12. MAREC 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)  Pripravy na Chalupkovo Brezno

Vo stvrtok 7. marca v mestskom kulturnom stredisku zasadal pripravny vybor 35. rocnika Chalupkovho Brezna. Jubilejny rocnik chcu organizatori pripravit ozaj velkolepo. Spojenie Chalupkovo Brezno a Dni mesta vyznieva pozitivne, a tak aj v tomto roku budu tieto podujatia spolocne. Termin konania 35. rocnika je stanoveny na 11. – 13. oktobra. Pripravny vybor sa zaoberal aj rozpoctom, zlozenim pracovnych komisii, vyberom priestorov, programovou naplnou... Priprava Chalupkovho Brezna sa teda rozbehla naplno.

Epidemia uz pavdepodobne nebude

,,V tomto roku sme na Slovensku zaznamenali vo vyskyte chripky len mierne sezonne zvysenie, ktore nenadobudlo charakter epidemie", informovala nas hlavna odbornicka ministerstva zdravotnictva na epidemiologiu MUDr. Maria Avdicova. Podla jej slov to ovplyvnilo spravne zdrave zimne pocasie (nie vlhke, ale studene) v mesiacoch, kedy sa chripka najcastejsie vyskytuje. Nedoslo k velkym ani k malym zmenam v skladbe virusov, nasa populacia sa s nimi stretla uz v minulosti a je voci nim ciastocne odolna. Ak sa nic mimoriadne nestane, v tomto roku nas epidemia obide, aj ked v okolitych statoch boli lokalne epidemie, ktore nas neohrozili. Okres Brezno za minuly tyzden hlasil 390 ochoreni, co predstavuje chorobnost 589,3 na 100 tisic obyvatelov. Najviac sa ich vyskytlo u deti skolskeho a predskolskeho veku. V porovnani s ostatnymi okresmi sme dosiahli siestu najmensiu chorobnost v ramci kraja. Celokrajsky chorobnost klesla o devat percent.

Zatvorena cerpacia stanica

Od stredy 6. marca je zatvorena prevadzka cerpacej stanice 20404 v Brezne pri Banisku. Podla slov riaditela odboru maloobchodneho predaja a. s. Slovnaft Ing. Cyrila Holesa, tato cerpacia stanica svojou technickou urovnou uz nedosahuje ocakavany standard. Preto ju chcu do 6. juna zrekonstruovat, aby dosahovala uroven mestskeho typu v zhode s normami platnymi na Slovensku i v zmysle noriem Europskeho spolocenstva, ale najma, aby vyhovovala poziadavkam ochrany zivotneho prostredia.

ELLIS hodnotil

V utorok 5. marca na vyrocnej clenskej schodzi obcianskeho zdruzenia ELLIS hodnotli cinnost v uplynulom roku. K plneniu predsavzatych cielov zazneli pochvalne, ale aj kriticke slova. Vlani uskutocnili niekolko vydarenych podujati, napriklad MDD, Mikulasa, liecebno-rehabilitacne jazdenie postihnutych deti na konoch v lete a mnohe ine. S novym rokom prijali do zdruzenia novych clenov a zvolili novy vybor.

Skoncil sa druhy rocnik

Handelskej mariasovej ligy

h0210c.jpg (13975 bytes)Takmer po dvojmesacnom urputnom zapoleni zaverecnym kolom v Gasparove skoncili druhy rocnik Handelskej mariasovej ligy. Do sutaze sa zapojilo sest stvorclennych druzstiev reprezentujucich obce a osady tzv. Bielych a Ciernych Handlov.
Sucastou sestkoloveho maratonu bola aj sutaz jednotlivcov. Vitazom a drzitelom putovneho pohara sa stali mariasisti Bravacova I. (Jan Bacusan, Frantisek Pobis, Lubomir Gasperan, Roman Luptak). Na druhom mieste skoncilo vlanajsie vitazne druzstvo Filipova (Peter Kan, Pavol Baliak, Jan Fasko, Juraj Fasko). Tretie miesto obsadil "novacik" z Cierneho Balogu (Ivan Mesjar, Pavol Belko, Peter Kovacik, Lubomir Belko). Stvre miesto patri mariasistom z Benusa, piate reprezentantom Bravacova II. a sieste hracom z Gasparova.
Medzi jednotlivcami sa pocas siestich kol najviac darilo Lubomirovi Gasperanovi z Bravacova II. pred Pavlom Baliakom z Filipova a Pavlom Belkom z Cierneho Balogu. Skonceny rocnik im okrem diplomov budu pripominat aj krasne pohare. Vecne ceny si odniesli aj hraci z dalsich miest (stvrty Jan Bacusan, piaty Jan Backovsky, siesty Miroslav Michalik).
Ucastnici tohto prekrasneho podujatia dakuju sponzorom a usporiadatelom jednotlivych kol a uz teraz sa tesia na dalsi rocnik.

Jozef Sajgalik

 V znameni presunu kompetencii

V dnoch 6. a 7. marca sa v hoteli Panorama na Strbskom Plese uskutocnilo zasadnutie predsednictva a rady Zdruzenia miest a obci Slovenska, ktore sa nieslo v znameni presunu kompetencii. Kedze tato zalezitost sa dotyka obyvatelov miest a obci, vyuzili sme prilezitost a clena predsednictva ZMOS, primatora Brezna Ing. Vladimira Faska sme poziadali o rozhovor:

o Co bolo predmetom vasho dvojdnoveho rokovania?
- Hned v prvy den prednasali generalny riaditel sekcie verejnej spravy Ing. Jozef Liska z ministerstva vnutra a jeho kolega riaditel odboru pre miestnu statnu spravu a samospravu Dr. Gejza Petrik. Obidvaja hovorili o kompetenciach, ktore presli na obce k 1. januaru, cize matriky a overovanie podpisov, vodohospodarske konanie a ochrana prirody a ovzdusia. Na dve posledne menovane sme nedostali ziadne financne prostriedky ani personalne zabezpecenie a obce si ich musia vysporiadat same. Hovorili sme aj o problematike spolocnych uradov, nad cim sa treba aj u nas vazne zamysliet hlavne z obsahovej a odbornej stranky.V nadvaznosti na prihovor pracovnikov ministerstva vnutra a uznesenie vlady c. 1073 sme ziadali spracovat metodiku prerozdelenia financnych prostriedkov na prevadzku, mzdy, majetok statu na obce v nadvaznosti na vsetky prenesene kompetencie v ramci reformy verejnej spravy. Zaoberali sme sa aj plnenim zaverov XI. snemu a pripravou XII. snemu, ktory bude v aprili. Podpredsednicka ZMOSu Viera Krakovska informovala o recyklacnom fonde s tym, ze obce mozu uzavriet vyhodne zmluvy o odbere druhotnej suroviny so spracovatelom a nasledne si mozu narokovat prostriedky z tohto fondu. Vzhladom na to, ze podla stavebeho zakona vyvlastnovanie pozemkov pre verejne stavby bolo mozne len do 31. decembra 2000, poziadali sme kancelariu ZMOSu iniciovat u skupiny poslancov podporu novely. Menovali sme pracovnu skupinu na cele so starostom Polomky Frantiskom Durcenkom na vytvorenie katalogov pracovnych cinnosti samospravy. Kancelaria ZMOSu bude narokovat prevod budov skol, kde sa nevyucuje, do majetku obci. Kedze obec bude zriadovatelom materskych, zakladnych skol a skolskych zariadeni, mohla by tieto majetky vyuzit.
o V suvislosti s prechodom kompetencii bude na obce prechadzat aj majetok statu. Akym sposobom?
- Podporili sme vypracovanie novely zakona o majetku statu, resp. majetku obci tak, aby bolo mozne spolu s presunom kompetencii zabezpecit subezny prevod hnutelneho majetku zo statu na obce na realizaciu vykonov presunutych kompetencii. Ziadali sme, aby v nej boli zahrnute vsetky poziadavky obci tak, aby prevod majetku bol uplny a dostatocne dotovany prostriedkami na jeho udrziavanie.
o Ako chcete chranit zaujmy samospravnych organov?
- Nemala diskusia sa vyvinula o novych zakonoch, a sice o navrhu zakona o ochrane verejnych zaujmov pri vykone funkcii verejnych cinitelov a o verejnej sluzbe. Su to dva velmi dolezite zakony, ktore v dnesnom hektickom case priamo zasahuju do prace nielen profesionalnych pracovnikov uradov, veducich a vsetkych volenych funkcionarov. Obmedzene su totiz moznosti fungovania zaroven podnikatela, poslanca obecneho zastupitelstva. Napriklad starosta ci primator nemozu byt poslancami vyssieho uzemneho celku, narodnej rady, ale spatne poslanec narodnej rady moze vykonavat dalsie funkcie. Podobne je to pri ochrane verejnych zaujmov pri vykone funkcii verejnych cinitelov, kde niektori musia priznavat svoj majetok nielen manzelkin a deti, ale aj vzdialenejsich pribuznych. Rada ulozila predsednictvu dosledne chranit zaujmy samospravnych organov pri tvorbe noviel tychto dvoch zakonov.
o Ako chcete riesit obmedzene financne prostriedky na verejnoprospesne prace?
- Starostovia vyzvali doriesit clanok 18 Ustavy SR a zakon o socialnej pomoci 195/98, aby obec mohla organizovat mensie obecne sluzby. Kancelaria ZMOSu pripravi podrobnejsi a hlbsi pravny vyklad organizovania obecnych sluzieb podla tychto dvoch zakonov. Napriklad tak, aby obcan mohol odpracovat styridsat hodin mesacne pre obec v mensich sluzbach. Pojde hlavne o nezamestnanych a obce mozu tuto cinnost nariadit bez cerpania prostriedkov VPP. Myslim si, ze je to velmi dobry napad, ktory pomoze nielen vacsim, ale aj mensim obciam zvlast teraz, ked urady prace maju na VPP obmedzene financne prostriedky. Ziadame vytvorit tlak na ministerstvo financii a ministerstvo prace na zvysenie financnych prostriedkov pre zamestnavanie na VPP v obciach.
o V sucasnosti sa vela hovori o transformacii zdravotnickych zariadeni, poliklinik, nemocnic prveho a druheho stupna ...
- Starostovia a primatori dostali ulohu, aby vo svojej samosprave uplatnili a prerokovali sposoby, akymi by sa mali transformovat zdravotnicke zariadenia. Ak budem vediet nove skutocnosti o transformacii Nemocnice s poliklinikou v Brezne, budem o nich vcas informovat.
o A co transformacia v oblasti socialnej starostlivosti?
- Najvacsia debata v plene rady bola prave o transformacii domovov dochodcov, penzionov a pod. Nakoniec sme sa dohodli, ze ak obec nie je schopna socialne zariadenie prevadzkovat, zriadovatelska funkcia by mala prejst na vyssi uzemny celok.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT