22. OKTOBER  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Sedem kandidatov na post primatora

O kreslo primatora mesta Brezna sa v komunalnych volbach v dnoch 6. a 7. decembra bude uchadzat sedem kandidatov: Daniel Backo (ANO + SMER), Emil Caban (HZD), Jaroslav Demian (SDL + HZDS), Elena Gregorova (nezavisla), Jan Pampurik (nezavisly), Jan Precuch (KDH + SDKU + DS), Dusan Svantner (PSNS). Kandidatne listiny na post poslancov mestskeho zastupitelstva odovzdali: SMER, KDH + SDKU + DS, SDL + SDA + SOP, PSNS, KSS, HZDS, HZD, ANO, ROMA. Mena kandidujucich starostov horehronskych obci zverejnime v niektorom z dalsich cisel.

Chalupkovci na Scenickej zatve

V dnoch od 18. do 24. oktobra je Martin dejiskom 80. rocnika divadelnej prehliadky Scenicka zatva. Jednym zo sprievodnych programov bolo aj pasmo Mozno pride aj Bednarik, v ktorom clenovia Divadelneho suboru Jana Chalupku z Brezna vystupili s ukazkou predstavenia Hriech. Za celozivotne dielo v divadle, filme a v reklame nasej tete Klare Rostarovej, ktora ma tolko rokov ako Scenicka zatva, najvyssie vyznamenanie Medailu Daniela Gabriela Licharda odovzdal generalny riaditel Narodneho osvetoveho centra PhDr. Jan Tazberik, CsC. Nas subor i subor zo Zelenca ako trojnasobni laureati Scenickej zatvy dostali ocenenie Zlaty klas a Jozef Bednarik pri prilezitosti 55. narodenin za svoj prinos v slovenskej kulture Zlaty snop.

Lahodka v podani francuzskej klaviristky

Vyberom z diel Scarlattiho, Beethovena, Schumanna, Debussyho sa v nedelu vecer v rimskokatolickom kostole breznianskemu publiku predstavila vynikajuca francuzska klaviristka Veroniqe Thual - Chauvel. Po koncertnych turne Europou navstivila aj Slovensko. Odohrala tu tri koncerty v Bratislave, v Levoci a v Brezne. Veroniqe je mimoriadnou profesorkou hudby a clenkou medzinarodnych porot. Koncert, ktory sa konal v ramci Francuzskych dni v Brezne, bol pre navstevnikov zaiste lahodkou. Svedci o tom i neutichajuci potlesk publika.

Na predposlednom pracovnom rokovani

v tomto volebnom obdobi (ostatne bude 25. novembra) sa poslanci Mestskeho zastupitelstva v Brezne stretnu v pondelok 28. oktobra. Pozvanka na toto zasadnutie obsahuje desat bodov, okrem inych napriklad vseobecne zavazne nariadenie mesta o urceni vylepovych ploch k volbam do organov samospravy, predaj spoluvlastnickych podielov pozemkov pod byty v zmysle zakona c. 182/1993 Zb., spravu o hospodareni s nebytovymi priestormi mesta, spravu o priprave a realizacii investicnych akcii, vyhodnotenie bytovej vystavby v meste, informativnu spravu o priprave Ondrejskeho jarmoku.

9 + 1 vidieckych zien

Ocenenie pre Beatu Maruskinovu z Polomky

Vo svete je vela krajin, v ktorych zohrava zena - hlavne na vidieku - najdolezitejsiu ulohu v spolocnosti, je zivitelkou rodiny, matkou, manzelkou. Napriek tomu sa jej dostava velmi malo uznania, ak vobec nejake. Vyhlasenim Svetoveho dna vidieckych zien (15. oktober) sa ,,rodicia myslienky" snazili upozornit na tuto realitu aspon raz do roka. Do organizovania tohto dna sa od roku 1997 zapaja aj obcianske zdruzenie VOKA, ktore v tomto roku v spolupraci s Agenturou pre rozvoj vidieka, obcianskymi zdruzeniami Zeny vidieka, Ozveny a Komunitnym centrom v C. Balogu vyhlasilo nulty rocnik sutaze Vidiecka liderka roka.
Ako nas informoval clen vyberovej komisie, starosta Bacucha Jan Turosik, zo 49 nominacii (z okresu Brezno Katarina Tkacikova z Helpy, Anna Husenicova z Brezna, Beata Maruskinova z Polomky, Maria Srolova, Monika Budovcova, Michaela Galvankova z Cierneho Balogu, Maria Kemkova z Helpy, Eugenia Tanacova z Jasenia) v sobotu 12. oktobra v Hrachove rozhodli, ktore zeny ocenia v prvej desiatke. Mnohe z nominovanych su totiz podnikatelky, starostky, zamestnankyne profesionalnych obcianskych zdruzeni, z coho vyplyva, ze aj ich podmienky na pracu pre komunitu su ine. Preto sa komisia dohodla, ze v tomto rocniku vyberu zeny, ktore so svojimi aktivitami len zacinaju, alebo nemaju vytvorene priestory ani podmienky porovnatelne s podmienkami inych, alebo uz vela dosiahli, ale na zaciatku svojej namahavej cesty boli uplne same a museli prekonavat prekazky, resp. nepochopenie okolia. A tak vidieckou liderkou roka sa stala Maria Behanovska z Unatina v okrese Zvolen, z okresu Brezno medzi desiatimi ocenenymi liderkami je Beata Maruskinova z Polomky, o ktorej sme sa dozvedeli:
Beata Maruskinova sa narodila v Brezne, do Polomky sa vydala a zije tu osemnast rokov. S manzelom vychovavaju dve dospievajuce dcery. Pracuje vo svojom odbore - je zdravotnou sestrou v Benusi. B. Maruskinova je poslankynou obecneho zastupitelstva a predsednickou komisie pre kulturu, obcianske aktivity a treti sektor v Polomke.
Vo svojom volnom case, ak jej nejaky zostane, maluje obrazky, vysiva, venuje sa pracam v zahradke a ked treba, rada sa postara o zvieratka, najma psikov. Byt, v ktorom zije so svojou rodinou, zdobia jej vlastne umelecke dielka.
Medzi prve uspechy jej dobrovolnickej prace spolu s ostatnymi clenmi komisie pre kulturu a obcianske aktivity patrili zabavne programy v style ,,domacej kultury" s nadychom satiry ci parodie: Miss ,,sik", Tesne predsilvestrovska estrada, Pochovavanie basy. Vlastny scenar a rezia zanechali nezabudnutelne zazitky u divakov i ucinkujucich. Dnes je Polomka aj vdaka napadom, organizacnym schopnostiam, obetavosti a ochote pani Beaty znama v blizkom i sirokom okoli tradicnymi podujatiami (Polomske babie leto, drezurne a skokove preteky o Cenu obce, Vianocna lyzovacka ...). Ak nemoze pomoct inak, prispeje aspon svojou ucastou ci zdravotnickou odbornostou.
Pani Beata ma rada spolocnost ludi a priatelov. Vlastnym prikladom a uprimnym zaujmom o pracu a ludi dokaze doviest svojich ,,spoluorganizatorov" k uspesnemu zvladnutiu uloh. Pre svoje ,,povinnosti", ktore su pre nu potesenim, nasla porozumenie a podporu u svojich najblizsich. Jej dcery sa ochotne zapajaju do organizovania podujati v Polomke.
Napriek rokom, ktore pani Beata prezila v Polomke, sa este niekedy citi byt ,,cudzia", jej hlbokym vnutornym domovom je Brezno. Tento pocit a respekt voci okoliu ju vsak vedu k zodpovednosti a doslednosti pri priprave podujati. Nemeni vsak nic na tom, ze v Polomke poziva prirodzenu uctu obyvatelov od deti az po ich starych rodicov. Nachadzanim vlastnych priatelstiev spaja ludi v komunite.
Ziju medzi nami: zeny z vidieka s vynimocnymi schopnostami. Vnimame ich ako sucast nasho zivota a nezamyslame sa nad tym, ze su nevycerpatelnou studnicou energie, inspiracie, motivacie, nadsenia a napadov. Hoci ich berieme ako samozrejmost, svojou pritomnostou a posobenim obohacuju zivot na vidieku a robia ho aktivnejsim. Zasluzia si nase uznanie.

(mb)

Staronovy dekan

V utorok 15. oktobra bola v Trnave slavnostna inauguracia dekana Materialovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity, na ktorej sa zucastnili aj veduci breznianskeho detasovaneho pracoviska Ing. Milan Kovacik a primator Ing. Vladimir Fasko.
Slavnostny akt inauguracie vykonal rektor STU prof. Ludovit Molnar, DrSc., FEI, odovzdanim insignii a poverovacej listiny. Staronovym dekanom sa na obdobie do 30. septembra 2006 stal prof. Ing. Jozef Sablik, CSc. Nasledovala inauguracia prodekanov, ktorymi su: prof. Dr. Ing. Oliver Moravcik (prodekan pre zahranicne vztahy, organizaciu a riadenie fakulty, styk s verejnostou a statutarny zastupca dekana), prof. RNDr. Jan Kaluzny, PhD. (prodekan pre pedagogicku cinnost a socialny program studentov), doc. Ing. Jozef Mudrik, Csc. (prodekan pre vedeckovyskumnu cinnost, doktorantske studium a vedecky rast pracovnikov fakulty), doc. PhDr. Viktor Bajcik, PhD. (prodekan pre ekonomiku, personalistiku a socialny program zamestnancov), doc. Ing. Anton Ulik, Csc. (prodekan pre rozvoj, podnikatelsku cinnost a informatiku), Ing. Dusan Knap (tajomnik fakulty).
Ako nas informoval Ing. Milan Kovacik, nove vedenie fakulty rozhodlo, ze slavnostna imatrikulacia studentov, ktori zacali v tomto akademickom roku studovat v detasovanom pracovisku MTF STU v Brezne, bude 13. novembra o 11. hodine v obradnej sieni mestskeho uradu.

(mk)

Druhy dych v Holandsku

V dnoch 11. az 20. oktobra sa v Holandsku uskutocnil velky medzinarodny rockovy festival Stichting Haelen music, na ktory ako jedineho zastupcu stredoeuropskeho regionu pozvali horehronsku kapelu Druhy dych.
h0242g.jpg (14878 bytes)Pre jej clenov, byvalych hudobnikov - basgitaristu Jozefa Hyriaka z Helpy, gitaristu Jana Halusku z Pohorelej a hraca na bicie Jozefa Rosiara z Pohorelskej Mase - je muzika hobby popri zamestnani, co vystihuje aj nazov Druhy dych. V tomto zlozeni hraju uz tri roky a ako sa vyznal Jozef Hyriak:,, Tesi nas, ked ludia maju radost z nasej muziky. V prvom rade sme kamarati a hudba je pre nas relaxom." Maju velmi siroky zaber, ale v ostatnom case, vzhladom na to, ze su len traja, sustreduju sa na rockovy styl. Pri vacsich akciach na doplnenie prizyvaju klavesistov alebo harmonikarov. Vlani ucinkovali na medzinarodnom vystupe na Rysy, v tomto roku v Rohoznej na sportovom vikende Unesco klubu a na roznych inych podujatiach po celom Slovensku.
Ale vratme sa k holandskemu festivalu, kde sa predstavili nielen zastupcovia Holandska, ale aj nemecke, anglicke, francuzske kapely i kapely z dalsich europskych krajin. ,,Bola to pre nas cest vystupit na takomto velkom festivale. Na druhej strane si myslim, ze napriek tomu, ze tam boli zastupene kvalitne kapely, velmi dostojne sme reprezentovali slovensku popularnu a rockovu scenu, comu zodpovedala aj reakcia publika a ostatne ohlasy v podobe rozhovorov v priamom vstupe regionalnej televizie", povedal nam po navrate J. Hyriak.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT