7. MAJ  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Okrem toho, ze maj je ,,lasky casom", je aj mesiacom bezpecnosti cestnej premavky. Prave na tento druhy majovy privlastok sme sa zamerali v nasej ankete. Postavali sme totiz pri svetelnych semaforoch na namesti a sledovali, ako vodici, ale najma chodci dodrziavaju, ze cervena znamena stop a zelena volny priechod. A nielen to, poniektorych chodcov sme oslovili otazkou, co si myslia o uzitocnosti semaforov v nasom meste.


S anketovym mikrofonom


o uzitocnosti semaforov

Katarina Chovanova, studentka, Telgart:

- Semafory v meste su potrebne. Vodici ich respektuju, chodci nie az v takej velkej miere, co nie je vecou zvyku, ale skor riskovania. Myslim si, ze semafory prispievaju k bezpecnosti v meste.

Iveta Temmel, zena v domacnosti, Brezno:

- Dospeli maju byt vzorom detom, aby sa naucili, ze na cervenu treba zastat a prechadzat mozu len na zelenu. Myslim si, ze semafory su spravne aj v malom meste, dodrzuju sa predpisy, vodici i chodci vedia, kedy maju prednost.

Silvia Selhofer, zivnostnicka, Brezno:

- Tym, ze ludia svetelnu signalizaciu nerespektuju, riskuju vlastne zivoty. Hlavne, ked to vidia deti, beru si z toho zly priklad. Velmi ocenujem namontovanie zvukoveho zariadenia pre nevidiacich, co je velke plus. Myslim si, ze semafory by sa zisli aj na Ulici CSA, kde uz bolo niekolko smrtelnych nehod.

Jozef Turna, vytvarnik, Cierny Balog:

- Semafory su potrebne hlavne kvoli obmedzeniu dopravnych nehod. V zasade ich respektujem, zisli by sa napriklad aj pri okresnom urade.

D. T., zivnostnicka, Brezno:

- Povedala by som, ze semafory su potrebne na kazdom priechode. Sama som vodickou a zo skusenosti viem, ze stari ludia si myslia, ze akonahle daju nohu na priechod, vodic by mal automaticky zastat, co nie je pravda.

Jan Bursa, dochodca, Brezno:

- Dakedy semafory neboli, ale nejazdilo ani tolko aut. Podla mna ich treba, nech vyzerame ako mesto, ale chodci musia byt disciplinovani. Volakedy, ked este policajti riadili premavku, musel takyto chodec na mieste zaplatit 30-korunovu pokutu. Nezaskodilo by to aj teraz, ved to stalo nejake peniaze. Bol som na vojne v Cechach, kde to maju v krvi, tam som sa naucil respektovat svetelnu signalizaciu.

Viliam Holdos, nezamestnany, Brezno:

- Som byvaly ucitel v autoskole, takze mam s tym dobre skusenosti. Semafory su nutne, len aby ich ludia respektovali.. Premavku v meste by bolo treba odklonit a hlavne presunut autobusove nastupiste, stred by nebol taky preexponovany.

Lenka Racova, krupierka, Brezno:

- V mestach, hlavne na namesti, semafory treba. Chodia tadial deti zo skoly a uz od malicka ich treba naucit, ze cervene svetlo znamena stop a na zelenu mozu prejst. Rok som zila v Nemecku, kde pri skolach velky trojuholnik upozornoval chodcov, aby neprechadzali na cervenu.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

MTK provokuje dalej

Dna 23. aprila mne a vobec obcanom v nasom obvode dorucila zrejme pracovnicka MTK ,,vypoved typovej zmluvy". Na tom by nic zvlastne, nic protizakonne nebolo. Podpisal som prevzatie a zacal som citat, pokial bola ona slecna nablizku. Verte, moj predpoklad sa splnil: vypovedanie zmluvy MTK bolo uvedene k 28. februaru! Zdoraznujem, k prevzatiu doslo 23. aprila. To ma samozrejme zarazilo. O poschodie nizsie som spominanu pracovnicku zastihol a nasledne som zistil, ze prevzatie vypovede som podpisal uz 14. marca! Teda viac ako pred mesiacom. K podpisu som teda dopisal spravny datum prevzatia.
Pomaly sa ucim nedoverovat! Neviem vsak, kolki opat naleteli tejto neserioznej organizacii a vo svoj neprospech podpisali takto “osetrenu" vypoved. Majitelia sa pritom odvolavaju na zakon c. 6344/1992 o ochrane spotrebitela (!). Ak sa majitel (majitelia) nim ,,ohanaju", mali by si uvedomit dlzku vypovednej lehoty. Ak si to uvedomuju (co zrejme ano), potom takyto podfuk, akym idu na svojich klientov, je trestuhodny. Budem sa cudovat, ak aj po tejto reprezentacii zostanu ich ,,propagatori" na svojich postoch.
Myslel som si, ze po stretnuti nespokojnych obcanov s konatelmi spominanej firmy v Mestskom urade v Brezne uz tento problem nebudem otvarat, a to aj napriek tomu, ze som s vysledkom spokojny nebol. Citim totiz nezodpovedanu este jednu otazku. Svoje podiely v MTK predali tak mesto ako aj SBD. V jednom z bodov kupno-predajnej zmluvy je aj ten, podla ktoreho sa zakazuje menit ,,baliky" a vysku poplatku do 6. juna 2003. Ak toto ustanovenie nema vplyv na obcana, pytam sa, ako reagovali predavajuci po zisteni porusenia zmluvy a aky to malo postih na kupujuceho, teda MTK? Serioznu, aj v pripade, ze neprijemnu odpoved necaka len jednotlivec, ale sirsi okruh koncesionarov, ktory je uz pocinanim MTK znechuteny.

Zn. Ockaj

Poznamka redakcie: Staznost citatela sme odoslali MTK i mestu. Z MTK prisla odpoved, ze nebudu reagovat. Zastupca primatora Ing. Emil Lukac napisal toto vyjadrenie: Jednotlive body kupno-predajnej zmluvy medzi mestom a SCS, s. r. o., ako novym majitelom sa v plnej miere neplnia podla jeho zavazkov. Mesto s SCS rokuje o odstraneni tychto nedostatkov.

Romovia upratovali

Vyzvu na jarne upratovanie verejnych priestranstiev v Prednych Halnoch posluchli chlapci, ktori chcu, aby mali na svojom ihrisku cisto. V piatok popoludni 26. aprila sa pustili do cistenia, na pomoc prisiel aj poslanec Milan Juros. Za zastavkou nasli velmi vela odpadu. Velka skoda, ze tieto smeti nikomu neprekazali, naopak, hromadili sa. Zistili sme, ze smeti nevyhadzuju len Romovia, ale aj ,,gadze" - majoritni obcania. Poniektori su na tom este horsie ako Romovia.
Touto formou sa chceme podakovat ziakom specialnej skoly: Antonovi Buckovi, Miroslavovi, Vojtovi a Borisovi Puskovcom, Michalovi Musukovi, ziakom zakladnej skoly: Jozefovi Markusovi (8. A), Ondrejovi Mucovi (7. B), Michalovi Mucovi (6. B) a najmensim brigadnikom Jozkovi Puskovi (3. B specialnej skoly), Jankovi Matovi (I. C zakladnej skoly).
Dakujeme vsetkym!!!

Jozef Mato, romsky asistent ucitela

Dakujeme ...

Organizatori 44. rocnika prirodovednej sutaze Poznaj a chran prirodu svojej vlasti dakuju personalnemu riaditelovi Zeleziarni Podbrezova a. s. Mgr. Marianovi Zimovi za poskytnutie vecnych cien pre vitazov.Cim ma zaujala cinnost ZO
SZPB v Brezne?
Jednoducho povedane – vsetkym. Obsahom planu prace, zdravotnickou starostlivostou slavnostnymi akciami, pomocou starsim zasluzilym clenom a podobne. O tom vsetkom som sa podrobnejsie dozvedela na vyrocnej clenskej schodzi v skolskej jedalni pri Zakladnej skole Pionierska 4 v Brezne.
Malo organizacii vita svojich clenov pri prichode na vyrocnu clensku schodzu hudbou. V Brezne tomu tak bolo. Pani ucitelka Eva Bruchackova na harmonike hrala prijemne melodie a piesne pre strednu a starsiu generaciu. Bola to moja prva vyrocna clenska schodza v tejto organizacii, do ktorej som vstupila ako sympatizant a rodinny prislusnik so svojim manzelom. Som vlastne pokracovatelom v slapajach svojho otca, ktory dnes uz ako 88-rocny bol priamym ucastnikom SNP v domacom odboji.
Po prijemnom prijati zacalo vlastne rokovanie. K pritomnym sa na zaciatku prihovoril tajomnik ZO SZPB Frantisek Dropco. Vedenie schodze odovzdal predsedovi Ing. Janovi Longauerovi, ktory vyhodnotil dvojrocnu etapu cinnosti pod vedenim doterajsieho vyboru. Vo svojej sprave vystizne a konkretne zhrnul plnenie stanoveneho planu prace. ZO SZPB mala k 31. decembru 2001 221 clenov, teda patri medzi najvacsie organizacie, z toho priamych ucastnikov SNP 68, vdov po priamych ucastnikov je 71, pozostalych deti 44 a 38 sympatizantov. Za hodnotene obdobie bolo prijatych 44 novych clenov, hoci pocet poklesol oproti roku 2000 o sedem. V dalsom obdobi sa chce vybor zamerat na ziskavanie novych clenov jednak z radov obcanov – sympatizantov najma v skolach, s ktorymi zasluhou clenky vyboru Viery Smekalovej boli uzatvorene dohody. Dobra spolupraca sa javi najma s hotelovou akademiou, priemyselnou skolou, zakladnou umeleckou skolou a Zakladnou skolou Pionierska 4.
Vybor ZO prichodom novych clenov svoju organizacnu a riadiacu cinnost zlepsil. Vyborove schodze sa konali pravidelne a za hodnotene obdobie sa zisli clenovia vyboru 18-krat. Na nich sa podla planu prace zaoberali aktualnymi problemami ZO, plnenim uzneseni, pripravou a zabezpecovanim spomienkovych oslav vyznamnych vyroci a pracou s clenmi ZO SZPB (jubilanti, kupelna liecba, ocenenia, prijimanie clenov). Clenovia vyboru su pozyvani do roznych komisii na pripravu a organizovanie oslav vyznamnych vyroci a udalosti na uzemi mesta a regionu Horehronia. Vybor ZO sa zaoberal aj plnenim rozpracovanych zjazdovych zaverov suvisiacich s transformaciou zvazu. Vybor ZO SZPB nezabuda na clenov, ktori sa dozivaju zivotnych jubilei. Tieto si pripominaju v casopise Bojovnik a pozdravnymi listami. Kazdorocne takyto pozdrav dostane okolo 90 jubilantov. Clenovia vyboru tiez osobnou ucastou a kyticami kvetov prejavuju sustrast pri rozlucke so zosnulymi.
Kedze vekovy priemer clenov ZO je 73 rokov, ich zdravotny stav si vyzaduje stale zvysenu pozornost a najma zdravotnicku starostlivost. Vybor posudzoval a odporucil ziadosti 19 clenov na kupelnu liecbu.
Riadne clenske schodze sa konali podla planu prace a uskutocnili sa tiez slavnostne schodze a zhromazdenia pri prilezitosti oslobodenia mesta, ukoncenia II. svetovej vojny a vyvrcholenia narodnooslobodzovacieho boja v SNP.
Pre svoju pracu na uzemi mesta nasiel vybor a cela ZO SZPB pochopenie najma u primatora mesta Ing. Vladimira Faska, prednostu OU p. Ing. Jaroslava Demiana a veducej odboru skolstva Mgr. Ivy Urbanovej.
Po analyze cinnosti prace vyrocnej clenskej schodze pokracovala podla programu oboznamenim s navrhom planu prace na rok 2002. So spravou o hospodareni a navrhom rozpoctu na rok 2002 oboznamila pritomnych hospodarka Viera Smekalova. Spravu revizorov predniesol predseda RK Albert Bugar. V diskusii vystupilo sest clenov ZO a jeden host. Diskusne prispevky boli zamerane na transformaciu zvazu, vychovu v skolach a zdravotnicku poradnu pre clenov ZO SZPB, ktora si zasluzi pozornost. Navrh predniesla clenka ZO SZPB MUDr. Eva Krecova, neurologicka v Brezne (t. c. na dochodku).
Z diskusie vyplynulo stanovisko ponechat nazov zvazu SZPB, organizacnu strukturu riesit formou oblastnych vyborov, na ich cinnost ziskavat financne prostriedky z clenskych prispevkov a inych doplnkovych zdrojov. Vysku clenskych prispevkov ponechat na terajsej urovni.
Volbami clenov vyboru ZO SZPB, delegatov na OK, delegata na celostatnu konferenciu a prijatim uznesenia sa vyrocna clenska schodza skoncila. Na zaver vsetci pritomni dostali chutny obed, ktory im pripravili kucharky skolskej jedalne pod vedenim Viery Mondlovej, za co im patri srdecna vdaka. Zname melodie slovenskych ludovych piesni nas vyprevadzali z vyrocnej clenskej schodze ZO SZPB v Brezne.

Mgr. Katarina Lickova

Dakujeme...

Vyjadrujem srdecne podakovanie MUDr. Eve Mrazovej z endokrinologickej ambulancie Nemocnice s poliklinikou v Brezne, celemu internemu oddeleniu pod vedenim primara MUDr. Jana Szentivanyiho, ako aj primarke oddelenia dialyzy MUDr. Zuzane Visnovskej za poskytnutie hospitalizacie a prikladnu starostlivost.

Magdalena Hricova z Revucej

Koncert komornej hudby

Posledny aprilovy stvrtok sa v Zakladnej umeleckej skole v Brezne stretli mnohi mladi muzikanti, aby rozozvucali svoje nastroje a potesili posluchacov. A skutocne sa im to podarilo. Koncertna sala sa naplnila nielen ludmi, ale aj spevnymi melodiami a prijemnou atmosferou.
Komornu hru tvoria dueta, tria a kvarteta, preto sa muselo pripravovat omnoho viac hudobnikov, aby suhrou vlozili do skladieb svoje srdcia.
Vecer obohatil aj akordeonovy subor, slacikovy orchester mladsich ziakov, subor strunoveho oddelenia a ludova hudba.
Hudbu klasickych skladatelov vystriedali juhoamericke skladby, horehronske a detvianske cifry, ktore zakoncili koncert v tanecnom duchu. Verime, ze si posluchaci odniesli so sebou dobru naladu.
Zaroven vsetkych, ktorym hudba prirastla k srdcu, pozyvame na koncert ku Dnu matiek v stredu 15. maja o 17.30 hodine do koncertnej saly ZUS. Dufame, ze bude aspon taky pekny ako aprilovy a ze sprijemnime vecer nielen mamickam.

I. Trangosova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT