13.MAJ 2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Viete uz, ci sa zucastnite na referende o vstupe Slovenska do Europskej unie? Odpoviete kladne alebo zaporne? Preco ste sa tak rozhodli? Tymito otazkami sme ,,zasypali" niekolkych okoloiducich v uliciach Brezna.
Je najvyssi cas zvazit svoje ,,ano" ci ,,nie", ved termin referenda - 16. a 17. maj - uz klope na dvere a nikomu z nas nemoze byt lahostajny dalsi osud Slovenska.


S anketovym mikrofonom


o bliziacom sa referende

Karel Jech, udrzbar, Brezno:
- Na referende sa rozhodne zucastnim a som rozhodne za vstup Slovenska do Europskej unie. Podla mna to moze byt iba dobre. Vstup prinesie hlavne mladym ludom pracovne prilezitosti a budeme moct cestovat. Pochadzam z Ciech a domov cestujem cez hranice, dufam, ze sa to zrusi a budeme ako kedysi spolu. Ked rozdelovali stat, vtedy nebolo referendum, nik sa nas nepytal, ci s tym suhlasime.

Pavel Durica, rusnovodic, Helpa:
- Sme este dost mladi, takze musime byt za vstup do Europskej unie. Otvoria sa cesty aj pre nasu mladez, bude sa moct pozriet do sveta. Bude to lepsie.

Lubica Rochovska, nezamestnana, Brezno:
- Rozhodnem sa za vstup do unie, hlavne kvoli mojim detom. Syn teraz konci deviaty rocnik, robil prijimacky na strednu skolu. Predstavujem si prenho lepsiu buducnost. V mojom detstve to sice nebolo zle, ale teraz je to take vselijake.

MVDr. Eva Pastorova, veterinarna lekarka, Brezno:
- Pojdem na referendum a budem hlasovat za vstup do Europskej unie, pretoze sme vlastne v centre Europy a boli by sme z nej vytrhnuti. Uvidime, co nam to prinesie. Mozno, ze sa zivot u nas zlepsi. Priala by som Horehroniu, aby prosperovalo lepsie ako doteraz, lebo u niektorych vrstiev obyvatelstva je bieda.

Iveta Pampurikova, administrativna pracovnicka, Brezno:
- Myslim si, ze treba podporit nas vstup do Europskej unie, pretoze do velkej Europy jednoznacne patrime. Podla mna to prinesie vyhody, ci uz pracovne prilezitosti, alebo moznosti studia na europskych vysokych skolach.

Janka Mateova, pomocna vytvarnicka, Cierny Balog:
- Som rozhodnuta, pojdem hlasovat za nas vstup do Europskej unie, pretoze si myslim, ze svet je dnes aj tak velmi maly vdaka mediam. Hadam sa nam, hlavne mladym ludom, otvoria vacsie sance v pracovnej aj v inych oblastiach.

Stefan Zilavy, obchodny zastupca, Povazska Bystrica:
- Samozrejme, ze moja odpoved bude ,,ano". Hlavne kvoli mojim detom a vobec kvoli tomu, ze je to lepsie pre Slovensko.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Zabudli sme na starosti

V suvislosti s bliziacim sa sviatkom matiek a otcov sme napln aprilovej ELLIS-ackej akcie zamerali na vyrobu drobnych darcekov pre rodicov. V piatok 25. aprila o stvrtej popoludni sme sa opat stretli v triede Zakladnej skoly na Pionierskej 2, kde ucitelka Adriana Zakalicka upravila vsetko tak, aby sme sa aj s nasimi detmi na invalidnych kocikoch citili pohodlne. Pre mentalny a telesny postih vacsina z nich nedokaze samostatne pracovat, a tak sme im my - mamy - pozicali svoje ruky. Lepenim malych gulocok vyrobenych z krepoveho papiera vznikli krasne plasticke mozaiky a obrazky. O tom, ze konvalinky sa daju vyrobit zo spajdli, farebneho papiera a popkornu, nas presvedcila jedna z ucastnicok. My menej trpezlive sme s detmi navliekali nahrdelniky z drevenych koralok a farebnych slamiek.
Prijemna hudba, dobra nalada, rozhovory a pohoda nam dali na dve hodiny celkom zabudnut na starosti. No medzi najkrajsie okamihy tychto stretnuti patria bezprostredne reakcie malych zdravych deti na tazko chorych kamaratov a ich vzajomne kontakty.
Podujatie sa uskutocnilo vdaka podpore Europskeho spolocenstva.

Zdenka Heskova,
clenka OZ ELLIS

 Laska je trpezliva

Kazda rozpravka sa zacina slovami: Kde bolo, tam bolo - bolo jedno male mestecko. Zila v nom matka a mala jedneho syna. Ked Martin vyrastol, isiel do sveta - studovat. Na strednej skole spoznal studentku Luciu. Mali spolocne zaluby - turistiku, sport a kulturu. Zaciatocne sympatie prerastli do pekneho priatelstva a po maturite pokracovali v studiu na vysokej skole. Priatelstvo sa zmenilo na dovernejsi vztah a vtedy sa prvy raz medzi nich zamiesala Martinova matka. Upozornila Luciu, ze jej syn ma vyssie ambicie, a preto nech ho necha na pokoji.
Martin velmi miloval Luciu a Lucia prevelmi milovala Martina. Ako tisice inych zamilovanych parov tesili sa jeden na druheho prekonavajuc velku vzdialenost, drzali si palce pri skuskach. Matka s nevolou sledovala ich rozvijajuci sa vztah. Na Luciu hladela ako na zlodejku svojho syna, synovi nezabudla vycitat, ze si dovolil bez jej suhlasu zamilovat sa. Lasku mladych studentov okorenovala vycitkami.
Pred zasnubami si vynutila navstevu u rodicov Lucie, kde zahrala dokonale divadlo matky-trpitelky, ktorej kazdy len ublizuje a nechape ju. Hned v uvode spustila monolog na synovu adresu, ze aky je nevdacny za vsetku jej starostlivost a obetavost. A kym sa vsetci spamatali, urazila Luciinych rodicov, vraj ktovie, co je to za dievka, ked sa tak vesia na jej syna. On ma pred sebou narocne studium, tak nech mu radsej nezavadzia. Kedze Lucia neposluchla tvrde varovanie buducej svokry, nastal otvoreny boj zeny proti zene. Zatial co mladi ludia vynakladali velke usilie v zavere studia, nespokojna a nahnevana Martinova matka spriadala okolo nich klebety v duchu hesla: Ucel svati prostriedky.
Zloba buducej svokry vyrcholila, ked sa Martin a Lucia rozhodli uzavriet manzelstvo. Napriek vsetkemu dostala svadobne oznamenie i pozvanie k svadobnemu stolu. Odmietla. Vraj neboli splnene jej podmienky: sobas mal byt az vtedy, ked ona urci jeho termin a najidealnejsia by bola vymena nevesty podla jej chuti. Vrcholom celej tejto tragikomedie bol dar: dva dni pred svadbou prisiel na adresu nevesty balicek od svokry. Obsahoval pohrebny veniec so stuhou a menom Lucia ...

Ako kazda rozpravka aj tato mala svoje pokracovanie. A bola svadba. Vsetci svadobcania sa tesili z ludskeho stastia dvoch mladych milujucich sa ludi. Lebo skutocna laska prekona vsetky nastrahy. Laska je trpezliva.

Ing. Irena Helcova

Koncert sa pacil

Ziaci a pedagogovia v Zakladnej umeleckej skole v Brezne nezahalaju, svedci o tom koncert komornej hry, ktory sa uskutocnil v stredu 16. aprila v sale “zusky”. Otvorila ho riaditelka skoly PaedDr. Gabriela Pravotiakova a privitala na nom vsetkych priaznivcov vaznej, ale aj popularnej a tanecnej hudby, ktora odznela na tomto koncerte. Predstavili sa na nom ziaci v roznych zoskupeniach a odohrali diela B. Sedlacka, G. F. Handela, P. Breinera a inych znamych skladatelov. V zavere koncertu sa predstavila ludova hudba pod vedenim Ivana Nemkyho so Strigonskymi piesnami z Detvy a so Svadobnymi piesnami v uprave B. Urbana. Koncert sa divakom velmi pacil, o com svedcil aj velky potlesk. Verime, ze na nase koncerty prijmu pozvanie aj predstavitelia nasho mesta i okresu, aby mohli zhodnotit pracu ziakov a predagogov ako aj ich profesionalnu uroven.

(mv)

Cigareta alebo zdravie

h0319e.jpg (17002 bytes)V tyzdni pred Velkou nocou sa mestske skoly v ramci spoluprace s Centrom vychovnej a psychologickej prevencie v Brezne zucastnili na akcii Cigareta alebo zdravie. Aj nasi mazornicki ziaci z V. B triedy netrpezlivo cakali na den, ked pojdu do mesta a vyskusaju si komunikacne schopnosti v terene. Uz dopredu si prichystali cervene papierove srdiecka, ktore mali rozdavat vsetkym nefajciarom pri prilezitosti Tyzdna boja proti fajceniu. Ich radost znasobila aj sprava, ze od druheho dna zacinaju chripkove prazdniny.
Na namesti nasim ziakom pridelili ulicu od posty az po obchody dom. Rozdelili sa do dvojic alebo trojic a potom sli na vec. Ako sa im to pacilo, hovoria sami: Pato, Barbora – piataci: “Akcia sa nam velmi pacila. Ludia boli prekvapeni a viaceri si mysleli, ze sa maju skladat na nejaku zbierku, dokonca nam chceli aj davat peniaze. Niektori aj zahasili cigaretu. Boli aj taki, co nam vynadali, ale tych bolo menej. Vsetci nam povedali, ze sa im to paci, nech je takychto akcii viac. Sme radi, ze sme boli pri tom.”
A radi sme aj my, dospelaci, ktori sme sa na priprave a priebehu tohto podujatia podielali, pretoze prave ono prinieslo urcite poznanie i radost nasim detom. A urcite sa v tento den i mnohi fajciari zamysleli nad tym, comu dat prednost – zdraviu alebo cigarete?

D. Vrablikova, K. Pacigova

Sviatky jari

Uz niekolko rokov je dobrym zvykom Odborneho ucilista vo Valaskej vitat jar spevom, tancom a hudbou. Posledne dva roky sa Sviatky jary konali v priestoroch obecneho kulturneho domu, ktoreho podium sa zrazu zmenilo na rozkvitnutu luku, ked sa stracaju stopy zimy a prichadza vonava jar.
Oslavy najkrajsieho obdobia roka sa zacali uvodnym prihovorom ucitelky SZSI K. Molcanovej. Dalsi program uz moderovali ziaci SZSI a OU. Slastanova priblizila tradiciu Velkej noci ako najvacsieho krestanskeho sviatku. V programe sa predstavil aj farsky spevokol Lastovicka, pasmo ludovych piesni a tancov previedli deti SZSI.
“Hrejive slniecko jari prebudilo k zivotu aj zvieratka na nasom dvore”, takto nasi mladi moderatori uviedli male kozliatka, najmensich ucinkujucich – deti SZSI. “Zivot vlialo slniecko na cely dvor, ked po kozliatkach vysli na dvor dalsie zvieratka”. S programom Zvieratka na dvore vystupili ziaci 1. az 4. rocnika SZSI. V tanecnom pasme sa predstavila mladez z OU. Hudobny darcek si pre nas pripravili nasi hostia ZUS vo Valaskej hrou na flaute, saxofone a harmonike.
Prichodom jari zavladne medzi ludmi radost a dobra nalada. Tu bolo citit aj v hladisku. Usilie nasich ucinkujucich bolo odmenene velkym potleskom. Dostojnou bodkou za hravym detskym programom bolo vystupenie spevackeho zboru Matice slovenskej so sidlom vo Valaskej.
Zaverecne slovo opat patrilo K. Molcanovej, ktora podakovala pozvanym hostom za ucast a nasim dlhorocnym sponzorom, bez pomoci ktorych by praca v nasom zariadeni bola omnoho tazsia.
Verime, ze tato oslava jari ostala v srdciach vsetkych pritomnych, lebo bola len malym prejavom vdaky za nezistnu pomoc poskytnutu nasmu zariadeniu a zaroven malou ukazkou prace s mentalne postihnutou mladezou.

Natasa Bohacova 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT