Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

23

11. JUN  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Do pozornosti nielen starostom

Vo stvrtok 6. juna sa v kancelarii Zdruzenia miest a obci Slovenska v Bratislave uskutocnilo zasadnutie energetickej komisie, o ktorom nas informoval clen tejto komisie a starosta Valaskej PaedDr. Dusan Sliacan:
- Na zabezpecenie dodavky elektrickej energie obce a mesta investovali do vystavby rozvodnych sieti a transformatorovych stanic nemale financne prostriedky. Tieto zariadenia boli povinne na zakalde vtedy platnych zakonov bezodplatne previest statu v sprave energetickych zavodov. Na zaklade rokovani ZMOS s vladou, Radou hospodarskej a socialnej dohody a ministerstvom hospodarstva bolo dohodnute, ze vlada vyplati vklady obci a miest z financii ziskanych z predaja elektroenergetickych podnikov. Vyska nahrady bude zodpovedat sume, ktoru obec alebo mesto vlozili do hodnoty diela (bez prispevku statu, fondov a pod.) a netyka sa prekladok sieti, elektrickych pripojok z verejnej siete, investicii zmluvne neodovzdanych energetickym podnikom a inych vyvolanych investicii. Narok na vratenie musi obec podlozit hodnovernymi dokladmi (overenymi kopiami) preukazujucimi uhradu a bezodplatne odovzdanie diela do spravy energetickeho podniku. Poziadavky na kompenzaciu vkladov na zaklade ostatneho rokovania energetickej komisie ZMOS so zastupcami energetiky treba predlozit do 21. hjuna (povodne do 30. juna) osobne, pripadne postou na adresu Stredoslovenska energetika, a. s., obnova distribucnej sustavy, manazer Igor Kovacik, Ulica republiky 5, 010 47 Zilina (c. t. 041/5192948, fax: 041/192071, e-mail: kovacik sse - za.sk. Podrobnejsie udaje starostovia najdu v Obecnych novinach c. 12 z 19. marca.

h0223e.jpg (17797 bytes) Piataci a siestaci breznianskych zakladnych skol sa piateho juna stretli na karnevale zdravia. Na futbalovy stadion ich pozvalo Centrum vychovnej a psychologickej prevencie z Brezna, aby takymto sposobom zakoncili celorocny cyklus akcii na temy fajcenie, alkohol a drogy, ktorym sa venovali spolu s osemnastimi koordinatormi zo skol. Po sprievode masiek deti zabavali ucinkujuci z celeho okresu, medzi ktorymi nechybali podbrezovske mazoretky, folklorny subor Sumiacanik, tanecne skupiny z Lomu nad Rimavicou, z centra volneho casu, do programu prispeli aj ziaci z Telgartu, z Pionierskej 2, zo zakladnej umeleckej skoly a zo Zavadky nad Hronom. Pohar centra vychovnej a psychologickej prevencie za aktivnu pracu koordinatora prevencie udelili Mgr. Dagmar Sikulovej zo Zakladnej skoly v Telgarte, cestne uznania Mgr. Jane Giertlovej zo Zakladnej skoly v Ciernom Balogu-Janosovke a Mgr. Petrovi Navoyovi zo Zakladnej skoly v Pohorelej.

 

Jedna otazka

clenke organizacneho vyboru Horehronskych dni spevu a tanca v Helpe Marii Kemkovej

o Horehronske dni spevu a tanca su uz predo dvermi, co vsetko ponuknete navstevnikom tohto festivalu?
Tento rok privitame ucastnikov a milovnikov folkloru v nasej razovitej Helpe uz po tridsiaty siedmykrat, v dnoch 28. az 30. juna. Vikend plny hudby, spevu, tanca a dobrej nalady slubuje kazdemu navstevnikovi zaujimave prezitie volneho casu medzi folkloristami a milovnikmi tradicnej kultury.
Program sa zacne v piatok o osmej vecer v prirodnom amfiteatri privitankou Priadky v podani folklorneho suboru Priehyba, detskych folklornych suborov Helpancok a Radost, v ktorom pracuju clenovia miestnej organizacie Zvazu zdravotne postihnutych. O pol deviatej sa predstavia jubilujuce folklorne subory Sumiacan zo Sumiaca, Telgartu a Kralova hola z Pohorelej. Vo vecernych hodinach sa na dosky amfiteatra dostane banskobystricky Urpin. Sobota bude roztancovana uz od skorych rannych hodin. Na namesti vystupia folklorne subory a skupiny z celeho Slovenska, ktore budu publikum zabavat az do poobednajsich hodin, kedy sprievod obcou pozve navstevnikov do prirodneho amfiteatra. O pol siestej v programe pod nazvom Detiska sa budu prezentovat nase detske folklorne subory. O siedmej bude ucinkovat folklorny subor Brezinky z Polomky. V dalsom programovom bloku pod nazvom Regruti sa predstavia subory a skupiny z okresu Brezno a Banska Bystrica. Nocny program zavrsia Sarisan, Skorusina a Goral. V nedelu o druhej popoludni zacina program Eurofolklorom. Kolotoc spevu a tanca uzatvori nedelny galaprogram nazvany Odkazy.
Aj v tomto roku bude 37. rocnik obohateny o sprievodne akcie. Pocas soboty a nedele bude jarmok tradicnych ludovych remesiel, mozete si pochutnat na zauzivanych jedlach, nazriet do kudelnej izby, alebo sa poprechadzat po polomskom dvore, ci navstivit vystavy v obecnom urade, v zakladnej skole a v drevenici na amfiteatri. V dome smutku v sobotu o druhej bude predstavenie piesnoveho materialu viazuceho sa na pohrebne zvyky.
Program 37. rocnika Horehronskych dni spevu a tanca sme pripravovali velmi starostlivo, aby uspokojil vsetkych navstevnikov, ale aj ucinkujucich. Pevne dufame, ze sa snaha organizatorov podujatia - Stredoslovenskeho osvetoveho strediska v Banskej Bystrici a obce Helpa - vydari a vsetkym budeme moct ponuknut vikend plny piesni a tancov. Vitajte teda v Helpe.

 

Z tlacovej konferencie Prvej stavebnej sporitelne, a. s.

Plysovy bobrik ako darcek

B. Bystrica (r) - Cestu spoluprace s regionalnymi periodikami zvolili v Prvej stavebnej sporitelni, a. s., a dnes uz svoje produkty prezentuju vo viac ako patdesiatich novinach na celom Slovensku. Svoje doterajsie vysledky a skusenosti tlmocili aj na tlacovej konferencii, na ktoru v stredu 5. juna do priestorov Krajskej pobocky PSS, a. s., v Banskej Bystrici pozvali novinarov.
Veduci krajskej pobocky Ing. Alexander Kulka priblizil novinky, ktorymi v roku 10. vyrocia svojho vzniku vychadza PSS, a. s., v ustrety klientom. Napriklad od 1. aprila do konca maja poskytli moznost vyhrat atraktivnu letnu dovolenku pre celu rodinu v hodote az 100 000 korun podla vlastneho vyberu. Stacilo uzatvorit zmluvu o stavebnom sporeni s cielovou sumou aspon 250 000 korun a uhradit prislusne poplatky. Prve zrebovanie bolo 15. maja, druhe bude 15. juna. Za najhorucejsiu novinku oznacil junovy darcek pre deti. Kazdy, kto uzatvori v case od 1. juna zmluvu o stavebnom sporeni pre svoje dieta v tarife junior extra s cielovou sumou minimalne 200 000 korun, dostane pekny darcek - plysoveho bobrika.
Zdoraznil, ze PSS, a. s., si nadalej udrziava vyse 75-percentny podiel na trhu, co je aj vdaka tomu, ze dynamicky vykrocila v plneni svojich uloh aj v roku 2002. Do konca aprila uzatvorila s klientami vyse 88 000 novych zmluv o stavebnom sporeni a ich priemerna cielova suma prekrocila 200 000 korun. Ako hlavny dovod neustale rastuceho zaujmu o stavebne sporenie Ing. A. Kulka uviedol ochranu vkladov klientov v stavebnych sporitelniach zo zakona a vyse 10-percentne zhodnotenie ich vkladov, co umoznuje vytvarat dostupne zdroje na byvanie aj nizsim prijmovym skupinam obcanov.
Prostrednictvom tejto najvacsej stavebnej sporitelne na Slovensku si za uplynulych desat rokov vyriesilo alebo zlepsilo svoje byvanie najmenej 600 000 obcanov, ked uzatvorila doteraz celkom 2 miliony zmluv o stavebnom sporeni a v sucasnosti spravuje do 900 000 zmluv klientov.
Na bytove ucely PSS, a. s., v tomto roku vyclenila 12 miliard 355 milionov korun a v pripade cerpania stavebneho uveru jeho urok sa pohybuje uz od 4,7 percenta. Celkove planuje poskytnut 32 200 stavebnych uverov a medziuverov a priblizne 58 000 zmluv bude pouzitych na rekonstrukciu ci modernizaciu byvania. Prostriedky na bytove ucely maju ku koncu roka (1992 az 2002) dosiahnut takmer 78,5 miliardy korun.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT