Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

35

03. SEPTEMBER  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

M. Dzurinda a R. Weiser
na pomoc postihnutym

Svoju pracovnu cestu na oslavy 58. vyrocia SNP v Banskej Bystrici predseda vlady SR Mikulas Dzurinda vyuzil na navstevu Brezna, aby sa osobne presvedcil o skodach a pricinach opakovanych povodni. Na stretnuti s primatorom Ing. Vladimirom Faskom a namestnikom riaditela Povodia Hrona Ing. Martinom Rybarom sa oboznamil so situaciou a potom si pozrel kriticke miesta na Budovatelskej a Mliekarenskej ulici, kde sa zastavil, aby sa porozpraval s obcanmi, ktori tarchou zatopenia najviac trpeli. Premier prislubil, ze vlada uvolni prostriedky na napravu skod v Brezne a v okoli. Zaroven informoval, ze ocakava spravu o vyske prostriedkov z Europskej unie. Vlada bude o tychto zalezitostiach rokovat v stredu 4. septembra. Zdoraznil vsak, ze samospravy a statna sprava musia mat pripravene projekty na likvidaciu a napravu skod. S Breznom sa rozlucil na rozhrani Vrbovej a Mostarenskej ulice.
Na druhy den velvyslanec USA na Slovensku Ronald Weiser v sprievode ministra vnutra Ivana Simka a riaditela Uradu Civilnej ochrany Mgr. Milana Sisulaka navstivil povodnami postihnuty Cierny Balog. Po pristati helikoptery na dobrocskom futbalovom ihrisku hosti privitali starostka Mgr. Tatiana Stulrajterova, zastupcovia okresneho uradu na cele s prednostom Ing. Jaroslavom Demianom, Hasicskeho zachranneho zboru a Lesov, s. p., Odstepny zavod Cierny Balog. Po prehliadke Strakova a Jergova velvyslanec prislubil zo zbierky americkeho ludu poskytnut 250 000 korun na obnovu majetku obce a tak isto aj povodnami najviac postihnutym obcanom. 

Jedna otazka

prednostovi Mestskeho uradu v Brezne Ing. Janovi Medvedovi

o Co bolo na programe ostatneho mestskeho zastupitelstva?
- Posledne rokovanie mestskeho zastupitelstva, na programe ktoreho bolo osemnast bodov, bolo zvolane na pondelok 26. augusta na 10. hodinu. Nastala vsak situacia, ze primator nahle ochorel a musel ist k lekarovi a zhodou okolnosti u lekara bol aj zastupca primatora. Rokovanie zastupitelstva preto o 10. hodine nemohlo zacat. Vyzval som clenov mestskej rady, aby sa dohodli, kto bude rokovanie viest. ,,Radni" sa vsak nedohodli, pretoze podla ich tvrdenia nemali poverenie od primatora. Rozhodli sme, ze mestske zastupitelstvo bude pokracovat o 13. hodine, kedy uz zastupca Ing. Emil Lukac mohol rokovanie viest.
Kedze niektore spravy predkladal aj primator, poslanci sa uzniesli, ze spravy Plnenie rozpoctu mesta Brezna za I. polrok 2002, plnenie rozpoctov vynosov a nakladov prispevkovych organizacii zriadenych mestskym zastupitelstvom za I. polrok 2002, Pouzitie financnych prostriedkov za vybudovane plynarenske zariadenia na rozvojove programy mesta, Zmena v uzneseniach mestskeho zastupitelstva c. 24/2002/I/1 zo dna 29. aprila 2002 a c. 45/2002/I/1 zo dna 24. juna 2002 a Rekonstrukcia Namestia gen. M. R. Stefanika v Brezne - II. etapa, ktoru predkladal hlavny kontrolor, stiahnu z rokovania, pretoze poslanci chceli klast otazky priamo primatorovi.
Po tejto uprave programu rokovanie pokracovalo. Spomeniem napriklad prehlad o najme pozemkov v majetku mesta, ktore vyuzivaju obcania, a o sposobe platby za tieto pozemky. Dost pripomienok bolo k sprave o priprave a realizacii investicnych akcii mesta v roku 2002. Informativnu spravu o cinnosti mestskej policie a o vyuzivani strediska registrovania poplachov v prvom polroku predkladal nacelnik Milan Polony. Sirsia diskusia sa rozprudila k sprave o prechode kompetencii v skolstve, k menovaniu riaditelov zakladnych skol a zakladnej umeleckej skoly a k vysledku vyberoveho konania na riaditela Zakladnej skoly na Pionierskej 4. Zaoberali sme sa aj Dnami mesta Brezna 2002 a vystavbou pomnika Martina Razusa na namesti, kde bolo strucne zhodnotene zabezpecovanie financnych prostriedkov na jeho vystavbu, sposob propagacie i ziskavania dalsich financii. Na rad prisla sprava o cinnosti mestskej rady od junoveho zasadnutia, plnenie uzneseni, vratane pripomienok poslancov. Hovorilo sa aj o postupe mesta pri odstranovani povodnovych nasledkov a o pracach pocas povodni. Strucne sa zhodnotil postup mesta i ostatnych organov, vratane spravcov tokov s tym, ze poslanci boli informovani aj o roznych formach financnej i materialnej pomoci obcanom v postihnutych oblastiach. Boli navrhnute opatrenia na zabranenie dalsim skodam, zvlast na Mliekarenskej ulici, kde su sustavne problemy so zaplavovanim mosta na pristupovej ceste k novej mliekarni. Podla predlozeneho materialu o transformacii vodarni a kanalizacii mesto dostane na pocet obyvatelov 128 821 akcii po 1000 korun, ktore ziskame z majetku statu do majetku mesta, a potom budu vlozene do akciovej spolocnosti Stredoslovenskych vodarni a kanalizacii ako vklad mesta. Dolezitym bodom bol navrh poctu volebnych obvodov a poctu poslancov vo volbach do samospravy na roky 2002 - 2006. V zmysle zakona moze byt v Brezne podla poctu obyvatelov od patnast do dvadsatpat poslancov. Po hlasovani sa dohodli, ze bude dvadsatjeden poslancov v siedmich volebnych obvodoch. Ako tradicne na koniec sme prerokovali vnutroorganizacne zalezitosti, konkretne predaj a kupu pozemkov v piatich pripadoch.
Vzhladom na neprerokovanie styroch odlozenych bodov, poslanci sa uzniesli, ze primator do dvoch tyzdnov zvola dalsie zasadnutie.

h0235g.jpg (18793 bytes)Malu slavnost pri prilezitosti 10. vyrocia Ustavy Slovenskej republiky v nedelu 1. septembra pri Lipke statnosti zorganizoval miestny odbor Matice slovenskej a mesto Brezno. Jej ucastnikom sa prihovoril primator a v programe vystupili surodenci Sajgalikovci z ludovej hudby Stastneho detstva.
Ustavu Slovenskej republiky ako ,,symbol statnosti a zakladny zakon statu sluziaci vsetkym obcanom Slovenska na zabezpecenie ich zakladnych prav a slobod" pred desiatimi rokmi prijala Slovenska narodna rada. Zavrsili sa tym narodne snahy Slovakov o sebaurcenie i jedna etapa vyvoja Slovenska v spolocnom state Cechov a Slovakov. Slovenska republika sa tym konstituovala ako zvrchovany, demokraticky, pravny stat vo forme parlamentnej demokratickej republiky.

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT