11. JUN  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Uspech helpianskych aktivistov

Predsednicka Dedinskej unie helpianskych aktivistov Maria Kemkova sa v utorok 4. juna v bratislavskom divadle West zucastnila na tlacovej konferencii, na ktoru ju pozvala Nadacia pre deti Slovenska. Tato nadacia totiz schvalila financne prostriedky pre117 projektov z celeho Slovenska, z toho 37 zo stredoslovenskeho regionu. Helpianska unia bola uspesna v grantovom procese s projektom Ucime sa od svojich rodicov a starych rodicov. Podla slov M. Kemkovej peniaze su urcene detom na spoznavanie a zachovavanie tradicii.

Pocitace pre pohorelsku skolu

Ziak deviatej triedy Zakladnej skoly v Pohorelej Marek Lakanda sa stal jednym z piatich vitazov kreativnej sutaze Easy Esemesej. Ziaci stvrteho az deviateho rocnika mali za ulohu vymysliet kratku esej maximalne na 160 znakov na temu Keby som bol zajtra kralom ... Navstevnici internetoveho portalu www.markiza.sk hlasovanim rozhodli o stovke najkrajsich, z ktorych potom odborna porota vybrala pat. Vitazstvom Marek ziskal pre svoju skolu kompletne zariadenu interaktivnu miestnost vybavenu siestimi modernymi pocitacmi a pripojenim na internet. Vysledky tejto sutaze slavnostne vyhlasili v pondelok 10. juna v divadle West v Bratislave, kde vyhercovia a riaditelia skol prevzali poukazku k pocitacom, ktore skolam oficialne dodaju na zaciatku noveho skolskeho roka.

Hasicske jednotky z povolania si merali sily

Okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru (OR HaZZ) v Brezne v stredu 5. juna zorganizovalo okresne kolo v hasicskom sporte. Sutaz sa uskutocnila v sportovom areali OZ HaZZ v B. Bystrici, kde si druzstva hasicskej jednotky OR HaZZ v Brezne a zavodneho hasicskeho utvaru Petrochemy, a. s., Dubova zmerali zrucnost a fyzicku zdatnost v klasickych disciplinach (vystup do 4. podlazia cvicnej veze, 100 m cez prekazky a poziarny utok). V kategorii dvojboj jedntlivcov (veza a 100 m prekazky) zvitazil Vladimir Kubaliak pred Stefanom Gasperikom (obaja OR HaZZ Brezno), na 3. mieste skoncil Roman Kvackaj z Petrochemy, a. s., Dubova. V poziarnom utoku techniku bojoveho rozvinutia a nastriekanie do cvicnych tercov najlepsie a najrychlejsie zvladlo druzstvo z Dubovej. Celkovym vitazom sa stalo breznianske druzstvo. Zucastnene jednotky potvrdili svoju profesionalnu zrucnost a ulohu pri uspesnom zdolavani poziarov i ostatnych zasahov. O uspesny priebeh tohto podujatia, ako zdoraznil mjr. Lubomir Masar z OR HaZZ v Brezne, sa zasluzili ,,priaznivci", ktori poskytli roznu formu pomoci.

Opytali sme sa za vas

hovorkyne Socialnej poistovne Andrey Kadnarovej

o Su pravdive spravy, ze aj v nasom okrese sarapati podvodnicka zneuzivajuca dochodcov, ktora sa vydava za pracovnicku Socialnej poistovne?
- Ano a v tejto suvislosti ustredie Socialnej poistovne varuje dochodcov pred pokracujucimi navstevami podvodnikov, ktori sa vydavaju za jej zamestnancov a pod zamienkou vyhry vo vymyslenej loterii Socialnej poistovne, resp. z dovodu buduceho zvysenia dochodkov, pripravuju dovercivych dochodcov priamo v ich domovoch o znacne sumy penazi.
Tridsiateho maja tymto sposobom vylakala neznama zena predstavujuca sa ako Zita Majerova (ale aj Maierova) od dochodcu z Telgartu 7600 korun. ,,Vyinkasovala" ich ako cast DPH za udajnu vyhru 120 000 korun. Ako protihodnotu mu zanechala iba falosny pokladnicny blok, ktory je zhodny s falosnymi prijmovymi dokladmi zachytenymi v aprili a v maji v okresoch Senica, Nove Zamky, Nitra, Trencin, ale aj Stropkov, Svidnik a Michalovce. Na doklade je okrem financnej sumy pocitacom napisana hlavicka Dochodkove a invalidne zabezpecenie, strojom napisane meno riaditela Socialnej poistovne Ing. Miroslava Knitla a meno navstevnicky Ing. Zita Majerova. Rovnako vyzerajuci doklad napoveda, ze ide bud o tu istu zenu, ktoru v aute sprevadza obycajne neznamy muz cakajuci obdalec, alebo o skupinu spolupracujucich podvodnikov.
Socialna poistovna preto opakovane upozornuje, ze nijake zrebovacie akcie neorganizuje, ziaden z jej zamestnancov v nijakom pripade nemoze od dochodcov v ich byte pozadovat peniaze v hotovosti. Podvodom je aj prislub zvysenia dochodkov na zaklade nejakeho ,,vyinkasovaneho" vkladu. Dochodky sa zvysuju na zaklade zakona a vsetko, co s tym suvisi, robi Socialna poistovna bezplatne. Odporucame, aby dochodcovia pri podobnych navstevach peniaze nikomu nedavali a podozrivu navstevu, ak ju uz nepremyslene vpustia do bytu, cim skor oznamili obvodnemu oddeleniu Poliajneho zboru, pripadne starostovi obce.

Policia1.jpg (9101 bytes) Podrezal si zily

Nezhody s manzelkou sa Z. E. z Vrbovej ulice rozhodol 24. maja vyriesit po svojom, podrezal si zily. Hliadku privolali o pol siedmej vecer. Muz, ktoreho prepustili zo psychiatrickeho liecenia, mal porezanu lavu ruku, preto privolali sanitku.

 

Vyprevadili ich domov

Pred domom c. 10 v Prednych Halnoch o pol jedenastej v noci 25. maja vystrajala hlucna skupinka. Po upozorneni na ,,spevakov" sa tam hliadka vybrala a rusitelov nucneho kludu vyprevadila domov.

Bitka i nahanacka

Pat minut pred jednou hodinou v noci 26. maja sa v restauracii na Stvrti Laca Novomeskeho strhla bitka. Po prichode hliadka zistila, ze hlavny akter napadol R. J., pricom mu z krku strhol retiazku a spolu s komplicmi nasadol do auta a usli smerom do Banskej Bystrice. Coskoro na to auto Policajneho zboru ,,utecencov" dohonilo.

Boji sa lekarov?

O osmej rano 26. maja telefonovali z nemocnice, ze z interneho oddelenia usiel pacient R. B. z Brezna. Hliadka utekajuceho muza stretla na Ulici CSA a odviezla, kam patril.

Hlavou proti ...

O tretej popoludni 28. maja hliadka pred mestskym uradom spozorovala muza, ktoremu akosi nesluzili nohy, vo chvili, ked hlavou narazil do autobusu. Od alkoholu popleteneho E. F. z Brezna odviezli na osetrenie.

Zrazilo ho auto?

,,Na Malinovskeho ulici lezi muz" - tento oznam prevzali 29. maja o tristvrte na devat. J. P. z Brezna, ktoreho tam hliadka nasla, tvrdil, ze ho zrazilo auto. Pripadu sa ujala dopravna policia.

Dlznik v hoteli

Na poziadanie vedenia hotela Dumbier 30. maja popoludni hliadka asistovala pri otvarani izby a vymene zamku na dverach. Mal ju totiz v prenajme host, ktory nereagoval na vyzvy zaplatit vysoky dlh. Izbu preto zapecatili.

Ked vytriezvie

O stvrt na osem vecer 30. maja poziadali o pomoc z pivarne Urpin, kde vznikol problem s panou, ktora nesetrila nadavkami. Ukazalo sa, ze R. H. z Brezna nebola triezva, a tak riesenie priestupku odlozili na iny termin.

Dohovorili im ...

O piatej podvecer 1. juna po prevzati oznamu, ze v byte A. U. na Ulici MPCL sa biju traja muzi, sa hliadka vydala ,,na miesto cinu". J. K., Z. N. a K. T. sa naozaj pobili, ale vyhlasili, ze nezhody si vyriesia sami, bez policie. A tak zalezitost skoncila dohovorom.

Pobral sa domov

S opitym zakaznikom si nevedeli poradit v pohostinstve na Ulici SNP, preto 3. juna o pol tretej popoludni poziadali o pomoc hliadku. Ta L. G. z Brezna vyviedla von a nasmerovala domov.

Esteze ma anjelov straznych

O tristvrte na jednu popoludni 4. juna hliadka vystartovala na Ulicu CSA, kde udajne na zemi lezal zakrvaveny muz. Nasli tam uz len kaluz krvi. O stvrthodinku telefonovala pani z Krculovej 2, ze jej sused S. K. sa vracal skrvaveny a po jeho prichode zacula buchot. Hliadka nasla otvorene dvere bytu, kde na zemi lezal opity muz s rozbitou hlavou. Zavolali sanitku.

Pohorela opat vitazne

h0223c.jpg (11624 bytes)Za chladneho pocasia a rekordnej ucasti sestnastich stvorclennych druzstiev ziakov zakladnych skol Breznianskeho okresu koncom maja v okoli arealu Zakladnej skoly v Lome nad Rimavicou uskutocnil uz III. rocnik sutaze mladych zachranarov civilnej ochrany okresu Brezno.
Sutaz overila zaklady sebaochrany a vzajomnej pomoci a preverila vedomosti z problematiky civilnej ochrany, ktora sa v zakladnych skolach vyucuje v predmete ochrana cloveka a prirody. Nova narocne pripravena trat, na ktorej sutaziaci plnili sest roznych disciplin, preverila fyzicku pripravenost aj tych najlepsich.
Uz po tretikrat po sebe obhajili sutaziaci z Pohorelej prvenstvo a pravom im natrvalo patri putovny pohar. Obsadili aj druhe postupove miesto do krajskeho kola. Ziskane uspechy tejto zakladnej skoly pramenia vo vytvorenych podmienkach a v dobrej priprave zo strany veducej Anny Lakandovej. Tretie miesto obsadilo druzstvo Telgartu, co svedci tiez o vzornom pristupe ucitela Mikulasa Luntera k priprave ziakov.
Novy putovny pohar vitaznemu druzstvu Pohorela II. v zlozeni: Maros Siman, Marek Syc, Jana Refkova, Anna Krivanova odovzdal prednosta Okresneho uradu v  Brezne Ing. Jaroslav Demian (na snimke). Sutazne druzstva na postupovych miestach ziskali hodnotne vecne ceny a medaily.
Podakovanie za vytvorenie velmi dobrych sutaznych podmienok a za poskytnutie kvalitnej stravy pre vsetkych patri organizatorom, rozhodcom sutaze, veducej odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu Mgr. Ive Urbanovej, ale hlavne riaditelke Zakladnej skoly v Lome nad Rimavicou Mgr. Marii Cellarovej.
Vsetkym trom postupujucim druzstvam do krajskeho kola, ktore sa uskutocni v septembri v Banskej Stiavnici, treba zazelat mnoho uspechov.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT