9. APRIL  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vyberame zo spravy o stave mesta za rok 2001

Podnikatelska cinnost v Brezne

Ako bolo spomenute, nezamestnanost v samotnom meste konverguje okolo 20 %. K 31.12. 2001 bolo v meste Brezne evidovanych 19,34 % nezamestnanych, co v absolutnom vyjadreni predstavuje 2 656 obcanov.
Je to neprijemna situacia, a preto aj podnikatelska komisia spolu so zivnostenskym spolocenstvom a zivnostenskym uradom by mali navrhovat riesenia. Napriek tomu, ze v meste je registrovanych zivnostenskych opravneni u: 1120 fyzickych osob, 254 pravnickych osob, 1 zahranicnej fyzickej osobe, nemozno s tymto stavom vyjadrit spokojnost.
Mesto vytvara, podla mna, dostatocne podmienky na podnikanie, ci uz v oblasti povolovania charakteru prenajmu, ci miestnych dani a poplatkov. Na druhej strane danove prijmy su jednym zo zdrojov na zabezpecenie funkcii mesta.
Zo strany statnych organov, konkretne z ministerstva vystavby a RR vysla iniciativa zriadit vo vytipovanych okresnych mestach ako pomocnu zlozku krajskych rozvojovych agentur, centra prveho kontaktu. Medzi vybratymi deviatimi mestami bolo aj Brezno a po dohode s ministerstvom vystavby a RR sme zorganizovali celoslovenske stretnutie v meste a ponukli sme pre jeho cinnost priestory. Od toho momentu vsak doslo k utlmu zo strany statnych organov a podla poslednych informacii tato aktivita oziva a dufam, ze v priebehu roku 2002 bude centrum zriadene a bude napomocne pri podnikatelskych aktivitach nasich obcanom. Tato institucia nebude mat charakter mestsky, ale charakter okresny. Samosprava supluje statne organy, pretoze cast rezijnych nakladov prve dva roky znasa mesto. Aj napriek tomu mesto Brezno sa hlasi k tejto pomoci a vytvori podmienky na podnikanie.

Ing. Vladimir Fasko

Civilna ochrana informuje

Na zaklade pokynov a opatreni informacneho, organizacneho a realizacneho charakteru v oblasti civilnej ochrany obyvatelstva mesto Brezno sa rozhodlo svojich obyvatelov informovat o aktualnych skutocnostiach vyplyvajucich z uloh stanovenych odborom civilnej ochrany obyvatelstva Okresneho uradu v Brezne.
V obdobi brannej pohotovosti statu (BPS) by prostriedky individualnej ochrany (PIO) na teritoriu mesta Brezna boli z dvoch centralnych skladov prerozdelene do sestnastich vydajnych stredisk. Kedze skladovany pocet PIO nedosahuje zakonom predpisanych 80 % zabezpecenia obyvatelstva, ostatne PIO budu doplnene z centralnych skladov CO. Upozornujeme, ze tieto prostriedky by boli vydavane len v pripade brannej pohotovosti statu. V tom istom pripade by sa zaktivizovali spomenute vydajne strediska. Tie by boli v cinnosti v tychto mestskych castiach a priestoroch:
vydajne stredisko c. 1 – Mestsky urad Brezno, pre obyvatelov byvajucich v uliciach: Nam. gen. M. R. Stefanika, Predne Halny, Lesna, Jarmocnisko, Stromova, Zahradna, Chalupkova, Cintorinska; c. 2 – obchod Zelenina na Krculovej ulici: CSA, Skolska, Hradby, Sekurisova, Kozmonautov, Vranskeho, L. Saru; c. 3 – SBD: Laskomerskeho, Malinovskeho; c. 4 – stredna priemyselna skola: Sladkovicova, Fucikova, Krculova; c. 5 – Zakladna skola Pionierska 4: Nalepkova, Hronska; c. 6 – Bypos s. r. o.: - Frana Krala, Clementisova; c. 7 – mestsky dom kultury (M – klub): Nemcovej, Svermova, Razusova; c. 8 – mestsky dom kultury (kinosala): Hviezdoslavova, Pionierska, Jesenskeho, Bottova, Zeleznicna, Soltesovej, Jilemnickeho; c. 9 – Sokolovna: Kuzmanyho, Sturova, Cernakova, NDH, Sramkova, Lichardova, Nabrezie J. Cipku, Kukucinova, Zidlovo, Klepus, Pod Horkou, Stanicna; c. 10 – Zakladna skola stary Mazornik (M. Benku): Lucky, Pestovatelska, Vrbova, Mladeznicka, M. Benku, Siasovo, Potocna, Jelsova, Mliekarenska, Cesta Osloboditelov, Polna, Kratka, Hlboka, Budovatelska; c. 11 – Podohospodarske druzstvo Dumbier: Podkorenova, Kosikovo, Tisovska cesta, Brezenska, Kiepka; c. 12 – stara skola Rohozna: Rohozna, Hlinik, Krivan, Kozlovo, Dvoriska, Za Brezinou, Kubicka, Zubrik; c. 13 – Skola Zadne Halny: Zadne Halny, Glianska, Bastova, Vagnarska, Tehelna, Hlavina; c. 14 – volejbalova miestnost Bujakovo: SNP, Padlickovo, Okruzna; c.15 – Zimny stadion: L. Novomeskeho, Banisko; c. 16 – Zakladna skola MPCL: MPCL, 9. maja.
Vydajne strediska boli vybrane podla poctu obyvatelov a priestorov, ktore vlastni mesto, alebo moze ovplyvnit cinnost vydajneho strediska. Mesto si vyhradzuje pravo a zakon umoznuje primatorovi mesta vydajne strediska zredukovat, alebo rozsirit v tej-ktorej casti ci lokalite. Napr. kedze sa sidlisku Mazornikovo /MPCL, 9. maja/ sa kumuluje vela obyvatelov, stredisko c. 16 moze mat 2-3 podstrediska v triedach alebo v telocvicni zakladnej skoly.
Pri vzniku mimoriadnych udalosti a situacii mesto nepocita s vydajom PIO. V pripade uniku amoniaku na zimnom stadione postacuju ochranne ruska a kratkodoby odsun (evakuacia) z postihnutej zony. Pre pripad nutneho ubytovania obyvatelov postihnutych prirodnou katastrofou je pre vacsi pocet ludi zmluvne zabezpecene ubytovanie v priestoroch stredneho odborneho odborneho ucilista hutnickeho v Podbrezovej /ale aj v Piesku/. Dalsia zmluvna dohoda je s vojenskym utvarom 8621 a tyka sa pomoci obyvatelom mesta v pripade ohrozenia zivotov, zdravia a majetku. Podla zakona NR SR c. 42/1994 v zneni neskorsich doplnkov je mesto Brezno povinne postarat sa o svojich obyvatelov nielen po vzniku mimoriadnej situacie, vstupom statu do brannej pohotovosti, ale predovsetkym pri mimoriadnych udalostiach a situaciach vzniknutych pri zivelnych pohromach, havariach a katastrofach. Vyhlasenie mimoriadnej situacie /moze byt po mimoriadnej udalosti, ale i bez predchadzajucej mimoriadnej udalosti/, prebieha prostrednictvom pristupnych masovokomunikacnych prostriedkoch. Najcastejsie v Horehroni a na vyvesnych tabuliach po celom uzemi mesta. Pre informaciu obcanov sluzi i mestsky rozhlas a MTK, televizia vsak len pri vacsom rozsahu mimoriadnej udalosti. Ta by mohla nastat z jedineho stacionarneho zdroja nebezpecnej latky na uzemi mesta, a to na zimnom stadione. Tu ako nepriame chladiace medium sluzi amoniak, instalovany v troch osemstokilogramovych tlakovych nadobach. Tie su v zakonnych lehotach pravidelne kontrolovane. Pre bezpecnost celeho objektu i obyvatelov mesta boli nainstalovane v objekte zimneho stadiona dve technicke zlozky pasivnej ochrany a bezpecnosti. Prvou, uz dlhsie sluziacou, je monitorovaci informacny system, ktory hlasi kazdy unik nebezpecnej latky. Od novembra 2001 je nainstalovana na streche objektu zimneho stadiona i vykonna informacno-bezpecnostna sirena. V jej pripade treba vediet, ze pokial jej staly dvojminutovy ton zaznie inokedy, ako druhy piatok v mesiaci, oznamuje obyvatelom nebezpecie, alebo unik nebezpecnej latky. Obyvatelia su povinni v ramci sebaochrany, po zverejneni co je pricinou akustickeho oznamu, ihned sa podielat na sebaochrane a realizacii prikazov predstavitelov mesta a civilnej ochrany.
Referat CO Mestskeho uradu v Brezne ma na zaklade analyzy uzemia a zakonnych nariadeni vypracovane plany vyrozumenia, ochrany obyvatelstva, evakuacie, vydaja PIO, ukrytia a mnoho dalsich dohod suvisiacich s civilnou ochranou. Hlavne v mierovom zivote vsetky suvisia so zaradenim okresu a tym aj mesta Brezna do stvrtej, najnizsej kategorie, co sa tyka moznosti ohrozenia vseobecne. Len na vysvetlenie. Do najvyssej patria okresy, kde sa nachadzaju napr. jadrove elektrarne, velke vodne diela alebo chemicke zavody. V pripade potreby, by postihnuti obyvatelia mesta boli rieseni v ukrytoch budovanych svojpomocne /UBS/. V nasich podmienkach je UBS kazdy suterenny ci pivnicny priestor. Z toho isteho dovodu nie je v mieri potrebne, aby mesto malo stopercentne zabezpecenie licnic a filtrov pre svojich obyvatelov. Sukromne zakupenie je mozne i cez referat CO Mestskeho uradu v Brezne.
Na zaver chceme vyslovit presvedcenie, ze vsetky dokumenty, dohody a technicke zabezpecenia ostanu len v teoretickej rovine a nic nenarusi pokojny zivot obyvatelov mesta.

Mrezoviny

- Kde ste boli pan Lakatos?
- Pan policajt, na chulostive otazky odpovedam zasadne len v pritomnosti mojho advokata.

...

- Odsudzujem vas na jeden mesiac vazenia. Vykon trestu nastupite ihned.
- Cteny pan sudca, trest by som si chcel odpykat v lete, lebo vtedy u nas bude byvat svokra.

...

- Pan svedok, zijete s tou zenou ako manzelia?
- Ale nie, pan sudca, je nam ovela lepsie.

- Preco ste sa vlamali k susedom? – pyta sa sudca.
- Nech ma neohovara, ze som to urobil, lebo mu to urobim znova!

...

Sudca sa spytuje svedka:
- Kolko metrov ste boli od miesta cinu pri prvom vystrele?
- Asi desat, pan sudca.
- A pri druhom?
- Asi dvesto...

...

Hovori vazen spoluvaznovi:
- Ty Jozo, onedlho padne prezident a mozeme ocakavat novu amnestiu...
- No a co? Prosim ta, co budeme robit na slobode?

Zabavnou pyrotechnikou vychovavame buducich bombovych atentatnikov.

Pyta sa advokat:
- Dufam, pani Mala, ze vas uz vas manzel nebije, ked bol odsudeny na tisic korun.
- Nie, pan doktor, ale mam taky cudny pocit. Obcas, ked vecer pride domov, zurivo sa na mna pozrie a hodi si do pokladnicky tisicku.

...

Opity sofer sa po havarii preberie a pyta sa:
- Kde som?
- Na izbe cislo 127.
- Dobre, ale v nemocnici, ci vo vazeni?

...

- Odsudeny, ak sa neprestanete slusne spravat, dostanete k dozivotnemu trestu este dva roky.

Jozef Pupis


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT