9. APRIL  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Jarnu atmosferu uz vdychujeme plnymi duskami. Neklamnym znakom prebudzajucej sa prirody su pestrofarebne kvietky, puciace kriky a stromy. Pred velkonocnymi sviatkami sme upratovali v bytoch, ale mnohi aj vo svojom okoli. A sme pri teme nasej ankety: Stihli ste uz jarne upratovanie v mieste vasho bydliska?


S anketovym mikrofonom


o jarnom upratovani

Anna Tomaskova, dochodkyna, Brezno:

- U nas na Krculovej ulici je cistucko, dbame na poriadok, mame to perfektne. Sama som upratovala a dodnes ma bolia nohy. Pomohla mi suseda, tiez starsia pani. Viete, kazdy z nas ma vyhradeny tyzden na upratovanie a akurat pred Velkou nocou som mala sluzbu. Poodpratovala som listie, kadejake haluze, smeti, odpadky od psov, papiere, vrecuska

Frantiska Ballova, dochodkyna, Brezno:

- Pri nasom cinziaku upratujeme hromadne a potom kto ako ma zaujem o cistotu okolo svojho bydliska, okolo kukanadob. Dost sme svorni, prosto vypise sa jarne upratovanie. Tak to bolo aj v tomto roku. Myslim si, ze kazdy sa sprava tak, ako je zvyknuty v byte. Same vas to nuti, aby prostredie vyzeralo ako treba.

Tatiana Repkova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Pamatam sa, ze v nasom cinziaku pred dvoma rokmi zvolavali jarnu brigadu. Teraz v podstate poupratovali dve - tri panie, ktore boli doma. To je zhruba vsetko.

Anna Urbanova, chyzna, Brezno:

- Byvam na nabrezi a tam si upratuje kazdy pred svojim domom. Chodia sice aj technicke sluzby, ale vacsinou si upratuje kazdy sam. Stihli sme to, ako sa dalo, zvacsa uz mame poriadok. Nasa ulica je dost cista, udrziavana.

Pavel Pauko, dochodca, Brezno:

- Upratovat si musime len sami, pretoze byty mame vo svojom vlastnictve. Nemame problem, spravca vchodu zorganizuje brigadu tento alebo na druhy tyzden. Niektori pridu, niektori nie, poniektori su v robote. Inak u nas plati, ze kto ma sluzbu v suterene, musi poriadit aj vonku.

Jaroslav Bubeliny, robotnik, Brezno:

- Vacsinou upratujeme sami, lebo nema kto, aj ked verejno-prospesne prace technickych sluzieb pomozu. Zorganizuje sa brigada a potom upratujeme, my na Malinovskeho ulici uz mame okolo cinziaku poriadok. Technicke sluzby by mohli poopravovat chodniky a odstranit strk z cesty. Chodniky su krive, neda sa po nich chodit s kocikom ani s bicyklom.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Este raz

Par slov mladezi, a nielen jej

Vazena pani Kovacovicova! Ani ja vas osobne nepoznam, ale z vasej reakcie v Horehroni c. 9 adresovanej mne citim rozpacitost, aj vase rozpolozenie. Ci zufalstvo? Veta "Dedicstvo otcov (predkov) zachovaj nam Pane" by mala byt automaticky premenena do kazdodenneho zivota. Pripominam ju, lebo ako badam, zial, stale viac sa vytraca zo Slovenska, a najma mladezi. Preto som v nazve mojho clanku zdoraznil, "nielen mladezi". Rodicia, skola, masmedia ju potieraju.
S tazkym srdcom som opustal Slovensko, ale v case totality som mal na vyber: bud vazensku uniformu za moju kritiku a spor s rezimom alebo emigraciu. Volil som emigraciu. Na Slovensko som vsak nezanevrel. S par vecami a s kredom "Dedicstvo otcov ..." som sa z uteceneckych taborov dostal do Kanady, do mojej adoptivnej vlasti. Zijem v mnohonarodnej Kanade a v hranicnom meste s USA. Tak sa stretavam s ludmi z celeho sveta a na kavu do USA mam tak daleko ako v Brezne od posty do evanjelickeho kostola.
Detstvo som prezil na Pohroni a ako kazde dieta, mlady clovek "mal som svoje casy". Veru vyviedli sme bezne vylomeniny, no v ramci slusnosti, normy. Ja osobne som vela casu prezil v kulturnom dome vo folklornom subore LSU. No casy sa menia, vychova upada, ludskost, slusnost, ucta k starsim, k majetku atd. Co terajsia mladez? Ste matkou, pani Kovacovicova? Neviem. Mladi uz aj na Horehroni strielaju po sebe z aut. Nie mafia, ale bezni mladi ludia. Mlady clovek v Brezne zastrelil predavacku, potom seba. Drogy, decibelova muzika! Par deti, ktore maju ucesy ako papagaje, poprepichovane usi, nos, pery. Posprejovane domy. Na diskotekach vsetko rozmlatia. Toto nebyvalo. Uznate! A nie je to opicenie? A ake! Ved su to velakrat deti z horehronskych rodin. Nedivim sa mladezi, ako vy pisete. Divim sa skor rodicom, skole, farnostiam. Smotanku na Slovensku som nevytvoril ja. Ta je vsade na svete. No rozdiel je v tom, ze kym vo svete generacie vytvarali smotanku poctivou, tvrdou pracou, viem, ze velka cast smotanky na Slovensku su privatizeri, ktori rozkradaju to, na com ste sa podielali vy, ja, cely narod. Cest poctivcom. Mate pravdu, spekulanti nie su prikladom pre mladez, ti ju len kazia a ucia nepoctivosti, ako lahko zbohatnut, prist rychlo k luxusu, autam, domom. Zial, mnohokrat su to ti, pred ktorymi som utekal, prehodili kabaty.
Vazena pani, za biedu, stav spolocnosti ja nemozem. Ani tato spolocnost nie je taka ruzova, ako ju predstavuju hollywodske filmy. Aj za vysnivanou mlakou je dost biedy, nezamestnanosti, kriminality, brutality, analfabetov. Je pravda, ze ani kapitalizmus nie je raj. No zatial ludia lepsi system nevymysleli. Na Slovensku sa len transformuje a tu je uz roky, desatrocia zabehnuty. Viem o nalade, ktora panuje. Viem, aka panovala, ked sa strngalo klucmi na uliciach.
Vo vasom liste citim, ze ste mi toto chceli pripomenut. No preco ste ma napadli, za "Dedicstvo otcov ..."? Keby tato veta bola na Slovensku viacej sucastou zivota, riadili by sa nou politici, umelci, cela spolocnost, potom by skor prekonali terajsiu hlboku krizu. Byt svetovy a neviem aky, nic neprinesie Nikto cudzi vam zadarmo nic neda. Vratit sa k pracovitosti, svedomitosti, spolupratricnosti, ku krestanstvu - to je Dedicstvo otcov zachovaj nam Pane. Nie pisat, publikovat, co zial nie je "svetove", ale zivotom sa k nemu vratit. Neodporucam. Nenutim. No ja si ho ctim vzdy a vsade.
Verim, pani Kovacovicova, ze som vam v kratkosti odpovedal.

Pavol Datko

Velkonocna vystavka

Klub dochodcov v Podbrezovej usporiadal v dnoch 11. az 22. marca v priestoroch klubu v kolkarni velkonocnu vystavku sikovnych ruk.
Ti, ktori si v uponahlanych dnoch zacinajucej jari nasli chvilku casu a vystavku navstivili, urcite neolutovali. Utulna atmosfera a obetavost organizatoriek len podciarkli dojem, ktory v nas zanechali vystavene diela. Vidiet dnes vo svete plnom komercie vytvory, ktore vznikali s laskou, fantaziou a hlavne s nekonecnou trpezlivostou, je vzacnost, ktoru by sme si nemali nechat ujst.
Verim, ze sa vdaka aktivnym dochodcom z Podbrezovej budeme moct z podobnych akcii tesit aj v buducnosti.

Odmenili malych citatelov

V marci sa nielen zacina jar, ale tento mesiac je nedmyslitelne spaty aj s knihou. Pri tejto prilezitosti v priestoroch kniznice na Stiavnicke vyhodnotili najlepsich detskych citatelov. Starosta Podbrezovej Ing. Jan Steller vitazom osobne zablahozelal a odovzdal vecne ceny.
Odmeneni boli ziaci: 1. Silvia Natherova (124 precitanych knih), 2. Danka Boselova (107), 3. Matej Rosik (73), 4. Tomas Gaspar (51), 5. Renata Komodova (47).
Mladym citatelom srdecne blahozelame a prajeme im, aby ich tato krasna zaluba neopustila.

Zamyslime sa

Zmeny v pocasi, prve kvietky, zelenajuca sa trava i datum v kalendari oznamuju, ze pani Zima stratila uz svoju moc. Prisla jar! Oddychnuta matka Zem je pripravena prijat semena travy, pestrofarebnych kvetov, zeleniny, ovocne stromky, kriky. Skor, nez tak urobime, treba jej predsa len troska pomoct, pozbierat odpadky, pohrabat stare listie, odstranit spinu, skalky, sklo, prekyprit podu...
Zial stalo sa uz “dobrym zvykom” privitat pani Jar vypalovanim starej travy. A vysledok? Miesto osohu viac skody. Svedcia o tom jarne poziare, znecistene ovzdusie a o bezbrannych prave prebudzajucich sa cervickoch, chrobacikoch, mravcekoch, hmyze ani nehovoriac.
Zamyslime sa spolocne, co je pre nasu prirodu osoznejsie?

Hela Molcanova

Den ucitelov

Slovensky lud od davnych cias tvoril. Dokazom su prekrasne kroje, svojrazne hudobne nastroje, povesti, rozpravky, bohatstvo ludovych piesni, keramika, maliarstvo ci rezbarstvo.
Z tohto ludu vyrastlo v minulosti vela osobnosti, ktore si zasluhuju nasu uctu a obdiv. Jednym z nich bol aj J. A. Komensky, vdaka ktoremu slavime Den ucitelov. Aby sme stafetu niesli dalej, poznavame historiu umeleckeho zivota v nasom narode a ostavame verni narodnemu charakteru umenia. No umenie netreba len poznat a vediet, ale chceme ho o stupienok pozdvihnut.
Preto sme si tento den aj v Zakladnej umeleckej skole v Brezne pripomenuli koncertom nasich ucitelov. Ti, ktori sme si ho vypoculi, vieme, ze mozu len lutovat ti, ktori si cas nenasli.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT