7. MAJ  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vyberame zo spravy o stave mesta

Cinnost prispevkovych organizacii

Mestsky sportovy klub
Cinnost MSK mozno rozdelit do troch oblasti:
1. V oblasti starostlivosti o sportove objekty sa musela pozornost venovat vsetkym objektom, pretoze su uz zastarale a potrebuju opravy vacsieho rozsahu. Na najvacsom objekte – zimnom stadione sa vykonala generalna oprava elektrokotolne a montaz dalsieho bojlera, oprava a revizia kompresorov a generalna oprava destarolby. Zaroven opravili cerpadla na solanku a vykonali mnohe dalsie udrzbarske prace a revizie. Celkove do udrzby na zimnom stadione bolo vlozenych 500 tisic korun. Nie malou mierou sa vykonala udrzba ubytovne a prislusneho zariadenia, ktore boli tiez financne narocne. Aj samotna prevadzka si vyziadala zvysene naklady na uhradu spotrebovanych energii, pretoze vzrastli ceny za jednotku odobratej energie. Tu treba spomenut, ze pre buducu sezonu aj vzhladom na zvysujucu sa uroven hokeja treba urobit prostu obmenu zariadenia na upravu ladu, tzn. kupit novu rolbu, ktora vyzaduje takmer 2 miliony korun bez DPH. Samozrejme je potrebne pokracovat v usili na ziskanie financnych prostriedkov na prekrytie zimneho stadiona, pretoze bez tejto investicie nie je mozne, aby hokej v Brezne napredoval. Zial, vsetci poslanci i obcania mesta si musia uvedomit, ze samotne mesto nemoze takuto investiciu same zabezpecit pri plneni ostatnych akcii. Cize, aby veduci funkcionari mesta v spolupraci s vyssimi samospravnymi a statnymi organmi napomahali pri ziskani financnych prostriedkov na vystavbu krytej haly.
V roku 2001 sa na futbalovom stadione urobila rozsiahla investicna akcia – jeho plynofikacia za takmer 1,5 miliona korun, cim sa zlepsili podmienky na jeho prevadzku, ale aj pre uzivatelov tohto sportoveho stanku. Treba konstatovat, ze stadionu v poslednych rokoch bolo venovane velmi malo pozornosti zo strany vedenia MSK, a preto v buducom obdobi treba pocitat s rozsiahlejsimi vonkajsimi upravami i vnutornych priestorov, dobudovanim pomocneho ihriska za tribunou, s vylepsenim skvarovej plochy, jej odvodnenim a generalnou opravou oplotenia okolo atletickej drahy.
Jednym z najvacsich objektov v sprave MSK je objekt Sokolovne, ktory je prenajimany NUP. Napriek legislativnym tazkostiam treba pokracovat vo vysporiadani majetkovo-pravnych vztahov a oddelit povodnu cast od casti vybudovanej v akcii “Z”. Zial, stavaju sa aj take veci, ze dochadza k umyselnemu, snad aj neumyselnemu poskodzovaniu majetku, to sa stalo na rozhrani rokov 2001-02, ked bola poskodena budova minigolfu, na opravu ktorej budeme musiet pouzit niekolko desiatok tisic korun, co je pre fungovanie minigolfu potrebne.
Napriek tomu, ze prevadzka a udrzba sportovych objektov a zariadeni je velmi nakladna, financovana prakticky len z rozpoctu mesta a z vlastnej podnikovej cinnosti, obcania mesta, mladez a sportovci mali vytvorene dobre moznosti v ramci MSK na sportovu cinnost. Usilie MSK a mesta pre ponuku na sportove vyuzitie nevidi len ten, kto nechce. Zoberme si vsak za priklad ine mesta, kde podnikatelska sfera inym sposobom drzi nad vodou urcite sporty, ktore mozno zaradit do vykonnostnych ci vrcholovych.
2. V oblasti sportovej cinnosti v ramci MSK posobilo devat sportovych klubov a oddielov, z ktorych najvacsie su futbalovy, hokejovy a atleticky. V hodnotiacom obdobi svoju cinnost najlepsie rozvijaju atleticky, hokejovy, klub karate a biatlonu, co potvrdzuju ziskane ocenenia a vysledky na celorepublikovych sutaziach.
Na cinnost jednotlivych sportovych klubov bol vyclenenych 1 milion korun, co vzhladom na narast nakladov na dopravne, stravovanie, startovne atd. nepostacuje, hoci sportove objekty a zariadenia su poskytovane bezplatne. Hlavnu tarchu na cinnost klubov, treba otvorene povedat, nieslo mesto alebo rodicia. Samozrejme, ze nesmieme zabudnut na osobnu angazovanost jednotlivych funkcionarov klubov.
Vzhladom na to, ze MSK je svojim sposobom zivotaschopny, robi zastresenie jednotlivym druhom sportu, o vstup do neho prejavuju zaujem aj dalsie kluby ako cykloturisti, boxeri, salovy futbal, ci volejbal – zeny. Ako som uviedol v predchadzajucej sprave, spolu s komisiou pre sport a rekreaciu sa podielal na organizovani sportovych akcii aj MSK, ktori spolu zorganizovali 26 akcii mimo sutaznych stretnuti a turnajov.
3. Oblast nakladov a vynosov je samostatna kapitola, bez ktorej ani MSK nemoze existovat. Tu najvacsie naklady ako vsade, tvoria naklady na elektricku energiu, plyn, nakup materialov, na opravy a udrzbu. V oblasti vynosov sa velka pozornost venovala podnikatelskym aktivitam na zvysenie trzieb z kvantitativnym vyuzitim prenajmu nebytovych priestorov, ubytovacich sluzieb a predajnych trhov. Znova pripominam, ze mnohe objekty a nebytove priestory su celorocne poskytovane sportovym oddielom bezplatne, no na druhej strane naroky oddielov rastu na priestory a pri vyhoveni sa znizuju vynosy z podnikatelskej cinnosti na zverenych objektoch.

Ing. Vladimir Fasko

Okresny urad prace informuje

Moznosti poskytovania dotacii pri vytvarani pracovnych miest

Okresny urad prace v zmysle zakona NR SR c. 387/1996 Z.z. o zamestnanosti v zneni neskorsich pravnych predpisov (dalej len zakona c. 387/1996 Z. z.) moze v ramci jednotlivych nastrojov aktivnej politiky trhu prace (dalej len APTP) poskytnut ziadatelom prispevok na vytvorene miesto.

1. Evidovanym nezamestnanym (v zmysle ust. § 88 zakona c. 387/1996 Z. z.), ktori chcu zacat sukromne podnikat, financny prispevok na vytvorenie dohodnuteho pracovneho miesta na samozamestnanie najviac do vysky 200 000 korun. Prispevok sa moze pouzit na uhradu nakladov na obstaranie hnutelnych alebo nehnutelnych veci potrebnych na dohodnute pracovne miesto. Ziadost na prispevok musi byt podana v prislusnom okresnom urade prace v mieste vytvorenia noveho pracovneho miesta este pred podanim ziadosti o povolenie prevadzkovat zivnost na prislusny zivnostensky urad. K ziadosti treba dolozit: podnikatelsky plan cinnosti s kalkulaciou predpokladanych nakladov, overeny list vlastnictva, resp. zmluvu o prenajme nebytovych priestorov, vyjadrenie prislusneho miestneho uradu k cinnosti podnikania. Na zaklade prijatych kriterii na poskytovanie financneho prispevku na APTP Okresny urad prace v Brezne neposkytuje financne prispevky na podnikatelske aktivity zamerane na cinnosti: sukromna osobna, nakladna doprava, pohostinstva, bary a vycapy, velkoobchodna, maloobchodna cinnost, tvorba programov.
2. Zamestnavatelom:
A) Podpora vzniku pracovnych miest na dobu neurcitu:
a) vytvaranie novych pracovnych miest (v zmysle ust. § 89 Zakona c. 387/1996 Z. z.): ide o kazde nove pracovne miesto vytvorene na obdobie dvoch rokov, na ktore su na zaklade dohody uzatvorenej medzi okresnym uradom prace a zamestnavatelom prijimani evidovani nezamestnani na dobu neurcitu. Na zaklade uzatvorenej dohody moze urad prace poskytnut mesacne prispevok na uhradu mzdy pocas jedneho roka takto: Hruba mzda od zamestnavatela 7400,-; 7900,-; 8400,-; 8900,-; 9400,-; 9900,-; 10400,-; 10900,-; prispevok na mzdu poskytnuty OUP 4043,-; 4341,-; 4641,-; 4944,-; 5250,-; 5560,-; 5872,-; 6187,-;
b) pracovne miesta pre absolventa skoly alebo mladistveho (v zmysle ust. § 90 Zakona c. 387/1996 Z. z.): ide o kazde nove pracovne miesto alebo existujuce pracovne miesto, na ktore po uzatvoreni dohody medzi okresnym uradom prace a zamestnavatelom je prijaty na dobu neurcitu evidovany nezamestnany absolvent skoly alebo mladistvy. Urad prace moze poskytnut mesacne pocas jedneho roka prispevok na mzdu vo vyske 6000 korun a prisluchajucu vysku poistneho na uhradu poistenia v nezamestnanosti, na zdravotne, nemocenske, dochodkove poistenie platene zamestnavatelom,
c) pracovne mieta pre rizikove skupiny evidovanych nezamestnanych (v zmysle ust. § 92 Zakona c. 387/1996 Z. z.): ide o kazde neobsadene pracovne miesto, na ktore zamestnavatel prijme na dobu neurcitu na zaklade dohody s okresnym uradom prace dlhodobo nezamestnaneho obcana starsieho ako patdesiat rokov, obcana po uplynuti obdobia poberania rodicovskeho prispevku. Okresny urad prace poskytuje pocas jedneho roka prispevok na uhradu mzdy vo vyske 5400 korun mesacne a prisluchajucu vysku poistneho na uhradu poistenia v nezamestnanosti, na zdravotne, nemocenske, dochodkove poistenie platene zamestnavatelom.
B) Podpora kratkodobych pracovnych pomerov:
a) dohodnute verejnoprospesne pracovne miesto (v zmysle § 91 Zakona c. 387/1996 Z. z.): ide predovsetkym o zamestnavatelov vykonavajucich verejnoprospesnu pracovnu cinnost. Je to kazde pracovne miesto, na ktore je po dohode s okresnym uradom prace prijaty evidovany nezamestnany na obdobie najviac dvanast mesiacov. Okresny urad prace moze poskytnut prispevok v zavislosti na charaktere pracovneho miesta z hladiska pridanej hodnoty, maximalne do vysky 1,2-nasobku minimalnej mzdy a prisluchajucich odvodov na uhradu poistenia v nezamestnanosti, na zdravotne, nemocenske, dochodkove poistenie platene zamestnavatelom,
b) dohodnute pracovne miesto na dobu urcitu (v zmysle ust. § 93 Zakona c. 387/1996 Z. z.): je kazde pracovne miesto, na ktore prijme zamestnavatel po dohode s okresnym uradom prace dlhodobo nezamestnaneho na dobu urcitu, a to najmenej na sest mesiacov. Okresny urad prace moze poskytnut prispevok na mzdu vo vyske 4920 korun a prisluchajucich odvodov na uhradu poistenia v nezamestnanosti, na zdravotne, nemocenske, dochodkove poistenie platene zamestnavatelom.
Prilohou kazdej ziadosti zamestnavatela musi byt: overena kopia registracie o vykonavani podnikatelskej cinnosti alebo overena kopia zapisu do obchodneho registra a pod., overena kopia zmluvy o prenajme nebytovych priestorov na podnikanie, resp. overeny list vlastnictva, podnikatelsky plan cinnosti suvisiacej s vykonom prace zamestnancov prijatych na pracovne miesta, doklad o plateni prispevkov na poistenie v nezamestnanosti, socialnej a zdravotnej poistovne, danove potvrdenie, celkovy pocet zamestnancov.
Zamestnavatel moze naraz podat ziadost na rozne nastroje APTP. Pri opatovnom podani ziadosti musi byt rozdiel medzi schvalenym a vzniknutym pracovnym miestom a podanim novej ziadosti tri mesiace. Zadosti na poskytnutie financneho prispevku na vsetky nastroje APTP treba dorucit Okresnemu uradu prace v Brezne, oddeleniu pre rozvoj a spolupracu najneskor do 15. dna v mesiaci. Rozhodnutie o poskytnuti financneho prispevku na jednotlive nastroje APTP je v kompetencii spravneho vyboru okresneho uradu prace, ktory je samospravnym organom NUP v uzemnom obvode okresu. Je tvoreny tripartitne, t. j. traja zastupcovia statu, traja zastupcovia zamestnavatelov, traja zastupcovia zamestnancov. Pri svojom rozhodovani SV OUP vychadza: z priorit trhu prace, zo zasad pre poskytovanie financneho prispevku na APTP, z kriterii na poskytovanie financneho prispevku na APTP; z vlastnej prezentacie ziadatela v podnikatelskom plane, resp. projekte.
O dalsich moznostiach poskytovania financnych prispevov zamestnavatelom pri vytvarani pracovnych miest poskytovanych prostrednictvom OUP zo statneho rozpoctu vas budeme informovat v dalsich vydaniach Horehronia.

Mgr. Maria Helcova,
veduca odd. pre rozvoj a spolupracu


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT