Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

18

07. MAJ  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Turisti na Dumbieri

h0218a.jpg (13229 bytes)Idealne pocasie, bezmala tristo ucastnikov z celej republiky, dokonca aj z Ceska. Aj takto by sme mohli charakterizovat 32. rocnik vystupu na Dumbier.
Uplynulu sobotu si tymto tradicnym podujatim pripomenuli 57. vyrocie ukoncenia 2. svetovej vojny. Vychodiskovym bodom bolo breznianske namestie, kde sa k pritomnym prihovoril predseda Klubu slovenskych turistov - odboru turistiky pri MSK Ing. Anton Jursa. Turu sprevadzala prijemna atmosfera, ku ktorej prispeli aj slnecne luce a osviezujuci vetrik.
Pocas maleho pietneho aktu pri pamatniku SNP pod Dumbierom (na hornej snimke) predseda okresnej organizacie Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov Jan Zemko okrem ineho pripomenul obete tych, ktori padli za nasu slobodu. Nezabudli ani na vyrocie umrtia M. R. Stefanika, ktoreho meno nesie chata pod Dumbierom.
Takmer letne pocasie na Dumbier ,,vytiahlo" vsetky vekove kategorie, pricom najstarsim ucastnikom vystupu bol sedemdesiatdevatrocny Matej Chovanec (na dolnej snimke vpravo vedla Ing. Antona Jursu).
V Den vitazstva nad fasizmom breznianskych turistov caka akcia Biele vody - pramen Ipla a v sobotu bane na Hancakove.

V Pohorelej skladka nebude

Clenovia mikroregionu Horehron este v roku 1993 planovali vybudovat v Pohorelej skladku pevneho domoveho odpadu, ale po volbach v roku 1994 nove obecne zastupitelstvo zrusilo uznesenie predchadzajuceho a prace na projekte zastavili. Otazka skladky opat ozila. Vo stvrtok 2. maja poslanci Obecneho zastupitelstva v Pohorelej po prestudovani dokumentacie rozhodli, ze v Pohorelej skadka nebude. Proti hlasovali vsetci trinasti pritomni poslanci. Svoje rozhodnutie odovodnili tym, ze hrozi riziko znecistenia podzemnych vod a sirenia zapachu zo skladky do obytnej zony.

V mikroregione Horehron o propagacii

V prvy majovy stvrtok v Obecnom urade v Bacuchu starosta Jan Turosik privital kolegov a pracovnikov kultury z mikroregionu Horehron. Na svojom zasadnuti sa zaoberali propagaciou Horehronia, prehodnotili projekt Cesty krala Mateja na Kralovu holu a jeho vystupy, hovorili o rozmiestneni putacov o mikroregione na dolezitych cestnych tepnach a ziskani financii prostrednictvom grantov. Zostavili a podpisali list adresovany Slovnaftu Bratislava, v ktorom vyjadrili nesuhlas so zrusenim cerpacej stanice pohonnych mot na dolezitej krizovatke ciest v Cervenej Skale.

Chorvatski Slovaci na poznavacom zajazde

V piatok 3. maja navstivili Brezno Slovaci z chorvatskej obce Nasice - Jasipovac. Privitali ich maticiari na cele s predsednickou miestneho odboru Matice slovenskej Mariou Maculovou, s ktorymi polozili kyticu kvetov k soche Milana Rastislava Stefanika pri prilezitosti 83. vyrocia tragickej smrti tohto velikana slovenskych dejin (na snimke Viktora Sajgalika).
Hostia si pozreli mesto a po zapise do pamatnej knihy im maticiari odovzdali zozbierane slovenske knizky. Poznavaci zajazd pokracoval do jaskyne Bystra, skanzenu v Pribyline, Demanovskej jaskyne a Vysokych Tatier.

 

Jedna otazka

primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi

o Co bolo na programe ostatneho rokovania mestskeho zastupitelstva?
- Ostatne rokovanie mestskeho zastupitelstva v pondelok 29. aprila malo na programe dvadsattri bodov. Pri schvalovani programu poslanec JUDr. Stefan Demian poziadal hned za pripomienky a poziadavky poslancov zaradit spravu o sucasnom stave v predaji bytov. Existuje tu totiz rozpor medzi obyvatelmi, najomnikmi obytneho bloku na Svermovej ulici a mandatarom BYPOS, s. r. o., ktory z poverenia mesta tieto byty predava. Spor spociva v tom, ci podkrovie, strecha je prislusenstvom bytu alebo spolocnym priestorom. Podla zakona c. 50/1976, stavebneho zakona, vsetkych pravnych noriem i podla zakona c. 182/1993 o predaji bytov ide o spolocny priestor. Mandatar ponuka predaj bytov vratane tychto podkrovnych priestorov ako spolocnych, ale najomnici a ich pravny zastupca to nerespektuju. Po tejto takmer jedenapolhodinovej rozprave mestske zastupitelstvo pokracovalo podla programu schvalenim rokovacieho poriadku a statutu mesta, ktory bol spracovany na zaklade novely zakona c. 369/1990 o obecnom zriadeni, zakona c. 311 a 313 o verejnej sluzbe i Zakonnika prace. Z toho dovodu sme z rokovania stiahli aj organizacny poriadok, ktory viac-menej uz tretikrat v sebe mal urcite zakonitosti. S poslancami sme sa dohodli, ze obsah organizacneho poriadku ako pracovneho poriadku este preverime a v pripade potreby na najblizsom zasadnuti ho predlozime na schvalenie.Dolezitym dokumentom je protipoziarny poriadok mesta, ktory vychadza z vyhlasky ministerstva vnutra s cielom zabezpecit ochranu majetku, budov obcanov i mesta pred poziarmi. Na zaklade jeho schvalenia budu vykonavane preventivne protipoziarne prehliadky v objektoch vo vlastnictve podnikatelskych subjektov, ale aj sukromnych osob tak, aby ich vlastnici ci spravcovia dodrziavali vsetky bezpecnostne protipoziarne opatrenia.Vieme dobre, ze v centralnej mestskej zone bol nedavno niekolkokrat sa opakujuci poziar, ktory vznikol doslova z nedodrzania protipoziarnych opatreni.V dalsej casti sme schvalili trhovy poriadok mesta v rozsahu dodatku c. 2, vysledok inventarizacie majetku mesta, kde mozeme konstatovat, ze majetok mesta k 31. decembru 2001 vratane pohladavok a zavazkov je v hodnote 1 149 813 043 korun. V zmysle zakona c. 369/1990 ako aj dalsich zakonov o odmenach primatorov a starostov bol schvaleny plat primatora a hlavneho kontrolora na rok 2002.Koncom aprila zacala rekonstrukcia namestia, ktora bude financovana z dvoch zdrojov, z vlastnych, ktore su v rezerve na terminalovom vklade, a z uveru. O tomto uvere sme hovorili uz aj pri schvalovani rozpoctu na rok 2002 na predchadzajucom mestskom zastupitelstve. Predmetom tohto rokovania bolo schvalenie vysky uveru a jeho zabezpeky nehnutelnostami.
V ramci analyzy cinnosti a pripravy na letnu turisticku sezonu sme hodnotili pracu turisticko-informacnej kancelarie, ktora je velkym prinosom pre domacich i zahranicnych turistov. Prerokovali sme aj spravu o socialnej pomoci a poskytovani socialnych sluzieb. Pri porovnani s mestami takeho rozsahu ako je Brezno sa nemame za co hanbit. Poskytujeme rozsiahlu skalu sluzieb ci uz financnych alebo priamo socialnych. Take iste hodnotenie cakalo aj na kulturne aktivity na uzemi mesta a na zimnu sportovu sezonu. Pretrvava nevyriesena otazka prekrytia zimneho stadiona.
Na rad prisla sprava o regionalnej televizii pre mesto, ktora sa zaoberala dvoma oblastami. Zachovanim programovych balikov prveho a rozsireneho s podmienkou, ze SCS ako nadobudatel obchodnych podielov MTK nedodrzal skladbu balikov z povodnej zmluvy. Druhou oblastou je obnovenie vysielania informacii cez MTK. Vyroba programov je v stadiu vybavovania s regionalnou televiziou v Banskej Bystrici, ktora by tyzdenne vyrobila asi tridsatminutovy program, okrem toho by fungoval infokanal venovany dianiu v meste a reklame.
Informoval som o stave prechodu kompetencii k 1. aprilu a najma o poslednej porade v okresnom urade k prechodu kompetencii k 1. julu v materskych, zakladnych skolach, zakladnej umeleckej skole a v skolskych zariadeniach. Tuto kompetenciu povazujem za najdolezitejsiu, pretoze vela usilia budeme musiet venovat nielen vlastnemu prechodu kompetencii, ale zabezpeceniu chodu skolstva tak, aby ziaci nepocitili, ze uz nepatria pod okresny urad, ale pod mesto alebo pod obec. Vela prace nas caka na udrzbe a obnove nehnutelnosti, cize skol, tried, telocvicni a prislusnych zariadeni. Samotny prechod je komplikovany v oblasti financovania miezd pedagogickych, nepedagogickych pracovnikov, ale aj prevadzkovych nakladov.
Na zaver sme hovorili o vnutroorganizacnych zalezitostiach tykajucich sa kupy alebo predaja majetku mesta. Mozem hodnotit, ze rokovanie malo cisto pracovny charakter, az na niektore komplikovane body programu.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT