12. MAREC  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

O breznianskom namesti sa hovori, ze svojim tvarom patri medzi nakrajsie na Slovensku. Lenze treba kracat s duchom casu a ten si vyzaduje rekonstrukciu. Uvazuje sa napriklad o prestahovani parkoviska na autobusove nastupiste, ktore sa presunie na zeleznicnu stanicu. Mesto potrebuje aj dom smutku, pretoze rozlucky so zosnulymi v doterajsich priestoch su nedostojne. Vsetko sa vsak naraz neda. Takze: rekonstrukciu namestia ci dom smutku? Odpoved na tuto otazku na ostatnom rokovani mestskeho zastupitelstva hladali poslanci a polozili sme ju aj v nasej ankete:

S anketovym mikrofonom


Rekonstrukciu namestia ci dom smutku?

Bronislava Balunova, referentka, Brezno:

- Jedno i druhe je dolezite. Keby som sa mala rozhodnut, zvolila by som dom smutku, pretoze je velmi potrebny pre toto mesto. V okresnom meste by mal byt dom smutku kapacitne vacsi, pretoze je nepostacujuci. Aj namestie by bolo krajsie bez aut, bez dopravy, ale myslim si, ze na prvom mieste by mal byt dom smutku.

Bozena Mikulikova, dochodkyna, Brezno:

- Zislo by sa krajsie namestie, ale aj dom smutku. Malo by sa rozhodnut pre oboje, ved dane platime dost velke. Ale ked sa to neda, potom som za dom smutku, pretoze je to tam ubohe, je to k nicomu. Miestnost, kde sa lucime s mrtvym, je taka malicka, ze sa tam vela ludi nevmesti.

Peter Jambrich, robotnik, Brezno:

- Byvam na Mazornikove, na pohrebe som davno nebol, ale ked sa nad tym zamyslam, myslim si, ze namestie je dolezitejsie. Ked bude lepsie vyzerat, ludia sem radsej pridu, aj s parkovanim je to biedne. Takze priklanam sa skor za rekonstrukciu namesta, ked su len dve moznosti. Inac vedel by som aj o dalsich, ktore by boli dolezitejsie.

Veronika Gaskova, studentka, Brezno:

- Myslim si, ze skor by bolo treba skraslit namestie, pretoze do domu smutku turisti nechodia. Turisti chodia hlavne na namestie, vlastne sme v strede Slovenska a prechadza tadialto mnoho aut, aj ked smeruju na vychod alebo opacnym smerom. Takze s namestim by sa malo rozhodne nieco spravit, napriklad pesia zona.

Stanislav Kester, vodic, Brezno:

- Treba jedno i druhe, ale teraz je asi dolezitejsi a pre Brezno prepotrebny dom smutku. Takze sa priklanam k domu smutku, ved Brezno je pomerne velke a s domom smutku to nie je dost dobre vyriesene, rozlucky so zosnulymi nie su dostojne.

Miroslav Toth, vodic, Brezno:

- Podla toho vsetkeho by bolo treba rekonstrukciu namestia, ale aj dom smutku. Tazka volba. Ja by som bol skor za upravu namestia, aj z turistickeho hladiska by bolo krajsie, pritazlivejsie, aj doprava by sa vylucila z centra. Bolo by to reprezentativnejsie a viditelnejsie ako dom smutku.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Dakujem ...

Uprimne dakujem detskemu oddeleniu breznianskej nemocnice pod vedenim primarky MUDr. Marty Tisovcikovej, Dr. Jane Markovej, Dr. Jozefovi Durisovi, vsetkym detskym lekarom, sestrickam a zdravotnickemu personalu, ktori pracuju v detskom oddeleni.
Za vsetkych malych i vacsich pacientov vam dakujeme za vasu obetavu pracu, za vas usmev, nezistnu pomoc a prikladnu starostlivost.
Mamicka Bozena Sarikova so syncekom Robkom

Biblicka olympiada

Zdruzenie salezianskych spolupracovnikov a farsky urad v Brezne usporiadali v sobotu 16. februara prvu cast miestneho kola Biblickej olympiady. Osem druzstiev z Brezna, Michalovej, Pohronskej Polhory a z Cierneho Balogu sutazilo zo znalosti Matusovho evanjelia a 2. knihy Machabejcov. Sucastou olympiady bola aj vytvarna sutaz na temu: Jezis nas ucitel. Zvitazilo chlapcenske druzstvo z Michalovej, ktore postupuje do celoslovenskeho kola v Ziline. Potesitelna bola uroven vedomosti ziakov zakladnych skol.
Zvitazit mohlo iba jedno druzstvo. No poznavanie zakladnej knihy krestanov – Biblie – a zivot podla nej je vitazstvom kazdeho. Podakovanie patri nielen organizatorom, ucastnikom, ale aj tym, ktori druzstva pripravovali na tuto sutaz.

Velke finale

Vo svetle reflektorov sa ozyvali zname hlasy nasich i zahranicnych spevakov: Beatles, Thalia, Ine Kafe, Tweens... Neverite? Diskdzokej “Oto” v stredu 27. februara v SKD pri Zakladnej skole na Pionierskej 2 v Brezne odstartoval mestske finale sutaze Mini playback show.
Vychovavatelka M. Boselova privitala ucinkujucich, divakov, rodicov a porotu, ktora dozerala nad regularnostou sutaze. Uroven tohto podujatia sa zvysuje z roka na rok, o com svedci aj stupajuci pocet spevacikov. Pekne kostymy, perfektna hudba, dobra nalada vydrzala vsetkym az do vytuzeneho vyhlasenia vysledkov a odovzdania diplomov. Najvacsi ulovok – pat zlatych, tri strieborne a dve bronzove miesta ziskali deti z SKD pri ZS Pionierska 2, SKD pri ZS Mazornikovo si odniesol jedno zlate a jedno strieborne miesto, SKD pri ZS K. Raposa vybojoval jedno zlate a dve bronzove miesta a SKD pri ZS Pionierska 4 jedno strieborne a jedno bronzove miesto.
Podakovanie patri vsetkym vychovavatelkam, ktore s trpezlivostou pripravovali deti, nadejnym spevacikom a tanecnikom, porote a nasmu diskdzokejovi Otovi Brozmanovi. Dufam, ze pridete aj o rok.

E. Dandulova

Tazke srdce na MTK

Suhlasim s clankom Tazke srdce na MTK, ktory bol uverejneny v Horehroni c. 7. Pre hlbsie objasnenie, preco mame “tazke srdce” na noveho majitela firmy MTK, zhrniem fakty:
V roku 1998 sme s firmou MTK, s. r. o., v zastupeni J. Obernauerom podpisali Typovu zmluvu. Podla nej za zakladny programovy balik zostaveny z programov STV1, STV2, Markiza, Luna, SAT1, Eurosport, RTL, VTV, RTL2, PRO7, DSF a VIVA, cize za dvanast programov sme platili sedemdesiat korun mesacne. Zatial nam nebolo oznamene, ze tato zmluva bola zrusena. Predpokladali sme, ze i povinnosti uvedene v zmluve prebera novy majitel MTK, pretoze sme zatial novu zmluvu nepodpisovali.
Novy majitel v Horehroni c. 5 obcanom oznamil zmeny v programovych balikoch, a to: zakladna programova ponuka: STV1, STV2, Markiza, Global, RTL2 a PRO7, cize sest programov za sedemdesiat korun mesacne; rozsirena programova ponuka – stopatdesiat korun mesacne, v tejto ponuke okrem balika, ktory je uvedeny v typovej zmluve z roku 1998, su este: CT1, Prima, Spektrum a Fox Kids, co je spolu sestnast programov.
Tym, ze nova firma MTK zrealizovala tieto zmeny v balikoch, poskodila majitelov televizorov, ktori sleduju programy pomocou MTK nielen o znizenie poctu programov (o sest programov), ale aj o lukrativne prenosy. Ved nie vsetci obcania su natolko solventni, aby si mohli dovolit platit stopatdesiat korun mesacne za rozsireny program. A tu je pricina “srdcovej zalezitosti”. Obcania sa pytaju: Kto dal firme pravo takto manipulovat v programovych balikoch na ukor obcanov? Su to zakony, smernice alebo derava legislativa? Ak nie, tak kto potom? V roku 2000 odkupila MTK spolocnost s tym, ze zabezpeci dodavku televiznych programov v povodnom baliku, cize dvanast programov, to bolo dodrzane. Obcania boli spokojni, az do prichodu noveho majitela.
Preco i novy majitel nemohol zabezpecit dvanast programov v povodnom baliku, hoci v prilohe k zmluve, ktoru dava podpisovat zaujemcom o rozsireny balik, je uvedene v zakladnej ponuke nadalej dvanast programov? Jednoducho si napisal do Horehronia oznamenie, ze robi zmeny v programovych balikoch. Kde su dovody? Ci sa maju chranit len zaujmy niektorych podniktelov?
Na tieto otazky pozaduje vacsina obcanov jasnu odpoved, ale nie ako v relacii SITO, kde moderator dava otazku o “voze” a odpovede su o “koze”, pricom kazdy obhajuje svoje a stranicke zaujmy a nie zaujmy obcanov.
Verime, ze sa najde v mestskom urade kompetentna osoba alebo komisia, ktora sa bude touto problematikou zaoberat a vyriesi ju k spokojnosti obcanov Brezna, t. j. bude i nadalej v zakladnom baliku dvanast programov.
Poznamka redakcie: Na tento list, ale aj na mnohe dalsie, ktore prisli do redakcie, reaguje primator mesta na strane 4.

(Mg)

Manzelske rekolekcie v Brezne

Zdruzenie salezianskych spolupracovnikov a Farsky urad v Brezne zorganizovali v sobotu 23. februara Manzelske rekolekcie pre zaujemcov z breznianskeho dekanatu. Stretnutie sa zacalo svatou omsou, pocas ktorej salezian Jozef Dömeny v kazni zdoraznil, ze cielom tejto akcie je odpovedat na mnohe vyzvy svateho Otca, ktorymi apeluje na pomoc rodine. “Stretli sme sa tu preto, aby sme nielen upozornili na nebezpecenstva, s ktorymi sa manzelia vo svojom zivote stretavaju, ale predovsetkym preto, aby sme spolocne hladali moznosti vzajomneho obohatenia manzelov. Obdobie postu je na to priam stvorene.”
Prednasajucimi su manzelske pary, ktore – vychadzajuc z odbornych studii a na zaklade vlastnych skusenosti – sa venuju problematike vychovy, rodiny a manzelstva. K aktivnemu zapojeniu ucastnikov patri aj praca v malych skupinach, kde sa manzelske pary navzajom obohacuju o svoje vlastne postrehy, vymienaju si nazory a diskutuju k danej problematike.
Pre ucastnikov z Brezna, Mazornikova, Cierneho Balogu, Podbrezovej, Michalovej a Valaskej bol velkym zazitkom prispevok manzelov Kuzelovcov z Bratislavy, ktori hovorili o “nepriateloch” manzelstva – o veciach, ktore narusaju vztahy v manzelstve. Ze sa da o vaznych veciach hovorit s humorom, dokazali Sona a Kamil Vancakovi z Kosic. Pritomni na stretnuti ocenili, ze prednasajuci obohatili svoje prispevky mnozstvom vlastnych zivotnych skusenosti. Povzbudenim pre organizatorov bol zaujem usporiadat podobnu akciu aj v inych farnostiach breznianskeho dekanatu.

Rafael Ambros


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT