Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

19

13. MAJ  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Pripomenuli si 58. vyrocie ukoncenia vojny a vitazstva nad fasizmom

h0319k.jpg (16489 bytes)Utrpenie milionov ludi sposobene neludskou ideologiou fasizmu a jej nositelmi si v Brezne pripomenuli v stredu 7. maja na spomienkovych oslavach. Na pietnom akte kladenia vencov sa zucastnili predstavitelia okresu, mesta, Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov, armady, poslanci, zastupocvia politickych stran a hnuti i obcania mesta (1).
Po nocnej burke, ktora odradila mnohych, sa skalni clenovia Klubu slovenskych turistov v Brezne a inych sportovych klubov stretli v sobotu 10. maja na breznianskom namesti. Po privitani a po nevyhnutnych pokynoch a informaciach ucastnici 33. rocnika vystupu na Dumbier (2, 3) odisli autobusmi na Certovicu, ktora je vychodiskovym miestom. Nie najprijemnejsie pocasie sprevadzajuce otvorenie podujatia velmi kontrastovalo s idealnymi poveternostnymi podmienkami na hrebeni Nizkych Tatier, ktorym vystupovali k chate gen. M. R. Stefanika. Po polozeni kytice k pamatniku a zapise do kroniky vystupov v krasnom pocasi vacsina turistov vystupila na vrchol Dumbiera. Odmenou okrem nadhernych vyhladov bol aj zaujimavy odznak 33. rocnika vystupu na Dumbier. Najstarsim ucastnikom bol ako vzdy v poslednych rokoch osemdesiatrocny Matej Chovanec a najstarsim priamym ucastnikom SNP sedemdesiatsestrocny Jan Zemko.

h0319i.jpg (14440 bytes)

h0319j.jpg (8909 bytes)

Snimky: Stefan Vozar, Ing. Anton Jursa

Tohtorocny Dvor remesiel v znameni cipky

h0319l.jpg (22487 bytes)Ak v dnoch od 14. do 16. maja navstivite Mestiansky dom c. 13 na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne, urcite prezijete inspirujuce stretnutie s ludskou tvorivostou a zrucnostou, ktore nam robili a robia dobre meno nielen doma, ale aj za hranicami.
Horehronske muzeum a Stredoslovenske osvetove stredisko tu totiz pri prilezitosti Medzinarodneho dna muzei pripravili Dvor remesiel. Hlavnou temou muzejneho podujatia v tomto roku je palickovana cipka: historia, vyroba a jej sucasne podoby v ramci zaujmovej cinnosti zien posobiacich pri SOS v Banskej Bystrici v klube palickovanej cipky Pavucik pod vedenim Jarmily Mikulovej.
Navstevnikom Dvora remesiel organizatori pripravili aj dve sprievodne vystavy, premietanie videozaznamov a moznost prihliadnut na vyrobu palickovanej cipky na nadvori muzea, kde bude pocas troch dni pracovat sest cipkarok z banskobystrickeho klubu.
Muzealna vystava Putovanie s cipkou po strucnom uvode o historii vzniku palickovanej cipky predstavi jednotlive vyrobne strediska, z ktorych sa palickovana cipka dostala na horne Pohronie. Vystavene zbierkove predmety patria k najstarsim textilnym zbierkam v Horehronskom muzeu.
Volnym pokracovanim narodopisnej expozicie je vystava prac trinastich vyrobkyn z Pavucika. Uvidime tradicne vzory spanodolinskej a starohorskej cipky, ale aj nove vzory pouzite na sucasnych uzitkovych tkaninach. Zastupena je aj dekorativna cipka s figuralnymi motivmi.
Pridte sa pokochat a mozno aj inspirovat.

(es)

Statny tajomnik ministerstva dopravy na navsteve v Brezne

h0319h.jpg (11089 bytes)V ramci vyjazdu poslancov NR SR za KDH do nasho regionu v pondelok 5. maja navstivil Brezno statny tajomnik ministerstva dopravy, post a telekomunikacii Jan Kotula. Na stretnuti s prednostom okresneho uradu Ing. Danielom Backom, primatorom Brezna Ing. Jaroslavom Demianom a jeho zastupkynou Ing. Jankou Mihalovicovou sa oboznamil s dopravnou situaciou v meste a s protipovodnovymi opatreniami.
Statny tajomnik si pozrel projekt noveho autobusoveho nastupista a v tejto suvislosti povedal, ze ich ministerstvo uz projekty nefinancuje a tuto aktivitu treba navrhnut do rozpoctu VUC. Host si pozrel aj povodnami prenasledovanu Budovatelsku ulicu, kde ho informovali o pripravovanych krokoch. Statny tajomnik prislubil pomoc pri ich realizovani, a preto sa dohodli, ze zastupkyna primatora bude sprostredkovatelom medzi mestom a ministerstvom dopravy.

Snimka: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT