Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

04

29. JANUAR  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Mikroregion Horehron prvykrat v tomto roku

Bravacovo (r) - V pondelok 21. januara sa starostovia a pracovnici kultury mikroregionu Horehron stretli na prvom tohtorocnom zasadnuti, ktore viedol jeho predseda, starosta Polomky Frantisek Durcenka.

Zaoberali sa recyklaciou odpadu, ktora je aktualna nielen na Horehroni. Hladali optimalne riesenie separovania do igelitovych vriec a ciastocneho spracovania plastov v mikroregione. Ponuku ucasti na veltrhu cestovneho ruchu Expotour Slovakia v dnoch 21. - 24. marca v Ziline odmietli nielen pre vysoke ceny, ale aj pre klesajuci zaujem klientov. Riesili aj otazku prevodu kompetencii a stanovenia spolocneho uradu obci v mikroregione. Preskumali podmienky na zriadenie takehoto uradu v Polomke a v Helpe. Dohodli sa, ze vzhladom na rozsah kompetencii, ktore prechadzaju na obce, v mikroregione zatial spolocny urad nezriadia. F. Durcenka priniesol vzor okruhlej peciatky s erbom Polomky a navrhol, ze taketo peciatky mozu v obciach pouzivat v zmysle zakona c. 599/2001 o prevode matrik. Podporili myslienku odviest v prospech mikroregionu Horehron jedno percento dane z prijmov fyzickych osob a podnikatelov, mikroregion vsak musi byt zaregistrovany v Notarskom centralnom registri. Do konca februara obce vytvoria vlastne organizacie verejno-sukromneho partnerstva, ktore sa budu podielat na realizacii projektu Cesty krala Mateja Korvina na Kralovu holu. Na zasadnutiach tychto partnerstiev v obciach starostovia s ucastnikmi prerokuju postup a ulohy vyplyvajuce z mikroregionalneho projektu a vysledneho produktu.
Na najblizsie zasadnutie, ktore bude 11. februara v Pohorelej, pozvu starostu a poslancov obecneho zastupitelstva, pretoze chcu riesit problem skladky tuheho komunalneho odpadu, ktory je rozpracovany uz davnejsie.

Policajti sa snazia udrzat doveru obcanov mesta a okresu

Riaditel Obvodneho oddelenia Policajneho zboru v Brezne a jeho zastupca poziadali o uvolnenie zo sluzieb policie. Reagovali tak na tragicku dopravnu nehodu zo 17. januara, pri ktorej prisiel o zivot 42-rocny obcan mesta Brezna. Nehodu zapricinil v case osobneho volna 25-rocny policajt J. J. z Obvodneho oddelenia Policajneho zboru v Brezne, ktory v noci jazdil na sukromnom motorovom vozidle pod vplyvom alkoholu.
Ako zdoraznil riaditel Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne pplk.. Mgr. Karol Stromajer, v suvislosti s touto tragickou nehodou pripravuje dalsie personalne zmeny s cielom skvalitnit riadiacu, organizatorsku a kontrolnu cinnost. Uviedol, ze vedenie okresneho riaditelstva prejavuje uprimnu sustrast pribuznym, stratu ludskeho zivota nemozno nahradit. Vyjadril presvedcenie, ze policajti budu aj nadalej bojovat za doveru obcanov a spolocnymi silami prispeju k zvyseniu bezpecnosti.
Konanie svojho nezodpovedneho kolegu, ktory zavaznym sposobom nastrbil doveru obcanov, odsudili s tym, ze nemozno pracu vyse sto policajtov hodnotit negativne, len na zaklade protipravneho konania jedneho z nich.

h0204e.jpg (16424 bytes)

 

 

S peknym umeleckym zazitkom vo stvrtok 24. januara odchadzalo obecenstvo z mestskeho domu kultury po vzhliadnuti premiery divadelneho predstavenia Ezove pribehy v podani Detskeho divadelneho studia a pod taktovkou Alda Daxnera (rozhovor s nim prinasame na strane 4).

 

Stekot psov a povzbudzovanie sa niesli Polomkou

h0204f.jpg (18945 bytes)Aj napriek nahlemu otepleniu a ubytku snehovej pokryvky sa podarilo obci Polomka a bratom Mesiarkinovcom, ktori su aktivnymi pretekarmi, zorganizovat uplynuly vikend v lyziarskom stredisku Bucnik nadherne preteky psich zaprahov. Na podujati, ktore bolo stvrtym kolom Slovenskeho pohara, sa zucastnilo styridsatstyri pretekarov sutaziacich v osmich kategoriach po dvoch, styroch, siestich a osmich psoch v zaprahu, ale aj v kategorii jeden pes a pretekar na bezkach.
Najmladsia ucastnicka oslavila v nedelu trinast rokov a najstarsi ucastnik mal sestdesiatdva rokov. Toto atraktivne podujatie bolo v Polomke po prvykrat a tesilo sa mimoriadnemu divackemu zaujmu. Aj napriek nepriazni pocasia (v sobotu sneh a v nedelu dazd) mohli divaci obdivovat uzasne vykony pretekarov a ich zverencov na narocnej a rychlej trati. Krasa, poslusnost a vytrvalost psov severskych plemien fascinovali vsetkych, ktori navstivili Polomku. Pretekari a ich timy z celeho Slovenska kladne hodnotili organizaciu a podmienky sutaze.
Vysledky: kategoria SKJ: 1. B. Sedilek (celkovy cas 27:31), 2. R. Tokarcik (27:37), 3. J. Uher (28:33), kategoria Pulka: 1. I. Sedilek (31:48), 2. J. Uher (32:56), 3.M. Kuvik (37:24), kategoria A1: 1. A. Miklovic (26:45), 2. Z. Balusinska (27:15), 3. B. Matej (30:50), kategoria C – otvorena: 1. M. Gonda (27:10), 2. P. Gonda (27:18), 3. J. Fabian (35:44), kategora C2: 1. J. Kerul (35:29), 2. B. Slany (40:37), 3. R. Kasicky (46:43), kategoria D1: 1. D. Drancakova (41:36), 2. L. Pilcerova (42:57), 3. J. Banoci (43:50), kategoria B1: 1. P. Tekeljak (24:22), 2. R. Wetter (27:19), 3. M. Cuna (30:23), kategoria C1: 1. P. Mlynar, jr. (25:21), 2. J. Mesiarkin (26:52), 3. M. Galovic (27:12)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT