22. JUL  2003 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

,,Najlepsou porotou su ludia," hovori fotograf Peter Bercik

h0329d.jpg (14593 bytes),,S fotografiou som sa prvy raz stretol, ked som este nemal ani strnast rokov. Vtedy boli v mode nase ,,flexaretky", ktore boli svetovou spickou. Clovekom, ktory mi priblizil taje fotografovania bol Viktor Stens z Horehronskeho muzea," takto na svoje zaciatky spomina znamy brezniansky fotograf Peter Bercik, ktory ako obdivovatel folkloru a clen folklorneho suboru Mostar dokazal v sebe spojit dve velke celozivotne lasky: fotografovanie a folklor.
Zaujem o fotografiu ho nasmeroval na Stredne odborne uciliste fotograficke v Poprade, kde ziskal kvalitne zaklady pre svoju dalsiu tvorbu. ,,Vyslali ma sem z Mostarne Brezno a od svojich patnastich rokov som bol v propagacnom oddeleni vedeny rukou a citlivym okom Stefana Vozara. Robili sme spolu patnast rokov a za jeho trpezlivost so mnou mu patri moja velka vdaka. Takisto chcem podakovat svojej rodine, hlavne manzelke, pretoze boli tisicky hodin, ked som bol kvoli fotografovaniu mimo domu."
V roku 1981 z Mostarne odisiel, ale fotografovaniu ostal verny, pretoze: ,,To nie je taka robota, o ktorej niekto povie: Bavi ma. Toto je nieco celkom ine, nieco vnutorne. Fotograf svoje citenie cez objektiv dava pred oci druhym a ked su ludia spokojni s jeho robotou, potom zaber neurobil zbytocne. V podstate najlepsou porotou su ludia - nemusia to byt odbornici - pretoze ked sa fotografia paci velkej vrstve ludi, vtedy je dobra z obidvoch stran."
Obdarovany fotografickym videnim cez objektiv citlivo zachytava najma atmosferu folklornych festivalov na Slovensku. Publikuje vo folkornych casopisoch, v knihach uspesne sa zucastnuje na roznych fotosutaziach. Vystavoval vo Francuzsku, Rusku, Madarsku, Srbsku, USA a v Kanade. V Horehronskom muzeu minuly tyzden spristupnili jeho vystavu venovanu patdesiatinam, ktore oslavi 3. augusta.
,,Nedavno sa ma jedno mlade dievca z folklorneho suboru opytalo, ci mam svoje kredo. Odpovedal som: Radsej sa zoderiem, ako zhnijem. Je to v paralele s fotografickou robotou, aj ked sa nou teraz nezivim a robim kurica. Cize s fotografovanim neprestanem, dokym budem dobre vidiet nie ocami, ale vnutorne," vyznava sa Peter Bercik.
K bliziacemu sa zivotnemu jubileu Petrovi Bercikovi zelame, aby jeho fotografie boli aj nadalej plne zivota.

(ng)

Prvy motozraz na Horehroni sa vydaril

Jeho organizatori sa tesia na ten nasledujuci

h0329h.jpg (13445 bytes)Brezniansky MOTO LIVE CLUB v dnoch od 11. do 13. jula usporiadal prvy motozraz na Horehroni. V biatlonovom areali v Osrbli sa stretlo bezmala styristo motorkarov z motoklubov z celeho Slovenska, ale aj z Ciech a Nemecka.
Atrakciou, ktora prijemne prekvapila, bolo vystupenie madarskeho kaskadera Erdosa Czabu. Divaci neverili vlastnym ociam, co vsetko sa da na motorke spravit. Sucastou zrazu boli aj rozne sutaze: pretlacanie motoriek, o najkrajsiu a najskaredsiu motorku, sikovne prsty, rodeo sou, miss mokre tricko i tombola. Sobotnajsie predpoludnie sprijemnila jazda vlacikom Ciernohronskej zeleznice, spanila jazda z Osrblia do Brezna, kde namestie ozilo vystupenim hudobnej skupiny Slepe crevo a modnou prehliadkou. Lakadlom vecera bola hudobna skupina Horkyze slize a krst farieb - prijimanie novovzniknuteho breznianskeho motoklubu medzi slovenske motocyklove kluby. Nocnu naladu umocnila eroticka sou a az do rana trvajuca diskoteka.

Snimky: Lubomir Ledna

h0329e.jpg (13004 bytes)

h0329f.jpg (13526 bytes)

h0329g.jpg (12514 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT