20. AUGUST  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Letisko v Rohoznej opat ozilo

Unesco klub Brezno v chronologii postupnosti casu klubov Surany a Spisske Podhradie v sobotu a v nedelu 17. a 18. augusta zorganizoval pre siroku verejnost v priestoroch letiska Krticna - Rohozna v katastralnom uzemi Brezna sportovy vikend. Blizsie o tomto podujati a o cinnosti Unesco klubu Brezno nam porozpravala jeho vykonna viceprezidentka Ing. Elena Gregorova:

h0233g.jpg (14144 bytes)- Pocas tretieho augustoveho vikendu sa pritomni na podujati organizovanom Unesco klubom Brezno venovali nohejbalu, volejbalu, sachom, turistike, na spestrenie sme pre divakov pripravili bohaty kulturny program a pre deti sutaze a vzlety v balonoch. Ucastnici stretnutia privitali niektorych clenov z timu zlatych hokejistov, mnohe hudobne skupiny a vo vecernych hodinach sa zabavili na diskoteke, alebo si mohli pozriet videoukazky o chranenych uzemiach v okrese Brezno. Na tuto celoplosnu akciu sa prihlasili nielen nasinci, ale aj hostia z regionov Surany, Spisske Podhradie, z klubov Unesco z Ceskej republiky a z medzinarodnych organizacii. Pri zabezpecovani podujatia nam pomoc poskytli aj vnutorne subjekty v ramci okresu, sponzori, firmy z Banskej Bystrice a okresu Lucenec.
Unesco klub Brezno vznikol na sklonku roku 2001. Je vlastne pokracovanim rozvijania odkazu medzinarodnej organizacie v zmysle udrzania a ochrany kulturneho a prirodneho dedicstva. Unesco klub si zobral pod patronat Jaskynu mrtvych netopierov, jedinecnu prirodnu pamiatku z hladiska celosvetoveho spolocenstva. Existuju este dve podobne, v Spanielsku a v Brazilii, kde su prevratene geologicke vrstvy z aspektu postupnosti vyvoja historickych dob. V najblizsom case planujeme vziat pod patronat aj jedinecnu stavbu v okrese Brezno Zidovsku synagogu, cim by sme mestu pomohli ziskat prostriedky a financie na vonkajsiu upravu fasady. Zasluzi si nasu pozornost, pretoze v nasom okrese je jedina. Cinnost tohto klubu je zamerana aj na spolupracu s verejnostou, pripaja na seba dalsie obcianske zdruzenia Ramza, Horehronie, Ellis. Iniciativu sme vyvijali aj pri zorganizovani Medzinarodneho dna deti na Pionierskej ulici v Brezne, v ramci zoskupenia sme instalovali lavicky pod nemocnicou a momentalne sme sa sustredili na cinnost mladeze zameranu proti drogam, alkoholu a cigaretam. Svoju pozornost sa snazime upriamit aj na aktivity smerujuce k obcianskemu spolunazivaniu, udrzanie kvality slovenskeho jazyka a rozsirenie medzinarodnej spoluprace so zoskupenim EBG Magdeburg, pracoviskom Europskej unie s posobiskom v Zavadke nad Hronom. Prostrednictvom nich sa chceme prezentovat v Taliansku, Skotsku, Madarsku a medzi balkanskym narodom, kde su slovenske komunity. V ramci vymennych programov s breznianskym Divadelnym suborom Jana Chalupku by sme vlastne napomahali rozsirovaniu alebo oboznamovaniu sa so slovenskou kulturou. V januari planujeme urobit ohlasovaciu akciu pre verejnost v ramci organizacie Unesco ples.

Ucarovala mu kulturistika

Helpianska kulturistika slavi v ostatnych rokoch mimoriadne uspechy. Vlanajsie zlato na juniorskych majstrovstvach Slovenska Jana Pavcika v kategorii do 70 kg, tohtorocne striebro na juniorskych Majstrovstvach Slovenska v kategorii do 80 kg vo Vranove nad Toplou a 6. priecka z Kosic za ucasti absolutnej spicky zo Slovenska v kategorii do 75 kg v kategorii muzov, kde bol Jan Pavcik len na skusy, hovoria za vsetko. V celkovej klasifikacii za ostatne obdobie Barbar Club Helpa obsadil na Slovensku 28. priecku, pricom zanechal za sebou kluby, ktore maju podstatne lepsiu materialnu zakladnu a dlhsiu tradiciu. Za tymito uspechmi stoji trener Miroslav Bosela z Helpy. Skromny, obcas skupy na slovo. Miro stal pri zrode Fitness Barbar Clubu v Helpe v roku 1991. Kulturistika ho zaujala uz v zakladnej skole. Vtedy ako mladucky adolescent obdivoval vyrysovane postavy kulturistov v casopise Start. Po zakladnej skole nastupil na uciliste v Lopeji, kde boli podmienky pre toto sportove odvetvie. Svedomitym treningom si vybojoval v roku 1996 na majstrovstvach Slovenska vo vahovej kategorii do 65 rokov bronz. Aktivne prestal so sportovou kulturistikou hlavne z financnych a rodinnych dovodov, zalozil si rodinu. No na kulturistiku nezanevrel, ostal jej verny nadalej ako trener. V roku 2000 si prenajal od obecneho uradu cely Barbar Club, ktory prevadzkuje a posobi tu ako trener. Vybavenie celej posilnovne od zaciatku je hlavne jeho zasluhou, podielal sa na zhotoveni prakticky celeho zariadenia, ktore si pripravili vacsinou svojpomocne. Aby sme si trochu priblizili Mira Boselu a cinnost Barbar Clubu, polozili sme mu niekolko otazok.

o Co je naplnou vasho fitness?
- Hladame mlade talenty, ktore maju predpoklad a zaujem venovat sa kulturistike sportovej, alebo kondicnej a to tak v chlapcenskych, ako aj v dievcenskych kategoriach. Nas klub navstevuju aj dievcata a zeny, ale tie sa venuju hlavne kondicnej kulturistike. Sme schopni pripravit plan pre chlapcov aj pre dievcata, a to treningovy aj stravovaci. Samotny klub prevadzkujeme podla potrieb samotnych sportovcov a verejnosti.
o Aku mate clensku zakladnu?
- Zaujem o kulturistiku je spociatku velky, no ostanu len ti najvytrvalejsi. Momentalne su v priprave traja - styria dorastenci a juniori, ktori by uz mohli sutazit. Najvyraznejsie uspechy v rokoch 2001 - 2002 zaznamenal Jan Pavcik.
o Ako hodnotis rast Jana Pavcika?
- Jano je talent od prirody, ma geneticke predpoklady, dobru treningovu moralku, aj ked ho obcas treba pritlacit, ako kazdeho. V buducnosti by mohol zat uspechy v kategorii do 90 kg, ale to potrebuje cas, musi dozriet, nabrat hmotnost. Ak vydrzi v tejto treningovej moralke, tieto plnany su realne.
o Ako ste sa pripravovali na tohtorocne majstrovstva Slovenska?
- Celu pripravu sme zamerali na majstrovstva Slovenska. Objemovy trening trval sedem mesiacov, tri mesiace pred sutazou nasadzujeme prisne kontrolovanu dietu a dva mesiace pred sutazou je to objemovo-tvarovaci trening. Pred samotnou sutazu vzrasta intenzita treningu, v pripravnom obdobi je to styri az patkrat tyzdenne, v rysovacom obdobi az sestkrat, dvojfazovo. Je to velmi narocne obdobie, ktore si hradi pretekar prevazne z vlastnych prostriedkov a sponzorskych darov a stoji okolo 30 000 korun. V priprave na tohtorocne majstrovstva Slovenska nam pomohol Hronstav a Peter Dekret - Instalacne prace.
Dakujeme za rozhovor a prajeme tvojim zverencom a celemu Barbar clubu vela podobnych uspechov.

Mgr. Jozef Pupis


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT