20. AUGUST  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Zvlastna vybava motorovych vozidiel

V Okresnom dopravnom inspektorate Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne (ODI OR PZ) sa stretavame so situaciou, kedy obcan nevie, akym sposobom zapisat zvlastnu vybavu motoroveho vozidla do osvedcenia o evidencii vozidla. Obcania sa castokrat stazuju na zdlhavost postupu pri vybavovani zapisu tejto vybavy vozidla, no nie je to zapricinene samotnymi policajtmi. Tuto zmenu okresny dopravny inspektorat len eviduje, avsak odbor dopravy, pozemnych komunikacii a inych odvetvovych vztahov Okresneho uradu v Brezne ju schvaluje.
Co je potrebne vykonat pred zaevidovanim v ODI OR PZ?:
Odbor dopravy, pozemnych komunikacii a inych odvetvovych vztahov Okresneho uradu v Brezne pri vykonani zapisu na prislusnu stranu technickeho preukazu o vybaveni vozidla schvalenou sucastou, vystrojom alebo vybavou vyzaduje:
- pri taznom zariadeni: doklad o nadobudnuti, doklad o montazi autorizovanym predajcom (servisom), typove osvedcenie, spravny poplatok 50-korunovy kolok
- pohon LPG: doklad o nadobudnuti zariadenia na pohon LPG, protokol o technickej kontrole plynoveho zariadenia namontovaneho na motorovom vozidle, doklady od opravnenej firmy, ktora previedla montaz zariadenia na pohon PLG, spravny poplatok 150-korunovy kolok
- stresne okno: doklad o nadobudnuti, typove osvedcenie, spravny poplatok 150-korunovy kolok
- hlinikove disky: doklad o nadobudnuti, spravny poplatok 150-korunovy kolok
V pripade, ak vodic vozidlo nadobudne uz so zvlastou vybavou, ktora nie je zapisana v technickom preukaze, je povinny napisat cestne prehlasenie o nadobudnuti tejto zvlastnej vybavy. Po jej zapisani v odbore dopravy Okresneho uradu v Brezne okresny dopravny inspektorat vykona zaevidovanie schvalenej zvlastnej vybavy vozidla do osvedcenia o evidencii vozidla. Majitel je povinny motorove vozidlo pristavit na obhliadku v prislusnom okresnom dopravom inspektorate, potom vyplni ziadost o zmene a predlozi technicky preukaz so zapisanou zmenou. Dalej treba obciansky preukaz, potvrdenie o technickej kontrole ak podlieha technickej kontrole, potvrdenie emisnej kontroly ak podlieha emisnej kontrole, povinne zmluvne rucenie a stare osvedcenie o evidencii vozidla ako v okresnom urade, aj v ODI OR PZ zaplati spravny poplatok (v kolkoch vo vyske 50 Sk pri taznom zariadeni, ostatne spravne poplatky su vo vyske 150 Sk (v kolkoch)
Tieto zmeny je mozne zaevidovat pocas strankovych dni:
pondelok od 07.30 do 15.00, streda od 7.30 do 17.30, piatok od 7.30 do 12.00.

Ako zvlastne vybavenie vozidla je povinny vodic dalej zapisat do osvedcenia o evidencii vozidla: cvicne vozidlo AS, invalidna uprava, ine umiestnenie TEC, pohon CNG, katalyzator, automechanicka prevodovka, vystrazne svetlo modre, vystrazne svetlo oranzove, hydraulicka ruka, zdvihacie celo, montazna plosina, navijak, celny nosic naradia, radlica, snehova freza, ABS, ASR, nebezpecny naklad ADR, klanice, klimatizacia, nezavisle kurenie, najazdova brzda, plachta, postranny vozik, pridavne nadrze.
Okresny dopravny inspektorat je povinny zapisovat do osvedcenia o evidencii udaje o zvlastnom vybaveni vozidla, ak je nimi vozidlo vybavene.

npor. Mgr. Dana Kmetova,
hovorkyna Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne

 

Policia radi:

- vyhybajte sa tlaceniciam, vyhybajte sa preplnenym autobusom, pachatel vzdy taku situaciu vyuzije vo svoj prospech
- rukou si pridrzujte kabelku alebo tasku, zabranite tak ich otvoreniu alebo vytrhnutiu
- na autobusovom nastupisti nikdy nestracajte kontrolu nad svojou taskou a vreckami
- niektori pachatelia nevahaju rozrezat dno alebo postrannu cast kabelky, tasky, aby mohli rychlo vyprazdnit jej obsah- nehanbite sa oslovit ineho cloveka, pokial potrebujete pomoc 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT