11. JUN  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Policia patra

Kriminalna policia v Brezne sa opatovne obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po nezvestnej:
Edite Melosovej
, narodenej 30. juna 1983, trvale bytom Podbrezova, Stiavnicka c. 570/59, ktora dna 29. marca 2002 okolo pol osmej vecer odisla z miesta trvaleho bydliska, pricom otcovi povedala, ze ide na chvilu von. Odvtedy nepodala o sebe ziadnu spravu.
Nezvestna je 164 cm vysoka, stihlej postavy, ma blond vlasy ostrihane na kratsie. Naposledy mala oblecenu sedu vlnenu bundu na zips, cierne rifle, tricko s kratkym rukavom nezistenej farby, obute mala tenisky znacky Adidas. Pri odchode nemala na ociach dioptricke okuliare.
Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o nezvestnej Edite Melosovej, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.

Za spolupracu dakujeme

 

ZELEZNA CESTA

Cesta za historiou a technickymi pamiatkami vyroby a spracovania zeleza medzi Banskou Bystriciou a Breznom
Pod tymto nazvom vydalo obcianske zdruzenie Historicky region Veporske vrchy s financnym prispenim Ministerstva hospodarstva SR z prostriedkov Phare patdesiatstranovu publikaciu, ktora podrobne priblizuje obce leziace na tejto trase (Lubietova, Jasenie, Podbrezova, Valaska, Bystra, Hronec, Osrblie a Tri vody). Okrem predstavenia kazdej obce obsahuje aj prehladnu mapku a popis cyklotras v regione. Kazda z obci ma naviac k dispozicii samostatny propagacny material o tradiciach spojenych s dejinami hutnictva.

 

Vykon poistenia zodpovednosti zamestnavatela za skodu pri pracovnom uraze a pri chorobe z povolania Socialnou poistovnou

Od 1. aprila 2002 podla zakona NR SR c. 274/1994 Z. z. o Socialnej poistovni v zneni zakona NR SR a zak. c. 242/2001 Z. z. a c. 385/2002 Z. z. presiel vykon poistenia zodpovednosti zamestnavatela za skodu pri pracovnom uraze a pri chorobe z povolania (dalej len poistenie zodpovednosti za skodu) zo Slovenskej poistovne, a. s., na Socialnu poistovnu. V zmysle § 210 Zakonnika prace je zamestnavatel zamestnavajuci aspon jedneho zamestnanca povinny pre pripad svojej zodpovednosti za skodu pri pracovnom uraze alebo chorobe z povolania sa poistit. Pod zamestnancom v zmysle § 11 Zakonnika prace rozumieme fyzicku osobu, ktora v pracovnopravnych vztahoch vykonava pre zamestnavatela zavislu pracu podla jeho pokynov za mzdu alebo za odmenu. Pracovnopravne vztahy vznikaju najskor od uzatvorenia pracovnej zmluvy alebo dohody o praci vykonavanej mimo pracovneho pomeru. Na zaklade toho vsetci zamestnavatelia, ktori zamestnavaju zamestnanca na zaklade pracovnej zmluvy alebo dohody o pracovnej cinnosti, dohody o vykonani prace a dohody o brigadnickej cinnosti studentov, maju povinnost sa prihlasit v Socialnej poistovni. To znamena, ze aj zavody, ktore zamestnavaju len zamestnancov na dohody, ktore nezakladaju ucast na nemocenskom poisteni a dochodkovom zabezpeceni, sa musia prihlasit a maju narok na odskodnenie. Zamestnavatelia sa prihlasuju podla svojho sidla a nie podla sidla mzdovych uctarni, tak ako to je na nemocenske poistenie a dochodkove zabezpecenie. Poistenie za skodu sa nevztahuje na prislusnikov Policajneho zboru, SIS, Zboru vazenskej a justicnej straze, prislusnikov Zeleznicnej policie, colnikov, profesionalnych vojakov, prislusnikov zboru poziarnej ochrany, sudcov a prokuratorov. Tiez sa nevztahuje na starostov a primatorov, pestunov a spolocnikov spolocnosti s rucenim obmedzenym, ktori nemaju pracovnopravny vztah so svojou s. r. o.
Vymeriavaci zaklad na urcenie poistneho na poistenie zodpovednosti za skodu je rovnaky ako na urcenie poistneho na nemocenske poistenie a dochodkove zabezpecenie, okrem vynimiek za koho sa neplati poistne zodpovednosti za skodu a toho, ze na vymeriavaci zaklad zodpovednosti za skodu sa nevztahuje tak ako na nemocenske poistenie a dochodkove zabezpecenie minimalny a maximalny vymeriavaci zaklad. Z dohod o pracovnej cinnosti, ktore nezakladaju ucast na nemocenskom poisteni a dochodkovom zabezpeceni, z dohod o vykonani prace a z dohod o brigadnickej cinnosti studentov, sa poistenie zodpovednosti za skodu neplati, aj ked narok na odskodnenie tito zamestnanci maju.
Zamestnavatel je povinny si poistne na poistenie zodpovednosti za skodu vypocitat sam, pricom pouzije sadzby poistneho na poistenie za skodu podla druhu cinnosti vykonavanej zamestnavatelom uvedene v prilohe novely zakona o Socialnej poistovni c. 242/2001 Z. z. alebo v uplnom zneni zakona c. 414/2001 Z. z.. Ak zamestnavatel vykonava rozne druhy cinnosti, pouzije sa sadzba poistneho na poistenie zodpovednosti za skodu vztahujuca sa na cinnost s najvyssou sadzbou poistneho. Ak svoju cinnost v prilohe nenajde, pouzije sadzbu 3 promile, ktora sa vztahuje na “ostatne ekonomicke cinnosti”. Najnizsie poistne na poistenie zodpovednosti za skodu je za poistne obdobie (predchadzajuci kalendarny stvrtrok) 70 korun. Poistne sa odvadza na ucet Socialnej poistovne, pobocka Banska Bystrica – cislo uctu: 1590305051/0200. Variabilny symbol je ICO zavodu, resp. rodne cislo, ak nie je ICO. Za I. stvrtrok 2002 su zamestnavatelia povinni nam uhradit poistne uz na tento ucet.
Upozornujeme, ze na poistne na nemocenske poistenie a dochodkove zabezpecenie je ine cislo ucu, a to 46605-312/0200.
Poistne je splatne v den, ktory je urceny na vyplatu prijimov. Ak nie je taky den urceny, poistne je splatne v prvy den kalendarneho mesiaca nasledujuceho po uplynuti vyplatneho obdobia. Ak den splatnosti pripadne na den pracovneho pokoja, poistne je splatne v nasledujuci pracovny den. Ak poistne na poistenie zodpovednosti za skodu nebolo zaplatene vcas a v spravnej sume, zvysuje sa o 2 % za kazdy aj zacaty mesiac omeskania, najmenej o 100 korun.
Z poistenia zodpovednosti zamestnavatela za skodu zabezpecuje Socialna poistovna vyplatu nahrady skody pri pracovnom uraze a pri chorobe z povolania. Na vykon poistenia zodpovednosti za skodu su prislusne jednotlive pobocky Socialnej poistovne podla sidla zamestnavatela.
Z poistenia zodpovednosti za skodu sa poskytnu zamestnancovi, ktory utrpel pracovny uraz alebo chorobu z povolania, tieto nahrady: nahrada za stratu na zarobku pocas praceneschopnosti, nahrada za stratu na zarobku po skonceni praceneschopnosti alebo pri uznani invalidity alebo ciastocnej invalidity, nahrada za stratu na dochodku, nahrada za bolest a za stazenie spolocenskeho uplatnenia, ucelne vynalozene naklady spojene s liecenim.
V pripade ak poskodeny zamestnanec nasledkom pracovneho urazu alebo choroby z povolania zomrel, poskytnu sa pozostalym nahrady: ucelne vynalozene naklady spojene s liecenim zomreteho poskodeneho, nahrada primeranych nakladov spojenych s pohrebom, nahrada na vyzivu pozostalych, jednorazove odskodnenie.
Poistenie zodpovednosti sa ani v jednom z uvedenych pripadov nevztahuje na nahradu vecnej skody.
Zamestnavatel je povinny kazdu skodu (pracovny uraz alebo chorobu z povolania) pobocke Socialnej poistovne oznamit a poskytnut jej potrebnu sucinnost pri zistovani pricin skody a pri urcovani vysky nahrady skody. Zakladnu dokumentaciu, ktoru je zamestnavatel povinny pobocke Socialnej poistovne poskytnut, tvori: oznamenie poistnej udalosti, potvrdenie o strate na zarobku pocas PN, posudok o bolestnom a stazeni spolocenskeho uplatnenia, zaznam o pracovnom uraze (ak sa nahrada uplatnuje v suvislosti s pracovnym urazom) a hlasenia o chorobe z povolania (ak sa nahrada uplatnuje v suvislosti s chorobou z povolania). Pobocka Socialnej poistovne poskytne nahradu skody do 15 dni od skoncenia potrebneho zistovania.
Socialna poistovna bude uhradzat aj naroky zamestnancov zruseneho zamestnavatela na nahradu skody.

JUDr. Lubica Michalkova,
riaditelka  

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT