12. FEBRUAR 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) V Hronci o Hronceku

Starosta Hronca Igor Nemky v stredu 6. februara zvolal stretnutie, na ktorom verejne prerokovali spravu o hodnoteni vplyvov vodarenskej nadrze Hroncek na zivotne prostredie. Zastupcom obci, organizacii a obcanom predstavitelia Vodohospodarskej vystavby Bratislava vysvetlili hlavny dovod stavby tohto diela. Pracovnici Ekospolu Banska Bystrica hodnotili negativne aj pozitivne vplyvy nadrze a odpovedali na otazky. V sucasnom navrhu na realizaciu doslo k mnohym vyraznym zmenam prijatelnych pre obec aj obcanov, preto starosta nevidi nepriaznivy vplyv nadrze na zivotne prostredie. Konecne slovo vsak bude mat obecne zastupitelstvo. Az po dorieseni umiestnenia privodneho potrubia a vypracovani uzemneho planu obec zaujme zaverecne stanovisko.

Partnerstvo pokracuje

Od 7. do 10. februara sa pracovnici kultury a sportu z Brezna zucastnili na rokovaniach v partnerskom polskom meste Ciechanow. Ich obsahom bolo dohodnutie konkretnych aktivit, ktore budu sucastou medzinarodnej partnerskej zmluvy uzatvorenej vlani v juni. Polski partneri maju zaujem o vymenu folklornych suborov, nasich vytvarnikov pozyvaju za vyhodnych podmienok na specialne podujatia, v juni ma mesto moznost prezetnovat sa v Ciechanowe na Fore partnerskych miest, kde sa zucastnia aj ostatne partnerske mesta z Ukrajiny, Nemecka a z Francuzska. Polski sportovci sa chcu v Brezne zucastnit na polmaratone, veteraniade, studenti strednych skol chcu v Brezne a okoli stravit s breznianskymi studentami niekolko dni v prirode. Informacne centra vytvaraju moznost sprostredkovat polskym turistom pobyty v nasom regione.

Za dalsim vzdelavanim

V pondelok 11. februara vycestovali do Nemecka za dalsim vzdelavanim ucastnici projektu programu Leonardo da Vinci. Na tomto dalsom projekte EU s nazvom Nove stavebne technologie sa zucastnia piati frekventanti z Banskobystrickeho kraja, svoje zastupenie maju aj stavebni pracovnici z Horehronia. Hlavnou prioritou projektu je zavedenie vyspelych technologii do vlastnych vyrobnych subjektov a zvysenie odbornej urovne vlastnych odbornych pracovnikov v stavebnych profesiach. V dlhodobych zameroch projektu je zakotvena uloha nadviazat vyrobny kontakt s vyspelou firmou EU a v spolupraci s nou rozsirovat odbornu uroven vlastnych pracovnikov. Je dobre vediet, ze je tu program Leonardo da Vinci, na ktory sa mozno obratit a poziadat o pomoc.

Co zistila "soika"

V case od 21. januara do 1. februara pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystruicky kraj kontrolovali aj v okrese Brezno. V predajni textilu pri poste v Ciernom Balogu zastavili predaj 16 druhov tovaru v hodnote 17 755 korun. Dovodom boli chybajuce graficke symboly bubnovej susicky, oznacenia materialoveho zlozenia a nedostatky v kvalite. V ponuke bolo sest druhov vyrobkov v hodnote 2480 korun (damske vonavky a toaletna voda) po lehote spotreby a pri styroch druhoch tovaru v hodnote 4150 korun nebolo predlozene vyhlasenie o zhode. V predajni ovocia a zeleniny na Janosovke v nakupe za 30,10 koruny sa nachadzali mandarinky nezodpovedajucej kvality.
V tomto obdobi v kraji dovedna skontrolovali 91 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 46 kontrolnych nakupov. Zaznamenali v nich 26 predrazeni, co predstavuje 56,5 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla 4 koruny. V troch prevadzkach chybalo devat cenoviek. Pri kontrole kvality sa zamerali hlavne na lehotu spotreby, na plnenie informacnych povinnosti a na dodrziavanie zakona 264/99 Z. z. o technickych poziadavkach na vyrobky. Pre nedostatky v 48 prevadzkach zastavili predaj 246 druhov tovaru v hodnote 840 956 korun a v jednej zlikvidovali tovar za 98,60 koruny. Ulozili 63 blokovych pokut bezmala za 44 000 korun a spisali pat oznameni o zacati spravneho konania. V troch prevadzkach objavili dve vahy, dve zavazia a dve meradla, ktore nemali platne uradne overenie.

h0205c.jpg (15822 bytes)

 

Prednosta Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslav Demian v utorok 5. februara pozval predstavitelov statnej spravy a zastupcu regionalneho ZMOSu na pracovne stretnutie, na ktorom sa vzajomne informovali o presune niektorych kompetencii zo statnej spravy na obce a krajsku samospravu.

Obdobie olympiad

V Zakladnej skole na Pionierskej 2 v Brezne si v uplynulych dnoch skolaci merali sily v okresnych kolach olympiad. V stredu 30. januara sa na matematickej olympiade stretlo dvanast deviatakov, v utorok 5. februara na olympiade anglickeho jazyka osemnast sutaziacich z desiatich zakladnych skol a na druhy den na olympiade nemeckeho jazyka dvadsatjeden ziakov z desiatich zakladnych skol.
Vysledky: matematika: 1. Zuzana Pobisova, Pionierska 4 (22 bodov), 2. Ivana Kvietkova, Pionierska 4 (18), 3.Tomas Kan, Pionierska 4 (18), 4. Anezka Helcova, Podbrezova (16), 5. Norbert Grone, Valaska (13). Uspesnym riesitelom gratulujeme a zelame vela uspechov v krajskom kole.
Anglicky jazyk: kategoria 1A: 1. Miroslav Nepsinsky, Mazornikovo (68,5), 2. Peter Mistrik, Mazornikovo (59), 3. Katarina Kosegiova, Pionierska 2 (49), 4. Iveta Adamcova, Pionierska 2 (43), 5. Peter Michalec, Polomka (34), 6. Lenka Srnkova, Benus (29) 7. Michaela Nemethova, Valaska (26,5), Michal Kovac, Zavadka nad Hronom (26,5) 8. Mariana Vraniakova, Pohronska Polhora (23), kategoria 1B: 1. Daniela Simanova, Pionierska 2 (66), 2. Radka Szakova, Mazornikovo (58,6), 3. Bibiana Gondekova, Pionierska 4 (56,9), 4. Beata Urvova, Pionierska 2 (54,9), 5. Ivan Slivka, Mazornikovo (53,4), 6. Anezka Helcova, Podbrezova (50,9), 7.Jan Malcek, Zavadka nad Hronom (48,3), 8. Peter Adamsky, Karola Raposa (45,3), 9. Petra Heretova, Polomka (43,9). Prvi traja dostali diplomy a M. Nepsinsky a D. Simanova aj knihy, obaja postupuju do krajskeho kola 13. marca v B. Bystrici.
Nemecky jazyk: kategoria 1A: 1. Peter Jakuba, Polomka (86), 2. Katarina Kanova, Pionierska 4 (82), 3. Petra Kasova, Valaska (72), 4. Lubomir Muka, Nemecka (69), 5. Paula Adamekova, Pionierska 2 (62), 6. Michal Medved, Mazornikovo (61), 7. Viktoria Fejesova, Pionierska 2 (60), 8. Martina Jamrichova, Mazornikovo (59), 9. Marek Pancik, Karola Raposa (52), kategoria 1B: 1. Miriam Mihaliskova, Podbrezova (82), 2. Martina Steinbachova, Valaska (81), 3. Andrej Fodor, Nemecka (79), 4. Andrej Miklas, Pionierska 2 (76), 5. Peter Fasko, Mazornikovo (67), 6. Matej Svantner, Pionierska 2 (66), 7. Ivana Malusova, Mazornikovo (65), 8. Tomas Turna, Pionierska 4 (58), 9. Marek Polak, Sumiac (57), 10. Ivana Kuzmova, Pionierska 4 (56), 11. Miriam Svorenova, Sumiac (54), 12. Brano Kuracina, Predajna (50). Prvi traja obdrzali diplomy a P. Jakuba a M. Mihaliskova aj knihy, obaja postupuju do krajskeho kola 14. marca v B. Bystrici.

Zuzana Kruzlicova, Marieta Pribylinova

Aktivity Jednoty dochodcov v Bacuchu

zahanaju pocit samoty

V juni minuleho roka vznikla v Bacuchu organizacia Jednoty dochodcov Slovenska ako strnasta v okrese Brezno. Zaujem o clenstvo prejavilo hned sedemdesiatdevat dochodcov obce, ktori pod vedenim predsedu Jozefa Kana a celeho vyboru zacali so svojimi aktivitami. O nich a vselicom inom hovori Mgr. Maria Cesnakova:
- Obecny urad v Bacuchu poskytol dochodcom zasadacku na ich stretnutia pokial nenajdu priestory na trvalu cinnost. Vybor nezahalal a uz za polroka existencie JDS uskutocnil pre svojich clenov niekolko peknych akcii. Prvou vydarenou bol Annabal v kulturnom dome. Po uvodnom kulturnom programe predseda JDS Jozef Kan slavnostne odovzdal pritomnym dochodcom clenske preukazy a nasledovalo posedenie pri hudbe. V auguste sa uskutocnil kurz vyroby zdobeneho slaneho peciva, na ktorom sa zucastnilo vyse patdesiat clenov i neclenov. Pri prilezitosti oslav SNP a privitania ucastnikov Behu priatelstva pri pomniku v obci prispela organizacia svojim vystupenim – spevackou skupinou. Kedze v Bacuchu je dost frekventovanym menom Maria, stretli sa pri kave alebo caji a doma upecenych zakuskoch. Posedenie spestril pekny program. Pocas zimnych vecerov bol zivot na dedine v minulosti dost aktivny. Dochodcovia si nan zaspominali na Mikulasskom stretnuti, pri druznej besede hovorili o zvykoch a obycajoch dodrziavanych v obci, ktore su pre dnesnu mladu generaciu takmer nezname. Vtedy sa nesedelo pri televizoroch, ale o zabavu sa museli postarat sami. Na zaver roka si dochodcovia spestrili vianocny cas Stefanskou zabavou, na ktoru prisli i dalsi spoluobcania. Na vacsine tychto stretnuti sa prezentovali svojimi literarnymi vytvormi – basnou, piesnou – niektore clenky JDS – Magdalena Vundrova, Maria Chovancova, Bozena Durcikova. Vybor zorganizoval v spolupraci s reklamnou agenturou Slovakia dva zajazdy so zameranim na oboznamenie sa so zdravotnymi pomockami pre starsich ludi. Jednym z nich bol i poznavaci zajazd do Madarska – Salgotarianu. Ku koncu roka obecny urad rozhodol, ze poskytne dochodcom priestory na ich cinnost v dome sluzieb, ktore dovtedy uzivali ako ubytovacie priestory pracovnici plynarni. Dochodcovia brigadnicky vymalovali miestnost, v jednej casti zriadili kuchynsky kutik a zvysny priestor zariadili stolikmi a calunenymi sedackami, ktore im poskytol obecny urad. Clen vyboru Jozef Durcik priniesol do klubu farebny televizor, ktory spestri posedenia dochodcov.
Prvy mesiac roka 2002 sa stal pre uz stodva clenov JDS v Bacuchu pamatny, pretoze 20. januara slavnostne otvorili nove priestory v pritomnosti starostu obce Jana Turosika. Predseda J. Kan vyslovil zelanie, aby miestnost bola co najviac vyuzivana a poskytovala dochodcom prijemne chvile, nahradzala pocit samoty najma osamelym starsim ludom. Odborna prednaska venovana produktom vyrabanym z roznych liecivych rastlin, moze pomoct pri zlepseni zdravotnych problemov aj starsich ludi. Prednasali Alzbeta Slovakova a Matej Medved a o ucinkoch predvadzanych produktov hovorili ti, ktori ich uz dlhsi cas uzivali. Zaujemcov informovali o tom, co by bolo pre nich najvhodnejsie.
Takto sa zacali stretnutia dochodcov v klube, ktore v zimnom obdobi budu pravidelne dvakrat do tyzdna – v stredu a v nedelu popoludni. Kto sa citi sam, moze prist kedykolvek, je vzdy vitany.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT