3. SEPTEMBER  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Zdravotne postihnuti sutazili

V dnoch 30. augusta az 1. septembra sa v Martine uskutocnil 10. rocnik celoslovenskej sutaze s nazvom Abilympiada - rozvoj tvorivych a pohybovych aktivit, kde nechybali ani zastupcovia okresu Brezno. Maju sa cim pochvalit, pretoze z postupujucich styroch sutaziacich ziskali tri ceny. V kategorii hra na hudobnom nastroji solista na ustnej harmonike Tomas Oravkin z Helpy zvitazil. Druhe miesto v tejto kategorii patri Petrovi Tazkemu z Dolnej Lehoty v hre na akordeone. V kategorii spevackych skupin si druhe miesto ,,vyspievali" Magdalena Kukolova a Elena Siskova zo Zavadky nad Hronom. Okresna rada Slovenskeho zvazu zdravotne postihnutych aj touto formou ucastnikom sutaze dakuje za vynalozenu namahu.

Nova ucebna v Pohorelej

Ako sme vas uz informovali, spolocnost www.markiza.sk, a. s., pre zakladne skoly pripravila celonarodnu kreativnu sutaz Easy Esemesej. Jej hlavnou myslienkou bolo okrem informatizacie skol aj zabavnou formou podporit kreativne myslenie, originalitu a pomoct rozvijat jasne a vystizne slovne vyjadrovanie ziakov. Medzi vitazov patri aj Zakladna skola kpt. Nalepku v Pohorelej. A tak v novom skolskom roku ziakov od 4. septembra potesia ucebnou kompletne vybavenou najmodernejsimi pocitacmi a pripojenim na internet.

O situacii na cestach

Stava sa uz pravidlom, ze hovorkyna Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne npor. Mgr. Dana Kmetova v pravidelnych intervaloch informuje o dopravno-bezpecnostnej situacii v okrese. Konstatovala, ze v tretom augustovom tyzdni v porovnani s rovnakym obdobim lanskeho roka nastal pokles z deviatich na pat nehod. Zaznamenali tri zranenia, jeden clovek utrpel tazke zranenie a dvaja ludia sa zranili lahko. Sposobene skody predstavuju 52 000 korun, co je v porovnani s minulym rokom rozdiel o 356 000 korun. Kazdy den okrem vikendu sa stala dopravna nehoda, a to najma popoludni a podvecer (17.00 - 21.00).

h0235f.jpg (21289 bytes)V den 58. vyrocia Slovenskeho narodneho povstania sa breznianski turisti vybrali do Chocskych vchov, kde navstivili Prosiecku a Kvaciansku roklinu, ktore patria medzi najkrajsie na Slovensku. Prosiecky kanon deli na dve polovice krasny 22-metrovy Prosiecky vodopad. Celu tiesnavu lemuju nadherne brala a skalnate utvary. Velmi zaujimava je aj kvetena tejto lokality reprezentovana vapencomilnymi kvetmi od horca cez enciany az po laliu zlatohlavu a plesnivce. Prosiecka roklina konci v sedle Svorad, z ktoreho sa dostali do Kvacianskej rokliny. V nej je tiez mnozstvo skalnych utvarov, niekolko vodopadov a aj stary vodny mlyn a gater, ktore vysokoskolaci prebuduvaju na skanzen. Tohto roku vosli aj do neznackovanej rokliny Rezbar, ktora ich prekvapila svojou nadherou a divokostou. Po tvrdej a stredne narocnej ture dobre padla rehabilitacia v termalnych bazenoch kupaliska Besenova.

Vydrovske letne tabory

Pocas 20. rocnika Vydrovskych letnych taborov obcianske zdruzenie Vydra zorganizovalo sestnast tyzdnovych turnusov, na ktorych sa vystriedalo 340 ucastnikov nielen zo Slovenska, ale aj zo sveta.
Ako nas informovala Maria Srolova, pomahali rekonstruovat trat Ciernohronskej zeleznice vo Vydrovskej doline, cistili niektore useky trate po povodniach, ktore sa toto leto prehnali Ciernym Balogom. Od smeti vycistili turisticky chodnik okolo Narodnej prirodnej rezervacie Dobrocsky prales a pustili sa do budovania noveho naucneho chodnika vo Vydrovskej doline, ktory by mal byt otvoreny na buduci rok. Hitom jubilejneho rocnika boli detske tabory o Harrym Potterovi Prazdniny na Rockfortskej univerzite, na ktorych sa v piatich turnusoch vystriedalo takmer 150 deti.
V spolupraci s organizaciou INEX sa uskutocnili dva medzinarodne turnusy, na ktore prisli mladi ludia zo zapadnej a vychodnej Europy a z USA. V prvej polovici prazdnin obyvali horne taborisko v drevenom zrube skauti z Ceskej republiky.

Policia1.jpg (9101 bytes) Spozorovali nehodu

Pri obhliadke mesta 14. augusta o stvrt na jedenast vecer hliadka na Chalupkovej ulici pri evanjelickom kostole spozorovala dopravnu nehodu. Na poziadanie Policajneho zboru miesto zabezpecila az do ich prichodu.

 

Hral sa s nabojom

Do budovy mestskej policie A. P. z Brezna 16. augusta o stvrt na osem rano priniesol skorodovany naboj do protilietadloveho gulometu. Patron, k objaveniu ktoreho zrejme prispeli povodne, nasiel jeho syn v potoku na Vrbovej ulici. Nalezu sa potom chopili odbornici.

V Bille sa zlodejom nedari

Billa svojim sortimentom laka zakaznikov, ale aj zlodejov. O tristvrte na osem vecer 18. augusta tu s ukradnutym bravcovym plieckom za 149,90 prichytili M. F. z Brezna. Kozmetiku za 266,80 sa 23. augusta o pol jednej pokusala prepasovat V. K. z Brezna. Pat minut po druhej 25. augusta pri vazeni zemiakov spekulovala I. H. z Podbrezovej. Zemiaky sice odvazila, ale do vrecuska s povodnou cenou pridala este dalsie, neodvazene. R. G. a M. H. sa sem vybrali kradnut 26. augusta, tesne pred siedmou vecer. Prvu z nich ,,zastavili" s tovarom za 497,20 a druha ,,nakupila" za 326,90. V ten isty den ,,s dlhym nosom" odchadzal aj J. M. z Brezna, ktory ma na rovasi tovar za 318,80. Ani jedneho z tychto dlhoprstych blokova pokuta neminie.

Rozmysleli si to?

Desat minut po siedmej vecer 21. augusta V. B. z Brezna oznamila, ze jej dceru M. B. zbili dvaja chlapci. Pretoze dievca malo pod okom podliatinu, odporucili najskor vyhladat lekara a potom prist, aby spisali zapisnicu. Neprisla.

Horel kontajner

Spravu o horiacom kontajneri v Stvrti Laca Novomskeho c. 13 prevzali 22. augusta desat minut pred jednou popoludni. Hliadka po prichode na miesto vyrozumela hasicov, ktori poziar zlikvidovali.

Nedali si povedat

O pol stvrtej nadranom 23. augusta prevzali oznam o ruseni nocneho kludu pri Dumbieriku. Na hlucnu skupinku opilcov si stazovali aj z hotela Dumbier. Hliadka po prichode na miesto P. G., L. S., M. S. z Brezna a M. M. z Cierneho Balogu vyzvala, aby prestali a rozisli sa. O hodinu uz vystrajali na Ulici CSA, kde sa pobili a porozbijali pivove flase. Ich vycinanie neostane bez nasledkov.

Zlodej v herni

Spravu o zlodejovi v pohostinstve ,,Prazenica" na Ulici Frana Krala prevzali 23. augusta tesne pred pol siestou podvecer. Casnicka totiz v herni nechala bez dozoru penazenku, co vyuzil kmin, ktory sa obohatil o 2300 korun. Privolali hliadku Policajneho zboru, ktora kradez objasnuje.

Vyuzila tiesnove volanie

O deviatej vecer 23. augusta sa ozvalo tiesnove volanie z Mazornikova. Pomoc potrebovala J. S., ktorej byvaly priatel S. G. ohrozoval ju i jej matku. Najskor zenu napadol vo vchode cinziaka, potom vtrhol do bytu. Obe sa mu v tom snazili zabranit, preto sa im vyhrazal. Pre podozrenie z trestneho cinu hliadka privolala Policajny zbor.

Zaspal?

Vozidlo UNC, ktore branilo v premavke tym, ze stalo na namesti na krizovatke a na priechode pre chodcov, spozorovala hliadka 24. augusta predpoludnim pred pol desiatou. Vodic J. B. z Domanize nebol triezvy, preto sa ho ujal Policajny zbor.

Pil do nemoty

O pol siestej podvecer 25. augusta telefonovali z Alfy, ze tam maju opiteho zakaznika, ktory spadol. Na zemi pri barovom pulte naozaj lezal muz, ktory vraj pil dovtedy, kym nespadol. Pretoze mal ranu na hlave, privolali sanitku RZP.

Napadli ho

Rusenie nocneho kludu na Jarmocisku riesili 26. augusta tridsatpat minut po polnoci. M. F. pri jeho dome totiz napadli J. P., R. P. a M. P. z Brezna. Co sa tam vlastne prihodilo, to je v stadiu objasnovania.

Opytali sme sa za vas

veducej organizacneho oddelenia Mestskeho uradu v Brezne Etely Medvedovej:

o V dnoch 20. a 21. septembra sa na celom uzemi Slovenska uskutocnia volby do Narodnej rady Slovenskej republiky. Co by mal volic v tejto suvislosti vediet?
- Kazdy obcan Slovenskej republiky, ktory ma pravo volit, bude zapisany do zoznamu volicov v meste (obci), kde ma trvaly pobyt. O tejto skutocnosti dostane kazdy opravneny volic oznamenie v zmysle volebneho zakona. Nahliadnutim do zoznamu volicov moze zistit, ci je zapisany a ci udaje o nom su uplne a pravdive. V pripade ich neuplnosti a nespravnosti moze poziadat prislusny mestsky (obecny) urad v namietkovom konani o dopisanie do zoznamu, o doplnenie udajov alebo vykonanie opravy. Zakon o volbach do NR SR umoznuje aj obcanom Slovenskej republiky, ktori trvalo ziju v cudzine, teda nemaju na uzemi republiky trvaly pobyt, realizovat svoje volebne pravo. Kedze volby sa konaju na uzemi Slovenska, je nevyhnutne, aby sa v den volieb nachadzali na uzemi republiky. Hlasovat mozu v ktorejkolvek volebnej miestnosti po predlozeni cestovneho dokladu, na zaklade ktoreho im okrskova volebna komisia umozni hlasovat.
o Ako ma volic postupovat v pripade, ze nemoze volit vo volebnom okrsku, v ktorom je zapisany do zoznamu volicov?
- Mesto (obec) na jeho ziadost vyda volicsky preukaz a zo zoznamu volicov ho vyciarkne. Vyciarknutie plati iba na cas vykonania volieb prostrednictvom volicskeho preukazu. Tento preukaz je prostriedkom, ktory volicovi umozni jeho volebne pravo realizovat v inom volebnom okrsku. Podmienkou realizacie volebneho prava obcana prostrednictvom volicskeho preukazu je jeho vyziadanie od mesta - obce, kde ma trvaly pobyt a pri hlasovani jeho predlozenie spolu s preukazom totoznosti okrskovej volebnej komisii, kde svoje volebne pravo realizuje. Obcania s trvalym pobytom v Brezne si mozu volicsky preukaz vybavit v evidencii obyvatelstva mestskeho uradu.
o Ako svoje volebne pravo uplatni obcan, ktory bude pocas volieb hospitalizovany v zdravotnickom zariadeni?
- V pripade, ak je volic v den volieb hospitalizovany, moze jeho rodinny prislusnik poziadat okrskovu volebnu komisiu, kde je zapisany v zozname volicov, o navstevu v nemocnici, kde moze svoje pravo uplatnit volbou do prenosnej urny. Hospitalizovany moze svoje volebne pravo uplatnit do prenosnej urny aj na zaklade volicskeho preukazu spolu s obcianskym preukazom. Clenovia prislusnych okrskovych volebnych komisii navstivia pacientov - volicov v zdravotnickych zariadeniach na uzemi mesta v piatok 20. septembra od 15. do 17. hodiny a v sobotu 21. septembra od 9. do 11. hodiny.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT