezitosti jeho riaditelka Bc. Maria Fedorova.
Nove priestory si pozreli veduca odboru socialnych veci Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Mgr. Edita Plankova, pracovnicky Ministerstva prace, socialnych veci a rodiny SR Mgr. Jana Kostanjevcova, Mgr. Marcela Siposova, prednosta Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslav Demian, zastupcovia rimskokatolickej cirkvi z Helpy a Polomky, predstavitelia samospravy z Helpy a Polomky, riaditelia skol, detski lekari z oboch obci, zastupcovia spolocnosti Usmev ako dar a obcianskeho zdruzenia Navrat a dalsi hostia.
Vsestrannu starostlivost v tomto zariadeni poskytuju dvadsiatim detom v dvoch samostatnych rodinach bez obsluzneho personalu a pre dalsich desat deti v profesionalnych nahradnych rodinach poradensky a ekonomicky servis. V samostatnom domove vytvaraju teple, bezpecne rodinne prostredie detom od troch do dvadsiatich piatich rokov, o ktore vo svojich biologickych rodinach z roznych dovodov prisli. Podla slov pani riaditelky, ich cielom je vychovavat deti k samostatnosti, zodpovednosti za svoje spravanie a konanie v sulade s principmi demokracie a humanizmu a s pravami dietata, aby sa co najlepsie pripravili na zivot v dospelosti v sucasnych ekonomickych a socialnych podmienkach.
Riaditelka Bc. M. Fedorova podakovala vsetkym, ktori pomahali pri realizacii noveho domova, zastupcom z Helpy, vdp. fararovi Janovi Gnipovi, starostovi Helpy Jozefovi Fillovi, riaditelovi zakladnej skoly PhDr. Pavlovi Simanovi s celym ucitelskym kolektivom a detskemu lekarovi MUDr. Slavomirovi Pobisovi za starostlivost o deti. Zaroven poprosila o spolupracu predstavitelov Polomky a ubezpecila ich: "Tak, ako za celu svoju historiu 37 rokov Detskeho domova v Helpe sme tuto vsade, kde sme s detmi chodili (a nebolo to za tie roky malo), len kladne zviditelnovali a reprezentovali. Urobime vsetko pre to, aby sme takto pozitivne zviditelnovali aj Polomku."

Nuz teda, stastny start, Slniecko.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT