Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

33

20. AUGUST  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Uspech domacich rogalistov zo ZP Sport, a. s., v sutazi o Pohar Podbrezovej 2002

Medzinarodna sutaz v zavesnom lietani

Startoviska pre zavesne a paraglidingove lietanie v nasom kraji opat ozili ruchom rozkladajucich sa rogalovych kridel a priatelskych debat dusi zasvatenych tomuto sportu. Sestnasty rocnik podujatia, velmi oblubeneho medzi komunitou pilotov zavesneho lietania v Europe, sa niesol v znameni stareho priatelstva, porozumenia a tolerancie. Toto vsetko bolo dolezite pre to, aby 76 pilotov z osmich krajin a tridsiatka organizatorov dokazali celit nepriaznivemu pocasiu, ktore ich suzovalo.
Az stvrtok 15. augusta sa kolona vozidiel nalozena kridlami a nedockavymi pilotmi pohla k vrcholu kopca Ciertaz nad Dubovou. Predpoved pocasia sice znela velmi optimisticky, ale severne prudenie a konecne den bez zrazok umoznili odlietat prvu disciplinu. K prvemu otocnemu bodu do Polomky sa nedostal nikto a bodovy zisk z prvej discipliny bol velmi maly. Vacsina pretekarov pristala uz na 12. kilometri medzi Podbrezovou a Breznom. Za Brezno na 25. kilometer sa dostal len Juraj Sladky, domaci pretekar ZP Sport, a. s., Podbrezova, ktory sa pokusal o titul majstra Slovenska po siestykrat a o vitazstvo v Pohari Podbrezovej tretikrat, o sest kilometrov za nim zaostal v poradi druhy Pavel Yakimkuch z Ukrajiny a jeho timovy kolega Juraj Petrenko.
Podmienky na trati sa v druhy letovy den ukazali este obtiaznejsie ako v predosly, na 22. kilometri pristal Endre Kovacs z Madarska, za nim jeho kolega Tibor Borbely a 800 m za nim domaci pretekar ZP Sport, a. s., Bohumir Kolesar. Prvu poziciu v celkovom poradi si s naskokom 19 bodov udrzal Juraj Sladky, na druhe miesto sa dostal finsky pretekar Antti Nummelin a na tretie klesol Pavel Yakimkuch z Ukrajiny. Poradie timov viedla Ukrajina, na druhom mieste boli domaci pretekari, ktori reprezentovali Slovensko, treti v poradi skoncili Madari.
Pre nevhodne severovychodne prudenie a silny vietor museli organizatori zrusit dalsie kolo v posledny z planovanych sutaznych dni. Pravidla FAI, ktore specifikuju standard sutazi tejto kategorie, vsak umoznuju vyhodnotit vysledky az po troch odlietanych disciplinach. Z toho dovodu museli pristupit k predlzeniu sutaze o jeden den. Tym dnom sa stala nedela 18. augusta a to bol den, ked domaci dostali sancu zautocit na prvu poziciu v sutazi timov a sancu rozdelit si pozicie v poradi majstrovstiev Slovenska.
So zamerom nenechat nic na nahodu opustali startovisko na Kralovej holi ambiciozni Madari, ale aj odhodlani Fini. Tento den zmazal vsetko, co sa do tejto chvile odlietalo. Bodovy zisk z discipliny Kralova hola -Lopej, ked ciel dosiahlo 16 pilotov, bol znacny a z vitazstva v Pohari Podbrezovej jednotlivcov sa tesil Juraj Sladky z domaceho ZP Sport, a. s., Podbrezova, reprezentujuci Slovensko. Druhe miesto ziskal finsky pretekar Antti Numemelin a treti skoncil domaci pretekar Bohumir Kolesar.
V sutazi timov zvitazilo druzstvo Slovensko - ZP Sport, a. s., Podbrezova (Juraj Sladky, Bohumir Kolesar, Ferdinand Nizner, Jozef Kunik, Vladimir Kolesar, Vlastimil Hlousek), druhe miesto obsadil tim Ukrajiny a tretie Finska.
Medzinarodne majstrovstva Slovenska vyhral Juraj Sladky, druhy skoncil Bohumir Kolesar a ako treti sa umiestnil Vlastimil Hlousek (vsetci Slovaci). Majstrom Slovenska sa po siestykrat stal pretekar ZP Sport, a. s., Podbrezova Juraj Sladky, vicemajstrom je Ferdinand Nizner, treti skoncil Jozef Kunik (vsetci zo ZP Sport, a. s., Podbrezova).

Anna Nociarova

h0233d.jpg (14016 bytes)

Na snimke Ivety Kardhordovej Juraj Sladky prebera z ruk generalneho riaditela Zeleziarni Podbrezova a. s. Ing. Vladimira Sotaka vitazny pohar.

Pod Kralovou holou opat znela starosloviencina

h0233e.jpg (17537 bytes)Nedelnajsou slavnostnou svatou liturgiou v staroslovienskom jazyku vyvrcholil osmy rocnik festivalu Ozveny staroslovienciny pod Kralovou holou, ktory sa konal v Telgarte uplynuly vikend. Svatu liturgiu celebroval mons. Jan Zavadsky, generalny vikar Presovskej greckokatolickej eparchie, ktory bol hostom festivalu aj v sobotu.
Programu festivalu prialo pocasie, ktore sa umudrilo. A tak v sobotu od 10. hodiny sa ucastnici Ozvien schadzali pri prameni Hrona, kde sa okrem dobrej vody obcerstvili aj gulasom. Odtial odisli na Kralovu holu, aby z vrcholu zaslali pozdrav Slovensku v piesnach, ktore na akordeone sprevadzal Jozef Matus z Pohorelej. Koncert chramovych spevov odznel v greckokatolickom kostole. Predstavili sa v nom vsetky pozvane skupiny z Priechodu, Pohorelej, Liptovskej Teplicky, Sumiaca, Ruskej Poruby, Kamienky, Banskeho Poraca a z Telgartu. Na uvod zaspievali sestry Kanosove so starymi rodicmi. Pasmom pohrebnych piesni a balad s nazvom Uz sa s vami rozlucujem, ktore pripravila Tatiana Knizkova, zacal podvecer v kulturnom dome. V galaprograme, pod ktory sa podpisal Igor Kovacovic, vystupili vsetci ucinkujuci s ludovymi piesnami a tanecno-hudobnymi celkami, v ktorych vsak dominoval spev. Porota sa rozhodla udelit kristalove ozveny skupinam Poracan z Poraca, Bancan z Banskeho a Porublanka z Ruskej Poruby.
Do ramca Ozvien zapadla aj fotograficka vystava Dejinna udalost greckokatolikov na Slovensku.
Festival dopadol na vybornu zasluhou vsetkych, ktori sa na jeho priprave podielali: hlavny dramaturg doc. Viliam Gruska, Stredoslovenske osvetove stredisko v B. Bystrici, Obecny a Farsky urad v Telgarte, Dom Matice slovenskej v B. Bystrici, Miestny odbor Matice slovenskej a Zakladna skola v Telgarte, Nadacia Matice slovenskej, program Pro Slovakia a sponzori.

Vycislenie skod po povodni bude este rast

V stredu 14. augusta o 17. hodine na zaklade rozhodnutia okresnej protipovodnovej komisie a jej predsedu Ing. Jaroslava Demiana v okrese Brezno odvolali 2. stupen povodnovej aktivity, v dotknutych obciach ponechali platnost mimoriadnej situacie.
Este dva dni po tomo vyhlaseni vykonavali nutne lokalizacne prace, aby neprekvapila dalsia prietrz. Komisia situaciu v okrese hodnoti ako normalizovanu, vybrezene vodne toky sa dostavaju do svojich koryt a vyska ich hladin je pod urovnou 1. stupna. Casovy odstup - od stredy druheho augustoveho tyzdna respektive az do uplynuleho stvrtka - sa vyuzil na maximalny vykon prac. Pomahali dobrovolnici, hasicsky zachranny zbor, clenovia 72. zachrannej brigady zo Ziliny, nezamestnani obcania v ramci verejno-prospesnych prac, poskytnutim techniky aj velke subjekty ako Petrochema Dubova, Zeleziarne Podbezova a mnohi sukromnici, ktori na odstranovani skod pracovali aj v nocnych hodinach. Vdaka nim sa lahsie odolavalo proti dalsim pomalym dazdom.
Hroziace prietrze ohlasene v nedelu v noci boli signalizaciou na maximalne zaktivizovanie vsetkych cinnosti. V okrese zasiahli obce Lom nad Rimavicou a Sihlu, co ovplyvnilo prietoky na Ciernom Hrone v Ciernom Balogu a Kamenisty potok a Cierny Hron v Hronci, kde sa Osrblianka v nocnych hodinach vybrezila, no juhozapadnym tahom to preslo do Banskej Bystrice. Dobra spolupraca je zaznamenana aj s inymi regionmi, Krupinou, Hrinovou a tunajsimi starostami z Horehronia, ktori i napriek tomu, ze sa ich povodne a mimoriadna situacia priamo nedotkli, boli velmi ochotni - hlasili cas odkedy a ako dlho prsi, aky silny bol dazd, co viedlo k promtnemu reagovaniu a k priprave proti vydatnemu dazdu.
Predbezne vycislenie skod v dotknutych obciach Myto pod Dumbierom, Hronec, Cierny Balog a v meste Brezno na majetku obce, majetku inych subjektov ako je Povodie Hrona, Stredoslovenske vodarne a kanalizacie, energeticke zavody, Slovenska sprava ciest, telekomunikacie je podla hrubych odhadov vyse 40 milionov korun. Z hladiska skod na majetku obcanov to este nie je upresnene, cize vycislena suma bude este rast.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT