20. AUGUST  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ludia sme rozni. Niektori prideme zo zamestnania domov, potrebujeme si chvilu oddychnut, potesit sa so svojimi ratolestami a vela casu stravime aj sledovanim televizie. Ini zas bez aktivneho pohybu nevydrzime ani minutu, venujeme sa roznym sportom, potulkam prirodou, mensim alebo vacsim turistickym prechadzkam ci upratovaniu domacnosti. Tentokrat sme v uliciach mesta polozili okoloiducim otazku: Myslite si, ze mate dostatok pohybu?


S anketovym mikrofonom


Mate dostatok pohybu?

Gabriela Kovacikova, predavacka, Cierny Balog:

- Myslim si, ze pohybu mam dost, lebo pracujem ako predavacka v obchode v Ciernom Balogu. Niekedy som sa venovala tancu, teraz uz momentalne nie. Ak si mam vybrat medzi posedenim pred televizorom a pohybom, tak je to ucite ten pohyb. Ja som taky ,,neposed".

Cecilia Stibrana, dochodkyna, Brezno:

- Kazdy den chodim do mesta alebo na prechadzky s vnucikom. Ked si najdem cas, v sobotu a v nedelu sa zvyknem vybrat na take mensie pat az sestkilometrove tury.

Ivan Blazeniak, automechanik, Pohronska Polhora:

- Ja mam urcite dost pohybu. V lete chodim do lesa na huby, zbieram lesne plody... Pred sledovanim televizie davam skor prednost prechadzkam po poli, lukach...

Elena Rabatinova, robotnicka, Hronec:

- Najviacsi dostatok pohybu mam zabezpeceny v robote, ale doma tiez neposedim. Venujem sa rodine, pracam v zahradke, rada chodim na huby. Mojim oblubenym sportom je bicyklovanie. Nemozem ale povedat, ze si neposedim aj pred televizorom, je to vlastne jedno s druhym.

J. S., predavacka, Banska Bystrica:

- Mam take zamestnanie, ze striedam pohyb so sedenim, pracujem od siestej rano do siestej vecer, takze uz potom sa mi velmi pohybovat nechce. Mam rada skor taky ,,oddychovejsi" zivot, nechodievam do prirody, ani na prechadzky. Ak to mam zhrnut, velky dostatok aktivneho pohybu nemam.

Dusan Seben, hasic, Lopej:

- Ano, mam dostatok pohybu. Aktivne sa sportom nevenujem, len pasivne, a to bicyklovaniu. Milujem prirodu, sedenie pred televizorom velmi neuznavam, radsej relaxujem doma na dvore.

Ivana Vaikovicova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Mam male deticky a tie sa postaraju o dostatok pohybu nielen cez den, ale aj v noci. Keby som si nasla aspon hodinu na sportovanie, urcite by som nevahala. Televizor je jediny, ktory ma zachrani, mam ho stale zapnuty, necitam noviny, takze co sa deje vo svete, sa dozviem len zo sledovania televizie.

(ma, iv)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Zapisnica zo stretnutia pripravneho vyboru klubu 179, v Brezne 2. jula 2002

Zasadnutie otvoril predseda klubu Mgr. Jan Demanko precitanim zapisnice z predchadzajuceho stretnutia. Prvym bodom bolo prerokovanie funkcie jednatela, na ktoru bol navrhnuty Michal Vojenciak. Dalej sa debatovalo o muzealnej expozicii v Podbrezovej, Jan Demanko navrhol usporiadat v juli brigadu na pripravu pre kolajisko pod vozen Z. Vozen treba opravit, aby bol vo vystavovatelnom stave. Karol Vojenciak po rokovani so Zeleziarnami Podbrezova dosiahol ustny prislub, ze pomozu. Vozjamajster Jozef Kubasiak prislubil vykonat potrebnu prehliadku.
Pre muzeum v Podbrezovej treba zabezpecit panely na expoziciu. Vhodnymi novymi exponatmi su mapy o straznych domcekoch, vo vyhlade je aj vrtacka na podvaly od p. Fudora a telefonna ustredna. Dostali sme aj odporucanie na pripravu zmluvnych vztahov medzi klubom a zeleznicou, klubom a MDC Bratislava. Medzi dolezite patri aj uchovanie exponatov z ozubnicovej zeleznice, strazny domcek v Tisovci, ktory by mal klub odkupit od zeleznice za symbolicku cenu.
Kedze viazne komunikacia medzi Tisovcom a Breznom, Jan Demanko navrhol, aby si v Tisovci zalozili vlastny vybor a jeden jeho clen sa zucastnoval na schodzi v Brezne.
Planovana prehliadka trate sa v maji neuskutocnila, a preto jej termin bol presunuty na jul. Clenovia podla miesta bydliska by mali oslovit starostov a dalsich kompetentnych, aby pri jazde historickeho vlaku pripravili na staniciach kulturny program. V poslednom bode schodze sa riesilo prelozenie zastavok Bujakovo a Helpa, aby lepsie vyhovovali cestujucim.

Zapisal Michal Vojenciak

 Podakovania

Neuplynulo ani par mesiacov a znovu som sa dostal tam, kde som nechcel. Prechodny pobyt som prezil na nemocnicnom lozku na chirurgickom oddeleni breznianskej nemocnice. Touto formou by som sa rad podakoval personalu oddelenia za ich starostlivost o mna, a to hlavne MUDr. Aliahovi Ablorsuovi, sestrickam J. Stancikovej, K. Bartosikovej, M. Kvackajovej, M. Cervienkovej, E. Katreniakovej, B. Krupovej, sanitarkam T. Molotovej, M. Sojkovej i pomocnickam A. Mesiarkinovej a M. Popelazovej. Este raz vam srdecne dakujem a radsej by som sa stretol s vami nikde inde nez v nemocnici.
So spomienkou na vas byvaly pacient Jozef Kucera z Jasenia

...

Touto formou sa chcem podakovat dobrovolnym hasicom z Mazornikova, ktori mi v stredu 7. augusta pomohli vycerpat z bytu vodu.

p. Bubelinyova, Vrbova 8


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT