1. OKTOBER  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Chalupkovo Brezno v zaverecnej faze

Do zaverecnej fazy priprav sa dostava jubilejny 35. rocnik celoslovenskej sutaze umeleckej tvorivosti ucitelov Chalupkovo Brezno. Tak ako uz po niekolko rokov termin jeho konania sa zhoduje s Dnami msta Brezna. Tato symbioza sa javi prospesna pre obe strany. Nuz v termine 11. az 13. oktobra Brezno privita viac ako dvesto ,,Chalupkovcov". Vynikajucu atmosferu podujatia vytvaraju sami ucastnici. Lakandlom su vsak i zvucne mena ucinkujucich ci hosti: Eva Kristinova, Klara Havlikova, Juraj Sarvas, Igor Gallo, Peter Kovacik, Jaroslav Reznik st. a mnohi dalsi. Zaverecny organizacny vybor sa stretne v stredu 2. oktobra a zavrsi tak celorocne usilie priprav.

(js)

Ocenenie pre J. Kovacika

Na ministerstve vnutra ocenili obetavu pracu hasicov - zachranarov, nasadenych na pomoc pri tohtorocnych povodniach. Prezident Hasicskeho a zachranneho zboru Jozef Palus pri tejto prilezitosti mimoriadne povysil niektorych prislusnikov zboru. Riaditela Okresneho riaditelstva Hasicskeho a zachranneho zboru v Brezne Jana Kovacika povysil z majora na podplukovnika za aktivne zabezpecovanie prac a plnenie povinnosti veduceho technickeho stabu Okresnej povodnovej komisie v Brezne.

(sm)

Den pre nase srdce

Svetova federacia srdca spolu so svojimi clenmi uz po tretikrat vyhlasila Svetovy den srdca s mottom Srdce pre zivot. V tomto roku ho stanovili na 29. septembra so zameranim predovsetkym na vyzivu, obezitu a fyzicku aktivitu. Cielom Svetovej federacie srdca je prostrednictvom Svetoveho dna srdca sirit posolstvo zdraveho zivotneho stylu a prevencie vzniku srdcovo-cievnych ochoreni. Snazi sa preto v co najvacsom pocte krajin po svete organizovat osvetove podujatia, ktore maju za ulohu ludom pripomenut, ze o svoje srdce sa treba starat. Floraporadne v spolupraci so statnymi zdravotnymi ustavmi aj na Slovensku v tento den pripravili podujatia. Na bezplatnom telefonnom cisle Floralinky (0800 152 153) sa mozete poradit o spravnej zivotosprave a starostlivosti o srdce.

(dd)

Policia1.jpg (9101 bytes) Nebezpecni ,,chodci"

Pred pol siedmou rano 16. septembra hliadka na namesti spozorovala dvoch volne pobehujucich rotvajlerov. Psov sa im podarilo nasmerovat do jedneho z dvorov. Privolali odbornika, ktory ich zavrel do voliery pri mestskom urade. Zistili, ze parik usiel z objektu zbernych surovin v byvalom JRD. Majitel M. G. zaplatil pokutu a neposlusne zvierata odviedol.

Fetovali

Po telefonate J. S. 16. septembra o jednej popoludni sa vybrali na Cintorinsku ulicu. Na jeho pozemku nad zahradou totiz omamne latky vdychovali traja mladenci. Hliadka o zdraviu skodlivej a zivotne prostredie znecistujucej cinnosti P. P. z Brezna, T. B. z Brezna a B. S. z Gasparova informovala ich rodicov.

Opat dlhoprsti

S pol litrom vodky za 104,10 zo supermarketu v obchodnom dome 16. septembra o tristvrte na osem vecer sa bez zaplatenia chcel presmyknut P. P. z Brezna. Tovar za 209,70 o pol desiatej predpuludnim 18. septembra chcela prepasovat M. P. z Brezna. Desat minut pred dvanastou 22. septembra v obchodnom dome S. P. z Brezna prichytili s horalkami za 15,20. Vo Vecierke na Ulici MPCL si personal 24. septembra o stvrt na dvanast vsimol zlodejku M. M. z Brezna so syrokremom za 15,80. V ten isty den o siedmej vecer mali skodnu v Bille, kde P. W. z Brezna ukradol mydlo za 25,90. Ani jedneho z nich blokova pokuta neminie.

Pes na skolskom ihrisku

Pred tristvrte na desat predpoludnim 18. septembra sa po skolskom ihrisku Zakladnej skoly na Mazornikove prechadzal pes. Po prevzati tejto spravy sa tam hliadka dostavila, psa chytila a odviezla ku zverolekarovi.

Vymyslel si to?

O stvrt na tri popoludni 18. septembra zatelefonoval muz, ze ho na namesti prepadli traja utocnici. Uviedol, ze na hliadku pocka, pretoze vytrznici su nedaleko. Po prichode hliadka obet ani utocnikov nenasla.

Pohadali sa

Na hluk zo siesteho poschodia na Ulici 9. maja 3 si stazovali susedia o deviatej vecer 19. septembra. Hliadka zistila, ze kricia v byte Z. K., ktory oznamil, ze sa pohadal s manzelkou.

Dalej uz nevladal

Zensky hlas v telefone 20. septembra o druhej popoludni informoval, ze pri hotelovej akademii v trave lezi muz. Ukazalo sa, ze sedemdesiattrirocny L. H. z Brezna si vypil viac, ako zvladol jeho organizmus. Hliadka ho prebrala a nasmerovala domov.

Nebol tam nikto

Po telefonate desat minut pred osmou vecer 21. septembra, ze styria pocerni muzi rozbili okno na Hradbach 4 a vbehli do dvora herne, hliadka vystartovala na miesto. Nikto tam nebol.

Zeby dobre nepocul?

Na rusenie nocneho kludu sa 22. septembra stazovali susedia. Boli totiz tri hodiny a styridsat minut a v jednom z bytov na Ulici SLN 31 hlasno hralo radio. Dvere otvoril P. O., dohodli sa, ze najskor musi vytriezviet a az potom sa bude zodpovedat zo svojho priestupku.

Pootvarane BMV

Desat minut po stvrtej rano 22. septembra si hliadka na Nabrezi dukelskych hrdinov za VUB vsimla pootvarane BMV. Auto malo rozbite sklo na prednych pravych dverach i celne sklo a otvorenu nadrz od paliva. Pre podozrenie zo spachania trestneho cinu privolali Policajny zbor.

Zadrzali ich

O pol piatej rano 22. septembra asistovali Policajnemu zboru pri zadrzani ucastnikov dopravnej nehody, ktora sa stala na Cernakovej ulici. Coskoro ich dolapili na Razusovej ulici a odovzdali obvodnemu oddeleniu.

Dlho sa nehriali

O siedmej rano 22. septembra prevzali spravu, ze pri malej stanici dvaja ludia cosi palia. Vysvitlo, ze bezdomovec J. S. a jeho spolocnicka A. P. z Pohorelej za halou Limex palia smeti. Dlho sa nezohriali, pretoze ohen museli zahasit.

Pokuta ich utisila

Rusna rodinna oslava na Malinovskeho ulici 24. septembra nedopadla najlepsie. Susedia uz nemohli vydrzat hlasne hulakanie jej ucastnikov a o pol jedenastej vecer poziadali o pomoc hliadku. Oslavujucich ,,utisila" pokuta za rusenie nocneho kludu.

SAJGALOIL OFF ROAD BREZNO

 V poslednu septembrovu sobotu sa v Brezne - Rohoznej konal 1. rocnik medzinarodnych pretekov terennych automobilov SAJGALOIL OFF ROAD BREZNO. Usporiadatel Sajgail team Brezno pripravil pre pretekarov technicky velmi narocnu 5800-metrovu trat, no pre oko divaka, ktorych bolo bezmala dve a pol tisic, nesmierne atraktivnu.

h0239c.jpg (13308 bytes)O dobru naladu sa postarala skupina Tulibanda a pre deti bola pripravena nafukovacia zirafa, na ktorej sa ratolesti mohli dosytosti vysantit. Organizatorom vysli v ustrety Polnohospodarske druzstvo Dumbier, sukromnici pody, po ktorej viedla trat, mesto Brezno, Horska sluzba, Okresny urad, Okresne velitelstvo Policajneho zboru, Nemocnica s poliklinikou a Hasicsky a zachranny zbor v Brezne. Podakovanie patri aj vsetkym dobrovolnikom, ktori poskytli nezistnu pomoc pri usporiadani, ale hlavne generalnemu sponzorovi pretekov akciovej spolocnosti Sajgaloil. Podla vyjadrenia organizatora Jaroslava Ridzona bolo podujatie pripravene na vysokej profesionalnej urovni, usporiadatelia velky doraz kladli na bezpecnost jazdcov, o com svedci aj ucast divakov nielen z blizkeho okolia, ale aj zo vsetkych kutov Slovenska.
Vysledky: terenne automobily do 2000: 1. Jozef Sykora, Miroslav Chren, 4. Jan Medved, Marek Fasang (Brezno), terenne automobily nad 2000: 1. Tomas Durecka, Jaroslav Medved, 3. Igor Sajgal, Ivan Sajgal, 4. Tomas Medved, Jozef Vraniak ( vsetci Brezno), seriove terenne automobily: 1. Jaroslav Andreansky, Raduz Komora (Brezno), motocykle do 250 cm3: 1. Jan Zatko, 2. Peter Brieda st. (Lopej), 4. Stano Fasang, 6. Michal Gasperan (obaja Brezno), 9. Tomas Brieda (Lopej), 11. Igor Sajgal st., 13. Erik Duhan, 15. Miroslav Fasang (vsetci Brezno), motocykle nad 250 cm3: 1. Jan Kratky, 8. Ivan Kupcok, 9. Matej Kupcok (obaja Brezno).


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT