11. JUN  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

h0223b.jpg (8941 bytes)Naj ... drevena hracka

Navstevnici Horehronskeho muzea v Brezne si mohli od 13. do 31. maja pozriet v priestoroch Mestianskeho domu c. 13 zaujimavu vystavu Etudy z dreva. V tomto cykle vystav Lesnickeho a drevarskeho muzea vo Zvolene sutazili vlani vyrobcovia z dreva o naj ... drevenu hracku.
Ziaci a studenti, ktori si prisli v maji tieto hracky pozriet, mohli sa zapojit do divackej ankety o naj ... drevenu hracku organizovanu pocas trvania vystavy Horehronskym muzeom. Do ankety sa zapojilo 793 zaujemcov a najviac hlasov ziskala hracka, ktora niesla nazov Nosaci (na snimke Jana Weissa). Vyrobil ju Augustin Brestovansky z Trnavy a ziskala 179 divackych hlasov. Z ucastnikov ankety riaditel muzea v pritomnosti jeho pracovnikov zaciatkom juna vyzreboval troch ziakov. A tak knihy od muzea dostanu Miska Siposova (III. C Mazornikovo), Ivanka Kmetova (IX. A Skolska ulica) a Lucka Skultetyova (VII. D Pionierska ulica).

 

Na navsteve v partnerskom Novom Bydzove

Na zaklade partnerskej zmluvy uzatvorenej s ceskym mesteckom Novy Bydzov v zaujme vymeny skusenosti z cinnosti mestskych samosprav stretli sa prvy junovy vikend breznianski pracovnici mestskeho uradu spolu s primatorom so svojimi partnermi a kolegami na pode tohto mesta.
Stretnutie sa uskutocnilo uz po druhykrat (prvykrat v roku 2001) a je jednou z aktivit, ktora mala za ciel prispiet k spoznaniu historickych, prirodnych i kulturnych hodnot mesta a krajiny, ale predovsetkym vymenu skusenosti a poznatkov z prace jednotlivych organizacii a organov.
Tomuto cielu bol prisposobeny aj bohaty program, ktory hostitelia v Novom Bydzove pripravili. Po prijati v spolocenskej miestnosti novogotickej mestskej radnice sa uskutocnili pracovne rokovania vo vsetkych oddeleniach mestskeho uradu. Aj na spolocenskych stretnutiach a vyletoch do okolia ich sprevadzali zamestnanci mestskeho uradu, poslanci a ostatni veduci pracovnici, s ktorymi mali moznost vymienat si skusenosti, ale predovsetkym spoznavat ludi. Nie nahodou spolocensky vecer pripravili v zakladnej skole Karlova. Tuto skolu s novovybudovanou pristavbou by im urcite zavidel kazdy, nielen riaditel breznianskej Zakladnej skoly na Pionierskej 2, ktory bol tiez hostom partnerskeho mesta.
Druhy den pobytu venovali spoznavaniu kulturnych a prirodnych hodnot okolia. S Novym Bydzovom nas spaja aj osud spisovatelky Bozeny Nemcovej. Z tohto mesta pochadza jej manzel, cesky vlastenec, Horehroniu a Breznu je Bozena Nemcova mila pre jej vrucny vztah k Slovensku a Slovakom, ktory vyjadrila na svojich navstevach aj vo svojich listoch h0223g.jpg (14634 bytes)mnohym osobnostiam z Brezna a okolia i v literarnych pracach. To viedlo hostitelov k pozvanke do Ratiborickeho udolia, kde spisovatelka prezila svoje detstvo a kde situovala aj dej svojho romanu Babicka. Boli v zamku, na Starom Belidle, pozreli si Viktorkin splav na rieke Upe, obdivovali pomnik babicky a jej vnucat. Na vlanajsej navsteve sa Bydzovakom pochvalili budovanim golfoveho arealu na Taloch. Podobnym - v Novej Amerike - spolu s country klubom a najvacsou jazdiarnou pod strechou sa pochvalili oni.
V nedelu popoludni sa po troch dnoch pobytu lucili vsetci s jednym najdolezitejsim pocitom: ,,Budeme musiet vyvinut maximalne usilie, aby sme im tuto navstevu vratili." Pridu az na rok, ale pocity z pobytu v Bydzove urcite vsetkym vydrzia az dovtedy.

Partnersky a priatelsky vztah potvrdili aj spolocnym zasadenim ,,lipky priatelstva" v parku.

Vidiecka liderka roka

Ziju medzi nami: zeny z vidieka s vynimocnymi schopnostami. Vnimame ich ako sucast nasho zivota a nezamyslame sa nad tym, ze su nevycerpatelnou studnicou energie, inspiracie, motivacie, nadsenia a napadov. Hoci ich berieme ako samozrejmost, svojou pritomnostou a posobenim obohacuju zivot na vidieku a robia ho aktivnejsim.

Obcianske zdruzenie VOKA - Vidiecka organizacia pre komunitne aktivity (B. Bystrica) v spolupraci s Agenturou pre rozvoj vidieka (Nitra), obcianskymi zdruzeniami Zeny vidieka (pobocka Bojnice), Ozveny (Hrachovo) a Komunitnym centrom n. o. v C. Balogu vyhlasili sutaz Vidiecka liderka roka, kde moze byt nominovana zena, ktora posobi a zije na vidieku, svoj volny cas venuje aktivitam v roznych oblastiach verejneho zivota vo svojej komunite a je neformalne uznavanou osobnostou - liderkou.
Vidiecku liderku roka oficialne vyhlasia pocas tohtorocnych oslav Svetoveho dna vidieckej zeny v Hrachove. Porota zlozena zo zastupcov OZ VOKA, ARVI, VIPA, ZMOS a Slovenskeho rozhlasu vyberie nielen vitazku, ale aj desat kandidatok, ktore predstavia v osobitnej publikacii. Pre vidiecku liderku roka je pripravena odmena vo forme vikendoveho relaxacneho pobytu vo vybranom zariadeni.
Blizsie informacie a prihlasky do sutaze ziskate v Komunitnom centre n. o., Hlavna 48, C. Balog, c. tel. 6190153 alebo v OZ VOKA, Nam. Stefana Moyzesa 4, B. Bystrica, c. tel. 4151691-2, kde mozete posielat svoje nominacie az do 31. jula.

 

Stafetu preberu mladi

V okresnej organizacii Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov v Brezne sa pripravuju na okresnu konferenciu, ktora bude v piatok 14. juna. Zvoleni delegati z 28 zakladnych organizacii za ucasti pozvanych hosti zhodnotia plnenie uznesenia XI. zjazdu SZPB, ktory sa uskutocnil v roku 2000 v Banskej Bystrici. Vytycil najdolezitejsiu ulohu z hladiska existencie zvazu, a to rozsirovanie a omladzovanie clenskej zakladne.

Na okresnej konferencii v decembri 1999 bolo v organizacii 1714 clenov s priemernym vekom 77 rokov. Novoprijatymi clenmi bol za dvojrocne obdobie takmer nahradeny prirodzeny ubytok. Prijali 258 novych clenov, z ktorych 192 bolo do 60 rokov. Tymto sa priemerny vek znizil na 72,6 roka. Podla hodnotenia ustrednej rady SZPB najvyssi pocet novoprijimanych clenov i vo vekovom zlozeni do 60 rokov patri okresu Brezno. K 31. decembru 2001 okresna clenska zakladna predstavovala 1665 clenov. Od zaciatku tohto roka prijali 68 novych clenov. Okresna organizacia sa tak radi medzi najpocetnejsie.
V prijimani novych clenov si najlepsie pocinali zakladne organizacie Brezno c. 2 (byvala Mostaren). Za dvojrocne obdobie prijali 68 novych mladsich clenov, z toho 47 do 60 rokov, cim vykazuju priemerny vek 62 rokov. V Ciernom Balogu prijali 35, v Pohorelej 31 novych clenov. Tieto zakladne organizacie su prikladom i v odbere zvazoveho casopisu Bojovnik i Rocenky.
V oblasti novoprijimanych clenov i v aktivnej cinnosti v ramci okresu vystupuju nad priemer ZO SZPB Brezno c. 1, Helpa, Jasenie, Polomka, Valaska, Bacuch, Zavadka, Sumiac, Telgart, Hronec, Podbrezova. Za prijimanie novych clenov a za obetavu pracu v prospech organizacii patri podakovanie aj funkcionarom dalsich organizacii, a to Brezno c. 3 pri VU, Piesok – strojaren, Bravacovo, Benus, Osrblie. Velke usilie vynakladaju funkcionari SZPB i v malopocetnych ZO: Dolna a Horna Lehota, Lom nad Rimavicou, Myto pod Dumbierom, P. Polhora, Nemecka, Michalova, Valkovna a Raztoka. Vdaka desiatkam aktivnych funkcionarov zabranuju zaniknutiu odbojarskych organizacii.
Za dvojrocne obdobie v okresnej organizacii bolo prijatych osem kolektivnych clenov: turisticky oddiel MSK Brezno, Pionier ZS Pohorela, Dobrovolny poziarny zbor v Pohorelej, Sportovy klub Sokol Telgart, Dobrovolny poziarny zbor Cierny Balog – Dobroc, Klub vojenskych dochodcov posadky Brezno, TJ Partizan Dolna Lehota a Dobrovolny poziarny zbor Polomka. V tychto organizaciach je zdruzenych vyse 400 clenov. Kolektivni clenovia v sulade s poslanim zvazu podporuju demokraticky a humanny odkaz SNP ucastou svojich clenov na tradicnych sportovych, kulturnych a inych podujatiach.
Pri rozpracovani uznesenia XI. zjazdu SZPB okresny vybor prijal osobitne ulohy v praci s mladezou. Kazdorocne organizuju seminare pre ucitelov dejepisu a obcianskej vychovy zo zakladnych a strednych skol. Pri prilezitosti 57. vyrocia SNP vydali spravodaj okresneho vyboru, ktory sa venuje oboznamovaniu s historickymi udalostami okresu, ale plni aj dalsie ulohy.
V tomto roku v spolurpaci s Muzeom SNP pripravili na vydanie spravodaj Horehronie v odboji a SNP. Publikovane prispevky predstavuju bohatu historiu protifasistickeho odboja. Prezentuju Horehronie ako velmi aktivnu sucast povstaleckeho uzemia, na ktorom boli uskutocnovane vyznamne politicke a spolocenske udalosti. Prebiehali tu vyznamne a rozhodujuce boje, ktore pokracovali aj po prechode povstalcov do hor az do prichodu oslobodzovacich jednotiek sovietskej a rumunskej armady.
Okresny vybor a zakladne organizacie SZPB v sucinnosti so samospravnymi organmi, primatorom mesta a starostami obci – mnohi z nich su clenmi SZPB, organizacne zabezpecuju dostojne oslavy vyroci SNP a oslobodenia. Minuly rok obnovili regionalne oslavy pri pomniku 2. paradesantnej brigady v Krpacove. V spojitosti s oslavami su kazdorocne organizovane tradicne sportove podujatia: Stafetovy beh vdaky, mieru a svornosti, Polmaraton SNP, vystupy na Dumbier a dalsie turisticke pochody. Pri tom nemozno zabudnut na starostlivost o pamatne miesta SNP.
Na okresnej konferencii pozitivne zhodnotia spolupracu s predstavitelmi okresneho a mestskeho uradu, obecnymi uradmi i s vojenskym utvarom a dalsimi organizaciami, s Muzeom SNP aj s Horehronskym muzeom. K tomu prispeli predstavitelia OV SZPB a starostovia obci. Patri im za to srdecne podakovanie. Novozvolenym funkcionarom a vsetkym clenom i sympatizantom zelaju dobre zdravie a radost z vykonanej prace. Okresna konferencia je medznikom plynuleho odovzdavania stafety narodnooslobodzovacich bojov mladsej generacii.

Jan Zemko


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT