9. APRIL 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Vo Valkovni len desat bytovych jednotiek

Ako sme vas uz informovali, starostka Valkovne Maria Bobakova v polovici marca slavnostnym vykopom otvorila vystavbu bytov pre socialne slabsie rodiny. Povodny zamer bol postavit tri bloky so sedemnastimi bytmi. Obecne zastupitelstvo na svojom ostatnom zasadnuti schvalilo kapitalovu cast rozpoctu na rok 2002 a v nom prijem a vydaj len na vystavbu desiatich bytov. A tak v stavbe sa pokracuje v zmysle tohto rozhodnutia.

Francuzi opat v nasom regione

Na pozvanie mestskeho kulturneho strediska opat prisli do Brezna manzelia Barbara a Joseph Nivetovci. Uz po niekolko rokov sa s nimi ako lektormi stretavaju posluchaci intenzivnych kurzov francuzstiny, ale aj studenti niektorych breznianskych zakladnych a strednych skol. Na buduci tyzden opat Brezno i horehronsky region navstivia clenovia A. O. T. S. - fnacuzskeho spolku rodakov a priatelov z Pariza. O ich pobyte vas budeme este informovat.

Majitelia musia po psoch upratat

Tretieho aprila poslanci NR SR prijali zakon, ktory sprisnuje evidenciu psov a postihy majitelov. Podla neho chovatelia psov musia po svojich zverencoch na verejnych priestranstvach upratat. Obce im vsak budu musiet pripravit podmienky: kontajnery na zbieranie vykalov. Majitelia budu musiet svojich milacikov starsich ako devatdesiat dni prihlasit v mieste, kde sa pes najcastejsie nachadza. Kazdy pes musi mat znamku s udajmi o majitelovi a zaznamy o predchadzajucich utokoch psa na ludi. Za porusenie tychto nariadeni mozu majitelia dostat pokutu az do vysky 5000 korun. V zmysle tohto zakona nebezpecny pes je taky, ktory napadne a porani cloveka bez toho, aby bol vyprovokovany. Taketo zviera moze vodit iba osoba, ktora je plne sposobila na pravne ukony. Za psa bude zodpovedat osoba, ktora ho vodi.

Opytali sme sa za vas

hovorkyne Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne npor. Mgr. Dany Kmetovej

o Ako treba postupovat pri zmene vlastnika auta?
- V zmysle § 90 zakona NR SR c. 315/1996 Z. z. o premavke na pozemnych komunikaciach v zneni neskorsich noviel je drzitel vozidla povinny osobne oznamit okresnemu dopravnemu inspektoratu, kde je jeho vozidlo evidovane, prevod drzby na inu osobu, a to do siedmich dni, kedy tato skutocnost nastala. Okrem toho je povinny pri oznameni prevodu vlastnictva predlozit: technicky preukaz, osvedcenie o evidencii vozidla, doklad o vykonani technickej kontroly, potvrdenie o poisteni zodpovednosti za skodu sposobenu prevadzkou motoroveho vozidla, preukazat svoju totoznost, vyplnit prislusne tlacivo a umoznit porovnanie udajov uvadzanych v dokladoch vozidla s udajmi priamo na vozidle. Sucasne musi uviest poptrebne udaje o osobe, ktoru okresny dopravny inspektorat zapise do technickeho preukazu vozidla. Za tento evidencny ukon sa spravny poplatok nevybera. Osoba, na ktoru vlastnictvo vozidla preslo, je povinna osobne poziadat, aby bola zapisana do dokladov vozidla ako jeho drzitel do strnastich dni odo dna, kedy sa na nu vozidlo previedlo, a to v okresnom dopravnom inspektorate v mieste svojho trvaleho bydliska. Na vykonanie evidencnych ukonov musi predlozit: doklad totoznosti, technicky preukaz vozidla so zapisom, ktory vykonal okresny dopravny inspektorat o oznameni zmeny, osvedcenie o evidencii vozidla, doklad o vykonani technickej kontroly, potvrdenie o poisteni zodpovednosti za skodu sposobenu prevadzkou motoroveho vozidla a umoznit porovnanie udajov uvadzanych v dokladoch vozidla s udajmi priamo na vozidle. Za vykonanie tohto ukonu sa plati spravny poplatok v zmysle zakona NR SR c. 145/1995 Z. z. o spravnych poplatkoch v zneni neskorsich noviel.
o Dokedy sa menia vodicske preukazy?
- Vodicske preukazy vydane do 31. decembra 1992 platia uz len do 31. decembra 2002. Preukazy vydane po 31. decembri 1992 ostavaju nadalej v platnosti. Vymenu preukazov vodicom s trvalym pobytom v okrese Brezno vykonava Okresny dopravny inspektorat na Mostarenskej c. 13 v Brezne v strankovych dnoch: pondelok 7.30 - 15.00, streda 7.30 - 17.30, piatok 7.30 - 12.00. Na vymenu vodicskeho preukazu potrebujete: fotografiu s rozmermi 3,5x4,5 cm zobrazujucu skutocnu podobu drzitela vodicskeho preukazu, stokorunovy kolok, obciansky preukaz, vodicsky preukaz, vyplnenu
predtlacenu ziadost o vymenu preukazu.
Stare statne poznavacie znacky (evidencne cisla) vydane pred 1. aprilom 1997 platia az do 31. decembra 2004. 

Platforma za vyssie zastupenie zien v politike a vo verejnom zivote

"Nenechajte sa odradit"

V marci sa v Banskej Bystrici pod zastitou viceprimatorky mesta Janky Borgulovej uskutocnilo pracovne stretnutie, ktore zorganizovali obcianske zdruzenie Profesionalne zeny a iniciativa patdesiatich mimovladnych organizacii Forum zien 2000. Obidve organizacie su iniciatormi zalozenia narodnej Platformy za vstup zien do politiky ... Ucastnicku tohto rokovania, poslankynu Banskobystrickeho samospravneho kraja a veducu odboru skolstva Okresneho uradu v Brezne Mgr. Ivu Urbanovu sme poziadali, aby nam priblizila jeho priebeh:

- Obsahom stretnutia bolo poskytnut blizsie informacie o aktivitach Platformy, ako aj prediskutovat prakticke kroky ich realizacie v okresoch Banska Bystrica a Brezno. Cielom Platformy je demonstrovat ochotu spoluprace obcianskeho zdruzenia Profesionalne zeny s mimovladnymi organizaciami, politickymi stranami, statnou spravou a samospravou za ucelom podpory novelizacie volebneho zakona tak, aby boli splnene medzinarodne zavazky Slovenskej republiky v oblasti rovnosti prilezitosti oboch pohlavi a zaroven vytvorene realne podmienky na vyssie zastupenie zien v politickom i verejnom zivote.
Zasadnutie viedla Dana Svihlova z obcianskeho zdruzenia Profesionalne zeny. Ako prva vystupila prezidentka tohto zdruzenia Dagmar Simunkova z Bratislavy, ktora vo svojom prihovore zdoraznila najma presadzovanie zastupenia opacneho pohlavia v nastavajucich parlamentnych i komunalnych volbach v pomere od 30 do 60 percent. Liset Dekker z Holandska, ktora pracuje v Institute pre verejny zivot a politiku, poskytla skusenosti z ich doterajsej prace. Svoje aktivity vykonavaju na principoch: aktivizovat zeny, vzbudit ich zaujem o verejny zivot a dianie v spolocnosti; dostat ich na kandidatky; oslovovat politicke strany, aby zenam prejavili doveru; ovplyvnovat zeny, aby isli volit a aby volili dobrych kandidatov z radov zien.
Za okres Brezno vystupila Maria Kemkova z Helpy, ktora posobi v obcianskom zdruzeni Duha a spolu s dalsimi zenami okresu chce rozvinut aktivity Platformy aj v nasom okrese (o ich dalsich krokoch budeme citatelsku verejnost aktualne informovat).
V zavere vas chcem, vazeni citatelia, spoluobcania, vyzvat na spolupracu. Pomozte objavovat a zverejnovat uspechy schopnych zien v nasom okrese. Majme pritom na zreteli nielen ich uspechy, ale dodavajme im sebadoveru, odvahu, pocit prospesnosti a zmyslu ich prace. Povzbudzujme ich v odhodlani pracovat pre dobro nas vsetkych, zlepsujme podmienky na ich sebauplatnenie. Neodmyslitelnou sucastou ich uspechu je dobre rodinne zazemie, pochopenie a podpora najblizsieho okolia a celej spolocnosti. Ziadny zakon vsak nemoze zarucit presny pocet kresiel pre muzov a zeny v parlamente, v samosprave a v dalsich verejnych funkciach, ak sa o to nepricinia samotne zeny vysledkami svojej prace, zaujmom o veci verejne, ziskanim si sympatii a verejnej mienky. Vsetkym zenam na buducich kandidatnych listinach drzim palce. Vytrvajte vo svojom odhodlani a pripadnymi prvotnymi neuspechmi sa nenechajte odradit.

Co zistila "soika"

Na tlacovej konferencii vo stvrtok 4. aprila pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj informovali novinarov o vysledkoch kontrol od 11. do 13. kalendarneho tyzdna.
V tomto obdobi skontrolovali 125 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 69 kontrolnych nakupov. Zaznamenali v nich 29 predrazeni, frekvencia predstavuje 42 percent. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla tri koruny dvadsat halierov. V deviatich prevadzkovych jednotkach 39 druhov tovaru nebolo oznacenych cenovkami. Pre rozne nedostatky (kvalitativne chyby, nesplnenie informacnych povinnosti, nedodrzanie lehoty spotreby, nepredlozenie pisomnych potvrdeni o zhode, resp. vyhlaseni o zhode na urcene vyrobky) v 49 prevadzkach pozastavili 277 druhov vyrobkov za 824 150 korun, v troch zlikvidovali sedem druhov za 218 korun. Neplatne uradne overenie v osmich jednotkach mali styri vahy a sest meradiel. Za zistene nedostatky ulozili 62 blokovych pokut v hodnote 44 000 korun a spisali 15 oznameni o zacati spravneho konania.
V Breznianskom okrese v espresse pri Obecnom urade v Hronci bol kontrolny nakup v hodnote 47 korun predrazeny o korunu, pretoze nedodrzali stanovenu mieru borovicky slovenskej (o 4 ml po zohladneni tolerancie). V predajni textilu vo Valaskej kontrolori zastavili predaj piatich druhov textilnych vyrobkov v hodnote 14 610 korun (panska spodna bielizen, detske pyzama, panske bavlnene tricka a kosele) z dovodu neuplneho oznacenia symbolmi osetrovania a chybajuceho materialoveho zlozenia. Az do odstranenia nedostatkov bolo pozastavenych pat druhov textilnych vyrobkov v hodnote 16 800 korun.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT