4. JUN  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Nedavno prisiel do nasej redakcie list od citatela, v ktorom si stazuje, ze jeden pan si od jeho rodiny pozical 170 korun na cestovne na pohreb s tym, ze ich do tyzdna vrati, ale nestalo sa tak. Aj ked ide o malu sumu, ak ju chce nazad, musi sa obratit na policiu. Tento pripad vnukol temu nasej ankety, v ktorej sme mapovali skusenosti ludi s poziciavanim penazi.

S anketovym mikrofonom


o poziciavani penazi

Erika Zahorska, na materskej dovolenke, Brezno:
- S poziciavanim penazi nemam skusenosti, zatial si u mna nikto nebol pozicat. Myslim si, ze kazdy by sa mal zabezpecit natolko, aby si pozicat nemusel. Asi by som tazko pozicala, mam male dieta, moja rodina peniaze potrebuje a mne nikto na chlieb neda. Sami si musime pomoct.

Maria Kucerakova, nezamestnana, Brezno:
- Ja peniaze nepoziciavam. Poviem vam dovod. Moj syn pred styrmi rokmi pozical 60 000 korun znamemu s tym, ze ich do mesiaca vrati a nejde ich dostat naspat. Aj sud urcil, ze mu to ma vratit do troch dni a je to uz viac ako rok a nic sa nedeje. Nevieme, co dalej. Preto by som v ziadnom pripade nepozicala.

Maria Kotocova, dochodkyna, Brezno:
- Pokial zil moj manzel, peniaze nepozical, ale nezamestnanym radsej nakupil do tasky. No ja by som v ziadnom pripade nepozicala peniaze. Vidim vela nezamestnanych, ktori neprejavili zaujem o pracu. Ked som videla, ze fajci, je prepity a zhodnotila jeho zovnajsok, spytala som sa na nieco ine a v tom momente sa odo mna odvratil. Bola som na kupelnej liecbe v Bardejove, kde v kostole mlady muz pytal do natrcenej ruky peniaze. Vyzeral zdravy a dobre ziveny, len baretku si posunul do tvare a robil sa, ze je v nudzi. Cize vela ludi to vyuziva.

Ing. Marian Rakovsky, dochodca, Brezno:
- Ja osobne peniaze nepoziciavam, jednoducho nemam ake, pretoze som dochodca. Ani sam si nerad poziciavam, lebo sa to tazko vracia. Z dnesneho dochodku ledva vyzijeme a nemozeme este robit dlhy. Keby som peniaze mal, bola by to otazka dovery, ci by som tomu clovekovi dostatocne dokazal verit, ze sa mozem na neho spolahnut.

Libusa Svantnerova, na materskej dovolenke, Bacuch:
- Znamemu by som urcite pozicala, keby som mala. Dnes je tazka situacia.

Peter Ostrihon, prevadzkovy zamocnik, Brezno:
- Keby som mal, pozical by som, no nie hocikomu. Musel by som popremyslat, ale keby som vedel, ze je v zlej situacii, urcite. Mensiu sumu poziciam aj s rizikom, ze mi ju nevrati. Uz sa mi to stalo. Stokoruna nevytrhne z biedy.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Den matiek

Na svoje mamy nezabudli ani vo Valaskej. Ziaci zakladnej, zakladnej umeleckej a specialnej skoly spolu s ucitelmi pripravili v nedelu 19. maja slavnostnu akademiu venovanu prave im.
V preplnenej sale kulturneho domu potesili svoje mamicky, babicky a ostatnych hosti skladbami znamych skladatelov, slovami basnikov, piesnami, scenkami, tancami na motivy modernych piesni. Bohatym kulturnym programom podakovali svojim mamam za ich lasku, kazdodennu starostlivost a trpezlivost. Krasne poslanie zeny - matky, nositelky zivota, opory rodiny i vychovavatelky deti pripomenul vo svojom prihovore predseda kulturnej komisie pri obecnom zastupitelstve Ing. Peter Fischer.
Bol to prekrasny kulturny zazitok. V nejednom oku sa zaligotala slza dojatia a stastia.

Bronislava Balunova

Predskolaci na hudobnom koncerte

Dni v materskej skole su si navzajom podobne, no predsa nie jednotvarne. Kazdy z nich je niecim zvlastny, podnetny a radostny. Dvadsiaty prvy maj bol tiez jednym z tych zaujimavejsich dni, kedy ucitelia a deti v Zakladnej umeleckej skole v Brezne pripravili pre nasich predskolakov hudobny koncert. Predviedli im svoje schopnosti v speve a hre na hudobnych nastrojoch. Svoje vystupenie spestrili kratkym divadelnym vystupom rozpravky O cervenej ciapocke a Vo vlaku. Toto mile podujatie im pomohlo priblizit zrozumitelnost hudobnej vedy. Podporilo aj ich esteticke citenie a ozivilo zivot v materskej skole.
V mene nas uciteliek a aj vsetkych detskych posluchacov, dakujeme ucitelom a detom ZUS v Brezne za prijemne prezite chvile.

Kolektiv MS SDC 3 v Brezne

Jablko citron v nasom meste

Ziaci zo Zakladnej skoly na Pionierskej 4 v Brezne sa dna 22. maja zucastnili na dopravno-preventivnej akcii jablko-citron organizovanej poistovnou Generali a Prezidiom Policajneho zboru SR. Nasu pobocku v Brezne reprezentovali: veduci obchodneho zastupenia Ing. Marek Zvarik, veduca obchodnej kancelarie Ivana Duriancikova, obchodna zastupkyna Mgr. Ludmila Surova. Ziakov pripravil a sprevadzal ucitel Mgr. Milan Vetrak.
Deti sa uz mesiac pred akciou pripravovali na pracu policajtov, kreslili cervene usmiate jablcka a zlte zamracene citrony, ktore pri akcii rozdavali vodicom. Za dodrzanie pravidiel cestnej premavky a vyborny stav motoroveho vozidla vodica odmenili jablckom, vykresom a peknym pozdravom a prianim stastnej cesty. Vodic, ktory porusil pravidla cestnej premavky a jeho motorove vozidlo bolo v zlom technickom stave, nebol pokutovany, ale dostal od ziakov citron, do ktoreho musel zahryznut.
Ziaci prezentovali poistovnu Generali v trickach s ich logom, nechybal tam ani maskot “levica”, ktory robil statistiku. Pocas akcie bolo skontrolovanych 40 motorovych vozidiel, z toho 27 vodicov obdarili jablkom a 13 citronom. Medzi vodicmi boli 4 zeny, dve z nich museli zahryznut do citrona.
Policia zistila, ze vodici sa dopustili tychto priestupkov: STK neplatna, nemali doklady osvecenie o kontrole technickeho stavu vozidla, chybali zasterky, nezapnute bezpecnostne pasy. Vodici sa podrobili aj dychacej skuske, ale nebol zisteny ziaden alkohol. Akciou sa zistilo, ze tretina vodicov porusila pravidla bezpecnej cestnej premavky.
Ziakov tak zaujala praca, ze sa nechceli vratit uz do skoly, tesia sa na akciu na buduci rok.

Mgr. Ludmila Surova

Dakujeme...

Hovori sa, ze zivot si dakedy s clovekom vie zahrat neprijemnu partiu. Aj mna vietor osudu zavial tam, kde som nechcel. Na nemocnicne lozko a dlhodobu praceneschopnost. Chcel by som sa podakovat celemu traumatologickemu oddeleniu (lozkova cast) za starostlivost a opateru pocas mojej hospitalizacie v minulom a ciastocne aj v tomto roku. Hlavne vsak primarovi tohto oddelenia MUDr. Petrovi Saktorovi za dobre rady a povzbudenia. Nech mu nikdy nezmizne z tvare ten jeho sibalsky usmev pod jeho fuzikmi. Taktiez sa chcem podakovat MUDr. Anne Maruskovej, primarke hematologickeho oddelenia a MUDr. Anne Latinakovej z hematologie, ze to so mnou pol roka vydrzali. Moje podakovanie smeruje aj k terajsiemu riaditelovi breznianskej nemocnice MUDr. Antonovi Buckovi z cievneho oddelenia.
Vsetkym, ktori ste sa o mna starali, patri uprimna vdaka. Este raz dakujem a dufam, ze sa tam uz radsej nestretneme.
S vdakou uz vylieceny a zdravy byvaly pacient Palo Bercik z Brezna Mazornikova.

...

Organizatori okresneho kola biologickej olympiady kategorie D dakuju personalnemu riaditelovi Zeleziarni Podbrezova a. s. Mgr. Marianovi Zimovi za poskytnutie vecnych cien pre vitazov ako aj za celorocny sponzoring prirodopisnych sutazi.

(pn)

...

Dakujem primarke detskeho oddelenia breznianskej nemocnice MUDr. Marte Tisovcikovej a celemu zdravotnickemu kolektivu za ludsky pristup a vzornu starostlivost o moju dceru pocas liecby.

Anna Tazka

Stalo to za to

V jednej pesnicke sa spieva: “To ste este nevideli 30 deti s Jozefinou.” A taketo nieco sa dialo na stanici Ciernohronskej zeleznicky v Hronci, odkial odchadzali v poslednu majovu sobotu tri plne vagony rodicov so svojimi zdravymi a postihnutymi detmi.
Radosti a smiechu bolo od zaciatku naozaj dost, pretoze hned na uvod sme zabudli zobrat na jednej zo zastavok clenov skupiny historickeho sermu, a tak museli za vlacikom utekat par desiatok metrov po kolajniciach. Po hodinovej jazde sme sa dostali do Vydrova, kde na nas cakali clenovia OZ ELLIS so svojimi hostami a programom, ktory zabezpecovali v spolupraci s clenmi mladeznickeho klubu Patfinder z Brezna.
Policajti KR PZ z Banskej Bystrice predviedli hlasny profesionalny zasah proti neznamemu pachatelovi a prvky sebaobrany. No a to, ze aj takito tvrdi chlapi maju nezne srdcia, dokazali v spolocnych sutaznych disciplinach s nasimi mentalne a telesne postihnutymi detmi. Cez prestavky nas svojim sarmom, umenim a vtipmi pobavili herci a sermiari v jednej osobe – skupina Jago zo Spisskej Novej Vsi. Vystupovali v krasnych dobovych kostymoch. Na zaver ich vystupenia pasovali takmer vsetky deti za rytierov a aby sa to vsetko skoncilo tak, ako zacalo – strelbou, dvoma mohutnymi ranami zo starodavnej zbrane “popravili” tu, ktora to vsetko pripravila. O pol tretej sme opat nastupili do vlacika, kde nam mnohym klipkali oci od unavy, ale verte, stalo to za to!
Dakujeme.

Zdenka Heskova
Podujatie sa uskutocnilo vdaka podpore fondu Hodina detom, spolocnosti Olma Slovakia, CHZ, Krajskeho riaditelstva PZ v Banskej Bystrici a klubu Patfinder z Brezna.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT