22. OKTOBER  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Festival Strieborny Hron

Metodicke oddelenie odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu a obcianske zdruzenie INAK usporiadali v ramci I. rocnika Strieborneho Hrona besedu pedagogov zakladnych, zakladnych umeleckych a strednych skol. Akosi to uslo mojej pozornosti, ze nejaky taky festival v Brezne existuje. No nie naozaj a celkom.
V informacnom spravodajcovi na mesiac oktober okrem ineho citam: Siedmy oktober – beseda so spisovatelkou B. Bobakovou. Rozhodnuta som, zavolam priatelke a kolegyni – slovencinarke do Podbrezovej a ideme. Ucitelky dochodkyne. Nevieme, aka bude reakcia pritomnych, pretoze my nie sme pozvane. “Zakradame” sa po vynovenom namesti za pani Bobakovovu. V budove okresneho uradu nas svojim milym a uprimnym pozdravom privita veduca odboru skolstva Mgr. I. Urbanova a metodicka Mgr. E. Hancakova. Hned sa citime ako medzi svojimi.
Cakame na ucast ostatnych – trinast ucitelov, dve dochodkyne. No z miery to nevyvadza Mgr. Hancakovu a zvlast pani spisovatelku Bobakovu. Poznam ju dost dlho osobne, citam jej knihy. Tentokrat najnovsia z jej pera Ochutnavka. Myslim si: recepty – to nie je pre mna az natolko lakave. No omyl – pani Bobakova ma tak ako doteraz v jej knihe nesklamala. Dokazala v poviedkach – pribehoch sklbit zazitky z jej zivota a dokonca aj recepty mam i starych materi. Az mi slinky tiekli. Aj ja varim bryndzovu polievku, viem co je palenka z horca. Ako dieta som jedavala domaci chlieb a mutene maslo od svojej starej mamy v rodnom Tisovci. Jagereckom ma ponukli horari v Jarabej.
Preco ste neprisli viaceri, neviem, mozno malo casu – ci nezaujem. Vrelo vam odporucam, byvale kolegyne, ale aj tie mladsie, ci tym, ktori “nechcete” brakovu literaturu a telenovely Markizy, precitajte si knihu Ochutnavka. Ja by som ju dokazala vyuzit aj medzi ziakmi, no uz zial, ci chvala Bohu neucim.
Podarilo sa vam, pani Bobakova, velmi krasne a zaujimave citanie, mozete byt aj s vasimi citatelmi naozaj stastna.

S uctou a pozdravom
Viera Kovacovicova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT