12. AUGUST 2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Regionalne noviny, mestsky a obecny rozhlas, plagaty na vylepovych plochach - media, bez ktorych si zivot nedokazeme ani predstavit. Prostrednictvom nich sa dozvedame o dolezitych aktivitach ci humanitnych cinoch v mieste nasho bydliska a okoli. Krasne slnecne leto je ako stvorene pre mnohe kulturne podujatia, ktorych pribuda coraz viac. Obyvatelov Brezna a okolia sme sa opytali, ci su dostatocne informovani o diani v meste alebo v niektorej z horehronskych obci?


S anketovym mikrofonom


Ste dostatocne informovani?

Anna Kovalikova, krajcirka, Brezno
- Ja byvam na Mazornikove, nepocujem ani mestsky rozhlas, vyhodu maju len ti, co byvaju dole pri skolke. O diani v Brezne sa dozviem len nahodou, ak idem napriklad do mesta, alebo jedna pani povedala. Noviny si kupujem malokedy, sem-tam.

Jozef Matus, Pohorela, strojar:
- O niecom novom sa vacsinou dozviem z obecneho rozhlasu. Ked pridu trhovnici, vyhlasia po com budu predavat tovar, kto zomrel. Tieto informacie mi stacia.

Renata Papajova, bankova pracovnicka, Brezno:
- Ja som z Mazornikova, ale rano odchadzam do zamestnania a domov pridem vecer o piatej. Blizko skolky je rozhlas, pacilo sa mi aj vysielanie mestskeho televizneho kanala, z ktoreho som sa dozvedela vsetko, co som chcela vediet. V robote odoberame noviny Horehronie, takze kazdy tyzden mam cerstve informacie.

Stefan Knapcok, vodic, Benus:
- Ak nieco potrebujem vediet, opytam sa starostu. O roznych podujatiach sa dozviem z letakov a plagatov na vyvesnych plochach v dedine, privital by som aj vysielanie televizneho kanala v obci.

Mariana Muranska, krajcirka, Cierny Balog:
- Informacie cerpam z ciernobalockych novin alebo z Horehronia. Rozhlas u nas pocut slabo, velmi sa ozyva, nebolo by aj zle vysielanie televizneho kanala. Vela podujati je teraz v novootvorenej vydrovskej doline, o ktorych sa dozvedam z novin alebo z plagatov vylepenych na kazdej autobusovej zastavke v obci. V lete je pestry program aj na ciernohronskej zeleznicke, myslim si, ze som o vsetkom dostatocne informovana.

Jan Janoska, hasic, Pohorela:
- Informacie ziskavam z nastenky pred obecnym uradom, prostrednictvom znamych alebo priatelov, z rozhlasu. O aktivitach v obci som informovany.

Milan Simkovic, vodic, Brezno:
- O diani v meste som slabo informovany, nekupujem si ani regionalne noviny. Ja som tak pracovne zaneprazdneny, ze nemam cas sledovat ani televizne noviny. Informacie cerpam od znamych, alebo ak si nieco vsimnem na plagatoch. Je to len nahoda, na podujatia nemam cas.

(ma, am)

 hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Akademicky maliar Jozef Cesnak a vytvarne sance deti v Bacuchu

Obecna kniznica v spolupraci s Obecnym uradom v Bacuchu usporiadala v poslednu julovu nedelu, besedu s akademickym maliarom Jozefom Cesnakom spojenu s vyhodnotenym sutaze Vytvarne sance deti.
Kedze kniznicu navstevuje okolo styridsat detskych citatelov, rozhodla som sa pripravit pre nich vytvarnu sutaz zameranu na ilustraciu precitanej knihy. V juni som im v kniznici rozdala letaciky s propoziciami sutaze a pomohli mi v tom aj vyucujuce zakladne skoly. Do konca skolskeho roka sa zozbieralo 35 vytvarnych prac od 27 deti pocnuc 1. a konciac 8. rocnikom. Niekolko z nich navstevuje aj Zakladnu umelecku skolu v Polomke.
Vyhodnotenie sutaze sa uskutocnilo az teraz cez prazdniny, pretoze som chcela celej akcii dodat na vaznosti tym, ze prisiel medzi nas rodak z Bacucha akademicky maliar Jozef Cesnak zijuci v Bratislave. Kazdorocne pocas prazdnin navstevuje svoju rodnu dedinku, na ktoru nezabuda a cerpa z nej aj namety na svoje prace.
Na uvod besedy precitala Katka Polakovicova uryvok z knihy Helpianska bosorka od Frantiska Kreutza, ktoru ilustroval prave J. Cesnak. Narodil sa 6. februara 1936 v Bacuchu. Studoval na Strednej skole umeleckeho priemyslu v Bratislave a potom na VSVU – odbor volna grafika a ilustracna tvorba – u profesora Vincenta Hloznika. Ilustruje knihy pre deti, mladez i dospelych, tiez ucebnice a odbornu literaturu. Z velkeho poctu knih su to napriklad Criepky z breznianskeho rinku, Stare povesti slovenske, Nove povesti slovenske, Panovnici a prezidneti na uzemi Slovenska, Princezna z panelaka a dalsie. Jeho kresby najdeme aj v casopisoch Zornicka, Vcielka, Slniecko, Ohnik.
Milymi slovami sa prihovoril asi 50-im pritomnym detom i dospelym a priblizil im svoju tvorbu a zaroven vyzdvihol potrebu, aby aj v dnesnom pretechnizovanom svete najma deti, ale aj dospeli siahli po knihe, ktora je pre nich vybornym priatelom, plnym novych vedomosti a zazitkov.
Potom strucne vyhodnotil vytvarne prace deti, pochvali vsetkych, ze sa snazili svoje predstavy toho co precitali dat na papier. Pripojila sa k nemu aj vytvarnicka Erika Sandorova, ktora vyucuje na zakladnej umeleckej skole. Pozna prace svojich deti a vie, ze su velmi snazivi.
Porota v zlozeni akademicky maliar Jozef Cesnak, vytvarnicka Erika Sandorova a posluchac VSVU v Bratislave Peter Sojka z Bacucha mali nelahku ulohu vybrat tri prace z roznych kategorii, ktore boli najhodnotnejsie. Najviac sa im pacili prace Patrika Svantnera (7-rocny), Katky Fodorovej (4-rocna) a Martinka Pliestika (2-rocny), ktori si prevzali vecne ceny. Ostatni sutaziaci boli odmeneni sladkostou.
Pritomni si mohli pozriet okrem vystavenych prac deti aj peknu vystavku knih, ktore ilustroval Jozef Cesnak, niekolko prac pripravenych na ilustraciu ako i graficke stvarnenie viacerych vyznamnych osobnosti z kulturnej oblasti na Slovensku – P. O. Hviezdoslav, Jan Chalupka, G. K. Z. Laskomersky, L. Stur a dalsi. Prvykrat sa v Bacuchu predstavil svojimi dvomi pracami – portretmi aj mlady zacinajuci autor Peter Sojka.
Na zaver som vyslovila podakovanie vsetkym, ktori sa podielali na priprave tohto podujatia v ramci kniznice a vyslovila nadej, ze snad v buducnosti sa niektore z tychto deti dostane na vytvarnu drahu.

Knihovnicka Mgr. Maria Cesnakova

Stretnutie sestdesiatnikov v Ciernom Balogu

V juli sa zasluhou Zboru pre obcianske zalezitosti v Ciernom Balogu uskutocnilo stretnutie, na ktore urcite nikto zo zucastnenych len tak nezabudne.
Tato akcia nebola prva tohto druhu, uz niekolko rokov sa Ciernobalocania casto stretavaju. Chcela by som v mene vsetkych zucastnenych podakovat organizatorovi tohto stretnutia a vyjadrit vdaku spoluziackam Anne Kovacikovej s manzelom a Anne Donovalovej s manzelom, ktori sa postarali o hudbu, vylet Ciernohronskou zeleznickou, zabezpecili posedenie v restauracii v Ciernom Balogu. Pripravene obcerstvenie nielen lahodilo oku, ale vyborne chutilo. Spolocne sme vytvorili neopisatelnu atmosferu. Tazko sa nam lucilo, ale pevne dufam, ze toto stretnutie nebolo posledne.

Za vsetkcyh zucastnenych M. Zatkova

Annabal v Predajnej

Krasny a horuci vecer sa niesol v taktoch polky ci valciku na bale. Tradicne sa stretli Anicky a ich priatelia. Na prehriatom parkete organizacia zien nema chybu, vsetko bolo perfektne pripravene. Nezabudli ani na darceky Anickam. Menu bolo bohate a velmi dobre. Marienka Fekiacova by si zasluzila dostat rad zlatej varesky.
Aj ked bola velmi horuca noc, nalada nikomu nechybala. Rano sa nam tazko odchadzalo domov z tak dobrej spolocnosti.
Dakujeme organizacii zien a starostke z Predajnej za krasny vecer.

Rodacka Marika s priatelkami z Podbrezovej

Ospravedlnenie Ing. Dusanovi Svantnerovi

V Horehroni cislo 30 v clanku Predaj (prenajom) majetku mesta bola uverejnena veta, citujem: “Zucastnil som sa posledneho zasadnutia mestskeho zastupitelstva a bol som prekvapeny, ze az na nom (na podnet poslanca Svantnera) bolo rozhodnute o predaji (prenajme) firmy BYPOS, s. r. o., a pritom jeden zaujemca svoj zaujem o vstup uz verejne prezentoval...”

Kedze uverejnenu vetu si niektori citatelia iterpretuju tak, ze pan Svantner inicioval hlasovanie o predaji (prenajme) firmy BYPOS Brezno, s. r. o., uvadzam nasledovne: poslanec D. Svantner neinicioval hlasovanie o predaji (prenajme) BYPOS-u, ale hlasoval proti predaju (prenajme) uvedenej firmy. D. Svantner sa v diskucii len kriticky vyjadril kuskutocnosti, ze do doby zasadnutia MsZ zastupitelstvo este nehlasovalo o pripadnom predaji (prenajme) firmy BYPOS Brezno ako takej. Za moznu interpretaciu uvedenej vety v zmysle, ze Ing. Dusan Svantner inicioval hlasovanie o predaji firmy BYPOS Brezno, s. r. o., a bol za predaj (prenajom) sa poslancovi aj citatelom prostrednictvom Horehronia ospravedlnujem.

Ladislav Siman


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT