Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

29

22. JUL  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vydrovska dolina sa meni na lesnicky raj

Novy amfiteater vo Vydrovskej doline sa v sobotu 19. jula stal dejiskom sviatku vsetkych, ktori maju radi les. Na Den stromu a otvorenie lesnickeho skanzenu ich sem pozvali organizatori - Lesy Slovenskej republiky, s. p., generalne riaditelstvo Banska Bystrica, Odstepny zavod v Ciernom Balogu, krajska a okresna statna sprava a samosprava, obcianske zdruzenie Vydra, Ciernohronska zeleznica, ministerstva podohospodarstva a zivotneho prostredia, Technicka univerzita Zvolen, Lesnicke a drevarske muzeum Zvolen, Lesnicka komora, Sprava CHKO Polana, Statna ochrana prirody Banska Bystrica, Ustav pre vychovu a vzdelavanie pracovnikov LVH SR Zvolen. Vsetci tito a mnohi sponzori sa totiz podielali na spristupneni prveho lesnickeho skanzenu na Slovensku.
Navstevnik prvej casti projektu, ktorym je naucny chodnik, priamo v terene na tridsiatich deviatich zastavkach sa v skratke zoznamuje so vsetkym, co robi les lesom: ukazky pestovania lesa v roznych rastovych stadiach, historicke i moderne lesne postupy a zariadenia. Nechyba vysvetlenie lesnickych znaciek, lesna skolka, ozrejmenie vztahu lesa a vody, mociarne spolocenstva, lesne vtaky, hradenie bystrin, rez lesnou cestou, ochranne lesy, lesy osobitneho urcenia, ale ani diviak ci medvedi brloh ...
Na nasledujucich desat rokov maju lesnici pri budovani skanzenu dalsie plany, vratane makety systemu dopravy dreva na vodnych tokoch a kongresovej saly v style lesnej historickej budovy.
Nielen poznavanie, ale aj zabava vladla pocas tohto dna vo Vydrovskej doline. Postarali sa o nu rodak z Hronca Ladislav Chudik, herci Divadla J. G. Tajovskeho zo Zvolena a s nimi aj ,,historicky navrat" Jozefa Dekreta Matejovie, folklor, lesne hry, sucastou podujatia bol aj otvoreny Lesnicky hyde park, krst knihy o Dobrocskom pralese a medzinarodne sympozium umelcov.

(r)

h0329o.jpg (14864 bytes)

h0329m.jpg (12166 bytes)

h0329n.jpg (17033 bytes)

Snimky: Peter Bercik

Na Bielych Handloch bolo opat veselo

h0329l.jpg (10445 bytes)h0329k.jpg (11185 bytes)Velkym sviatkom folkloru, dobrej nalady a medziludskych vztahov mozeme nazvat folklorny festival Na Bielych Handloch, ktoreho druhy rocnik v dnoch 18. az 19. jula v Bravacove zorganizovalo Bielohandelske kulturne zdruzenie Bukovinka.
Podujatie zacalo v piatok popoludni krojovanym sprievodom dedinou, podvecer v amfiteatri uz starosta Ing. Peter Baliak a riaditel BKZ Bukovinka Ing. Marek Pobis otvorili riavu programov. Uvod patril zahranicnemu hostovi folklornemu suboru Bjelovar z Chorvatska a za nim sa ochotnicky divadelny subor z Podkonic predstavil hrou Diva Bara. Bohate sobotnajsie popoludnie zacalo v kulturnom dome, kde v programe Z pokolenia na pokolenie vystupovali stari rodicia so svojimi vnucatami a za nimi Michal Cervienka z Helpy, ktory svojim vykonom na akordeone - bajane priam dvihal divakov zo stoliciek. Vecer v amfiteatri v programe Deti ako smeti ucinkovali detske folklorne subory Mladost, Brezinky, Mala Kycera a Klasok. ,,Horehron, doluhron" bol prehliadkou regionalnych folklornych skupin Priehyba, Benusianka, Bukovinka a Ciertaz. Zlatym klincom bolo samostatne vystupenie folklorneho suboru Bystrina z Banskej Bystrice. Vybornu naladu az do rana udrziavala tanecna skupina Obzor z Cierneho Balogu. K vynikajucej atmosfere prispeli aj ludovi vyrobcovia z Bravacova, Benusa, Pohorelej, Detvy, Sliaca a zo Seliec.
Organizatori toto velke podujatie zvladli na vybornu, o com svedcila spokojnost na tvarach ucinkujucich i pocetnych divakov.

(mp)
Snimky: Stanislav Licko


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT