29. JANUAR  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

S Aldom Daxnerom o Detskom divadelnom studiu

Zacali Muskou svetluskou a v rozpravkach pokracuju

h0204b.jpg (11438 bytes)

 

Breznianske Detske divadelne studio (DDS) posobiace pri mestskom kulturnom stredisku pripravuje deti na divadelnu buducnost, najskor v Studiu mladych, potom v Divadelnom subore Jana Chalupku. Povodny divadelny kruzok zalozil Jozef Prepletany v Zakladnej skole na Skolskej ulici v roku 1973. Pred osemnastimi rokmi po absolvovani vecernej reziserskej skoly sa vedenia vtedy uz DDS ujal Aldo Daxner, ktoreho sme poziadali o rozhovor pri prilezitosti premiery (stvrtok 24. januara) novonastudovaneho divadelneho predstavenia Ezove pribehy:

o Co vsetko ste s detmi za tych osemnast rokov vytvorili?
- Vlastny nazov Detske divadelne studio napoveda, ze to nie je len kruzok, kde nacvicujeme hry. Prave naopak, v nasom studiu sa ucime divadelnu abecedu, divadelne pojmy, zakonitosti divadla a rozne veci, s ktorymi sa v divadle mozu stretnut. Jedoducho povedane, je to mala pripravka na divadlo. Pri prilezitosti nedavneho jubilea sme pripravili projekt s nazvom Parlament, kde vystupovali vsetky postavicky, ktore som s detmi vytvoril. Formou rozpravok, ktore si deti same vybrali, som ich pripravoval na rozne dramaticke tvary, doteraz dvanast predstaveni. Zacalo to malou krasnou rozpravkou Muska svetluska, pokracovalo Zlatym klucikom, v hrach Ako Vinnetou Janosika ratoval, Co by bolo keby bolo, Stastny princ, Cisarove nove saty, Cin-cin, Duro Trulo z Kocurkova, Popoluso sme sa venovali vlastnej tvorbe, teda deti pisali scenare, ja som ich len viedol a upravoval do konecneho tvaru. Texty a scenare k hram Duro Trulo z Kocurkova a Popoluso napisali moji byvali frekventanti.
o V tomto roku ste pripravili dalsi zaujimavy projekt Ezove pribehy ...
- Aj ked sme siahli po motive rozpravok Cervena ciapocka a Vlk a sedem kozliatok, pribeh sa odohrava v sucasnosti, v ludskom svete. Cervena ciapocka je mlade dievca, ktore ide k starej mame pre peniaze na kapceky, stretne ju chuligan, ktory sa vola Ezo Vlkolinsky. Druhy pribeh sa odohrava v detskom domove, kozliatka su deti a Ezo Vlkolinsky (chlapec z prveho pribehu) zasiel az na kriminalnu cestu, a tak aj skonci. Je to hra na zamyslenie pre dospelych aj pre deti.
o Kolko deti a odkial navstevuje divadelne studium?
- Velky zaujem maju dievcata, momentalne mam tridsatosem deti hlavne z Brezna, ale aj z okolia, z Cierneho Balogu, z Valaskej, z Hronca, z Bravacova, z Michalovej, navstevuju zakladnu skolu, ale niektore zostavaju par rokov aj po jej skonceni. V patnastich rokoch by mali prejst do Studia mladych, ktore momentalne nefunguje, ale pripravuje sa jeho nova koncepcia. V Divadelnom subore Jana Chalupku pokracuje niekolko dievcat aj chlapcov, niektori studuju herectvo a napriklad Miska Zitna pracuje v Osvetovom centre v Bratislave. Teda praca v DDS ma vyznam nielen pre ich buducnost, ale aj v ich studiu. Pomaha im pri uceni, rozvija pamatove bunky, odvahu pri odpovedani, naucia sa artikulovat, aj ked my Breznania mame svoj dialekt.
o Co vam osobne prinasa praca s detmi?
- Pre mna je to obrovska motivacia a hlavne sebarealizacia. Urcite, ze moj handicap mi v mnohom brani, ale zatial to dokazem robit. Vizualne mi pomaha jedno z dievcat, ale verte mi, ze mnohe veci zbadam skor ako vidiaci clovek. V neposlednom rade to nezanecham pre jednu vec: V takychto "kvazi" protidrogovych centrach, za ake povazujem aj nase DDS, kde detom vstepujeme ine hodnoty ako v komercnych filmoch, su deti uplne ine. Mozem povedat, ze z 30 - 40 deti, ktore kazdorocne navstevuju divadelne studio, sa za pat rokov vyskytne jeden nezvladnutelny jedinec. Deti sa velmi rychlo prisposobia inym hodnotam, ake im ponuka ulica.
o Co bude po dnesnej premiere?
- Opat by som sa chcel vratit ku klasickym rozpravkam, pretoze mam pocit, ze z nasho javiska sa vytracaju. Myslim si, ze detom treba ukazat to pekne, aby nezabudli na obycajne rozpravocky, ako su Janko a Marienka, Kocur v cizmach a podobne.

(r)

So starostami horehronskych obci na temu

rok sa s rokom stretol

Nad uplynulym rokom sa zamyslaju a ocakavania od roka 2002 zhrnaju dalsi traja starostovia:

h0204c.jpg (15385 bytes)Martin Gonda, starosta Benusa:
- Vlanajsi rok sa niesol v znameni priprav projektovej dokumentacie na novy stavebny obvod Pohanciska, islo o inzinierske siete, cesty, elektriku, kanalizaciu, plyn a vodu. Realizaciu tychto projektov sme skoncili v novembri. V prvej etape sa predpoklada vystavba styridsiatich domov. V ramci verejnoprospesnych prac sme skraslili prostredie obce a upravili cintorin. Z investicnych akcii sme ukoncili rekonstrukciu spolocenskej miestnosti a vybudovali nove priestory obecnej kniznice. Obec Benus ako spravca obecneho vodovodu vybudovala nove technologicke zariadenie na dezinfekciu pitnej vody formou UV ziarenia.
V tomto roku vstupujeme do zloziteho obdobia presunov kompetencii, ktore su obciam do dnesneho dna nezname. Maju sa vytvarat tzv. spolocne urady, ale podla mojho nazoru ide o nezdravy trend a bujnenie novych aparatov. Straca sa tym proklamovane priblizovanie k obcanovi. Z investicnych akcii v roku 2002 chceme pripravit vsetky podklady a realizaciu vydania uzemneho a stavebneho povolenia na vystavbu uz spominaneho stavebneho obvodu. Aj v tomto roku by sme chceli vyuzit pracovnikov na verejnoprospesnych pracach, pokracovat v uprave a zveladovani obce a riesit zadanie projektovej dokumentacie na delenu kanalizaciu pre obec, vratane osad Filipovo a Gasparovo.

Juraj Misani, starosta Myta pod Dumbierom:
- Rok 2001 sme prezili bez mimoriadnych situacii. Obisli nas povodne a kalamity, okrem snehovej koncom roka i zaciatkom tohto. Tieto nam nacreli do rozpoctu pri udrzbe miestnych komunikacii. Obec je velka, ale s malym poctom obyvatelov. Kedze podielove dane sa obciam vracaju na trvale byvajucich obcanov, dostavame ovela menej financii ako obce s vacsim poctom obyvatelov. Uvery nemame, nechceli by sme dopadnut, ako ti zadlzeni. Z toho sa odvija aj naplnenie rozpoctu. Robime len to, na co mame. V uplynulom roku sme vybudovali chodniky v cintorinoch a nove oplotenie, vysadili a upravili sme parky, vycistili verejne priestranstva a potoky, opravili miestne komunikacie, vybudovali nastupny ostrovcek, opravili verejne osvetlenie, dlazbu a elektroinstalaciu v zakladnej skole a odvetravacie zariadenie v skolskej jedalni. Instalovali sme vianocne osvetlenie v obci a osvetlenie vezi v rimskokatolickom a evanjelickom kostole. Odvodnili sme potocik pri Somodiovi, cestu k evanjelickej fare, upravili turisticke chodniky, instalovali orientacne tabule, vydali turisticky prospekt obce pre rozvoj turizmu. Mladi hokejisti svojpomocne vybudovali klzisko, obec im ho osvetlila. Kupili sme aparaturu a ozvucili dom smutku. Najnakladnejsou akciou bola oprava obecnej budovy c. 48, ktoru sme po opravach prenajali Horehronskemu spotrebnemu druzstvu na zriadenie predajne. Urobili sme len tolko, kolko nam umoznili vlastne prijmy, pretoze z mimorozpoctovych prijmov sme napriek viacerym ziadostiam dostali len 45 000 korun na dokoncenie uzemneho planu obce. Nepochodili sme ani u plynarov, napriek ziadostiam o plynofikaciu az na Ministerstvo hospodarstva SR. Rok bol priaznivy pre nasich futbalistov, ktori po kvalitnych vykonoch postupili do piatej futbalovej ligy. Miestni podnikatelia si zalozili Zdruzenie podnikatelov v turistickom ruchu Myto pod Dumbierom, ktoreho clenom je aj obec. V druhom polroku vydalo toto zdruzenie publikaciu Dovolenka v Myte pod Dumbierom. V priebehu roka sme uskutocnili viac kulturnych a sportovych podujati. Spomeniem pochovavanie basy, Pohar starostu obce, vianocny stolnotenisovy turnaj. Minuly rok chcel odbor skolstva Okresneho uradu v Brezne zrusit Zakladnu skolu v Myte, nakoniec po intenzivnych rokovanich k zruseniu nedoslo.
Co planujeme v tomto roku? Vybudovanie pristreskov na zastavkach, rozsirenie osvetlenia, opravu miestneho rozhlasu, opravu regulacie potoka Oslana, odvodnenie potocika, vyasfaltovanie doteraz prasnych komunikacii, upravu potoka Vrsky a dalsie akcie. Skratka, urobime to, na co nam "vyda" rozpocet. V Myte je v sucasnej dobe pekna zima, dobra lyzovacka a zimna pohoda. Pohodu, vela stastia a zdravia v tomto roku prajem vsetkym obcanom i navstevnikom Myta pod Dumbierom a vsetkym citatelom Horehronia.

Ing. Anna Zvarova, starostka Nemeckej:
- Uplynuly rok bol pre nas narocny, ale vcelku uspesny. Podarilo sa nam uskutocnit takmer vsetky naplanovane ulohy. V ramci verejnoprospesnych prac sme zrealizovali projekt odvodnenia Ulice 1. maja, doplnili sme zabradlie a upravili komunikaciu v Zamosti. Vycistili a dobetonovali sme poziarnu nadrz v lokalite Sviniarka, prehlbili cast odvodnovacieho rigolu na Ulici Pod Hrbkom a v Dubovej sme vybudovali tenisovy kurt. Koniec roka nam skomplikovala snehova kalamita. Museli sme odstranit velke mnozstvo snehu, aby sa zabezpecila zjazdnost miestnych komunikacii a nasledny odvoz domoveho odpadu.
Ocakavam, ze rok 2002 bude velmi zlozity. Caka nas prechod kompetencii, ktorych financovanie nie je doriesene. Planujeme, samozrejme aj s pomocou verejnoprospesnych prac, rekonstrukciu oplotenia a vstupnych schodov na dome smutku, dokoncenie prehlbenia odvodnovacieho rigolu Pod Hrbkom, udrzbu miestnych komunikacii (niektore to uz velmi potrebuju) a rekonstrukciu obecneho rozhlasu na Ulici J. Krala. Ak sa nam podari vybavit stavebne povolenie, zacneme s vystavbou kanalizacie. Realizacia planov vsak bude zavisiet od financnych zdrojov. Prajem si, aby sa nam darilo aspon tak, ako v predchadzajucom roku.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT