1. OKTOBER  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Viete, ze pri poraneni velkych ciev treba zatlacit krvacajucu tepnu priamo v rane s pouzitim jednorazovych gumovych rukavic a prilozit tlakovy obvaz? Viete, ze pri bezvedomi treba zaklonit hlavu, zistit zivotne funkcie a pri zastaveni dychania skontrolovat dutinu ustnu, vycistit ju a potom dat umele dychanie z ust do ust? Viete, ze pri zastaveni srdca treba poskytnut pomoc formou nepriamej masaze srdca? To su zakladne veci, ktore by sme mali ovladat pri poskytnuti prvej predlekarskej pomoci. Ako dopadla nasa anketa na tuto temu, posudte sami.
Ak patrite k tym, ktori su v tejto oblasti ,,lavi", mate moznost polepsit sa. SCK v Brezne totiz v zimnom obdobi pripravuje takyto kurz aj napriek tomu, ze predchadzajuce v aprili a v septembri sa nestretli s velkym zaujmom.


S anketovym mikrofonom


o poskytovani prvej pomoci

Stanislava Stulrajterova, na materskej dovolenke, Cierny Balog:

- Pri krvacani pritlacim na tepnu, pri bezvedomi dam umele dychanie a pri zastaveni srdca spravim masaz srdca. Najskor by som sa pokusila postihnuteho zachranit sama a potom by som sa snazila zohnat pomoc.

Iveta Subova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Urcite by som zavolala zachranku, ale zakladne veci by som vedela. Krvacanie by som zastavila obviazanim sterilnou gazou a potom by som privolala pomoc. Pri bezvedomi treba hlavne vytiahnut jazyk a dat do stabilizovanej polohy, podlozit ruku, aby sa neprevratil, aby bol na boku. Pri zastaveni srdca by som urobila masaz srdca, hrudnika a umele dychanie.

Vaclava Ridzonova, administrativna pracovnicka, Brezno:

- Pri krvacani treba nad poranenym miestom jednoznacne zatiahnut ranu a prilozit tam nejaky trojuholnik, vreckovku, jednoducho nejaku vec. Pri bezvedomi by som ho asi polozila rovno, skrizila by som mu ruky, aby sa mu lahsie dychalo a rozopnutim kosele uvolnila dychanie. Pri zastaveni srdca by som urcite dala umele dychanie a rozhodne masaz.

Ivan Horvat, zivnostnik, Brezno:

- Keby som bol s manzelkou, pomohla by mi, lebo je zdravotna sestra. Pri poraneni velkych ciev by som pouzil skrtidlo, lekarnicku a mobilnym telefonom by som zavolal rychlu pomoc. Pri odpadnuti by som nieco podlozil pod hlavu, skrcil nohy, zistil, ci nema zapadnuty jazyk a pouzil umele dychanie bud z ust do ust alebo masaz srdca. Pri zastaveni srdca by som poskytol masaz srdca a snazil sa rychlo privolat odbornu pomoc.

Jan Haviar, technik, Cierny Balog:

- Pri poraneni velkych ciev treba zaviazat, zabezpecit, aby rana nekrvacala. Cloveka v bezvedomi treba dat na bok, aby sa nezadusil, povytiahnut, uvolnit jazyk, aby mohol plynule dychat a zavolat lekara. Pri zastaveni srdca treba rychlo masaz a umele dychanie.

Patrik Somogyi, slobodne povolanie, Zavadka nad Hronom:

- Zalezi na tom, ake velke by bolo krvacanie. V prvom rade by som sa ho snazil zastavit, cize tlakom ruky bud na velku cievu, alebo to len obviazat. Pri bezvedomi by som v prvom rade zistil zakladne funkcie, ci dycha, ci nema zapadnuty jazyk, dal by som ho na zem a zdvihol nohy, aby sa prekrvil mozog. Pri zastaveni srdca treba masaz, vidi sa mi, ze v pomere jedenkrat a styrikryt vdychnutie.

Vladimir Kurcik, robotnik z okresu Lucenec:

- Krvacanie zastavime tym, ze niecim pritlacime na ranu. Pri bezvedomi by som zistil, ci nie je zapadnuty jazyk, ci bije srdce a podla toho sa zariadime, zaklonime hlavu, poskytneme umele dychanie. Pri zastaveni srdca spravime nepriamu masaz.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT