22. OKTOBER  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

V predchadzajucich rokoch odbornici bez rozdielu radili, ze oktober je idealny cas na absolvovanie preventivneho ockovania proti chripke. V tomto roku sa vsak objavili nazory o vedlajsich reakciach po ockovani proti chripke, ktore znacne rozvirili hladinu verejnej mienky. Ostava teda na zdravom rozume kazdeho z nas a zvazit riziko ochorenia, ale aj riziko ockovania. Nazory na tuto temu sme zistovali u nahodnych okoloiducich v uliciach mesta.


S anketovym mikrofonom


Ockovat, ci neockovat?

Ing. Dusan Klinec, dochodca, Brezno:

- Ja sa ockovat nemusim dat, pretoze som zdravy, v zivote som nebol prechladnuty. Kazdy den treba jedavat med, to je moj recept na zdravie, ziadne injekcie.

Eva Adamekova, nezamestnana, Cervena Skala:

- Ked som bola zamestnana pri zelezniciach, musela som kazdorocne povinne absolvovat ockovanie proti chripke, pretoze sme boli v styku s ludmi. Obcas som mala nadchu, ale ziadne vazne ochorenie. Takze ja z vlastnych skusenosti odporucam dat sa zaockovat proti chripke.

Stanislav Hudak, redaktor, Bratislava:

- Nazory na ockovanie proti chripke su naozaj rozne. Mnohi hovoria, ze je to dobre, mnohi zas oponuju, ze to naopak nie je dobre. Ja sam som sa nedal ockovat a pravdu povediac asi sa ani nedam. Myslim si, ze je to zbytocne.

Jozef Tomco, veduci vzdelavacieho centra, Zavadka nad Hronom:

- Podla mna sa k tomu musia jednoznacne vyjadrit odbornici. Treba o tom rozvinut sirsiu diskusiu a potom posudit. Chripku mavam, ako kazdy, ale podla mojho nazoru telo sa s chorobou musi vysporiadat same. A teraz po tychto pochybnostiach by som sa uz zaockovat nedal.

Pavol Horansky, dochodca, Bacuch:

- ,,Ockujem" sa tym, ze udrziavam riadnu zivotospravu, jem vitaminy, pravidelne sportujem a to je pre mna jediny spravny sposob. Nie som imunny voci nachladnutiu, stane sa, ze pride aj chripka. Ale na druhej strane organizmus musi byt odolny, aby chripku zdolal, vypotil sa a aby navrat do normalneho zivota bol o to lahsi. Pocul som o spochybneni ockovania, ale myslim si, ze najprv by to mali odbornici zvazit, potom sa zjednotit v nazore a ludi informovat, ci ist, alebo neist do toho. Kazdy sportovat nemoze, ani jest vitaminy, to znamena, ze by mali dat hodnovernu odpoved.

Jozef Medved, autozeriavnik, Brezno:

- Niektori lekari hovoria o potrebe ockovania, ini su proti tomu. Podla mojho nazoru ockovanie proti chripke je zbytocne. Clovek by mal jest vela zeleniny, ovocia a je po chripke. Ja som este chripku nemal, len slabsie prechladnutie.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Uroda bola dobra...

h0242f.jpg (11396 bytes)“Uroda v nasej obci, podla toho, co sem obcania priniesli, bola dobra.” Tymito uvodnymi slovami otvorila predsednicka Zakladnej organizacie Jednoty dochodcov v Jaseni Eugenia Tanacova vystavu ovocia a zeleniny. V sobotu 5. oktobra priniesli obcania ukazky sortimentu toho, co vypestovali. Zemiaky, mrkvu, petrzlen, tekvice roznych tvarov, farieb a velkosti, hrozno, ktore sa v Jaseni urodilo, rozny sortiment jablk, hrusiek. Vkusne naaranzovana vystava lahodila oku nielen farebne, ale bola zaujimava i roznymi tvarmi a velkostami vystavovaneho ovocia a zeleniny. Navstevnici mohli ochutnat dochodkynami vyrobene rozne zeleninove salaty, domacu vyrobu likeru, hroznoveho vina, jasenskej slivovice ci jablcneho octu. Samozrejme vsetko si mozu vyrobit aj doma, lebo ku kazdemu sortimentu boli pripojene i recepty.
“Myslim si, ze kazdy, kto tuto vystavu v Jaseni videl, nebanoval. Bolo co obdivovat. Touto formou by som chcela podakovat ZO Jednoty dochodcov v Jaseni, ze takuto vystavu zorganizovali, a tak sa pricinili v dnoch 5. a 6. oktobra o spestrenie zivota v Jaseni. Podakovanie osobitne patri Eugenii Tanacovej a Anne Demeterovej, ktore boli dusou celej vystavy,” zhodnotila podujatie starostka obce Elena Kordikova.

Dakujeme...

Dovolte mi, aby som sa podakovala Nadacii Zeleziarne Podbrezova v mene kolektivu detskeho oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Brezne za sponzorsky dar – pristroj na zvlhcovanie vdychovanych plynov ZCH 2 – Alfa, ktory je nutny pri osetrovani deti s dychacimi tazkostami. Vdaka porozumeniu mozeme zabezpecit kvalitne osetrovanie detskych pacientov v nasom regione.

MUDr. Marta Tisovcikova, primarka

Oslavuju piate vyrocie

Deti z Odborneho ucilista vo Valaskej si nasli nahradnych starych rodicov. Su nimi obyvatelia Domova dochodcov z Hronca.
Je tomu prave pat rokov, co sa spolocne stretavaju na svojich besiedkach pocas celeho roka. Na kazdu akciu sa vzdy velmi tesia. Pripravuju im darceky i programy, ktore zanechavaju nejednemu obyvatelovi slzy v ociach.
Zelajme si vzajomne este vela spolocnych podujati.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT