7. MAJ  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)  Chalupkovci exceluju

Na 35. rocniku narodnej prehliadky ochotnickych divadelnych suborov s inscenaciami povodnej slovenskej dramatickej tvorby Palarikova Rakova v dnoch 25. - 27. aprila clenovia Divadelneho suboru Jana Chalupku z Brezna nechybali. Predstavili sa s hrou Krcmarsky kral od Martina Razusa, ktoru nedavno nastudovali pod rezijnou taktovkou Matusa Olhu. Obsadili tretie miesto a Marketa Gregusova, ktora stvarnila postavu dcery krcmarskeho krala, dostala cenu za herecky vykon. Pocas vikendov od 6. aprila do 4. maja v juhoslovanskej Kovacici prebiehala 33. prehliadka slovenskych divadelnych suborov. Alzbeta Vagadayova a Pavel Ciliak reprezentovali spolocnym projektom Divadla VHV v Bacskom Petrovci a DSJCH, hrou Roberta Andersona Som Herbert, ktoru reziroval Luboslav Majera. V sobotu 4. maja A. Vagadayova obdrzala cenu divakov a cenu za najlepsi herecky vykon celej prehliadky a L. Majera cenu za reziu a vytvarnu zlozku.

Treningove stretnutie romskych asistentov

V poslednu aprilovu stredu sa v Zavadke nad Hronom uskutocnilo dalsie treningove stretnutie romskych asistentov, na ktorom sa zucastnili Mgr. Vincent Cerven z nadacie Skola dokoran, Mgr. Frantisek Baloha z obcianskeho zdruzenia Union a riaditelia specialnych a zakladnych skol z Horehronia. Ulohou romskych asistentov je spolupracovat s rodicmi, ucitelmi, ale hlavne so ziakmi. V diskusii zaznelo niekolko navrhov na zlepsenie tejto spoluprace. Romski asistenti sa snazia, aby deti pravidelne navstevovali skolu, v com pomahaju rodicom. Pomocnu ruku im poskytla aj breznianska charita, ktora poskytla tricka, hracky a rozne veci potrebne na vyucovanie.

Sutaz mladych ochrancov prirody

V stredu 24. aprila sa v Centre volneho casu v Brezne stretlo tridsatjeden dievcat a chlapcov z deviatich zakladnych skol okresu, aby si zmerali sily v okresnom kole 44. rocnika najstarsej prirodovednej sutaze Poznaj a chran prirodu svojej vlasti. V najpocetnejsie obsadenej odbornosti - v zoologii ziskali prve tri miesta: Hubert Kristof (Pionierska 4), Maros Turna (Nemecka), Lukas Kupec (Pionierska 4). V botanike zvitazila Lenka Muranska (Pohronska Polhora) pred Petrou Kubasiakovou (obidve z Pohronskej Polhory) a tretie miesto s rovnakym poctom bodov obsadili Denisa Kirdajova (Mazornikovo) a Veronika Sliacanova (Pionierska 4). V odbore geologia zvitazil Jan Lendacky (Nemecka), druhy skoncil David Hruska (Zavadka nad Hronom). Vitazi postupuju do krajskeho kola.

Primator vyzyva!

Mesto Brezno prostrednictvom technickych sluzieb vynaklada velke prostriedky na cistotu a upravu mesta, aby sme robili cest nasmu regionu, preto aj zacalo rekonstrukciu namestia. Na druhej strane, najma rano po vikendovych dnoch, nachadzame neporiadok okolo smetnych kosov. Na svedomi to ma ,,clovek", ktory nielenze robi hanbu mestu, ale aj sam sebe. Preto vas prosim, ak zistite taketo narusovanie verejneho poriadku a cistoty, upozornite pachatela, resp. mestsku policiu. Vopred vam za to dakujem.

O najlepsi slogan

Prva rozvojova agentura (PRVA) - projektovy tim na pripravu programu rozvoja cestovneho ruchu na Horehroni vyhlasuje sutaz o najlepsi slogan, ktory by propagoval Horehronie v oblasti cestovneho ruchu.
Na sutazi sa mozu zucastnit obcania okresu Brezno bez obmedzenia veku. Jeden autor moze prihlasit maximalne tri navrhy. Kazdy navrh musi byt oznaceny menom a priezviskom autora, adresou, pripadne telefonnym cislom ci e-mailovou adresou.
Uzavierka sutaze je 31. maja o 14. hodine.
Navrhy na slogan treba dorucit na adresu: TIK, Namestie gen. M. R. Stefanika 3, 977 01 Brezno. Obalku oznacte heslom SLOGAN.
Cenu pre autora vitazneho sloganu venuje Slovensko-svajciarsky institut z Banskej Bystrice. Odmenene budu aj dalsie zaujimave slogany.

Aj par kvapiek krvi moze niekomu zachranit zivot

h0218f.jpg (15853 bytes)V duchu humanity, ochrany ludskeho zivota a dostojnosti cloveka sa vo stvrtok 2. maja nieslo stretnutie, na ktore vedenie Hotelovej a Obchodnej akademie v Brezne pozvalo dvanast darcov krvi z radov studentov. Svojim darom tito mladi ludia niekomu pomohli upevnit zdravie, zachovat zivot, vratit radost. Za vsetkych im podakovali zastupkyna riaditelky Dr. Anna Svetlakova a Mgr. Drahomira Oravcova, ktora tuto humannu cinnost organizacne zabezpecuje uz niekolko rokov.
,,Clovek nie je stvoreny na to, aby zil sam, ale aby pomahal druhym". Tento citat o potrebe pomahat druhym im urcite nie je cudzi. Vazime si ich, ved v dnesnom uponahlanom case, plnom osobnej nenavisti a zavisti, je naozaj vzacne stretnut cloveka, ktory urobi nieco nezistne. Za vsetkych to vystizne vyjadrila Lenka Murinova:,,Nadherne pocity prezivam ja spolu s niekolkymi dalsimi studentmi z hotelovej a obchodnej akademie po tom, co sme prispeli k vysoko humannej veci, a to k darovaniu krvi. Niektori z nas mali aj strach, kedze sme sa na takyto cin podujali po prvy raz a nevedeli sme, co nas vsetko ocakava. Zo vsadial zneli len slova, ako ihly, vysetrenia, nekonecny cas cakania na vysledky a pod. No aj napriek tomu nas nik neodhovoril, pretoze sme si uvedomovali hlavne jedno a sice, ze prave ja mozem s prispetim tych par kvapiek krvi zachranit niekomu zivot. Ved co je krajsie ako pocit, ze sme pomohli, a to najkrajsim sposobom? Preto by som chcela vas vsetkych, ktori ste o tomto skutku uvazovali, poprosit, aby ste nevahali a isli darovat tu najvzacnejsiu a nenahraditelnu tekutinu na Zemi. Ani my sme sa na tom urcite nezucastnili poslednykrat."


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT