Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

32

12. AUGUST  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

O nezamestnanosti s riaditelom uradu prace Ing. Romanom Porhajasom

"Za jeden den vybavime aj tisic nezamestnanych"

Pocet evidovanych nezamestnanych v Breznianskom okrese, v ktorom zije 68 tisic obyvatelov, sa pocas roka pohybuje medzi 7 az 8 tisic. Existuju cinitele, ktore dokazu tieto cisla zamiesat. Blizsie o nich hovorime s riaditelom Okresneho uradu prace v Brezne Narodneho uradu prace Ing. Romanom Porhajasom.

Aka situacia je v sucasnom obdobi?

- V letnych mesiacoch, ked prevlada sezonnost prac, sa nezamestnanost znizuje na 7 tisic ludi bez prace. Miera nezamestnanosti je takmer 20 percent, v zime sa tento stav zvysuje. Neratali sme s hromadnym prepustanim v Slovenke, kde o pracu prislo 130 zamestnancov, v Harmaneckych papiernach, kde konci asi 50 ludi a vo Vojenskom utvare v Brezne 34 ludi. Minister prezentoval, ze nezamestnanost na Slovensku klesa pod uroven 16 %, co bolo sposobene aj novelou zakona, ktora sprisnila podmienky evidencie na urade prace. Urcite su ludia vyradovani aj preto, ze im vadi vyzadovany kontakt a pri cestach do zahranicia sa nedokazu vratit a evidovat sa kazde dva tyzdne. Myslim si, ze pracu nacierno novela zakona nevyriesila, pretoze vacsina nelegalnej prace je vykonavana priamo v okrese a v mieste bydliska.

Nemate avizovane dalsie hromadne prepustanie?

- Nemame take informacie. Najvacsie bolo na jar, ked ludia odchadzali z MB Industry v Brezne, lebo im zamestnavatel nevyplacal mzdu. Vtedy prislo o pracu viac ako 300 ludi.

Nezamestnani sa stazuju na dlhe cakacie rady a nevhodne priestory v urade prace. Ako chcete riesit situaciu?

- Budova je absolutne nevyhovujuca a to bol aj hlavny dovod, preco sme hladali novu. Dokonca nas urad ma najmensi pocet stvorcovych metrov na jedneho zamestnanca, t. j. aj na vybavovanie ludi a stiesnene su aj priestory v chodbach na cakanie. Tym, ze sa sprisnili podmienky pre evidovanych nezamestnanych, musia sa hlasit kazdych 14 dni, narocnost je este vacsia. Pred tym prislo do budovy 7000 nezamestnanych za mesiac, dnes je to 14 000, co v priemere na jeden pracovny den znamena 1000 ludi. Do niektorych obci chodime na pracovne vyjazdy, aby sa nezamestnani hlasili priamo v obci, ale nic viac nevieme pre nich spravit. Aj toto budeme musiet obmedzit, pretoze urad ma velmi maly pocet zamestnancov. Bol by som rad, keby nasi klienti ospravedlnili urad prace, ze nedokaze vytvorit slusne a dostojne podmienky na to, aby sa mohli evidovat v kultivovanych priestoroch.

Novu budovu uz mate. Kupili ste byvaly zdravotnicky internat pri zeleznicnej stanici v Brezne.

- Tato budova je vo vlastnictve Narodneho uradu prace (NUP). Momentalne sa vyhotovuje projektova dokumentacia a vybavuje stavebne povolenie s tym, ze prace na rekonstrukcii budovy by mali zacat zaciatkom roka 2004. Momentalne NUP ma vytvorenu financnu rezervu na rekonstrukciu tejto budovy, ale po 1. januari 2004 vsetok majetok NUP by mal prejst do vlastnictva statu. Ci bude mat stat na pokracovanie stavby, tazko povedat.
Podla navrhu zakona by mali vsetky struktury NUP skocnit k 31. 12 2003 a od noveho roka by mali vzniknut nove urady pod nazvom Uzemny urad socialnych sluzieb, rodiny a sluzieb zamestnanosti, ktory by mal spojit dve institucie do jednej - okresny urad prace s odborom socialnych veci okresneho uradu statnej spravy.
- Definitivne rozhodnutie este nepadlo, je to navrh zakona, ktory bude v septembri schvalovany. Zatial si vsak neviem dost dobre predstavit, ako bude fungovat v okrese Brezno v podmienkach, ake su tu, lebo odbor socialnych veci sidli v jednej budove, okresny urad prace v dvoch budovach. Dokonca podla tohto noveho systemu by podpora v nezamestnanosti mala byt vyplacana v socialnej poistovni, co je dalsia institucia a znamena stvrte miesto na vybavovanie klienta. Novela by mala zohladnit vsetky skutocnosti, aby vyhovovala viacej klientom, cize nezamestnanym, ale zatial to vyzera tak, ze v Brezne by docasne sposobila problemy.

(ms)


50 percent krav je zavretych

h0332h.jpg (17482 bytes)Tohtorocne sucho je akousi ciernou bodkou za zlou situaciou v polnohospodarstve, ktora sa zacala na konci minuleho roka, kedy rapidne klesli vykupne ceny bravcoveho masa, pokracovala zvysenim cien elektriny, pre prebytok na trhu sa znizili nakupne ceny mlieka a od augusta isla hore aj nafta. Tento suhrn faktorov ma negativny dopad na vsetkych polnohospodarov, tak na drzustva, "eserocky", ako aj na sukromne hospodariacich rolnikov. Vsetci sa v hospodareni pohybuju v minusovych cislach. Podla vyjadrenia ministra podohospodarstva Zsolta Simona, ktory sa pocas pracovnej cesty po Slovensku v stredu 6. augusta zastavil aj na poli na Dubravke nad Breznom, ministerstvo nema ziadne zdroje na riesenie moznych strat, preto 20. augusta predlozi vlade material s vyhodnotenim skod sposobenych suchom.

"Za historie tohto polnohospodarskeho podniku nikdy nebola taka situacia, ze by sa v lete pre nedostatok pastvy a zelenej hmoty dobytok musel zatvarat a chovat konzervovanymi krmivami," konstatuje predseda Polnohospodarskeho druzstva Dumbier v Brezne Ing. Roman Svantner. "Patdesiat percent krav je zavretych a chovame ich krmivom pripravenym na zimu, cim sa zvysuje nakladovost vyroby mlieka a to je najvacsi negativny dopad sucha pre nas. Okrem toho asi o 30 percent je znizena produkcia repky olejnej, psenice aj raze. Dopady na zemiaky zistime az pri zbere. V celkovom financnom vyjadreni breznianske druzstvo pociti stratu asi 4 miliony korun," hovori predseda druzstva. Aj ked nepriazniva situacia im sposobuje problemy, hladaju riesenia, ako vzniknute straty nahradit, aby pocas zimy len neprezivali, ale aj produkovali. Avsak ani mozna pomoc zo strany statu na kompenzovanie skod sposobenych suchom pravdepodobne nezabrani zvysovaniu cien potravin. Pripustil to aj preseda Slovenskej polnohopodarskej a potravinarskej komory Ing. Ivan Oravec, ktory sprevadzal ministra na ceste po slovenskych druzstvach.

(ms)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT