Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

39

1. OKTOBER  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Spolupatricnost priezviska Kovacik

oslovila aj ine regiony

Podla udajov z Centralnej evidencie obyvatelstva na Slovensku ma priezvisko Kovacik 7 607 osob. Z toho je 3692 muzov a 3915 zien. Roztruseni su po celom Slovensku. Okolo patdesiat percent ich zije na strednom Slovensku, priblizne tridsatdva percent na zapadnom Slovensku. V Bratislave sa ich usadilo asi trinast percent a najmenej na vychodnom Slovensku (len okolo sest percent). Silna komunita Kovacikovcov je na Ponitri, v Turci a v Ziline. Najviac ich vsak zije na Horehroni. V Brezne ich eviduju 356 a v Ciernom Balogu 351. Dovedna tvoria asi desat percent z celkoveho poctu obyvatelov na Slovensku.
V sobotu 28. septembra v Ciernom Balogu samosprava rodu Kovacik v spolupraci s ciernobalockym Komunitnym centrom zorganizovala uz druhe stretnutie rodu Kovacikovcov. Zucastnilo sa na nom stodvadsat nositelov tohto mena zo sedemnastich okresov Slovenska. Traja prisli dokonca az spoza hranic Slovenska, z Ostravy, ba niektori sa ani nenarodili na Slovensku. Dvaja bratia svetlo sveta uzreli v Rumunsku a jeden ucastnik v Madarsku. Dnes uz ziju na Slovensku.
V areali Ciernohronskej zeleznice ich privitala stratostka obce Mgr. Tatiana Stulrajterova a predseda samospravy rodu Kovacikovcov Rudolf Kovacik. Potom sa previezli historickym parnym vlacikom do Hronca. Niektori dali prednost navsteve Dobrocskeho pralesa autobusom ,,Kovacik".
Aj ked pocasie akciam v prirode nevelmi prialo, atmosfera vo ,,Velkych oblokoch" bola vyborna.
Spolupatricnost nositelov priezviska Kovacik oslovila uz aj dalsie regiony Slovenska, kde je toto priezvisko rozsirene, a tak si Kovacikovci mali co o sebe povedat. Snahou je vytvorit tradiciu stretnuti rodu Kovacikovcov. Dohodli sa, ze stafetu na buduci rok prevezme region Ponitria.

h0239a.jpg (9491 bytes)

h0239g.jpg (14068 bytes)

h0239i.jpg (11121 bytes)

 

Dni obce Pohronska Polhora a Michalske hody

h0239j.jpg (5779 bytes)

h0239h.jpg (8605 bytes)

h0239f.jpg (9780 bytes) h0239e.jpg (8869 bytes)

V poradi uz treti rocnik tohto podujatia sa uskutocnil v dnoch 27. az 29. septembra. Dni obce sa zacali slavnostnym zasadnutim obecneho zastupitelstva a ocenenim zasluzilych obcanov (1), ktorych prisli pozdravit aj clenovia zmiesaneho spevokolu Brest a ziaci Zakladnej skoly v Pohronskej Polhore. Vo vecernych hodinach sa hrou Stana Stepku Jaaanosiiik predstavil Ochotnicky divadelny subor Terezie Vansovej z Rimavskej Pily.
Aj napriek nepriaznivemu pocasiu v sobotu predpoludnim zacal Michalsky jarmok, popoludni sa obcou vydal alegoricky sprievod (2). Pocas celeho dna divaci v kinosale sledovali rozne vystupenia, napriklad velmi mily kulturny program deti z miestnej materskej skoly, dievcenskej spevackej skupiny zakladnej skoly a folklornej skupiny Polhorcan. Zlatym klincom soboty bola prehliadka heligonkarov z okolia Brezna, Hrinovej, Kokavy a Oravskej Polhory (3). V tento den Slovensky orol a telovychovna jednota Slovan Pohronska Polhora zorganizovali aj sportove podujatia. Rimskokatolicky kostol sv. Michala bol opat miestom vystavy Dary zeme (4) a v budove obecneho uradu svoje krajinomalby vystavoval Dusan Kochan z Michalovej. Duchovne spolocenstvo z Lamaca pripravilo pre veriacich duchovny program s nazvom Zazit Boha. Dni obce ukoncil jubilejny program folklorneho suboru Urpin.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT