22. JUL  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Oslavili den padu Bastily

Pri prilezitosti statneho sviatku Francuzskej republiky v pondelok 14. jula usporiadal velvyslanec Francuzska na Slovensku Georges Vaugier v Primacialnom palaci v Bratislave slavnostnu recepciu za ucasti poprednych predstavitelov diplomatickeho zivota, clenov vlady Slovenskej republiky, umeleckych osobnosti, bank a cirkvi. Cti vystupit na tomto vyznamnom fore sa dostalo folklornemu suboru Nadeje z Pariza pod vedenim Daniela Compagnona. Na zaklade osobneho pozvania G. Vaugiera sa na nom zucastnil aj predseda Spolku slovensko-francuzskych vztahov v Brezne Mgr. Jaroslav Surina.

(r)

V druhom julovom tyzdni strnast dopravnych nehod

V druhom julovom tyzdni v okrese Brezno doslo k strnastim dopravnym nehodam s jednym smrtelnym nasledkom, tromi tazkymi a piatimi lahkymi zraneniami. Vsetky nehody zapricinili vodici motorovych vozidiel, ziadna nebola sposobena pod vplyvom alkoholu. Najkritickejsimi dnami boli pondelok a nedela, kedy sa stalo osem nehod, najcastejsie od 5. do 9. hodiny a od 17. do 21. hodiny. Az v siestich pripadoch ,,uradovala" rychlost, potom sposob jazdy a porusenie zakladnych povinnosti vodica. Ako vidiet frekventovnejsia premavka na cestach sa odzrkadlila aj v statistike. Okresny dopravny inspektorat Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne prijal vlastne opatrenia na znizenie dopravnej nehodovosti. Bezohladni vodici si musia uvedomit, ze svojou riskantnou jazdou a nedodrziavanim pravidiel cestnej premavky ohrozuju nielen vlastny zivot, ale aj zivoty ostatnych.

(km)

Horehronske slavnosti sa blizia

V dnoch 3. az 5. oktobra sa v Brezne uskutocni VI. rocnik Horehronskych slavnosti zboroveho spevu. Na tomto festivale spevackych zborov s medzinarodnou ucastou sa mozu zucastnit miesane muzske, zenske a komorne spevacke zbory, ktore si pripravia dva patnast az dvadsatminutove programove bloky a zaplatia ucastnicky poplatok. Koncerty budu v evanjelickom kostole a v mestskom dome kultury. Prihlasky na festival musia byt organizatorovi zaslane najneskor do 31. jula, po tomto termine uz nebudu akceptovane. S prihlaskou treba zaslat: charakteristiku zboru (najmenej dvadsatpat riadkov), dve fotografie zboru, zoznam skladieb - meno a priezvisko skladatela, nazov a dlzka skladby), meno a priezvisko dirigentov a solistov a kopiu ustrizku zlozenky alebo vypis z uctu s uhradou ucastnickeho poplatku 1000 korun. Cestovne naklady, ubytovanie a stravovanie si hradi kazdy zbor sam. Prihlasky posielajte na adresu (kontakt): Sekretariat HSZS, Daniel Rakyta - tajomnik organizacneho vyboru, Malinovskeho 9, 977 01 Brezno, tel./fax: 048/6113412, szmb@szm.sk, www.hszs.szm.sk.

(DaRa)

V Nemeckej spristupnili stalu expoziciu

h0329i.jpg (9555 bytes)Vo stvrtok 17. jula v pamatnej izbe v Nemeckej za ucasti ministra kultury Rudolfa Chmela spristupnili stalu expoziciu Represalie nacistov a prislusnikov Pohotovostnych oddielov Hlinkovej gardy na Slovensku v rokoch 1944 - 1945. Vystava zachytava vrazdenie v Kremnicke a v Nemeckej, ktore sa zaradili medzi miesta najrozsiahlejsich vyhladzovacich akcii na Slovensku. Z trojrozmernych predmetov tu navstevnik najde sucasti uniforiem prislusnikov Hlinkovej gardy, nemeckej policie a Strany sipovych krizov i osobne predmety obeti represalii a veci z vypalenych domov obci Kaliste a Klak.

Snimka: Mgr. Martin Loksa

 

Vatra zvrchovanosti

h0329j.jpg (7187 bytes)V piatok 18. jula sa v Brezne uskutocnili oslavy 11. vyrocia vyhlasenia zvrchovanosti Slovenskej republiky, na ktorych sa zucastnili podpredsedovia SNS Anna Malikova, Ing. Dusan Svantner a dalsi hostia. V kulturnej casti programu na futbalovom stadione ucinkoval Jan Ambroz s ludovou hudbou Borievka a Robo Kazik, pre mladez organizatori pripravili diskoteku. Vo vecernych hodinach na tradicnom mieste - na Jamach - horela vatra zvrchovanosti.

Snimky: Stefan Vozar

 

wpe1.jpg (3104 bytes)Brok tesne minul muza na balkone

,,Na Ulici Dr. Clementisa ktosi striela zo vzduchovky z cinziaka oproti", tuto spravu telefonicky prevzali 4. jula desat minut po jednej popoludni. Oznam bol pravdivy. Dokazom bol brok, ktory preletel tesne popri muzovi stojacom na balkone a skoncil v kuchyni. Zalezitost prevzal Policajny zbor.

Nerespektoval zaverecnu

Tiesnovym tlacidlom 4. jula o 22.13 hodine privolali pomoc do internetovej kaviarne na Ulici MPCL. Nevedeli si totiz poradit s mladistvym R. R., ktory bol opity a nereagoval na vyzvu personalu, aby po zaverecnej opustil kaviaren. Dokonca fyzicky napadol muza, ktory ho chcel vyviest von. Pripad je v stadiu objasnovania.

Exmanzel vystraja

Piateho jula popoludni pred tristvrte na tri sa prisla na svojho manzela, s ktorym je v rozvodovom konani, stazovat L. D. z Brezna. Vraj sa jej vyhrazal a vylomil dvere na dome jej brata v Ciernom Balogu, v ktorom bez jeho vedomia prespal. Veci sa ujal Policajny zbor.

Ukradnuty mobil nasli

Kradez mobilneho telefonu z kabelky v Magic clube telefonicky hlasili 6. jula dvadsat minut po jednej v noci. Hliadka po prichode zadrzala podozrivych z Pohronskej Polhory a privolala Policajny zbor. Mobil nasli v aute zlodejov.

,,Drobni zlodeji" opat sarapatili

Vacsinou ich laka Billa, 7. jula o 9.45 M. B. z Valaskej tam ukradol tovar za 35,20, 8. jula o 8.00 E. P. z Brezna za 69,90, o 8.55 E. K. z Brezna za 124 korun a o 10.15 V. F. za 49,90, 11. jula o 8.48 E. R. z Pohorelej za 311 korun a o 11.00 M. B. z Brezna za 88,20. Ani jedneho z nich blokova pokuta neminula.

Had na sidlisku

Asi metrovu uzovku objavili 8. jula o pol stvrtej popoludni vo dvore sidliska na Krculovej ulici. Hliadka hada chytila do igelitoveho vreca a pustila do prirody na Banisku.

Chcel si zaplavat?

Popoludni 8. jula si okoloiduci vsimli rozbite sklenene dvere na strojovni plavarne na Mazornikove. Hliadka zavolala Policajny zbor a zodpovedneho pracovnika zo Stredneho odborneho ucilista hutnickeho v Podbrezovej, ktory objekt zabezpecil.

Vykradnute auto?

Na osobne motorove vozidlo Lada s pootvaranymi oknami a vytrhanymi elektrickymi kablami, nachadzajuce sa na parkovisku pri BYPOSe, s. r. o., upozornili hliadku o pol siedmej rano 11. jula. Policajny zbor vysetruje, co sa tam stalo.

Dlho sa netesili

Zlodejov zeleza, ktori so svojim lupom zo stadiona smerovali do zberne vo Stvrti Laca Novomeskeho, udali ociti svedkovia 16. jula o tristvrte na devat rano. ,,Zberacov srotu" M. F. a J. CH. z Brezna hliadka objavila. Stare funkcne cerpadlo museli vratit spravcovi stadiona a okrem toho zaplatit aj blokovu pokutu.

(mp)

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT